De Nederlandse regering gaat met de Thaise overheid in gesprek om de wegens witwassen van drugsgeld tot 103 jaar cel veroordeelde coffeeshophouder Johan van Laarhoven (55) naar Nederland te halen.

De oprichter van de coffeeshopketen The Grass Company werd op 23 juli 2014 in zijn woonplaats Pattaya samen met zijn Thaise echtgenote gearresteerd nadat het Nederlandse OM een rechtshulpverzoek naar Thailand had gestuurd. Het OM vroeg om informatie in een onderzoek dat sinds 2011 in Nederland loopt. Johan van Laarhoven en zijn broer Frans worden in Nederland verdacht van witwassen van drugsgeld en grootschalige belastingontduiking. Volgens het OM hebben ze zo’n twintig miljoen euro via fraude verdiend. Het geld is voor een groot deel geïnvesteerd in Thailand. Het OM in Breda zegt dat zij niet verantwoordelijk zijn voor de Thaise arrestatie van Van Laarhoven. Het gaat om een Thais onderzoek.

Het verzoek om Van Laarhoven naar Nederland te halen is vooral gebaseerd om humanitaire redenen. De gezondheid van Van Laarhoven heeft ernstig te lijden onder de omstandigheden in de Thaise gevangenis. Nu Van Laarhoven deze week ook officieel werd aangemerkt als verdachte in het Nederlandse strafonderzoek, wil Nederland kijken of het mogelijk is om de 55-jarige Tilburger hier zijn straf uit te laten zitten.

Volgens een verdrag met Thailand kan dat echter pas na vier jaar. Bovendien is het probleem dat ook de Thaise vrouw van Van Laarhoven tot 9 jaar is veroordeeld. Voor haar geldt het betreffende verdrag niet. Daarnaast zou hij zijn twee minderjarige kinderen niet in Thailand willen achterlaten.

Advocaat Spong vertrekt zaterdag naar Bangkok voor onder meer een gesprek met de Nederlandse ambassadeur, Karel Hartogh.

Foto boven: Johan van Laarhoven met zijn Thaise echtgenote.

No votes yet.
Please wait...

27 reacties op “Nederland wil Johan van Laarhoven uit Thaise cel halen”

 1. erik zegt op

  Warum einfach wenn’s kompliziert auch geht? Een mannetje sturen hadden ze twee jaar terug ook kunnen doen en dan was ie om een flutreden opgepakt, een maand in uitzet-detentie, dan het land uit en had NL zijn zin. Dan was mevrouw van L nu ook in NL. Maar nadenken is een kunst, klaarblijkelijk. Of toont dit aan dat het NL geen barst kan schelen tot ze hem nodig hebben in een zaak tegen zijn broer?

  Als van L een vent is dan stelt ie voorwaarden: samen in NL of samen in TH ‘verrekken’. Maar heeft ie wel voorwaarden te stellen?

 2. David H. zegt op

  Zouden ze dat dan ook maar eens doen voor al de andere landgenoten in dezefde mensonwaardige omstandigheden , of wederom enkel voor de kapitaalkrachtigen die genoeg misdaadgeld kunnen spenderen aan eerste klas advocaten …(zag Spong laatst in totale metamorphose qua kleding , leek wel een” Dandy” …..tja nu Moskovitz weg is …., ging hem toch niet af vond ik )..?

  Denk dat er toch wel enkele andere zijn die hier langer vastzitten …of niet ….?

  • wilco zegt op

   Ben het helemaal met je eens David!!!
   Hij terug naar Nederland dan ook alle andere Nederlanders terug die daar in de gevangenis zitten.
   Van Laarhoven is veroordeeld volgens de Thaise wet en indien hij zijn straf in Nederland mag uitzitten zou dit voor alle Nederlanders moeten gelden die veroordeeld zijn volgens de Thaise wet.

   • David H. zegt op

    Er is altijd benadrukt dat een Ambassade niet kan tussnkomen in Thaise rechtsgang en enkel een landgenoot kan bijstaan om humane redenen ,
    (eigenlijk bedoelen ze , zie je eigen problemen maar op te lossen , en vooral zorg er niet in te raken…)
    en wat blijkt nu vliegt er plots een ster advocaat naar een onderhoud met de Ambassadeur , tja zal enkel op de koffie komen zeker …..

    Bij ons in Antwerpen hadden de dokwerkers een mooi gezegde :
    ipv van 1 banaan mee naar huis te nemen beter de hele lading , haalt de beste advocaat je er wel uit wegens genoeg gejat om die te betalen ….

    Het verloren millioenen bonnetje is nog maar net terecht en hier weer een geval van klassejustitie….en dan zegt en dat misdaad niet loont ..

