Gisteren begon niet alleen de lente maar was het ook de internationale dag van het geluk. Wie in Nederland geboren wordt mag zich gelukkig prijzen, ons volkje behoort namelijk tot de zes gelukkigste landen ter wereld. Wie in Thailand geboren is zal iets minder blij zijn maar Thailand scoort redelijk goed op plaats 32. België staat op plaats 17.

Het gelukkigst zijn de Noren, staat in het World Happiness Report 2017. Noorwegen lost Denemarken (2) af, dat de afgelopen jaren vaak op één stond. In de top-10 staan alleen maar westerse landen, met na Noorwegen en Denemarken respectievelijk IJsland, Zwitserland, Finland, Nederland, Canada, Nieuw-Zeeland, Australië en Zweden.

In het rapport wordt geluk gedefinieerd aan de hand van factoren als: gelijke verdeling van welvaart, sociale verbondenheid, vertrouwen in de samenleving en de overheid, kwaliteit van de zorg en vrijheid.

Het is opgesteld door het Sustainable Development Solutions Network, een initiatief van de Verenigde Naties dat regeringen wil stimuleren om het belang van hun burgers voorop te stellen.

Thailanders redelijk gelukkig

Thailand is het 32ste gelukkigste land ter wereld. Het land scoort hoog op het criterium sociale steun gevolgd door het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking.In Azië-Pacific moet het land alleen Nieuw-Zeeland (6), Australië (9) en Singapore (26) laten voorgaan. Van de Asean-landen staat Cambodja op de laagste plaats (129).

Gelukkige Nederlanders

Het CBS doet ook onderzoek naar de geluksbeleving van Nederlanders. In 2016 noemde 88 procent van de volwassenen zich gelukkig. Dat percentage is sinds 2013, toen het CBS dit op de huidige manier begon te meten, stabiel. Een kleine 3 procent is echt ongelukkig en 9 procent vindt zichzelf gelukkig noch ongelukkig. Het geluksgevoel gaat sterk samen met iemands gezondheid. Van degenen die hun gezondheid als (zeer) slecht beoordelen, noemt 58 procent zichzelf gelukkig, en is 16 procent ongelukkig. Een als zeer goed ervaren gezondheid gaat veel vaker samen met geluk: 94 procent is gelukkig en 1 procent ongelukkig.

Relatie maakt gelukkig

Ook het hebben van een relatie gaat samen met de mate van geluksgevoelens. Van de Nederlandse volwassenen met een partner voelt 92 procent zich gelukkig, van degenen zonder partner 79 procent. Voor het ervaren geluk is de kwaliteit van de relatie echter ook van belang. Van de mensen die niet tevreden zijn over de relatie met hun partner is met 65 procent een aanzienlijk kleiner deel gelukkig dan degenen zonder partner (79 procent). Wat hier oorzaak en gevolg is, is overigens niet duidelijk: zijn minder gelukkige mensen vaker ontevreden over hun partner (en andere zaken), of leidt een slechte relatie tot minder geluk?

Gescheiden of partner overleden: minder gelukkig

Van de mensen die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben is 92 procent gelukkig. Het percentage gelukkigen is lager bij verweduwden (75 procent) of mensen na een scheiding (82 procent). Een deel van hen heeft wel een nieuwe partner, zij zijn wel gelukkiger. Het samenwonen met een partner maakt ook uit voor geluk. Van degenen die een huishouden vormen met een partner, al dan niet met kinderen, noemt ruim negen van de tien zichzelf gelukkig. Dat percentage is lager bij mensen die alleen wonen (79 procent) en alleenstaande ouders (77 procent).

Waarom klagen Nederlanders als ze zo gelukkig zijn?

Je vraagt je af waarom Nederlanders zoveel klagen als ze zo gelukkig zijn. Daar zijn drie redenen voor, legt geluksprofessor Patrick van Hees uit aan de NOS. De negativity bias, vrijheid van meningsuiting en de invloed van politici en media. “Wij zijn getraind om negatieve dingen eerder te zien dan positieve dingen, dat heet de negativity bias”, legt Van Hees uit. “Dat komt zelfs nog uit de tijd van de Neanderthalers: toen moesten ze snel zien of eten giftig was, of een dier een roofdier was. Om te overleven moesten ze de negatieve dingen sneller zien dan de positieve.”

