Steeds minder migranten slagen voor het inburgeringsexamen. Het aantal is geslaagden is gehalveerd sinds de invoering van de nieuwe inburgeringswet. Nu slaagt nog maar 39 procent van de migranten voor het inburgeringsexamen, terwijl voorheen ruim 80 procent slaagde. Dat blijkt uit een rapport dat de Rekenkamer vandaag publiceert, zo schrijft de NOS.

Wanneer jij jouw Thaise partner naar Nederland wil halen dan moeten er twee hindernissen worden genomen: de eerste is het basisexamen inburgering, welke wordt afgenomen op de ambassade. De tweede is het inburgeringsexamen in Nederland wat binnen drie jaar na binnenkomst moet worden gehaald. Dat laatste examen blijkt nu steeds minder vaak met goed gevolg te worden afgelegd.

De Rekenkamer vergelijkt de wet op de inburgering uit 2007 met de wet uit 2013. Nieuwkomers moeten nu zelf regelen dat ze een training krijgen bij een van de ruim honderd aanbieders. Het probleem is dat juist nieuwkomers die de taal nog niet spreken nauwelijks in staat blijken zelf hun weg te vinden in de wirwar van cursussen, constateert de Rekenkamer.

Onder de oude wet kregen statushouders hulp van de gemeenten waar ze woonden. Het examen en de voorbereiding waren gratis, en inburgeraars kregen toen 3,5 jaar de tijd om te slagen voor het examen.

Omdat de resultaten zijn verslechterd onder de huidige wet, doet de Rekenkamer diverse aanbevelingen. Zo moeten gemeenten hun ‘oude’ rol weer terug krijgen. Ook moet er een goede toets komen op de aanbieders van examentrainingen. Nu is er veel kritiek op de kwaliteit van aanbieders van inburgeringstrainingen. Het taalniveau zou onvoldoende zijn. Er moet een garantie of waarborg komen voor de trainingen, aldus de Rekenkamer.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “‘Slagingspercentage inburgering migranten gehalveerd’”

 1. Harrybr zegt op

  Zoiets moet je ook niet aan commerciële instituten overlaten, die maar één credo hebben: “winst”.
  Bovendien zou ik wel eens een uitsplitsing willen zien over: Eritreers, Somaliërs, Marrokkanen en ander Mangreb origines, Syriërs, Iraqi’s, Afghanen, Thais en andere Z.O. Aziaten, en overigen.
  Daarnaast: IK vind het tijdverspilling om iemand, die vloeiend Engels spreekt, dat voor zijn of haar baan nodig heeft, een HBO of hoger heeft of een handen-baan per direct kan krijgen ( metaal- hout bewerkers, elektriciens, monteurs) om eerst veel tijd te verkwisten om een locale taal ( Nederlands) te gaan leren. Hoeveel farangs wonen al vele jaren in Thailand en spreken hooguit 50 woorden Thais ?

  • l.lagemaat zegt op

   Een aantal farangs komen hier met een zak geld wonen en mogen niet werken. Wel brengen ze inkomen in Thailand. De meesten zijn op een leeftijd, dat de Thaise taal nauwelijks meer te bevatten valt, maar geld speelt een universele taal.

   • Leo Th. zegt op

    Europeanen die permanent naar Thailand vertrekken zijn uiteraard niet te vergelijken met Thaise immigranten in Nederland. Maar voordat een Thaise tegenwoordig zelfs maar naar Nederland mag vertrekken heeft hij/zij al de nodige inspanningen verricht door in enige mate zich de Nederlandse taal eigen te maken. In Nederland verder verplicht inburgeren, kost tegenwoordig een aardige duit, opgebracht door de partner maar dat ook weer goed is voor de Nederlandse economie. Thaise mensen vinden gelukkig ook vaak werk en dragen zodoende bij aan het Nationaal Bruto Product. De in Thailand permanent verblijvende Nederlanders daarentegen ontvangen vaak AOW en pensioen, wat dus in Thailand uitgegeven wordt (hun goed recht!) en proberen zo veel mogelijk (en ik zou het zelfde doen) de bronbelasting in Nederland te omzeilen. Ja, geld is een universele taal maar een Thaise in Nederland moet wel eerst zien te slagen voor de dure inburgeringscursus, die in mijn ogen in de huidige opzet een onding is.

  • John Chiang rai zegt op

   Er is afgezien dat een farang in Thailand best een beetje Thai mag leren,toch een enorm verschil. Veel buitenlanders die in Nederland of andere delen van Europa komen wonen zijn zeker in de eerste tijd financieel sterk afhankelijk van de partner of de sociale voorzieningen van het betreffende land. Bij een eventuele scheiding, en het uitblijven van goede taalkennis kan zich de kans op de arbeidsmarkt zodanig verkleinen,dat de gemeenschap ze onderhouden moeten. Dit is allemaal in tegenstelling tot de farang die zelfs met weinig Engels nog altijd zoveel financiële middelen moet meebrengen,dat ze de buitenlandse staat nooit ten laste vallen.