 3. Fransamsterdam zegt op

  Het komt er dus op neer dat een eerzame burger die door welke omstandigheid dan ook in een Thaise gevangenis terecht komt aan zijn of haar lot wordt overgelaten, maar als je je in Nederland met criminele activiteiten hebt ingelaten en dat leidt tot vervolging, dan gaan humanitaire redenen opeens een rol spelen, en gaat de Nederlandse regering in gesprek met de Thaise overheid om ervoor te zorgen dat je je straf in Nederland kunt uitzitten.

 4. henk zegt op

  Als hij het geld verdiend heeft met handel in drugs dan mag hij levenslang van mij in Thailand
  opgesloten worden. Ik heb zelf een kleinkind dat 4 uur in coma gelegen heeft door een overdosis.
  Deze personen weten of willen niet weten wat dit met een mensen leven doet.
  De hele familie gaat daaraan kapot, en de handelaren denken alleen aan geld ze geven niets om de medemens, flink straffen die personen en mooi daar laten blijven en geen energie in steken.

  Henk

  • Khun Peter zegt op

   Dan moet je alle slijters ook opsluiten. Comazuipen is gemeengoed inmiddels. Alcohol is volgens alle definities een harddrug.

   • Peter zegt op

    Er zijn veel mensen die hier ventileren het fanatstisch te vinden om Laarhoven in onmenselijke omstandigheden op te sluiten. Het voelt voor mij, voor …….mij dus verheerlijken van de Thaise gevangenis.

    Hoop dat jullie het plaatsen…………. maar softdrugs hebben tegenwoordig enorm veel THC. Is niet goed. Is zelfs slecht. Maar als je dealer bent van hard drugs waar in de wereld enorme aantalen mensen aan dood gaan. Dan ben je b.v. Dhr Heineken welkom bij de koning.En ben je welkom op elk gala.

    En dat er meer Nederlanders in de Thaise gevangenissen zitten voor een misdrijf begaan in Nederland met een vonnis van 100 jaar. Als iemand zoiets operd zo als David. Nou David noem er 1.

    Ik schaam mij voor een aantal mensen die hier hun mening hebben gegeven. Sorry schaam mij diep. Misschien nemen er een aantal vanavond een hoop biertjes.

    Ken betreffende man niet en hij hoeft geen lintje maar hem toe wensen de rest van zijn leven met 200 man in 1 ruimte. Nee dat is onmenselijk.

   • Chris van het dorpje zegt op

    Van hash en wiet kan je keen overdosis krijgen.
    Ik vind het heel vervelend , wanneer mensen
    die niets weten over drugs , voor al de verschil
    tussen softdrugs en harddrugs ,
    hier hun mening over neerzetten .
    Mischien is die kleinzoon door een overdosis alcohol in coma geraakt !

    • colin de Jong zegt op

     Je moet natuurlijk softdrugs niet vergelijken met hard drugs, want alcohol is veel slechter voor de mens dan cannabis. Daarbij zijn de coffeshops gedoogd in Nederland en moet er belasting over betaald worden.En dat je de belasting omzeilt mag natuurlijk niet, maar daar krijg je in Nederland een boete voor en een taakstrafje en geen 103 jaar. Ik denk dat Nederland zijn fout wil goedmaken, want er is hier een zeer omstreden rol gespeeld door een inmiddels foute officier van Justitie.

  • phet zegt op

   We hebben het hier over een eigenaar van een koffieshop en niet over harddrugs!
   Van een joint is nog nooit iemand in coma geraakt of overleden.

 5. Richard zegt op

  Zielig hoor zo’n man die met zijn zuurverdiende drugs geld in het gevang in Thailand zit.
  Naar Nederland halen zodat hij hier van een welverdiende vakantie kan genieten in een mooie cel!
  Zo iemand gun je natuurlijk het allerbeste.

  • rob zegt op

   Als hij naar Nederland komt dan wordt zijn straf vast en zeker door de rechter teruggebracht tot een taakstrafje van 100 uur en een toespraakje in de trant van “foei, dat mag je niet meer doen hoor”

   Overigens weet ik niet of hij aan alles schuldig is maar waar rook is, is vuur….

 6. wilco zegt op

  het gaat mij er niet zo zeer over wat Van Laarhoven heeft gedaan,echter hij heeft volgens de Thaise wet 103 jaar celstraf gekregen.
  Medische gronden? laat dan alle Nederlanders in een Thaise gevangenis keuren.
  Als nu de Nederlandse regering hem wil terugkrijgen in een nederlandse cel,zouden ze ook op moeten komen voor alle andere Nederlanders die vastzitten in Thailand.
  Spong gaat o.a met de ambassadeur in Thailand praten,neem aan dat hij van een koude kermis thuis komt.

