Nederlanders reisden het afgelopen jaar veelvuldig naar het buitenland, maar deden dat vaak zonder zich goed te hebben voorbereid. Dat blijkt uit onderzoek van NBTC-NIPO Research, in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken roept daarom Nederlandse reizigers met klem op zich goed te informeren over hun bestemming, om niet voor vervelende verrassingen te komen te staan. ‘Een goede voorbereiding is het halve werk. Ja het kost, zeker met de wat exotischer bestemmingen, even tijd. Maar het is belangrijk dat iedereen die naar het buitenland vertrekt voor vakantie of zakenreis, ook gezond en wel weer thuiskomt’, zegt Zijlstra. De minister opent vandaag de Vakantiebeurs in de Jaarbeurs in Utrecht om mensen bewust te maken van het belang van goede reisvoorbereiding.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat terreurdreiging het meest doorslaggevend is voor Nederlanders bij de keuze voor een veilige vakantiebestemming. Pas daarna volgen gezondheid, criminaliteit, de politieke situatie, het risico op natuurgeweld en het risico op verkeersongelukken.

Reisadvies

Voor 6 procent van de buitenlandse vakanties (1,1 miljoen vakanties) hebben Nederlanders het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken geraadpleegd. Vakantiegangers deden dit vooral voor reisbestemmingen die in het nieuws waren vanwege onrust of terreurdreiging. Het land waarvoor het reisadvies vorig jaar het vaakst geraadpleegd werd was Turkije, gevolgd door de VS.

Buitenlandse Zaken staat klaar

Als Nederlanders in het buitenland toch in de problemen komen, dan staat Buitenlandse Zaken altijd voor ze klaar. Dat er vanuit reizigers behoefte is aan de dienstverlening van het ministerie blijkt wel uit de cijfers van het afgelopen jaar. Zo had Buitenlandse Zaken in 2017 meer dan 700.000 directe contacten met klanten via het 24/7 BZ Contactcenter en telden de online reisadviezen 2,4 miljoen unieke bezoekers. De BZ reisapp is inmiddels door meer dan 200.000 mensen gedownload.

In 2017 stond het ministerie bovendien 2.300 Nederlanders in serieuze problemen bij, bijvoorbeeld na ongelukken, ziekenhuisopnamen, overlijden en vermissingen. Ook kon Buitenlandse Zaken na orkaan Irma dankzij nauwe samenwerking met KLM en reisorganisaties als TUI Nederlanders snel in veiligheid brengen. ‘Maar we hielpen ook een vrouw die maar geen contact kon krijgen met haar vader op de Kaapverdische eilanden. De ambassade kwam er achter dat zijn telefoon stuk was en kon haar geruststellen’, zegt de minister.

Samenwerking

Het ministerie werkt nauw samen met andere partijen om Nederlanders actief te wijzen op het belang van een goede reisvoorbereiding. Daarom ging Buitenlandse Zaken hierover gisteren in gesprek met vertegenwoordigers uit onder meer reisorganisaties, de alarmcentrales en de luchtvaartsector in Den Haag.

Bron: Ministerie van Buitenlandse zaken


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

22 reacties op “Nederlanders vaak onvoorbereid op reis”

 1. Fransamsterdam zegt op

  “Nederlanders reisden het afgelopen jaar veelvuldig naar het buitenland”, zo begint het artikel. Ik zou dan ook zo graag meteen willen weten hoe vaak.
  Weet u het?

  • Khun Peter zegt op

   NBTC-NIPO Research presenteert vandaag op de Vakantiebeurs de trends en verwachtingen van de Nederlandse vakantiemarkt. Afgelopen jaar is het aantal vakanties met 3% gegroeid tot een totaal van 36,7 miljoen vakanties. Meer dan de helft van het aantal vakanties die Nederlanders ondernamen vond plaats in het buitenland (19,1 miljoen).

   • Fransamsterdam zegt op

    Haha, ja, jij bent wel wakker. 🙂

   • janbeute zegt op

    En dat op een bewoners aantal van zeg maar 16 miljoen inwoners .
    Lijkt er op zo te lezen dat alle Nederlanders op een enkele na uitgezonderd , naar het buitenland op vakantie gaan .
    In landelijke dagbladen lees ik bijna dagelijks , vaak niets anders dan geklaag dat we niet rond kunnen komen , en aan het eind van de maand het geld op is .
    Hoe verklaar je dit .
    Lijkt dat ze nu in Nederland net zo werken met de cijfers als bij de TAT in Thailand .
    Haast niet te geloven die cijfers .

    Jan Beute .