 2. Tukker zegt op

  Het is ene grote geldklopperij met de inburgering cursus heb zelf in de tijd dat mijn vrouw haar inburgering deed in Nederland niets hoeven te betalen zij ging toen bij de instantie Livio naar school en is geslaagd .
  De vragen die ze nu moeten kennen zijn ook aan willekeurige geboren Nederlanders gesteld maar de helft wist het goede antwoord niet dus ze waren gezakt als ze examen moesten doen . Maar zie soms wel eens hardlopers met een Nederlands paspoort bij studio sport dan wordt het interview in het Nederlands gehouden maar wel ondertitelt anders kun je er geen moer van verstaan dus zijn zij wel geslaagd voor de inburgering of wordt hier met 2 maten gemeten omdat de medaille zo belangrijk is voor Nederland .

  • Fransamsterdam zegt op

   Ik meen dat er inderdaad voor mensen die over ‘speciale kwaliteiten’ beschikken andere criteria gelden. Dat kan een voetballer, een chirurg of een kok zijn, om maar eens wat te noemen.

 3. Rob V. zegt op

  Dit is eigenlijk geen nieuws, minister Asbakje, herstel, Asscher, is al sinds het aantreden van Rutte II gewaarschuwd dat de voorstellen van Rutte I (VVD, CDA, gedoog steun PVV) niet goed zullen zijn voor de inburgeraars. Dit waarschuwingen en signalen zijn tot nu toe altijd in de wind geslagen. Dit onder het mom van dat ‘eigen verantwoordelijkheid’ nu eenmaal is hoe we de dingen hier doen, een eufemisme voor ‘ u zoekt het maar uit, want we moeten streng optreden want dat willen Henk & Ingrid, het gaat om het signaal en niet om het resultaat van ons beleid’ .

  Wie de commissievergadering de afgelopen jaren volgde via bijvoorbeeld officielebekendmakingen.nl is dus niet verrast.

  Lubach had hier een stukje over in zijn uitzending waarin op grappige wijze heel beknopt de kern van de zaak wordt benoemt:
  http://youtu.be/iuM9O7MbFa0

  Het rapport zelf is hier te vinden:
  http://download.omroep.nl/nos/docs/Rapport_inburgering.pdf

 4. Rob V. zegt op

  En wie weleens op buitenlandsepartner.nl komt zal dit alles ook bekend zijn. Daar zijn door de jaren heen diverse topics geweest over dit falen. Iedereen zal beamen dat immigranten in hun nieuwe thuisland mee moeten doen, participerend in de maatschappij. Taal is daarbij belangrijk.

  Hier een voorstel van taaldocent Ad Appel (bekend van o.a. zijn gratis materiaal voor inburgeraars in het buitenland op A1 niveau):
  https://www.buitenlandsepartner.nl/showthread.php?64173-Inburgering-in-Nederland-wat-is-er-mis-amp-hoe-het-veel-korter-kan

  Dit voorjaar komt hij overigens met gratis materiaal voor Inburgering Nederland (A2):
  https://www.buitenlandsepartner.nl/showthread.php?64895-Methode-voor-zelfstudie&p=649878&viewfull=1#post649878

  Zo maar een greep van de signalen dat het mis gaat, hier eentje van vorig jaar:
  https://www.buitenlandsepartner.nl/showthread.php?63663-totale-miskleun-voor-PvdA-er-Asscher-slechts-8-van53-000-slaagt-voor-inburgering

  Ook ik heb weleens geschreven over de onzin van het huidige inburgeringsbeleid:
  https://www.thailandblog.nl/opinie/extra-eisen-inburgering-betutteling-ten-top/

  Kortom, Rutte 2 (en 1) hebben er voor gekozen de vingers in de oren te stoppen met een ‘lalala inburgering doe je zelf maar we zetten de inburgeraar wel weg als kansloos en semi achterlijk, wij zjin hard op immigratie en integratie, alles komt goed, lalala’

  • Leo Th. zegt op

   Rob, je slaat de spijker op zijn kop! De strengere eisen aan immigratie naar Nederland, en dan heb ik het niet over vluchtelingen uit half Afrika, Oost-Europa en het Midden-Oosten, zijn in de nieuwe wet niet opgenomen uit doelmatigheid maar om de PVV voor hun (zeer korte) gedoogsteun te gerieven. En dat geldt ook voor de totaal zijn doel voorbijschietende inburgeringswet. In plaats van de taalvaardigheid in het Nederlands te bevorderen ligt het doel schijnbaar op geschiedenis en het vergaren van weetjes, waar de halve autochtone Nederlandse bevolking overigens totaal onkundig van is. Wat heeft het voor een willekeurige nieuweling nu voor zin om de gang van zaken bij een zwangerschap te moeten leren of om op de hoogte te zijn van de regels bij het UVV? Het integreren is door de inburgeringswet geen spatje verbeterd, eerder het tegenovergestelde!