  Wie weet trouwens hoe het vergaan is met de man die onder “drugs” een restaurant sloopte en een politieman sloeg?

  • evie zegt op

   Degene die vastzitten in Thailand zitten niet zomaar vast, je moet je daar gewoon netjes gedragen,tis daar niet zoals hier en sta je in no time weer buiten,nee daar heb je een serieus probleem niet te lichtvaardig over denken dus.

 7. fred zegt op

  Richard, ik neem aan dat je je reactie cynisch bedoeld. Natuurlijk is dat zo. Iemand die op het randje van wet balanceerde en dat risico bewust aangaat, die verdient het “beste”. Drugsverkoop en produceren moet eigenlijk beloond worden. Zelf verdienen ze weinig met dit “goede” doel. Pioniers zijn het, maar dan van het verkeerde soort.

 8. Rolf Piening zegt op

  De ware reden waarom Nederland John van Laarhoven terug wil halen naar Nederland heb ik nog niet gelezen hier;
  John van Laarhoven is er op een heel vuile manier bijgelapt door een Officier van Justitie, genaamd Lucas van Delft. Deze meneer van Delft is geschorst omdat hij zei doodsbedreigingen te krijgen uit het criminele milieu.
  Naar onlangs bleek had hij die bedreigingen zelf gestuurd met een door hem (anoniem) gekochte telefoon.
  Hij is dus geschorst en langzamerhand gaat er een beerput open over de handelwijze en werkwijze van deze man. Ik vermoed dat zijn gedrag t.a.v. van Laarhoven nu ook door het OM onderzocht wordt en men heeft gezien dat dit absoluut niet door de beugel kon.
  Om heibel en ongewenste publiciteit hierover te voorkomen (zijn advocaat is natuurlijk ook hier opgesprongen) moet deze man nu zo snel mogelijk naar Nederland voordat dit onrecht breed uitgemeten in de krant komt; voorheen had het OM geen enkele belangstelling voor het wrede lot van deze mensen.

  • wilco zegt op

   Nederland wil van Laarhoven terug halen|??? en die andere Nederlanders dan?
   Van Laarhoven heeft volgens THAISE JUSTITIE 103 jaar boven zijn hoofd hangen.
   gewoon net als de rest van de gestrafte Nederlanders de celtijd uitzingen of alle Nederlanders terughalen die in thaise gevangenissen zitten.

 9. Thomas zegt op

  Afgezien van de vraag of hij daadwerkelijk schuldig is en of het de regering zal lukken om hem hierheen te halen, wordt hier wel een wezenlijk punt aangestipt. Vaak komt het voor dat westerse gevangenen naar hun vaderland worden gehaald, maar dat hun Thaise partners naar Thaise maatstaven gevangen blijven. Zij hebben de mogelijkheid niet om weg te gaan en elders de helft of minder uit te zitten. Ze zitten heel lang vast, en of ze er al ooit uitkomen en in welke conditie … Als je het hebt over klassenjustitie … wat maakt de westerlingen beter?

  • Thomas zegt op

   Overigens, wie er twijfelt over de toestanden in de Thaise gevangenissen … er zijn genoeg reportages en youtube filmpjes die een idee geven. Het is voor iedereen de hel.

   • evie zegt op

    Wie in Thailand de wet overtreed, heeft echt een serieus probleem,het regiem wat er nu zit trekt de touwtjes nog iets strakker aan. Van orgine heerst er een bloeddorstige cultuur,nee daar wil je niet vastzitten.

 10. willem zegt op

  Het OM in Breda zegt dat zij niet verantwoordelijk zijn voor de Thaise arrestatie van Van Laarhoven. Het gaat om een Thais onderzoek. Dir is natuurlijk een gotspe. Het OM weet dondersgoed dat dit vanuit nederland georganiseerd is en de thais hierin al te graag helpen.
  Ik schaam me trouwens voor een groot deel van de reacties.

 11. Soi zegt op

  Volgens de NRC van 6 feb jl bleek dat de OvJ die te maken had met de zaak JvL: “nog meer uit balans was geraakt toen hij op 11 november vorig jaar onderzoek moest doen naar een enorme bomaanslag op een 63-jarige man in Breda.” Die OvJ was al bang en overspannen, en dat werd erger. Nou was die OvJ belast is met de bestrijding van de zware misdaad, en wordt hij ervan verdacht onder een valse naam bij de politie melding te hebben gemaakt als zou de onderwereld hem willen liquideren. Die melding aan de politie is ingegeven door angst en emotionele labiliteit. Justitie verdenkt de nu geschorste OvJ formeel van het delict ambtsdwang waarop een straf van vier jaar cel staat. Zijn baas, de hoofdofficier van justitie in Breda, zei te betreuren dat één van zijn beste officieren zichzelf zo buitenspel heeft gezet.

