Steeds meer Nederlanders en dan vooral lager opgeleiden, maken zich zorgen over gezondheids- en ouderenzorg, immigratie, criminaliteit en de verharding van de maatschappij. Het Sociaal en Cultureel Planbureau peilt ieder kwartaal hoe Nederlanders denken over het land. Het onderzoek dat nu is gepresenteerd, is gedaan in februari, een maand voor de verkiezingen.

Een grote groep mensen is ontevreden over de politiek omdat ze het idee hebben dat arme en hulpbehoevende Nederlanders in de steek worden gelaten. In plaats daarvan zou de overheid zich te veel richten op ‘buitenlandse’ problemen als het vluchtelingenprobleem en de Europese Unie. Verder denken ze dat politici niet naar hen luisteren, maar een eigen agenda hebben en doen wat ze willen. Mensen die pessimistisch zijn over de politiek vrezen ook dat Nederland straks niet meer in de huidige vorm bestaat, vanwege de toenemende polarisatie en een grotere rol voor de EU.

Van de pessimisten stemde 40 procent op de PVV. Ook bleven veel mensen uit die groep op verkiezingsdag thuis. Optimisten stemden juist relatief vaak op GroenLinks, de VVD en D66.

Vergeleken met andere EU-landen zijn Nederlanders toch redelijk optimistisch, benadrukt het SCP. Hier heeft 83 procent van de mensen vertrouwen in de toekomst, in Griekenland maar 14 procent.

Bron: NOS.nl en SCP

No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Nederlanders minder positief over politiek en samenleving”

 1. willem zegt op

  Als je de conclusies van dit onderzoek doortrekt naar de Nederlanders in Thailand en de recente hoge aantal PVV stemmers mag ik dan concluderen dat onder de Nederlanders in Thailand veel laagopgeleide negatievelingen zitten?

 2. Michel zegt op

  Ik weet niet waar dit verhaal vandaan komt maar op de site van zowel NOS als SCP is niets vergelijkbaars te vinden.
  In ieder geval geen onderzoek waaruit blijkt dat het vooral de lager opgeleiden zijn die ontevreden zijn en daarom PVV zouden stemmen.
  Ik heb juist onderzoeken gelezen waaruit bleek dat PVV de meeste hoogopgeleide stemmen kreeg en juist heel weinig laagopgeleide.
  PVV is ook niet bepaald de partij die opkomt voor de laagopgeleide mensen. Willen korten op subsidies en uitkeringen. Wat meest door laagopgeleide mensen gebruikt wordt.
  En dan, 83% die optimistisch over de toekomst zou zijn… Waar halen ze de onzin vandaan?
  Kijk op internet, op fora, op Facebook, op Twitter en ga zo maar verder. Nergens lees je nog positieve verhalen over Nederland en de toekomst van dat land. Wie daar wel positief over is wordt aan alle kanten aangevallen, vaak met de meest uiteenlopende bewijzen dat die persoon er gruwelijk naast zit.

  • Rob V. zegt op

   Beste Michel,

   Dit was vanochtend in het NOS journaal op TV, waarin men zei dat de ontevrede burgers of niet stemden of op de PVV. Dat ze ontevreden waren over bijvoorbeeld het asielbeleid (want die zuoden een voorkeursbehandeling krijgen)en geen vertrouwen in de politiek:

   Hier is een directe link die de redactie vermoedelijk heeft gebruikt, (zelf zie ik liefst een directe link naar de bron dat maakt controleren of dieper er in duiken makkelijker en is fijner voor de schrijver van de bron): http://nos.nl/artikel/2165809-nederlanders-wennen-aan-economische-groei-oude-zorgen-komen-boven.html

   Ik weet niet waar je vandaan haalt dat de PVV vooral stemmen van hogeropgeleide mensen kreeg? Kun je een verwijzing (link) geven naar die onderzoeken?

   Uit enquêtes komt toch naar voren dat de PVV vooral steun krijgt uit de hoek van de lager opgeleiden, de lagere inkomens, de protest stemmers.

   Zie o.a. de discussie eerder op het blog:
   https://www.thailandblog.nl/nieuws-nederland-belgie/nederland-stemt-hoge-op-opkomst-vvd-grootste-en-pvv-tweede-partij/#comment-473412

   Daarin o.a. een link naar dit stukje van de NOS over de achtergronden van de stemmers per partij:
   http://nos.nl/artikel/2163382-gezien-in-het-achtuurjournaal-welke-kiezers-lieten-de-partijen-winnen.html

   Dat de PVV in de praktijk veelal met de VVD mee stemt is natuurlijk weer een heel ander verhaal.. en daar hebben de mensen met lagere inkomens niet echt profijt van maar mogelijk controleert de PVV stemmer minder vaak het stemgedrag van die partij of is het een ‘ja die partij is ook niet goed maar de rest is 100x zo erg en iets is beter dan iets’ stem? Op de volgende website kun je het stemgedrag makkelijk opvragen:
   https://partijgedrag.nl/

   En die mopper berichten? Ik vind het wel meevallen, komen soms wat berichtjes voorbij op mijn tijdslijn maar daar moet ik toch vooral om lachen. Ja er kan van alles beter maar berichten dat NL op het punt staat een ware hel op aarde te worden, bespottelijk. Maar bij mij is het glas dan ook half vol.