Een tweede reden is de vrijheid van meningsuiting. “Wij mógen namelijk klagen. Wij mógen kritisch zijn op bijvoorbeeld onze politici. Dat is een luxe en daarom maken we er ook graag gebruik van. Ook zijn de berichten die we horen vaker negatief, zegt Van Hees. “Politici hebben de neiging om de nadruk te leggen op de dingen die fout zijn of gaan in Nederland. Dat horen veel mensen omdat de media daarover berichten. Die klachten worden dan snel overgenomen.” En daarnaast vallen klachten ook gewoon veel meer op. Misschien hoor je maar een klacht per dag en honderd leuke dingen, maar toch valt die ene klacht meer op dan de rest, zegt Van Hees. “Er is een overdreven focus op het negatieve.”

Maar gelukkig betekent klagen niet dat je ook echt ongelukkig bent. “Meestal zeggen mensen: ‘ja, er zijn veel problemen in de wereld, maar gelukkig merk ik daar zelf niets van. Ik ben wel gelukkig'”, zo besluit Van Hees.

Bron: NOS.nl en CBS

11 reacties op “Nederlanders zijn erg gelukkig, Thai een stukje minder!”

 1. Michel zegt op

  Allemaal leuk bedacht en beoordeeld uit ivoren torens maar als je naar de mensen luisterde is het toch iets anders.
  Het vertrouwen in de roverheid is in NL naar nagenoeg 0 gedaald. Het aantal mensen wat naar de voedselbank moet voor hun eten is nog nooit zo hoog geweest. Veiligheid is in NL ook niet bepaald meer wat het was. Vrijheid van meningsuiting wordt ook steeds verder beperkt.
  Allemaal zaken die in Thailand allemaal beter zijn onderhand.
  Ja, het inkomen in Nederland is hoger dan in Thailand, maar om daar nu het geluk aan af te gaan meten… Lijkt mij niet dat geld alleen gelukkig maakt.
  Tegenover dat meer geld staan ook veel meer vaste lasten.
  Ook de (gezondheids)zorg in Nederland is er niet bepaald op vooruit gegaan. Om heel eerlijk te zijn ga ik ook liever in Thailand naar een dokter of ziekenhuis dan in Nederland.
  Dan moeten ze ook geluk aan de hand van relaties. Het percentage alleenstaanden is ook nog nooit zo hoog geweest in Nederland.
  Ik kan me vergissen, maar ik zie in Thailand meer mensen met een relatie dan in Nederland.
  Volgens de “geluksprofessor”, wie verzint zoiets,
  zijn wij “getraind om negatieve dingen eerder te zien…”
  Dat zou dan dus alleen voor Nederlanders gelden? En dat was al zo sinds de Neanderthalers? Volgens mij is die soort al heel wat eeuwen uitgestorven en stammen we allemaal van de homo erectus af.
  Wat mij betreft praat deze “professor” dus grote onzin.

  • Kees zegt op

   Wacht even…mensen die van anderen afhankelijk zijn voor eten…vertrouwen in de overheid…veiligheid (verkeersveiligheid? moorden? huiselijk geweld?)…vrijheid van meningsuiting…

   Ik citeer: ‘zaken die in Thailand allemaal beter zijn onderhand’

   In welke alternatieve realiteit bevind jij je?

 2. Wien zegt op

  Geluk word gedefineerd aan factoren in Nederland als;

  gelijke verdeling van welvaart, is er niet in Nederland.
  sociale verbondenheid, is er niet in Nederland.
  vertrouwen in samenleving en overheid, is er niet in Nederland.
  kwaliteit van zorg en vrijheid, is zeer slecht in Nederland.

  en wij staan bij de gelukkigste 6 landen ???, zijn de andere landen toch zeer ongelukkig

 3. leon1 zegt op

  Waarom klagen Nederlanders als ze zo gelukkig zijn.??
  Zijn de cijfers van het CBS wel zo betrouwbaar,?? een op de 5 Nederlanders zit in financiële problemen.
  Het zorgsysteem is een zooitje.
  De voedselbanken draaien nog op toeren.
  Het aantal economische vluchtelingen die het land binnenkomt, de burgers maken zich ongerust voor hun kinderen en kleinkinderen, door de Islam.
  De PVDA is compleet weggevaagd,VVD heeft 22% van zijn stemmen verloren en de PVV heeft 5 zetels gewonnen.
  Gelukkig zijn is maar voor enkele weggelegd in Nederland, neem de cijfers van het CBS maar met een korreltje zout en plaats het bericht maar onder de noemer propaganda.

