Foto: © PT-lens / Shutterstock.com

Het is de omvangrijkste politie-actie gericht tegen de georganiseerde misdaad ooit in de Bondsrepubliek. Er zijn ruim 1.500 politie ingezet om een Thaise mensenhandel bende op te rollen, zo schrijft Bild.

Om zes uur vanochtend was er een inval in 62 bordelen en woningen, onder meer in Siegen, Dortmund, Gelsenkirchen en Düsseldorf. Daarbij werden speciale politie-commando’s van de GSG 9 ingezet. Er is een jaar van intensief onderzoek aan vooraf gegaan.

Een Thaise vrouw van 59 jaar wordt gezien al bendeleidster en hoofdverdachte. De bende bestaat uit 15 tot 20 verdachten die uitermate wreed zouden zijn.

De Thaise vrouwen werden onder valse voorwendselen naar Duitsland gelokt. Daar werden ze gedwongen in de prostitutie te werken zonder daarvoor betaald te worden. De onderzoekers van de federale politie gaan ervan uit dat de mensensmokkelaars enkele miljoenen euro hebben verdiend.

Bron: Bild

No votes yet.
Please wait...

21 reacties op “Duitse politie rolt grote Thaise mensenhandel bende op”

 1. thimpe zegt op

  Ze moeten die mensensmokkelaars zwaar straffen.

 2. Jacques zegt op

  Triest te lezen dat een bepaalde categorie mensen nog steeds actief is in de mensenhandel/uitbuiting. Ik ben al een paar jaar met pensioen maar heb in mijn politieloopbaan de nodige zaken op dit gebied mogen afhandelen. Zware criminaliteit die ook in Nederland plaatsvindt. Net zoals zo veel andere landen natuurlijk. Het is nog steeds booming business om mensen als in de seksindustrie te gebruiken en misbruiken. Met de mentaliteit van deze criminelen ben ik op de hoogte en dat deze een zware straf verdienen staat buiten kijf. Probleem is altijd dat er geen aangiftebereidheid is door de slachtoffers in kwestie. Te bang voor de consequenties die ze uitvoerig is ingestampt. Naast het feit dat dit soort mensen ook op onze aardbol wonen en slecht uit te roeien zijn, is het gebruik maken van deze dames natuurlijk ook een grote zorg die men niet moet onderschatten. Als er geen gebruik wordt gemaakt van deze dames en soms ook heren dan wordt er ook niets aan verdiend en is dit ( vrijwel) niet meer aanwezig. Zolang er vraag en aanbod is blijft dit doorgaan. Wat mij betreft zijn de gebruikers dus ook mede schuldig aan het in stand houden van dit soort criminaliteit.
  Er zullen er wel weer zijn die zeggen eigen schuld dikke bult ,want ze worden met beloftes en praatjes er in gelokt en je moet beter weten, maar dat is wat mij betreft te kort door de bocht. Dat er in de arme landen te weinig aandacht is voor dit soort criminaliteit geeft je ook te denken. Wie is er nou werkelijk betrokken bij deze medemens. Enfin voor de liefhebber er zijn boeken en films te over wat dit soort criminaliteit betreft. Maar ja de gebruikersgroep leest dit niet want het waarom laat zich raden.

  • Leo Th. zegt op

   Beste Jacques, je veronderstelt dat niemand werkelijk betrokken is bij deze medemens (prostituee). Ik denk echter dat talloze Thailandgaanders begaan zijn met hun lot. Velen van hen hebben hun Thaise vriendin/vrouw ontmoet in het prostitutie circuit, al zal dat vaak ontkend worden, en zijn vervolgens zo betrokken geraakt dat zij maandelijks een financiële bijdrage naar Thailand overmaken. Wellicht ook eigenbelang, niemand wilt zijn liefje met een ander delen, maar toch zorgen zij dat hele families, met name in de Isaan, het wat beter hebben. Prostitutie bestaat in feite sinds het ontstaan van de mensheid, jouw wens om dat uit de wereld te verbannen is niet realistisch. Wél moeten de bij prostitutie gepaarde misstanden zo veel mogelijk bestreden worden. Daarom is het goed te lezen dat deze criminele bende van mensenhandelaren door de Duitse politie opgepakt is en met jou, en hoogstwaarschijnlijk nagenoeg alle lezers van Thailand Blog, hoop ik dat de daders financieel kaalgeplukt worden en een fikse gevangenisstraf opgelegd krijgen. Zou overigens mooi zijn als hun miljoenenwinst verdeeld zou worden onder hun slachtoffers maar dat zie ik helaas niet gebeuren.