   Er is toch wel een verschil tussen klagen over wat beter kan en azijn pissen, al met al lijkt de doorsnee Nederlander toch echt niet totaal verzuurd:
   https://www.thailandblog.nl/achtergrond/nederlanders-gelukkig-thai-stuk-minder/

 3. Leon1 zegt op

  Dus wat de NOS als propaganda naar voren brengt zijn alle tegenstanders van de EU en de kiezers van de PVV domme kloten.??
  Dat de Eurofielen partijen achter de EU aanlopen is een feit en willen allemaal in de gouden kooi zitten van de EU,het niveau van de Nederlandse en EU leiders is nou niet bepaald aan de hoge kant.
  Een ex DDR dame, die denk van Europa een groot Duitsland te maken, met een drankorgel uit Luxemburg met zijn vazallen.
  Een Nederlandse premier die de boel bij elkaar liegt en bedriegt.
  De politiek is altijd de feiten verdraaien,wat ze zelf niet zijn verwijten ze de anderen, daarbij komt nog dat Rusland overal de schuld van krijgt en is,de EU schermt steeds met de Ukraine wat ze zelf hebben ondersteund.
  En maar troepen blijven sturen naar de oostgrenzen,terwijl de zuidelijke grens wagenwijd openstaat en zich zogenaamd zorgen maken over de terroristen die binnenkomen.
  65% van de Europese burgers zijn momenteel tegen de EU, omdat ze er niks van bakken,stemt tot nadenken.

 4. Rob V. zegt op

  Het stukje noemt vooral wat de NOS schreef. Laat ik de SCP citeren voor wat meer details:

  “Stijgende trend in maatschappelijk onbehagen, vooral bij lageropgeleiden

  Het aandeel mensen dat het duidelijk de verkeerde kant op vindt gaan met Nederland stijgt trendmatig met grote schommelingen. Dat geldt ook voor sterk onbehagen, gemeten als combinatie van dit pessimisme en grote politieke onvrede. De toename is sterker bij lageropgeleiden en bij mensen met een benedenmodaal inkomen.
  (…)
  Zeven zwaartepunten voor het pessimisme, de argumenten waarom het de verkeerde kant op gaat met het land:
  1. Eigen armen en hulpbehoevenden eerst.
  2. Bestaat Nederland straks nog wel? ‘Nederland is Nederland niet meer’;
  3.Teloorgang van verdraagzaamheid en nuance.
  4. De armen worden armen en de rijken worden rijker
  5. Zorgen over de (ouderen)zorg: zorgkosten.
  6. Verraad van de politieke elite.
  7. Te veel misdaad, te weinig straf.”

  Bron: http://www.scp.nl/Nieuws/Stijgende_trend_van_maatschappelijk_onbehagen

  Bovengenoemde punten zijn dingen waar o.a. PVV, 50+ , SP en FvD op in spelen. De andere partijen ook wel maar deze het meest en vooral de PVV. In de Kamer stemmen ze dan wel niet altijd zoals je zou verwachten maar de burger wil toch zijn gevoel van ongenoegen uiten. Nederland vergrijst en de oudere Nederlander maakt natuurlijk zorgen over de afbraak van sociale zekerheden. Generaties konden ‘vroeg’ stoppen (VUT etc.) maar allerlei goede regelen zijn of werden financieel flink duurder. AOW leeftijds verhoging is te lang uitgesteld. De pessimist is wellicht extra boos dat ‘de ander’ e.e.a. nog wel krijgt maar ze nu zelf het met minder moeten doen. Leuk is anders maar het verklaart mogelijk wel het gemopper: voorheen was alles beter, mij pakken ze nu ik van mijn oude dag wil genieten. En lagere inkomens hebben het dan natuurlijk nog lastiger zonder ‘vet pensioen’.

  NB: voor de volledigheid, het NOS stukje:
  http://nos.nl/artikel/2165809-nederlanders-wennen-aan-economische-groei-oude-zorgen-komen-boven.html

 5. goort zegt op

  De NOS is een propaganda machine van het zittende partijkartel, dus waarom zou je die lui nog geloven. Als je kijkt naar DWDD, Pauw, Nieuwsuur dan weet je dat het volstrekt is verboden om maar enig kritisch geluid te laten horen over islam, illegale immigranten, links extremistische terreur van Groen Links.

  Als je naar de verkiezingen kijkt moet je vaststellen dat de oude linkse garde op zijn donder heeft gekregen en dat centrum rechts sterker is geworden. Omdat veel mensen zich niet vertegenwoordigt voelen door de politiek correcte elite, en het gevoel hebben dat hun zorgen niet serieus genomen worden. Dus ondanks dat PVV niet in de regering wordt opgenomen, zie je dat een deel van hun agenda wel is overgenomen door de VVD en CDA.
  Tekenend in deze is natuurlijk dat zelfs linkse PvdA-ers nu toegeven dat Fortuijn eigenlijk gelijk had in 2002, en over 10 jaar zal men ongetwijfeld inzien dat Wilders en Baudet gelijk hadden.
  Door mensen, meestal gewone, hardwerkende burgers neer te zetten als pessimisten doe je ze tekort, en schuif je weer hun terechte zorgen onder tafel.

  Er komt in ieder geval geen coalitie met GroenLinks, daarvoor zijn de verschillen te groot, en ik vermoed dat er uiteindelijk een minderheidskabinet VVD enCDA komt, met steeds wisselende steun uit de kamer.
  Goeie zaak….

  En voor alle pessimisten: ik ben hoogopgeleid, en niet afhankelijk van de AOW als inkomensbron, dus voldoe echt niet aan het idee dat PVV-ers of FvD stemmers laagopgeleide, krap-bij-kas zittende pensionado’s zijn:-)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website