  • Rob V. zegt op

   Correctie: er is nu al een aantal gratis oefen toetsen en binnenkort komt Ad met een goedkoop studieboek A2 (inburgering binnenland).

   En inderdaad Leo vragen over menstruatie en zwangerschap zijn ook vreemd. Zo was er immigrabt en schrijver Rodaan al Galidi (spreekt en schrijft dus goed Nederlands) die in de media vertelde hoe hij o.a. de vraag kreeg hoe snel een vrouw weer zal menstrueren na een miskraam. Uhm, leer dan de mensen waar je terecht kan voor medische vragen en problemen (huisarts).

 5. Jan S zegt op

  Inderdaad weer terug naar het oude systeem dat werkte goed.

 6. IsanBanHao zegt op

  Het is een onhaalbare en onredelijke eis om binnen drie jaar alle examens te moeten halen. Stel je voor dat je naar een ver vreemd land gaat (Thailand?) waar een totaal ander schrijfsysteem wordt gehanteerd, met een volstrekt niet verwante taal. Zou je dan in staat zijn om ruim binnen drie jaar die taal te lezen, spreken, verstaan en schrijven? Ik weet zeker dat de meesten van ons, zelfs met een studenten-achtergrond, dat niet kunnen.
  Het geëiste taalniveau is niet laag, zoals ze altijd beweren. Lezen: het gaat om een niet eenvoudige tekst, met lastige woorden (sollicitatiegesprek…) die ze ook werkelijk moeten kunnen begrijpen en interpreteren. Spreken: met de toontaal-eigenschappen hebben Thaise mensen het speciaal moeilijk, maar als ik zelf tegen een computer moet spreken (bel maar eens naar een grote verzekeringsmaatschappij of zo) dan verstaat die computer mij alleen als ik niet ontspannen, losjes of met een accent spreek. Wat moet die computer ‘denken’ van een Thaise stem?
  Zo wordt ook bevestigd door een opleider dat lezen het moeilijkste is, en dat spreken vooral voor Aziaten moeilijk is (dus veel afwijzingen).

  Kennis van de Nederlandse samenleving is al jarenlang een idioot verhaal en inderdaad, heel veel vragen kunnen door de doorsnee Nederlander (vraag het maar aan Henk of aan Ingrid, Geert) ook niet beantwoord worden.

  De opleidingsbedrijven geven wél een zeer gerichte examentraining, waardoor ze eigenlijk in drie jaar wat kunstjes leren om toch te kunnen slagen. Ik ken dan ook Thaise mensen die echt niet behoorlijk Nederlands kunnen spreken maar die wel geslaagd zijn.

 7. Jasper van Der Burgh zegt op

  Het blijft natuurlijk ook merkwaardig dat mijn Cambodiaanse vrouw die vloeiend Engels spreekt (naast Thais, Cambodiaans, Laothiaans en Chinees) dan toch nog eerst Nederlands moet leren, terwijl een dergelijke eis aan 330 miljoen andere mensen uit Europa, en daarnaast Koreanen, Amerikanen en Japanners NIET gesteld wordt.

  In Amsterdam spreken zowat meer mensen Engels dan Nederlands zo langzamerhand. In kroegen, restaurants, winkels wordt ik in het Engels aangesproken door daar werkende buitenlanders uit de EU. Waarom zou dan voor een niet-EU er dit ook niet genoeg zijn?

 8. Daniël M. zegt op

  Wij woonden in Vlaanderen toen mijn Thaise vrouw ruim 4 jaar geleden naar België kwam.

  Taalkursussen Nederlands en inburgeringskursus zijn daar verplicht. Ik heb de indruk dat men daar soepel mee omgaat en dat de geleverde inspanningen om de taal te leren mee een rol spelen. In de klassen Nederlands zitten de kursisten van alle nationaliteiten samen. De meesten kunnen Frans of Engels spreken, waardoor zij al een betere basis hebben dan Thaise. Ik kan mij niet uitspreken over de plicht om te slagen. De kursussen worden gegeven door officiële Vlaamse instellingen.

  Bijna 3 jaar geleden zijn we verhuisd naar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Hier gelden duidelijk andere regels: geen enkele kursus of examen is verplicht! Mijn vrouw volgt nog wel – vrijwillig – Nederlandse lessen en dat terwijl de grote meerderheid anderstalig is. Zij kan nu al redelijk goed Nederlands verstaan. Maar het probleem is hier dat de meesten dat niet kunnen….

  Als het Nederlands examen een probleem is, dan kun je misschien overwegen om via Vlaanderen of Brussel te proberen.

  De eenheid in Europa en binnen Schengen-gebied is ver weg…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website