   • Jacques zegt op

    Beste Leo, bedankt voor je gedeelde mening. Ik ben niet tegen volledige afschaffing van prostitutie. Ook kijk ik niet neer op de sekswerkers. Ik begrijp de mensen die wel een relatie aan gaan met een prostituee. De liefde kent geen grenzen. Ik vind wel dat het allemaal veel minder kan met dit gebeuren, want er is veel mis in deze branche. Ik ben ook tegen de verheerlijking van dit fenomeen. Je kunt op vele manieren met elkaar omgaan en velen zijn wenselijk en integer. In Amsterdam zijn in het verleden al onderzoeken geweest naar de sekswerkers en de overgrote meerderheid deed dit werk niet uit liefde voor het vak. Deze mensen moeten tegen zichzelf in bescherming worden genomen, want daar gaat het niet goed mee. Zie het gebeuren in Duitsland maar ook in Nederland waar ik met mijn groep toen ter tijd ook de nodige criminelen heb aangepakt. Dit speelt natuurlijk niet alleen in Nederland of Duitsland maar is een wereldprobleem, waar veel te weinig begrip en aandacht voor is. Als ik bij u veronderstel dat niemand betrokken is dan is dit een gebrek in mijn stukje, dat is niet zo zoals u al aangeeft. Gelukkig zijn er wel betrokken mensen, want anders kunnen we wel stoppen met het aardse gebeuren, want dan is de leefbaarheid en veiligheid volledig in het gedrang. Wel vind ik dat er te weinig mensen eens goed naar zichzelf en hun gedrag kijken en hier op een positieve manier mee bezig zijn. Ik weet wel niet allemaal hebben we dezelfde waarden en normen. We hebben wetgeving om als hulp te dienen, maar ook dat wordt door velen niet gewaardeerd. Integriteit is een mol waarin waarden zich vormen, maar die door een ieder geïnterpreteerd wordt naar gelang de behoeften en wensen en ga zomaar door. Ben je op seks belust of op geld dan zie je dat het gedrag zich daarop aanpast. Dan worden alle regels weggewuifd en ontkend en vaak ook nog geprobeerd in het positieve te laten zijn.

  • Wim zegt op

   Als we geen kip of varkensvlees eten (dierwelzijn) geen goed goedkope kleding dragen(uitbuiting) Geen wapens produceren(oorlog) Geen auto rijden (miljeu) ENZ ENZ zou de wereld er anders uitzien. Maar dit niet rieel zo zit de wereld niet in elkaar jammer genoeg. Je kunt niet de gebruiker verantwoordelijk stellen voor alle ellende in de wereld .ik denk dat het de zakkenvullers zijn die de grootste ellende veroorzaken Gr Wimnet

 3. Rob V. zegt op

  Zeker triest dat een categorie mensen schaamteloos hun medemens zo hard kan uitbuiten. Sommige mensen moeten wel een zwart hart hebben. Maar hoe het zo toch lukt om de mensenhandel voort te laten bestaan? Ook in Thailand kun je posters e.d. vinden die waarschuwen voor mensenhandel (gedwongen prostitutie, kinderarbeid en andere vormen van uitbuiting die aan slavernij doen denken).

  Dat er dames (en heren) zijn onder de slachtoffers die uit pure wanhoop de armoede te ontsnappen, of die bij mooie verhalen van rijkdom niet denken ‘dit is te mooi om waar te zijn’ toch toehappen dat snap ik nog. Maar hoe krijgen die mensensmokkelaars het voor elkaar? Om naar Europa te komen vanuit Thailand zijn er eigenlijk maar 2 smaken (okay 3 als je asiel als politiekvluchteling meetelt): familiehereniging/vorming met een Europese partner/familie. Daar komt een mensensmokkelaar moeilijk tussen (of die moet ook in het complot zitten, een lok-farang alla loverboy?).

  Rest smaak twee: arbeidsmigratie maar dat kan alleen indien de werkgever kan aantonen dat er binnen de lidstaat en Europa de vacature niet vervult kan worden en er dus een specialist (zoals Thaise kok etc.) ingevlogen moet worden. Doen die mensenhandelaren de dames/heren soms geloven dat ze in de horeca kunnen gaan werken en eenmaal na aankomst het paspoort afpakken en ze in een illegaal bordeel opsluiten?

