Dertig procent van de wereldbevolking kampt met overgewicht of obesitas. Zeker 2,2 miljard volwassenen en kinderen hebben gezondheidsproblemen doordat ze te dik zijn. Dat zijn er twee keer zoveel als in 1980, zo schrijft de NOS.

Deze conclusies komen uit een wereldwijd onderzoeksproject, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in The New England Journal of Medicine. De auteurs van het onderzoek spreken van een ernstige wereldwijde gezondheidscrisis waarvan het einde nog niet in zicht is.

Onder de 2,2 miljard mensen die te dik zijn, zijn 600 miljoen volwassenen en 108 miljoen kinderen met een BMI (Body Mass Index) boven de 30, wat betekent dat ze ernstig overgewicht hebben.

Volgens de onderzoekers overlijden steeds meer mensen overlijden aan de gevolgen van overgewicht. Als je te dik bent heb je veel meer kans op hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en andere levensbedreigende ziektes.

Het onderzoek omspant 195 landen en regio’s tussen 1980 en 2015. De onderzoekers analyseerden de relatie tussen overgewicht en gezondheid van 68,5 miljoen mensen. De onderzoekers maakten daarbij gebruik van de Global Burden of Disease Study 2015. Dat is een groot wereldwijd gezondheidsonderzoek waarin ruim 2000 wetenschappers in 133 landen samenwerkten.

Obesitas is ook een steeds groter wordend probleem in Thailand. Uit eerder studies blijkt dat Thailand zelfs tweede scoort in de ranglijst van ASEAN landen met het meeste overgewicht onder de bevolking. Bangkokianen lopen het grootste risico lopen om te dik te worden. In de noordoostelijke regio (Isaan) heeft men de minste risico op obesitas. Er blijkt een causaal verband tussen het ontvangen van een hoger salaris en de slechte eetgewoonten in de hoofdstad ten opzichte van degenen die op het platteland wonen.

Maleisië scoort van alle ASEAN landen het hoogste als het gaat om obesitas onder de bevolking.

7 reacties op “Dertig procent van de wereldbevolking is te dik”

 1. stevenl zegt op

  Ik zie dit probleem de komende jaren gigantisch toenemen. Hier in Thailand tot op zekere hoogte, nog meer in de westerse wereld, met de USA als koploper.

 2. Michel zegt op

  Aardappelen en brood zijn DE 2 grootste oorzaken van overgewicht. In combinatie met TE makkelijk aan voedsel kunnen komen en TE weinig lichaamsbeweging.
  Vooral in de steden is op elke hoek van de straat een snelle hap te koop waar aardappelen en/of brood de boventoon voeren.
  Daarbij is steeds meer werk, ook weer vooral in de steden, zittend. Zelfs vervoer van en naar werk is zittend.
  Obesitas zou best eens de nieuwe ‘ziekte’ kunnen worden die de wereldbevolking eindelijk gaat laten krimpen. Het is nauwelijks te bestrijden en al helemaal niet met medicijnen te genezen.
  Zo zal de natuur zich toch nog, ondanks dat de mens dat al eeuwen probeert tegen te gaan, weer gaan regelen.
  Wij mensen worden veel te talrijk voor deze kleine planeet. De natuur probeert dat al eeuwen met ziektes te remmen. Dat hebben we steeds tegen weten te houden door medicijnen uit te vinden.
  Gelukkig zijn wij ook onderdeel van die natuur en gaat de hoeveelheid mensen toch gereguleerd worden door onszelf. Door onszelf kapot te eten.

  • luc.cc zegt op

   zie de lijst eens na http://www.calorielijst.nl/?page=5&calorie=R

 3. dirk zegt op

  Het is een kwestie van enerzijds bewustwording en anderzijds kennis. Als in Bangkok, waar meer verdient wordt de mensen steeds dikker worden en dat probleem zich minder manifesteert in de Isaan, heeft dat inderdaad met inkomen en gelegenheid tot consumeren van verkeerd voedsel te maken.
  In Nederland zijn het juist de laagste inkomens, die het meeste risico lopen te dik te worden, bewustwording en kennis spelen bij hen een ondergeschikte rol. Voor hogere inkomens daar, is de sociale status, te dik zijn is nu eenmaal not done, tevens bewustwording en kennis voorkomt vaak bij hen een te groot overgewicht.

 4. Pat zegt op

  Deze realiteit is erg verontrustend maar ook vreemd.

  Immers, iedereen van ons kent familieleden, kennissen, buren, collega’s, etc. die een maagring hebben laten plaatsen of een maagverkleining hebben ondergaan, en dus niet meer vallen in de groep van mensen met overgewicht (laat staan obesitas).

  Met andere woorden, puur natuurlijk gesproken denk ik dat het over 50% (!!!) van de wereldbevolking gaat, alleen heeft 20% er via een operatieve weg iets aan gedaan.

  Het is inderdaad een drama!

 5. luc.cc zegt op

  nu ik spreek hier over de buurt ze wonen 50 meter van de shop hupla de motorfiets ok en aan een tesco zo snel mogelijk een parking aan de ingang hebben eens binnen aandringen bij KFC en Mc Donalds nou wat verwacht je dan?

 6. Gerard zegt op

  Zo lang volwassenen geen zelfdiscipline hebben in hun eet- en drinkgewoonten zullen we in al ons welvaren dichtgroeien. Zo mogen de fastfoodketens ook beginnen te leren om de porties te matigen.
  Ik zie niet in waarom er zonodig een halve liter Cola bij geserveerd moet worden bij menu’s.
  Ik vraag me ook af wanneer de USA uit de statistieken wordt gehaald het dan werkelijk zo ernstig is gesteld met de mensheid.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website