De Nederlandse man is de langste van de wereld. In 187 landen werd onderzoek gedaan naar de lengte van mensen. Nederlandse vrouwen staan op de tweede plaats. Alleen vrouwen in Letland zijn langer, zo schrijft de NOS.

Er is voor dit onderzoek gekeken naar de verandering in lengte van mensen tussen 1914 en 2014. Nederlandse mannen zijn in die periode gegroeid van 169 centimeter naar 182,5 centimeter. Honderd jaar geleden stonden zij nog op de twaalfde plek.

Vrouwen uit Nederland komen van de 38ste plaats. Honderd jaar geleden waren ze gemiddeld 155 centimeter, nu 169 centimeter. In de top-25 staan op Australië na alleen Europese landen.

Gezondheid

Volgens de onderzoekers wordt de lengte van mensen bepaald door hun genen en leefomstandigheden. Uit de studie blijkt dat goede gezondheidszorg, sanitaire voorzieningen en voeding de belangrijkste factoren voor groei zijn.

Mensen die langer zijn, worden over het algemeen ouder en krijgen minder snel hartziektes. Langere vrouwen hebben minder vaak complicaties bij de geboorte. Wel hebben deze mensen een iets grotere kans om kanker te krijgen, zo staat in het onderzoek.

Lang zijn in Thailand

Lang zijn in Thailand is soms wel een probleem. In Saraburi zat ik een hotel waarvan de deuropening dermate laag was dat continu mijn hoofd stootte en ik ben slechts 1.86 meter. Toen ik met vrienden in Thailand was, die richting de twee meter gaan, bleven mensen in Chinatown stil staan om deze reuzen te bekijken.

Maar lang zijn kan ook vervelend zijn, bijvoorbeeld als je economy class vliegt. Het lijkt er op dat vliegtuigmaatschappijen geen rekening houden met het feit dat Nederlanders steeds langer worden.

Hoe lang ben jij? en heb je daar vooral gemak of alleen maar last van in Thailand? 

13 reacties op “Nederlandse mannen zijn langste van de wereld”

 1. Daniël M zegt op

  Ik heb dit gisteren ook gehoord in het nieuws. De Vlaamse mannen staan op de tweede plaats en zijn 1 cm kleiner dan de Nederlandse. Over de Vlaamse vrouwen heb ik niets gehoord.

  Ikzelf ben iets kleiner…

  Dus als ik in Thailand een grote man tegenkom, dan is de kans heel groot dat ik daarmee Nederlands kan praten 😀

 2. David H. zegt op

  Nu is 182.5 cm niet zo bijster groot vind ik , zelf ben ik 180 cm en vind mezelf nu maar klein tegenover de meeste Nederlanders , maar ja die 182.5 is dan eigenlijk een gemiddelde , dus moeten er ook kleine “Hollanderkes ” rondlopen die de maxi maat naar beneden drukken …

  Met 180 cm nooit geen problem in economy in combinatie met 73 kilogrammetjes ….meer moet dat niet zijn voor mij…..

 3. Piet zegt op

  Ik ben 202 cm en nu al lang geen bijzonderheid meer nu 75 jaar maar nog steeds niet gekrompen.
  Ik herinner me met 20 jaar lopend over de drukke Lijnbaan in Rotterdam was ik een bezienswaardigheid en keek ik letterlijk over iedereen heen en de zeldzame keer dat er nog een lange voorbij kwam deden we net als motorrijders die elkaar passeren de hand opsteken omdat we beiden op eenzame hoogte leefden
  Inmiddels heb ik een zoon van 205 cm en een dochter van 186 cm mijn schoonzoon is 192 cm etc etc
  Ja ik heb de Hollanders zichtbaar zien groeien
  Piet

 4. Jack G. zegt op

  De Foodland in Soi 5 Sukhumvit heeft wel een heel laag plafond voor mijn 1,92. Ook moet ik altijd oppassen als ik op markten loop in Thailand. De badjes van de meeste hotels zijn tekort. Net als de meeste hotelbedden. Beenruimte in het vliegtuig speelt een grote rol bij de keuze van de luchtvaartmaatschappij. Een paar centimetertjes meer maakt het net even prettiger. Toch was 1 van de langste mannen die op deze wereld heeft geleefd iemand uit Thailand heb ik ooit eens ergens gelezen.

  • Piet zegt op

   Sorry Jack
   Langste man ooit geleefd was Amerikaan Robert Wadlow 272 cm
   Piet

   • Jack G. zegt op

    Daarom schreef ik ook 1 van de langste mannen. De Thaise man die in 2015 overleden is was onofficieel 2,69. En dat in een land waar ze niet echt bekend staan om lange mannen. Ik heb begrepen dat hij geen plezierig leven heeft gehad.

 5. Hansest zegt op

  Inderdaad lopen er kleine “Hollanderkes” rond die het gemiddelde naar beneden bijstellen. Helaas is mijn baarmoeder periode dezelfde als de hongerwinter periode in WOII. Waarschijnlijk de reden van mijn 169 cm.
  En ook de reden waarom ik altijd een minderwaardigheids complex mbt die lengte heb gehad. Waarschijnlijk de reden waarom ik mij met verschillende universitaire studies heb beziggehouden, om toch op een andere wijze enig aanzien te mogen genieten.
  Maar wees gerust, wanneer ik over een aantal jaar “de pijp aan Maarten geef” (ik ken helemaal geen Maarten), dan zal het gemiddelde dus van 182,5 cm naar 182,6 cm verspringen.
  Groet, Hansest
  PS, mijn Thaise vriendin is 151 cm. Het grote voordeel van Thaise vriendinnen. Voel ik mij op zijn tijd toch ook een beetje lang.

  • David H. zegt op

   Och dat is betrekkelijk ,169cm, is nu ook weer niet zo klein , natuurlijk met die reuzen in de buurt kweek je dat gevoel aan.

   Herinner me een anecdote dat Napoleon Bonaparte een boek van een hoge schab probeerde te nemen met moeite , zijn lijfwacht , ook weer zo een reus , zegde sire laat mij dat nemen ik ben groter …., waarop Napoleon gepikeerd antwoorde : neen u bent enkel langer …. ik ben groter ,bedoelend op zijn status …(Grandeur …) bedoelend dat je groots kan zijn niet noodzakelijk in hoog aantal cm….

  • Stan zegt op

   Hansest, een troostende gedachte: Al wat aan de lopende meter wordt gemaakt is minder afgewerkt…

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Ik ben ook 1,69.
   Nog nooit een minderwaardigheidscomplex daarover gehad.

  • Daniël M zegt op

   Moderator: Niet chatten svp.

 6. FredW zegt op

  Een standaard deur in thailand is geloof ik 205 cm

 7. Ger zegt op

  Troost voor de kleine mannen, niet alles is evenredig klein. Als sporter, sinds mijn 15e jaar, al heel wat mogen aanschouwen na het sporten onder de douches.

  Trouwens ik kom uit de noordelijke provincies in Nederland; blijkt dat de mannen uit de noordelijke 3 provincies nog weer een stukje langer zijn dan in de rest van Nederland. Dit kwam naar voren ten tijde van de keuringen voor de militaire dienstplicht in Nederland.

  Zelf met mijn bescheiden Nederlandse lengte. 175 cm, heb ik toch soms problemen in hotelbedden in Thailand: als ik mij echt uitstrek steken mijn voeten buiten boord.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website