  • Rob V. zegt op

   Oh en 3de optie: visum kort verblijf als toerist en als slachtoffer samen met de mensenhandelaar een verhaal in elkaar flansen dat de vreemdeling op vakantie komt (maar eigenlijk illegaal komt werken, met de belofte makkelijk/veel geld maar dat dus anders uitpakt na aankomst). Maar daar zijn ambassases attent op, je verhaal, profiel, reisdoel, terugkeer redenen enzovoort moeten kloppen. Dus een degelijk verhaal bij elkaar liegen met bewijsstukken is niet makkelijk. En als een menswnsmokkelaar voor meerdere mensen garant gaat staan en die in overstay raken dan kan die mensenhandelaar na een paar slinkse aanvragen het ook wel shaken. Dus ook daar kan ik geen grote getalen uit ontleden.

   • Frans Nico zegt op

    Zou het niet zo kunnen zijn dat de “handelswaar” met een toeristenvisum naar Europa komen en vervolgens in de illegaliteit belanden?

    • Rob V. zegt op

     Na mijn eerdere reactie zag ik op ThaiVisa staan dat de slachtoffers op toeristenvisum (formeel: Schengen visum type C, met reisdoel toerisme) zijn gekomen. Maar de anbassades zijn erg bedacht op overstay, illegaal werk , mensenhandel en andere praktijken waar mens & ambtenaar het zuur van krijgen. Dus dat is niet eventjes zo geregeld de juiste papieren en verhaaltje er om heen. Ik begrijp uit die bron ook dat de hoofdverdachte daar achter zat en valse papieren etc regelden (en de misbruikte dames en heren een ‘schuld’ opbouwden van tienduizenden euro’s). Plus dat als je wel zo iets in elkaar weet te timmeren het toch ook een uitdaging voor de criminelen wordt om dat op de langere termijn vol te houden, komen er keer op keer dames met vergelijkbare papieren etc dan gaat er bij de autoriteiten ook een lichtje branden.

     • Frans Nico zegt op

      Beste Rob,

      Jaarlijks komen horden Chinese toeristen naar Nederland (Europa). Waarom zou dat niet met Thaise toeristen kunnen?

      • Rob V. zegt op

       Beste Frans, ja er komen veel Chinezen naar Nederland (zo’n 55 duizend visums zijn er in 2016 afgegeven door Nederland aan Chinezen), en ja er komen ook veel Thai (ruim 10 duizend). Die Chinezen zijn vermoed ik voor een groot deel groepsreizigers die georganiseerd naar hier komen. Of de Thai ook goed zijn voor groepsreizen of dat de toeristen vooral in familie verband als toerist komen weet ik niet.

       Als mensenhandelaar een nep groepsreis met nep reisbureau etc. opzetten lijkt me een helskarwei en na 1 groepsreis kun je het nepbureau wel opdoeken want als de reizigers niet meer terugkeren kun je het een 2de keer wel vergeten als je met een stapel paspoorten binnen komt. Het lijkt me dus aannemelijker dat de Thaise slachtoffers alleen of met misschien 2-3 personen (zogenaamd vriendinnen clubje?) een toeristenvisum aanvroegen. Dan komt er nog veel werk bij kijken om een nep-profiel te vormen (nep baan, nep contract, een contactpersoon bij dat nepbedrijf die meegaat in het verhaal als BuZa ter controle contact opneemt met de werkgever, nep bankboekje met nep salarisstorting en andere transacties enzovoort) . Maar op een dergelijke individueel niveau lijkt mij het makkelijker frauderen dan op groepsreis niveau. Maar mijn redenatie is puur op gevoel.

       Zie: de downloadbare PDF in mijn blog van vorig jaar https://www.thailandblog.nl/visum-kort-verblijf/afgifte-schengenvisums-thailand-loep-2016/

       @redactie: ik zie dat de plaatjes daar niet meer werken. De PDF bijlage gelukkig nog wel.

