Zestigjarigen in 2040 zullen naar verwachting niet alleen langer leven dan de huidige zestigers, ze kunnen ook meer jaren zonder lichamelijke beperkingen en in goede gezondheid verwachten. Ten minste, als de ontwikkelingen in gezondheid en sterfte van de afgelopen vijfendertig jaar doorzetten. Dat blijkt uit de nieuwe projectie van de gezonde levensverwachting van het CBS.

Volgens de CBS-prognose uit 2017 ligt de resterende levensverwachting van 60-jarigen in 2040 ongeveer 3 jaar hoger dan in de periode 2013–2016. Voor 60-jarige mannen zal de levensverwachting dan 26 jaar zijn, voor vrouwen bijna 29 jaar.

Minder jaren last van fysieke beperkingen

Ouder worden gaat vaak gepaard met het krijgen van lichamelijke beperkingen in horen, zien of bewegen die niet met hulpmiddelen kunnen worden ondervangen. Vrouwen krijgen gemiddeld op jongere leeftijd dan mannen last van beperkingen. Aangezien vrouwen doorgaans ook ouder worden, zijn ze een groter deel van hun leven fysiek beperkt. Voor 60-jarige vrouwen lag het verwachte aantal jaren zonder matige of ernstige lichamelijke beperkingen in 2013–2016 op bijna 17 jaar van de 26 jaar die zij nog mogen verwachten. Mannen zouden gemiddeld 18 jaar van de hun resterende 23 jaar geen last van beperkingen hebben.

De gezondheid van de bevolking is sinds de jaren tachtig verbeterd, de sterftecijfers zijn gedaald. Als deze ontwikkelingen doorzetten, zal de levensverwachting zonder matige of ernstige fysieke beperkingen in 2040 voor zowel mannen als vrouwen ruim 4 jaar hoger liggen dan in de periode 2013–2016. Deze toename is een jaar groter dan die van de totale levensverwachting. De ouderen van 2040 zullen dus niet alleen langer leven, maar bovendien een groter deel daarvan zonder fysieke beperkingen doorbrengen.

Deze cijfers zijn slechts een gemiddelde, 1 op de 5 vrouwen en 1 op de 7 mannen ervaart nu op hun zestigste al beperkingen. Een deel van hen blijft die de rest van hun leven houden. Daartegenover staat een groep ouderen die tot hun overlijden vrij blijft van beperkingen. Deze verschillen in gezondheid hangen samen met sociaaleconomische verschillen. Hoogopgeleide 60-jarigen blijven gemiddeld 6 jaar langer vrij van fysieke beperkingen dan hun laagopgeleide leeftijdsgenoten. Ze leven gemiddeld 3 jaar langer.

Gezondheid wordt langer als goed ervaren

Met het stijgen van de jaren gaan mensen zich ook vaker ongezond voelen. Hierbij kunnen lichamelijke beperkingen een rol spelen, maar dat hoeft niet. De resterende levensverwachting in als goed ervaren gezondheid ligt voor 60-jarige mannen 3 jaar, voor 60-jarige vrouwen ruim 1 jaar lager dan de levensverwachting zonder lichamelijke beperkingen. Voor 60-jarige vrouwen lag het verwachte aantal jaren in als goed ervaren gezondheid in 2013–2016 op 15 jaar. Mannen zouden gemiddeld 14 jaar van de resterende 23 jaar in goede gezondheid kunnen verwachten.

Als de ontwikkelingen doorzetten zal de resterende levensverwachting in als goed ervaren gezondheid tot 2040 voor mannen met bijna 3 jaar stijgen en voor vrouwen met krap 2 jaar. Hoewel ouderen zich naar verwachting dus langer gezond blijven voelen, zullen ze volgens de projectie ook meer jaren in slechtere gezondheid leven dan de huidige ouderen.

12 reacties op “Nederlanders worden ouder en ervaren ook minder ongemakken”

 1. Fransamsterdam zegt op

  Dus mannen die nu 60 zijn hebben nu nog (gemiddeld) 23 jaar te gaan, waarvan 14 jaar zonder overwegende problemen.
  Bij een pensioenleeftijd van 68 zijn dat dus 6 min of meer probleemvrije pensioenjaren.
  Daar hoef je geen doctorandus voor te zijn.
  O wat zijn wij heden blij en hoeperdepoep zat op de stoep.

 2. Geert zegt op

  Ik schrik altijd als ik zo’n onderzoek zie,de volgende stap is dan meestal dat de A.O.W leeftijd weer omhoog gaat.
  Ik ben nu 60 en heb er 43 jaar onregelmatige diensten opzitten,ik heb altijd het gevoel dat mijn soort mensen niet wordt meegenomen in deze onderzoeken.

  • chris zegt op

   Volgens mij is iedere situatie anders. Er is dus alles voor te zeggen om de pensioenleeftijd flexibel te maken. Dan kan iedereen het (al dan niet in overleg met de werkgever als je die hebt) zelf bepalen. Natuurlijk met de daarbij behorende financiele gevolgen.

 3. Henk zegt op

  Dus dan nog een groter probleem van de overbevolking als mensen naar verwachting langer leven. En steeds meer automatisering waardoor ook steeds minder arbeidskrachten nodig. Werkeloosheid gaat daardoor flink stijgen. Moeten we hier wel zo blij mee zijn, pensioen leeftijd zal hierdoor ook wel weer omhoog gaan met een paar jaar. Joepie als je 70 bent mag je met pensioen !!