 4. ruud zegt op

  Ik heb dat world happiness rapport ooit bekeken.
  Eigelijk zegt het maar weinig over hoe gelukkig mensen zich voelen, maar veel meer over hoe gelukkig ze zouden moeten voelen aan de hand van een aantal criteria.
  Bijvoorbeeld, hoe oud word je gemiddeld, of hoe hoog is mijn inkomen.
  Straatarme mensen, die niet oud worden, kunnen echter nog steeds gedurende de tijd dat zij leven zeer gelukkig zijn.

  Wat mij betreft, heeft zo’n rapport dus geen enkele waarde.
  Het koppelt geluk teveel aan geld.

 5. antonio zegt op

  En de aller gelukkigste mensen zijn Nederlanders die in Thailand wonen!
  Mooi weer, goede gezondheids zorg en goedkoop leven.
  Geluk is tevreden zijn met wat je hebt en doet, en moet niet een afspiegeling zijn van wat iemand anders je verteld wat het zou moeten zijn.

 6. Rob V. zegt op

  Meer geld maakt niet gelukkiger, dat wil zeggen vanaf een bepaald bedrag haalt het eigenlijk niets meer uit. Maar als je niet genoeg geld hebt om ‘zorgeloos’ te leven (geen zorgen of je je rekeningen wel kunt betalen, dat je op je oude dag ook nog rond kunt komen, af en toe een pleziertje kunt hebben etc.) dan maakt het zeer zeker uit. Met een loon van een paar euro zullen de meeste niet gelukkig zijn. Dan is het gewoon knokken om niet te verzuipen, dat is niet plezierig.

  @Michel: denk ook buiten je eigen kader. Hoe goed is de toegang en betaalbaarheid van de zorg in mensen in Nederland, en in Thailand? Jij kunt prima geholpen worden maar je wijk of dorpsgenoten, weten die ook dat ze altijd terecht kunnen voor tenminste medisch echt noodzakelijke ingrepen en niet wakker hoeven te liggen over de rekening?

  Nederland is toch best veilig? Goede dijken en andere infrastructuur, allerlei regeltjes op de werkvloer en op de weg (tot het niveau dat je er soms een punthoofd van krijgt) om veiligheid in orde te houden. Ja, over 1 enkel aspect mekkeren we in het westen wat af, veiligheid tegen terreur… dat in zijn totaal er minder terreur/slachtoffers zijn en het vooral een verstikkend aantal meer regeltjes betekende met nog meer gespiek door overheidsdiensten onder het enge kolderieke motto “als u niets te verbergen heeft waar maakt u zich dan druk over?”. Ja, daar zit wel iets mis en laten we ons gek maken. In Nederland kun je nog bijna alles zeggen, in Thailand zijn er dingen die je niet kunt zeggen over bijvoorbeeld de monarchie of de junta want anders krijg je een bezoekje van wat militairen of kom je achter de tralies. Vrijheid van meningsuiting doet Nederland het gewoon goed. En die professor sprak natuurlijk over ‘de mens’ , niet ‘de Nederlander’ (die bestaat niet eens).

  @Wien: helaas is er in Nederland geen gelijke verdeling van welvaart, wel een redelijke maar ook bij ons is niet alles eerlijk verdeelt al wordt er ook wat afgeklaagt dat we zoveel nivelleren. In menig land buiten onze regio (NW Europa) id de ongelijkheid een heel stuk groter. Als je de verdeling van de welvaart en macht in Thailand bekijkt dan mogen we in Nederland in onze handen klappen.
  https://coconuts.co/bangkok/news/richest-1-percent-thais-own-58-percent-countrys-wealth/

  De sociale verbondenheid is natuurlijk veranderd sinds het afbreken van de verzuiling, maar dat men nauwelijks nog verbonden is? Ja minder, links verliest al jaren terrein maar er zijn toch heel wat mensen die wel in ‘samen staan we sterk’ geloven anders hadden we wel een Kamer met alleen maar VVD-ers en alles rechts daar van op de liberaal-economische as.

