Een groot deel van de Nederlanders en met name vrouwen, zijn onzeker over hun beachbody. Zeker 78,4% heeft twijfels over het eigen lichaam op het strand. Onder mannen is dit percentage 62,8%.

Dit blijkt uit het beach & body onderzoek van Dresscode.nl, waarbij 1.438 Nederlandse mannen en vrouwen werden ondervraagd in aanloop naar het strandseizoen 2017.

Magere rapportcijfers

Mannen zijn positief over zowel hun eigen beachbody als dat van de vrouwen. Mannen belonen zichzelf met een gemiddeld rapportcijfer van 6,8 en ze geven vrouwen gemiddeld een 6,7. Vrouwen zijn daarentegen opvallend negatief over zichzelf. Zij geven zichzelf namelijk een 5,7, terwijl ze mannen beoordelen met een gemiddeld rapportcijfer van 5,8.

Overgewicht voornaamste reden onzekerheid

Zowel vrouwen als mannen geven aan dat overgewicht de reden is van onzekerheid. Van alle vrouwen die aangeven te twijfelen over zichzelf, zegt 57,5% dat overgewicht hiervan de oorzaak is. Onder mannen is dit percentage 36,4%.

Andere redenen voor onzekerheid onder vrouwen zijn cellulitis en striae. Voor mannen is het ontbreken van een ‘wasbordje’ een veelvoorkomende reden om zich niet prettig te voelen, dat geldt overigens ook voor ondergewicht.

Zelfvertrouwen komt met de jaren

De mate van onzekerheid verschilt sterk binnen de verschillende leeftijdsgroepen. Zo zijn mannen van tussen de 31 en 40 jaar oud het meest zeker op het strand. Bijna de helft van de mannen binnen deze leeftijdsgroep (47,4%) is tevreden over hun lichaam in strandkleding. Vrouwen binnen dezelfde leeftijdsgroep twijfelen juist het meest, slechts 14,3% van hen geeft aan zich comfortabel te voelen.

9 reacties op “Nederlanders onzeker over hun lichaam op het strand”

 1. Michel zegt op

  Het percentage mensen wat ontevreden is over hun lichaam komt inderdaad behoorlijk overeen met het percentage te dikke Nederlanders.
  Je kunt de gemiddelde Nederlander ook bijna van achter al herkennen, aan de omvang.
  Vroeger waren het vooral de Amerikanen en Engelsen met ernstig overgewicht. De Nederlanders hebben daarmee een behoorlijke inhaalslag gemaakt, en doorgepakt.
  Gelukkig begint men nu toch van zichzelf te zien dat dat er niet uit ziet.
  Wie weet wordt dat dan ook eindelijk eens een stimulans om er iets aan te gaan doen; minder eten en meer bewegen doet wonderen.
  Diëten daarentegen niet. Haal je alleen je stofwisseling mee omlaag, waardoor je nog minder voeding nodig hebt om weer nog dikker te worden.
  Wie zijn/haar lichaam verzorgt hoeft zich daar niet voor te schamen.

 2. Sir Charles zegt op

  Heb niet echt de indruk dat de Nederlanders en andere westerlingen onzeker zijn over hun lichaam.
  Zie anders veel mannen met een bovengemiddelde buikomvang in een Speedo en dito vrouwen in bikini of nog afzichtelijker zelfs topless zonder enige gene parmantig rondlopen.
  Een vluchtige blik op een der toeristische stranden van Thailand spreekt duidelijk boekdelen.

 3. Jacques zegt op

  Het zou de vetbuiken in Thailand sieren om e.e.a.te bedekken, want het ziet er toch niet uit. Totaal geen scrupules en gene maar ja als je geld hebt dan blijf je een handsome man. Vandaar dat veel van dit soort types in Thailand verblijven. Bij deze groep is het buikje kweken doorgeslagen en ze lijken er nog trots op te zijn ook. Onbegrijpelijk want als ik zo uit zou zien, zou ik de deur niet meer uitgaan. Maar ja zo ben ik en net als zoveel in het leven is er maar beperkte invloed uit te oefenen op de mensen die hier anders in staan. Mogelijk drijven ze beter maar ik waag dat te betwijfelen.