    • Fransamsterdam zegt op

     13 miljoen Nederlanders zijn in 2017 op vakantie geweest. We hadden onlangs 17.171.717 inwoners, dus ruim 4 miljoen zijn niet op vakantie geweest, zelfs niet naar de Veluwe.
     In dit soort gevallen gaat vaak de 80/20 regel op (tot op zekere hoogte natuurlijk), volgens welke je er van uit zou mogen gaan dat 80% van de vakanties op naam van 20% van de populatie komt.
     19 x 0.8 = 15 miljoen buitenlandse vakanties door 17 x 0.2 = 3.4 miljoen Nederlanders.
     Net zoals 20% van de Nederlanders 80% van het totale vermogen in Nederland bezit. Daar wordt dan schande van gesproken, maar zulke verhoudingen komen nu eenmaal ‘van nature’ veel voor.
     Zonder de cijfers te kennen durf ik wel te beweren dat 80% van de vakanties naar de 20% populairste landen gaat.

 2. Marco zegt op

  De voorbereiding van de meeste mensen bestaat uit het uren achter de computer zitten om te zoeken naar de goedkoopste vlucht en accomodatie.
  Iets over de gewoontes en gebruiken wordt vaak overgeslagen.
  Dit blijkt ook wel uit de nieuwsrubrieken over toeristen die zijn opgepakt voor het maken van ongepaste foto’s of het meenemen van bepaalde objecten.
  Als het bier en eten maar goedkoop is anders is de vakantie niet geslaagd.

  • Henk zegt op

   Dit is erg generaliserend.
   Gezien de hoeveelheid reisgidsen etc die verkocht worden en de diverse doelgroepen die op reis gaan is het percentage wat de goedkoopste reis wil en alleen voor bier gaat ben ik het niet eens.
   Om een juist beeld te krijgen wat men vindt van onvoorbereid op reis te gaan zal er toch een duidelijker verhaal moeten komen.
   Onvoorbereid? De ANWB informeert, de reisbureau informeert.
   Het percentage wat zich niet aan gedragsregels houdt is te verwaarlozen.
   Dit zijn op een enkele Nederlander na Amerikanen, Engelsen en Russen.
   Kort geleden een paar italianenen.

   • Mr. Bojangles zegt op

    Voorbeeld van onvoorbereid op reis gaan?
    Wat dacht je van: naar de Caribische Eilanden gaan in het orkaanseizoen… Zoals we afgelopen najaar uitgebreid hebben kunnen meemaken.

    • Fransamsterdam zegt op

     Ik eet een levende sprinkhaan op als u mij een site kunt laten zien waarop onze overheid het reizen naar dat gebied in die periode ontraadt.

  • Fransamsterdam zegt op

   Da’s waar Marco. Maar het komt in de beste families voor. Mag ik met een glimlach nog even verwijzen naar ons clusterhoofd consulaire zaken? Schaterlachen mag ook….
   https://www.thailandblog.nl/column/nederlanders-buitenlandse-cel/

   • Nik zegt op

    Zo te lezen is het clusterhoofd een tikkie onvoorbereid op reis gegaan..

 3. Pompoei zegt op

  Ik ben heel veel en heel ver op vakantie geweest en nooit iets voorbereid. Wat is het leuke nog aan een vakantie als je al weet wat je gaat te zien krijgen en hoe het leven er aan toe gaat. Heb ook nog nooit een hotel op voorhand besproken. Je kiest een bestemming, boekt een vlucht en als je aankomt zien we wel wat er gebeurd. Nooit problemen gehad. Dat is toch het leuke aan vakantie, anders kan je beter thuis blijven, daar weet je ook wat er gaat gebeuren.

 4. Nicky zegt op

  Buitenlandse zaken staat direct klaar met problemen. Toen mijn neef met zijn vrouw(Belg gehuwd met Nederlandse) enkele jaren geleden in Nepal waren, wou haar vader na de aardbeving BZ contacteren, maar kregen ze een portier aan de lijn. Het was zaterdagochtend en er was niemand beschikbaar tot maandagochtend. Toen mijn zus naar Belgische hulplijn belde werd er wel direct actie ondernomen,
  Dus de Nederlanders mogen in het weekend hun plan trekken. En dan reclame maken dat ze altijd voor de mensen beschikbaar zijn. Sprookjes

 5. RonnyLatphrao zegt op

  Als Belg ga ik het bij een smiley houden

 6. ann zegt op

  In alle jaren dat ik rondreis kom ik nog regelmatig mensen tegen,die bezuinigen op een reisverzekering(niet een afsluiten),het zal vast wel een tijd goed gaan(daar hopen ze op)tot er plots onverwachts met hen gebeurd.
  De ontstane kosten,afgezien van het leed,kunnen zeer aanzienlijk zijn.

  • Jasper zegt op

   Is dit niet wat overdreven? Als je een goede ziektekosten verzekering hebt, wat zijn dan die “aanzienlijke kosten” waar je mee dreigt.
   Het enige wat ik kan bedenken is dat je zelf een nieuwe ticket voor de terugvlucht moet betalen. En dat is alleen maar zo als je niet meer in Nederland naar het ziekenhuis hoeft, na een ongeluk b.v..
   Voor de rest gaat het hooguit om een fototoestel, een laptop.
   Ik reis al 25 jaar 6 maanden per jaar, zonder reisverzekering. Van de uitgespaarde 3 euro per dag kan dan best een keer een ticket oid. af.