   • Jacques zegt op

    Beste Rob, ik ben een fan van uw ingezonden stukjes en u draagt bij een hoge mate van kwaliteit op uw kennis en vakgebied. U stelt een aantal vragen die van belang zijn en waarbij het toch nog regelmatig fout gaat en er kennelijk toch mensen de EU in komen op ” legale” wijze. Het fenomeen paspoort vervalsers zal u niet onbekend zijn. In Thailand zijn er diverse mogelijkheden om aan paspoorten te komen en ook goede documenten, maar voorzien van andere personalia. Look a likes komt ook nog voor. Deze documenten kunnen de toets van echtheid doorstaan, want komen van officiële instanties. Dit is in veel landen waar te nemen en bijvoorbeeld Nigeria is daar een sprekend voorbeeld van. Daar kunnen u en ik voor wat geld zo een “legaal” paspoort kopen. Daarnaast is Bangkok gekend vanwege de vele paspoortvervalsers. In mijn tijd was dit ook al aan de orde en vaak zijn het Pakistaanse of andere buitenlandse mensen, in nauwe samenwerking met de Thai, die hierin betrokken zijn. Daarnaast zijn er vele verhalen die als onderbouwing gelden voor de visa mogelijkheid. De listige kunstgrepen die worden gebruikt zijn vaak niet van echt te onderscheiden en worden daarom niet onderkend door diegene die hierin de beslissing nemen wel of niet te verstekken. Een maal in de Eu gekomen worden de mensen in kwestie gebruikt door de dadergroep. Het is groot geld wat er in omgaat dus genoeg mensen die hier hun emplooi in weten te vinden. De personen worden in sekshuizen en bordelen geplaats voor korte periodes om niet te worden opgemerkt en gaan vele EU landen bezoeken, want de vraag naar deze dames is zoals we weten in grote mate aanwezig. Politieonderzoeken worden door deze manier van sekstransport bemoeilijkt. Men kan redelijk ongestoord zijn gang gaan. Soms zijn er ook personen die zich als een soort van katvanger laten gebruiken en garant staan en als de dame in kwestie verdwenen is of buiten haar tijd komt dan komt de referent met zijn smoesjes dat hij of zij ook niet weet waar die persoon thans verblijft. Wij hebben toen ter tijd een onderzoek gedaan naar bedrijven in Nederland en een daarvan had op jaarbasis wel 1000 personen naar Nederland laten komen op visa basis. Zo’n 750 mensen van Afrikaanse afkomst waren verdwenen als sneeuw voor de zon en dus illegaal in de EU. Ook dit bedrijf waste de handen in onschuld.
    Er wordt nu eenmaal heel veel gefraudeerd en men is daar heel gewiekst in geworden.

    • Rob V. zegt op

     Bedankt voor je compliment en toelichting.

     Dat van de valse papieren snap ik nog, maar een gedegen achtergrond verhaal (waarom gaat de vreemdeling terug? Waar werkt die? Wie kan dat bevestigen?) Lijkt me een pak lastiger. De mensenhandelaren zullen daar toch telkens een nieuw verhaaltje én bewijsstukken voor moeten vinden. Keer op keer met bijvoorbeeld een zelfde arbeidscontract van dezelfde Big C met dezelfde manager aldaar die het -verzonnen- verhaal van de visumaanvrager kan bevestigen gaat opvallen. Om honderden degelijke profielen (verhalen waarin de visumaanvrager ook goed geïnstrueerd moet worden) en bewijsstukken aan te leveren is nog een hele uitdaging. Maar hopelijk lopen ze mede daardoor tegen de lamp.

     Eenmaal in Europa is het al helemaal een kat wn muisspel kan ik me goed voorstellen.

 4. Fransamsterdam zegt op

  Zo kun je dus ook beweren dat iemand die volkomen legaal een fiets koopt mede schuldig is aan het in stand houden van de fietsendiefstal.
  Het elimineren van vraag en aanbod in de prostitutie-branche is een illusie.
  Het criminaliseren van de markt is geen oplossing.
  Daar waar sprake is van misstanden/uitbuiting moet worden opgetreden. Duitsland laat het wat dat betreft kennelijk niet bij fraai geformuleerde doelstellingen.