 4. l.lagemaat zegt op

  Voordat het “seizoen” begint, zijn er bijna 11 maanden om aan de “problemen” aan te werken!

  Hoe dikker hoe minder kleding komt, doordat daarvoor geen maten meer zijn! 555

 5. Franky R. zegt op

  Aan de ene kant denk ik…gezond blijven is belangrijk…undsoweiter…Iemand kan wat dikker zijn, maar verder niets mankeren.

  Aan de andere kant….schamen voor je lijf? Waarom? Wie stelt het ‘schoonheidsideaal’ in? De media? Alle vrouwen met siliconen en de heren met een wasbordje en hipsterbaard?

  Leef en laten leven…Gezondheid voorop!

 6. DJ zegt op

  De dictatuur van de strakke lijven zou je kunnen zeggen.
  Kijk dat men in deze tegenwoordige tijd uren doorbrengt in de sportschool om vooral toch maar dat kunstmatig gekweekte sixpack te verkrijgen, nou ok dat mag ieder voor zich uitmaken.
  Maar dat het zover gekomen is dat men meent zich ook nog te kunnen permitteren om te bepalen hoe een ander er dan wel uit zou moeten zien, tja dat gaat mij toch een stukje te ver.
  Ik ben een kind van de 60er jaren weet je, de tijd van de bevrijding en het weggooien van de vooroordelen en vrijheid en blijheid en peace.
  Voor mij is het een treurige ontwikkeling maar goed als een ander er blij van wordt hou ik mijn mouwloze t-shirt wel aan hoor, mag ik dan wel op sandalen?
  liefst met sokken om mijn kwetsbare voeten te beschermen………
  En oh ja bruin worden nou daar doe ik dus geen enkele moeite voor, ik zit dan graag met de Thai onder de palmbomen in de schaduw als het even kan.
  Goed, ik hoor het wel hoewel liever niet eigenlijk, ik doe graag zo mijn eigen ding zonder commentaar van wie dan ook, zou ‘t kunnen? Ik hoop het maar.

 7. willem zegt op

  Ach,waar gaat het over?
  Misschien de jeugd die zich daar druk over maakt….maar de meesten van hun hebben geen buik(je).
  Ik ben 55 ,weeg 80 kilo,1.87 lang en inderdaad ik heb een buikje…so what?

 8. erik zegt op

  Volgens mij is ‘gezond’ beter dan ‘mooi slank’ en ‘mooi bruin’ en voor de Thai is ‘mooi bruin’ echt wel ‘mooi lelijk’ en gebruikt de Thai daarom middelen van geheimzinnige samenstelling zoals peroxide om blank te blijven of te worden. Er is in dit land een handel in wit-middelen. De Witte Reus, en zo.

  Dat ‘slank’ beter is dan ‘gezond’ is je aangepraat en iemand die een pondje meer heeft wordt daarom geminacht terwijl die kerngezond kan zijn. Een beroepsworstelaar van 130 kg, een topjudoka van 120 kg is gezonder dan een magere spriet van 65 kilo die Pleegzuster Bloedwijn nuttig omdat het ‘gezond’ is en daarnaast een saffie paft. En vergeet de linksdraaiende geitenmelkse yoghurt niet!

  Generaliseren is weer eens aan de orde en de handel in gezondheids- slankheids- en alternatieve producten hou je er zo mee aan de praat. Allemaal aandeelhouders, misschien?

 9. Moppie zegt op

  Zo, lekker kortzichtig en kwetsend voor alle mensen die er alles aan doen om hun gewicht op peil te houden.
  Zelf heb ik giga borsten waar ik me rot voor schaam , heb ook overgewicht maar wanneer je schildklier niet werkt en je je borsten niet kunt laten verkleinen vanwege een te groot risico dan heb je weinig keus. Ik heb een hekel aan de zomer maar gun mijn man zijn vakantie in de zon. Bekijk t eens van mijn kant ik durf bijna geen strandwandeling te maken vanwege dit soort mensen die iedereen die er niet volmaakt uitzien op deze manier neerzet. Moet ik dan maar binnen blijven zitten????


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website