  Er valt in Nederland nog veel te verbeteren, iets zoals voedselbanken zou niet mogen bestaan, maar in andere landen is het gras echt niet veel groener voor de willekeurige/doorsnee burger. Het blijft natuurlijk een ‘alles op 1 hoop’ versimpeling dus een korreltje zout mag je er zeker bij pakken, maar totale onzin zou ik het niet noemen.

  En ik zelf? Tja, mijn leven is best aardig. Had ik in menig ander land geboren geweest dan had ik toch vaker kopzorgen gehad. Ik mopper ook over bemoeizuchtige overheidsdiensten, achterlijke veiligheidsdiensten die meer meer meer willen. Gezeik. Maar in de basis heb ik het niet slecht. Ik zou dus best gelukkig kunnen zijn, maar ook ik ben het niet. De bepalende factor is simpel: eenzaamheid, het gemist van mijn wederhelft die mij oh zo dierbaar was.

 7. BramSiam zegt op

  Opmerkelijk toch dat de lezers van het Thailandblog vrijwel alles altijd beter weten. Vooral als er iets positiefs over hun vaderland wordt gezegd. Dat kan niet kloppen. Eerder komt de zon op in het Westen, dan dat over Nederland iets goeds te melden valt. Zo’n rapport van de UN wordt meteen categorisch naar de prullenbak verwezen. De voedselbanken worden onmiddellijk aangevoerd als bewijs van hoe slecht het wel niet gaat in Nederland. Kennelijk is het beter als er geen voedselbank is voor de minder bedeelden. Ik ken Thais die je niet geloven als je verteld dat er zoiets bestaat, maar goed dat zegt niets. Alleen al het recht op al dit geklaag is een groot goed. In het paradijselijke Thailand mag je slechts ja en amen zeggen tegen de junta en draait het minimumloon rond de Baht 300 per dag, maar gelukkig maakt geld niet gelukkig. Ik zou de klagers nog wel eens willen spreken over hun geluksbeleving als ze met Baht 300 per dag rond moesten komen. Met de veiligheid in Nederland is het ook al slecht gesteld lees ik. Wie enig benul heeft van het aantal verkeersdoden in Thailand in vergelijking met Nederland en het aantal slachtoffers van terrorisme, dat zich in Nederland bijna beperkt tot Theo van Gogh en Pim Fortuyn, terwijl het in Thailand vrijwel dagelijks raak is in het Zuiden, tja die zou zich eerst achter de oren krabben alvorens de klaagzangen weer aan te heffen. Over normale criminaliteit als afrekeningen en diefstal heb ik het niet eens.
  Mijn conclusie is dat uit het misplaatste geklaag slechts blijkt hoe goed het is gesteld in Nederland. Heel vaak hoor je Nederlanders zeggen ‘ik mag niet klagen’. Dat is echter niet waar. In Nederland mag je wel klagen. Ook daar word je gelukkig van.

  • Slagerij van Kampen zegt op

   Gelijk heeft u. Niet alleen dit onderzoek wijst uit dat men beter af is in Nederland dan in Thailand. Ik vraag me wel eens af: Stel dat u zou reïncarneren na uw verscheiden van deze aardkloot. U mag kiezen: Geboren worden op een rijst boerderijtje in de Isaan of in een Nederlandse arbeidersfamilie……… wat kiest u?

 8. Franky R. zegt op

  Dat Thai minder gelukkig zouden zijn kan ik begrijpen.

  Op dit prima blog verschijnen vaak genoeg verhalen over leningen die niet meer kunnen worden betaald.

  En vaak om zaken die de status moeten bevestigen.

  Maar ook in Nederland zag ik dat. ‘Buurman een nieuwe auto, dan wij ook!” Maar wel klagen dat alles zo duur is geworden. Tja…

  Wat Nederland betreft: “Zolang de boer klaagt, heeft hij het goed’

 9. Jan zegt op

  ik lees: In het rapport wordt geluk gedefinieerd aan de hand van factoren als: gelijke verdeling van welvaart, sociale verbondenheid, vertrouwen in de samenleving en de overheid, kwaliteit van de zorg en vrijheid.

  Op basis van deze criteria is het mij niet moeilijk te constateren dat er veel mis is met Nederland. Dat komt overeen met wat ik overal peil (aan stemming). 🙁


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website