  De vraag is nu of de OvJ vanuit zijn labiliteit de Thaise autoriteit op het spoor van Van L. heeft gezet. Het heeft ook allemaal niets van doen met het feit dat meerdere NL’ers in TH gevangenissen een al dan niet korter of langer verblijf hebben. Dat Spong gaat buurten bij Hartogh staat er lo van. Meerdere advocaten die NL-gedetineerden in TH bijstaan zullen dat doen.

 12. PEER zegt op

  Ja, zeker erg dat ie met 200 man zit opgehokt!
  Maar wat denken wij van die andere 199, die bij hem in dezelfde cel zitten?
  Dáár hebben we het maar niet over, hè?

 13. Nicole zegt op

  Lekker hier in De bak laten zitten en zijn broer er bij zetten. Is misschien een afschrikmethode voor anderen. Zijn gezondheid zou niet best zijn? Nou en……. Wat dan met de gezondheid van de drugsverslaafden die hij mee veroorzaakt heeft. Geen medelijden met dat soort mensen

 14. Jacques zegt op

  Een uitleveringsverdrag is aan wettelijke bepalingen onderhevig. Uit dit stuk opmakende is er kennelijk wel een soort van verdrag opgesteld. Hieruit zou blijken dat Van Laarhoven minstens vier jaar mag nadenken over zijn zonden in de Thaise gevangenis. Er zou vervolgens gekeken moeten worden naar de afstrafmogelijkheden van deze man in Nederland. Dit in verband met de rechten van de mens waar een ieder weldenkend mens zich aan geconformeerd heeft. Ook moet meewegen dat de eventueel in Nederland opgelegde straf ook recht doet aan de situatie in Thailand. Het kan niet zo zijn dat hij in Nederland een voorwaardelijke taakstraf krijgt en in Thailand 103 jaar gevangenis straf zonder aftrek van wat dan ook.
  Dus bezint eer ge begint. De optie om Van Laarhoven als getuige over te laten komen naar Nederland i.v.m., de strafzaak tegen zijn broer is wel aanwezig en zal alleen kunnen worden toegepast met instemming van de Thaise autoriteiten. Ook kan er met de huidige communicatiemiddelen een getuigenverklaring worden afgenomen en daarvoor hoeft hij dus de Thaise gevangenis niet uit.
  Dit geldt natuurlijk ook voor alle andere ingeslotenen want dit maakt uit menselijk oogpunt niet uit.
  Nederland levert bijvoorbeeld ook niet aan Amerika mensen uit, die daar mogelijk niet worden onderworpen aan een juiste manier van bestraffing of veroordeling. Dit wordt dus getoetst. Alle reden voor de Thaise autoriteiten om zo’n verzoek tot overdracht aan Nederland ook te toetsen aan hun maatstaven.

  De Thaise autoriteiten zullen er wel alles aan moeten doen om deze man met zijn ziekteklachten te helpen.

  We zullen wel weer lezen hoe dit zijn vervolg krijgt. Wel is die 103 jaar in mijn ogen absurd en de mensen die die rotzooi (softdrugs, harddrugs)willen kopen en gebruiken zijn zelf natuurlijk ook niet vrij van alle blaam, mits ze dit met hun volle verstand doen, wat ik mij ten zeerste afvraag.

 15. colin de Jong zegt op

  Je kunt geen appels met peren vergelijken. Cannabis ofwel softdrugs en coffeshops zijn gedoogd in Nederland, maar snap wel waar het probleem zit. De betreffende officier van Justitie ging zelf in de fout en is nu geschorst, en deze heeft hoogstwaarschijnlijk een zeer dubieuze rol gespeeld in dit verhaal.Er is nog nooit iemand dood gegaan van een jointje, maar wel van alcohol.Als het om harddrugs zou gaan heb ik geen enkele medelijden, maar hier is nergens sprake van geweest. Dat je niet aardig bent voor de belasting en niet alles opgeeft, komt bijna overal voor in het zakenleven. Diegene die wordt gepakt krijgt een boete en een taakstrafje.Misdaad en belastingontduiking loont nog steeds in Nederland.Het zou terecht zijn als hij wordt uitgeleverd aan Nederland waar hij wel rechten heeft.Maar niemand heeft het over zijn vrouw die 63 jaar heeft gekregen voor het feit dat ze het huis op haar naam had. Een vaak logisch gevolg omdat wij expats geen enkele rechten hebben, en geen huis op onze naam kunnen nemen. Hoogste tijd voor onze EU ambassadeurs om hier wat aan te doen, want Thais in Nederland hebben dit probleem niet.Hier wordt dus duidelijk met 2 maten gemeten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website