   • Khun Peter zegt op

    Beste Jasper, wat als je komt te overlijden in het buitenland? Wat als je opgespoord of gered moet worden? Wie betaalt dat dan? In dit geval jijzelf. Vooral SOS-kosten op een reisverzekering zijn belangrijk. Zie hier: https://www.reisverzekeringblog.nl/sos-kosten-reisverzekering/

   • Ton zegt op

    Normaliter dekt basis-ziektekostenverzekering in het buitenland tot het Nederlands prijspeil ofwel verzekering vergoedt e.e.a. op basis van de voor Nederland gehanteerde tarieven..
    Er zijn echter veel landen waar geneeskundige hulp duurder is. Het kan ook zijn dat u vanwege de haast niet naar een normaal hospitaal wordt vervoerd maar naar een kostbare privékliniek. Indien geen aanvullende verzekering, dan mag u het verschil tussen buitenlands- en Nederlands prijspeil zelf bijbetalen. En dat kan zeer aanzienlijk zijn!, meer dan het bedrag dat u tot nu toe heeft uitgespaard.
    Aanvullende verzekering dus aan te bevelen; of een goede reisverzekering (check vooraf bij verzekeringsmaatschappijen, wat in uw geval het beste is).
    Goed om mee te nemen: in Engelse taal opgestelde verklaring of pas, dat u bent verzekerd inclusief 24/7 alarmnummer van de verzekeringsmaatschappij, zodat ziekenhuis zelf kan checken.
    Want vaak wenst ziekenhuis (en zeker een privékliniek) eerst financiële zekerheid.

 7. chris zegt op

  Ik geloof de cijfers wel al was het alleen maar omdat ik zo’n 25-30 jaar geleden zelf deel uitmaakte van het onderzoeksteam dat dit onderzoek jaarlijks uitvoerde en publiceerde. En een van de zaken die dan na enige jaren opvalt is dat er slechts weinig verschillen zijn in het vakantiegedrag van de Nederlanders, als totaal, niet op individuele basis. Natuurlijk gaan percentages wel eens langzaam op of neer maar hele grote veranderingen zijn er niet. Ik denk dat nagenoeg hetzelfde percentage Nederlanders in het buitenland op vakantie gaat als 10, 20 en 30 jaar geleden. En wat wellicht belangrijker is. De meeste daarvan worden niet gevierd in verweggiestan-bestemmingen als Thailand, China, de Seychellen of Brazilie maar gewoon in de buurlanden Belgie, Frankrijk, Duitsland, Engeland en Luxemburg. Daarvoor hoef je je niet echt uitgebreid voor te bereiden. Ja, je auto vantevoren controleren.
  Ik ben er ook vrij zeker van dat Nederlanders die naar verre bestemmingen reizen zich veel meer en veel beter informeren dan 10, 20 of 30 jaar geleden; als was het alleen maar omdat er nu internet is. En dan bedoel ik niet alleen de websites van de toeroperators en de landen van bestemming (met allerlei filmpjes op Youtube) maar ook websites als Tripadvisor (met ervaringen van toeristen), Facebook, allerlei blogs en vlogs. Daarnaast de mogelijkheid om rechtstreeks met mensen en bedrijven in het betreffende land te communiceren. Was in het verleden absoluut onmogelijk.
  Kan het beter? Misschien maar het is ook wel eens aardig om te moeten improviseren op vakantie.

  • Fransamsterdam zegt op

   Ik las eens als tip voor Thailand om in je koffer in ieder geval een pak kaarsen mee te nemen voor als de stroom uitviel.
   De tipgeefster deed dat zelf nu een tijdje en had daar al ontzettend veel plezier van gehad.
   Ik heb dat advies een paar keer opgevolgd, maar helaas, geen stroomstoring.
   Laatst heb ik thuis gewoon alle stoppen eruit getrokken, m’n mobieltje stukgegooid, en toen die kaarsen aangestoken. Inderdaad hartstikke leuk, maar kan dus thuis ook.

   • Daniel VL zegt op

    Toch geen kaarsen meebrengen uit Europa. Ga in Thailand een winkel binnen men treft er een afdeling voor de tempelgiften met kaarsen in diverse afmetingen, oranje of wit van kleur. En zelfs heel goedkoop, ook wierookstokjes in verschillende geuren.

 8. Luit zegt op

  Dus Nederlanders bereiden zich niet voor op vakantie (hoe komen ze dan in het vakantieland)? En trouwens als we de kop van artikel mogen geloven, doen de inwoners van alle anderen landen dit wel? 🙁


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website