 4. HansNL zegt op

  Als ik dit soort projecties van door de regering verlangde onderzoeken zie, krijg ik altijd het idee dat het onderzoek een bepaalde uitkomst moet hebben.
  Als ik zo rondkijk in mijn kennissenkring geloof ik niets van deze projecties.
  Overlijdensleeftijden: 58, 68, 71, 74, 80…..
  Ach, de overheid is er duidelijk niet voor de burgers.

 5. hennie zegt op

  ik zie anders om mij heen op de werkvloer dat de mensen vaak niet veel ouder worden dan 60 62 jaar en dan op een rotte manier aan hun eind komen
  niets pensioen halen niets nog een beetje mogen genieten van welverdiende rust na een leven lang arbeid
  nee dat is alleen maar weggelegd voor mensen die hebben gestudeerd want die zaten in de school banken terwijl de rest van het hun arbeid al leverde en daar door sneller op zijn retour raakte
  de generatie die voor mijn nix generatie zat is met mooie regelingen en handdrukjes weg ge gaan
  en nu mogen wij er niet uit en mogen dood gaan in het zadel misschien een vrije dag aanvragen voor je begrafenis? en dan hopen dat je die krijgt anders mag je alsnog komen werken
  ja ja de verdeling is heel eerlijk verlopen, zo snel als deze is gewijzigd konden mensen van mijn generatie
  niets meer doen om hier op in te spelen dus conclusie als wij nu alvast dood gaan kunnen de oudjes van weleer langer plezier maken van het geld waar wij nooit van zullen genieten ik ben nu 61 en zie elke regeling die babyboomers hebben geschapen voor hun welzijn opdrogen voor mijn neus
  eerlijk he?

  • l.lagemaat zegt op

   De babyboomers hebben geen enkele regeling geschapen.

   We worden niet allemaal als prinsesje met een gouden lepel in de mond geboren!

 6. Piet zegt op

  Aow leeftijd wordt wel hoger maar men kan over het algemeen eerder (variabel) met pensioen.Daar maken momenteel de meeste mensen gebruik van om eerder te stoppen.

 7. Meggy Müller zegt op

  Ik zie inderdaad op de werkvloer en in de familie, die de 50, 60 en 65 niet eens halen, (dood in bed thuis gevonden) of door ziektes (kanker). Ik deed niets anders toen op mijn werk, dan of naar een begrafenis van een collega of vrij vragen voor een familielid of een ouder van vrienden, die nog geen 60 jaar waren. Waarschijnlijk zijn mijn bazen zó geschrokken en werd mij een vervoegd pensioen toegezegd na mijn 62ste leeftijd. Ik word dit jaar 64, maar wel 4 sollicitaties per maand moeten opsturen naar de UWV. Joepie…Iemand nog op zoek naar een 64 jarige werkneemster ?

  Een vrouw die vanaf haar 17de had gewerkt…. + man en kind(eren).

 8. herman69 zegt op

  Allemaal goed en wel, prachtig is dat.

  Bij mij is dat flauwe kul.

  Maar laat ons dat induvidueel bekijken, de ene mag alles en blijft gezond, en de andere
  moet het met iets minder stellen.

  Ik ken veel farangs, wel er zijn er weinig bij die een optimale gezondheid hebben.
  Ik speek wel van mensen vanaf 60 jaar.

  Ook de levensstijl komt hier zeker in aanmerking, ken er verschillende die hun gezondheid
  stuk roken en zuipen, ja dat is zelf een beetje zoeken.

  Er zijn veel farangs die zeggen wij zien wel hoe het afloopt heb het toch gehad, een beetje een
  domme stelling .

  Ik zeg altijd, leef goed maar met mate, en mss krijg je er nog 5 jaar bonus bij.

 9. KarelSiam zegt op

  Mensen of instellingen die dit beweren hebben meestal zelf nog nooit een klap uitgevoerd behalve dolle studentenfeesten met veel alcohol en andere ”versnaperingen” tot wel 35 jarige leeftijd in de studentensociateit.

  Als je van arbeiders komaf bent je vaak al met 15-16 jaar begonnen met zware handenarbeid beroepen, echter daar heeft men geen boodschap aan.

  Zoals anderen ook als opmerken is het plaatsen van dit soort nepnieuws alleen bedoelt om maar weer de AOW leeftijd op te rekken, totdat er niks meer te rekken valt, wij ouwetjes zijn slechts nutteloze klagende opvreters in hun ogen die men het liefst zo snel mogelijk dood ziet gaan, dan is dat probleem ook opgelost.
  Ook in mijn omgeving vallen bekenden en vrienden als bladeren van de boom, niks niet 80 plussers, maar 40-50-60 jaar is geen uitzondering, enge ziekte, hart , kanker en het is voorbij.

  Verder meen ik mij te herinneren dat er verleden jaar een kentering had plaatsgevonden met het het steeds maar ouder worden, vreemd dat dat nu weer veranderd is, dat zegt al genoeg over dit soort onderzoeken, ik denk dat ik maar op 50+ ga stemmen, alhoewel ik de rillingen van al die corrupte politiek krijg, ”pek en veren” is mijn instelling naar dit soort mensen toe.

  Groeten Karel

 10. Jacques zegt op

  Prachtig al die voorspellingen en wat een voorrecht voor de toekomstige generatie. Langer en gezonder ouder worden. Alleen triest en onterecht dat de politici altijd weer een link leggen met te nemen maatregelen voor onder anderen de pensioenfondsen en de belastingen. Kan er weer gekort worden of behoudend beleid gevoerd worden, waardoor de ouderen er per definitie niet op vooruit en wellicht achteruit gaan. Het is niet anders willen ze ons doen geloven. Zelf wel zichzelf verrijken, maar ja dat is bijna standaard geworden in de huidige economie en politiek. Eten of gegeten worden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website