In Nederland heeft 1 procent van de 20-plussers morbide obesitas. Dat betekent dat ruim honderdduizend volwassenen lijden aan deze ernstigste vorm van zwaarlijvigheid. Dat blijkt uit nieuwe cijfers uit de Gezondheidsenquête en Leefstijlmonitor van het CBS en het RIVM, die voor het eerst zijn uitgesplitst naar de drie klassen van obesitas. In totaal heeft 14 procent in 2017 enige vorm van obesitas, ruim 2,5 keer meer dan begin jaren tachtig.

Een aanvullende 36 procent heeft matig overgewicht. Bij elkaar opgeteld kampt 50 procent van de 20-plussers in Nederlanders met overgewicht, waar dit begin jaren tachtig nog bij 33 procent het geval was. De helft van deze toename kwam door de toename van obesitas.

Sinds 1981 worden lengte en gewicht van de Nederlandse bevolking jaarlijks uitgevraagd in een enquête. De meest gebruikte maatstaf voor overgewicht is de body mass index (BMI), het gewicht in kilogram gedeeld door het kwadraat van de lengte in meters. Bij een volwassene is sprake van overgewicht bij een BMI van 25 of hoger. Bij een BMI van 30 of hoger spreekt men van ernstig overgewicht, oftewel obesitas.

Als je obesitas hebt, heeft dat grote gevolgen voor je lichaam. Een van de problemen is kortademigheid; je hebt het snel benauwd. Maar met obesitas heb je ook meer kans op bepaalde ziekten en aandoeningen, zoals:

 • hart- en vaatziekten
 • hoge bloeddruk
 • suikerziekte (diabetes, type 2). Dat kan weer leiden tot hart- en vaatziekten, of klachten aan ogen, nieren, zenuwen en voeten
 • artrose
 • kanker
 • (lage) rugpijn
 • slaapstoornissen
 • transpiratie

Vrouwen kampen vaker met obesitas

Vrouwen kampen vaker dan mannen met obesitas. Dat geldt ook voor elk van de drie obesitasklassen afzonderlijk. Van de Nederlanders van 65 tot 75 jaar is 20 procent obees, het meest van alle leeftijdsgroepen.

Minder obesitas in Nederland dan in meeste EU-landen

Een kleine meerderheid (53 procent) van de volwassen Europeanen heeft overgewicht, zo blijkt uit de meest recente EU-cijfers uit 2014. Gemiddeld had 36 procent van de 18-plussers matig overgewicht en 17 procent obesitas. In Nederland had 13 procent in dat jaar obesitas. Alleen in Italië en Roemenië was dit aandeel lager. Van de ons omringende landen komt obesitas het meest voor in het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door Duitsland.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Forse toename dikke Nederlanders: honderdduizend volwassenen met morbide obesitas”

 1. Sir Charles zegt op

  Vermoed dat het in de nabije toekomst in Thailand niet veel anders zal zijn, ook in de meeste kleinere provincieplaatsen zijn de fastfood-restaurants, donutshops en dergelijke aanwezig en kijk eens naar het assortiment in de 7/11.
  Komt daarbij nog dat veel Thai liever op de motorbike stappen dan een kleine 100 meter te willen gaan lopen.

 2. Jacob zegt op

  De benadering is niet helemaal juist. Lengte en gewicht zijn 2 factoren maar er zijn er meer.

  Voorbeeldje, heer Arnold was in zijn prime 118 kg (off season) en 1.88, volgens de lengte gewicht formule was hij morbid obese… maar de man had een vet percentage van 5%
  Dus dat is oook een factor, evenals skelet en spiegewicht.

  Het kan dus allemaal wel meevallen


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website