  • Jacques zegt op

   Beste Frans dit is toch geen vergelijk. Een gruthokker is gevrijwaard van de verkoop van gestolen fietsen. Men heeft daar geen garantie als men daar een fiets koopt. Tenzij de wetgeving is veranderd, maar dat denk ik niet. Dus weet wat je doet.
   Nogmaals ik ben niet voor totale afschaffing van de prostitutie. Onder voorwaarden kan dit mogelijk zijn. Er zijn nu eenmaal mensen die alleen op deze wijze aan hun gerief kunnen komen, omdat zij niet geschikt zijn voor een vaste relatie of ook ander wijze zijn hierin denkbaar.
   Dat er veel criminaliteit voorkomt in de seksbranche is ook bij u bekend en daarom valt dit per definitie al onder een markt die hiermede doorspekt is. De branche criminaliseert zichzelf hiermede. Het is in veel landen nog strafbaar om hiermee bezig te zijn. Niet alleen in Duitsland heeft deze criminaliteitsvorm de aandacht. In Nederland zijn er de nodige strafrechtonderzoeken die ieder jaar weer worden opgepakt door de teams van zware criminaliteit, maar het is inderdaad het topje van de ijsberg. Veel informatie wordt niet opgepakt vanwege te korten van personeel en beschikbaar geld. Maar ja aan alles hangt een prijskaartje en de politiek maakt keuzes die mij niet welgezind zijn, maar toch blijf men maar stemmen op de verkeerde partijen en verandert er dus niets op dit gebied.

 5. fred zegt op

  Ik heb nogal mijn twijfels of vele van die meisjes niet op de hoogte zouden zijn met welke doeleinden zij naar Duitsland gingen. Ganser dagen zitten ze met mekaar te keuvelen op allerhande sociale media. Op ieder ogenblik van de dag zijn ze op de hoogte met wat hun vriendinnen waar ook ter wereld mee bezig zijn.
  Ik woon ook in Thailand en hoor wel dat de meiden heel goed weten waarom die of die vriendin naar Korea Hong Kong of Dubai is gegaan. Ze weten ook wel heel goed dat dat niet is om te gaan poetsen. Trouwens als een Thai emigreert is dat meestal voor het grote geld.
  30 jaar geleden zou ik daar nog veel van geloofd hebben maar nu niet meer. Uiteraard is achteraf de rol innemen van slachtoffer altijd de beste verdediging.
  Met deze wil ik absoluut niet beweren dat er rond prostitutie veel misdaad is gemoeid en uitbuiting zeker bestaat. Maar ik ben toch wat argwanend over zulke dingen.

  • Tino Kuis zegt op

   Ah, je twijfelt aan het waarheidsgehalte van wat die dames, sorry ‘meisjes en meiden’ te vertellen hebben. En jij denkt dat ze pas ‘ achteraf’ de ‘ slachtofferrol’ innamen om er beter van te worden.

   Wat beweegt jou om die ‘meisjes en meiden’ aan te vakken?

  • Rob V. zegt op

   Denk even mee: jonge dame of man heeft het niet breed en denkt of word vertelt dat er goed geld te verdienen valt in Europa (of Dubai enzo) met werk in de massage of prostitie. Uit nood of hebberigheid gaat de persoon daar op in. De mensenhandelaar zal de papieren regelen en vals alibi (nep arbeidscontract als bewijs van binding en terugkeer reden , valse bankpapieren enzovoort) De vreemdeling moet dan wel volgens de instructies liegen. De vreemdeling moet wel wat betalen aan de mensenhandelaar als commissie maar dat zullen ze wel verekenen na aankomst in Europa. Eenmaal hier wordt de vreendeling opgevangen, paspoort afgepakt en de schuld onaflosbaar. De vreemdeling blijft onder het juk van de mensenhandelaar en wordt dus een soort slaaf. Het mooie verhaal van (illegaal) werk en makkelijk/snel geld verdienen blijkt een leugen te zijn geweest.

 6. niek zegt op

  Heel lang geleden kwam ik wel eens in een Nederlands café in Del Pilarstreet in het toen beruchte Mabini red light district, dat later gesloten werd door burgemeester Lim van Manila in de Filippijnen.
  In dat café kwam regelmatig een medewerker van de Nederlandse ambassade die je een visum binnen één dag kon leveren voor Filippijnse dames tegen een aardige ‘vergoeding’. Begrijpelijk dat dat café een aantrekkingskracht had voor vrouwenhandelaars..

  • niek zegt op

   In de Bangkok Post stond vandaag ook een bericht over die Thaise mensenhandel in Duitsland..

   • niek zegt op

    Dit is het bericht in de BP:
    https://www.bangkokpost.com/news/crime/1448191/germany-smashes-thai-sex-trade-gang#cxrecs_s


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website