Foto: Archief (otan / Shutterstock.com)

Volgens het Nieuwsblad.be is een journalist met Belgische nationaliteit opgepakt in Thailand nadat hij een afspraak had gemaakt met een politiek activist.

De Belg, Kris Janssens (43), woont en werkt al enkele jaren in Cambodja en was van plan een reportage te maken voor de Nederlandse zender VPRO. Via Messenger had hij met de Thai afgesproken die kritiek heeft op de huidige regering en zo is hij waarschijnlijk in beeld gekomen bij de politie.

De Belgische journalist werd de ochtend na zijn aankomst in Thailand opgewacht door vijf agenten die hem meenamen naar het politiebureau. Tijdens het gesprek werd hem medegedeeld dat hij maar beter  het land zo snel mogelijk kon verlaten. De journalist weigerde dat en mocht na een aantal uren weer gaan.

Bron: Nieuwsblad.be

No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Belgische journalist onder druk gezet door Thaise politie na afspraak met politiek activist”

 1. Tino Kuis zegt op

  Die Thaise prodemocratische actievoerder die de Belgische journalist wilde interviewen is Anurak Jeantawanich. Op de volgende link meer over hem.

  https://www.thailandblog.nl/nieuws-uit-thailand/prodemocratische-actievoerders-mishandeld/

 2. Mark zegt op

  Dit soort berichten stemt me droevig. Het is intriest dat praktijken die indruisen tegen universele menselijke basisrechten blijven doorgaan om de particuliere belangen van een kleine groep steenrijke families te vrijwaren. Terwijl politie, ordediensten en leger de rechten van de burgers zouden moeten vrijwaren, maken ze zich medeplichtig aan schending daarvan.

 3. Rob V. zegt op

  Volgens de politie was meneer een ‘mogelijke bedreiging voor de nationale veiligheid’. Ja, ja een democratie activist interviewen ondermijnt de veiligheid van het land… Rust en orde willen we dus iedereen mondje dicht in het landsbelang. *kuche kuch*

  Bron: http://www.khaosodenglish.com/politics/2019/10/07/police-say-belgian-reporter-held-over-national-security-concerns/

 4. lung zegt op

  Die journalist zou maar beter doen wat er gevraagd wordt. En de benen nemen, anders zou hij wel eens het zelfde kunnen ondergaan als die activist.

 5. harry zegt op

  Misschien ligt het aan mij, kan me echter niet aan de indruk onttrekken dat het sfeertje steeds enger word in Thailand….

  • Rob V. zegt op

   Ja, Thailand is namelijk onder bedreiging van mensen met democratische ideeën, dat soort ‘nak pen din’ (tuig der aarden) zijn communisten. Zij laten zich misleiden door nep-nieuws en kiezen de zijde van de dwaze pro-democratie strijders in Hong Kong ipv de Chinese autoriteiten te steunen. Generaal Apirat heeft hier deze vrijdag een duidelijk en emotioneel betoog over gehouden. Laat het land niet ten onder gaan door toedoen van de communisten zoals Thanathorn en die andere rare vogels met ziekelijke on-Thaise ideeën die ze in het buitenland hebben opgedaan…

   Lijkt allemaal een beetje op de narigheid uit de koude oorlog toen het rode gevaar met wortel en tak bestreden moest worden. En als je niet de mening van de generaals deelt dan ben je al snel een rood gevaar voor het land…

   Bronnen/meer:
   – Presentatie generaal Apirat (hier is de foto van de bedreigende persoon geblurred maar iedereen kan zien dat het Thanathorn is http://www.khaosodenglish.com/politics/2019/10/11/apirat-revives-red-scare-in-epic-rant-against-opposition/
   – De generaal denkt dat de Honghkong demonstranten en de FF leider samenhullen:
   http://www.khaosodenglish.com/politics/2019/10/11/chinese-embassy-army-chief-criticize-thai-politicians-meeting-with-joshua-wong/
   – Op NationTV was een op 7 oktober een commentator op de buis die vertelde dat de jeugd die hastags mbt de rechter die zichzelf in de buik schoot (omdat zo claimt hij van bovenaf de horen kreeg bepaalde personen schuldig te bevinden en dat tegen zijn principes van rechtspreken in ging) en de koninklijke wegafsluitingen die ambulances laat wachten een samenhulling is van Thaise activisten en westerse journalisten.(als de klok op 18:55 staat):
   https://www.youtube.com/watch?v=OWOs799AHso

   • KhunKarel zegt op

    Update: Dat de film niet te zien is in Thailand klopt ondertussen niet meer,ik baseerde mij op de berichtgeving van destijds, hij is uiteindelijk wel vrijgegeven voor vertoning in de bioscoop, hoe dit mogelijk is is mij een raadsel. Maar zie de film en oordeel zelf.

    Despite online rumors today that “No Escape” had been banned by the The National Film and Video Censors Board, said the official, who asked not to be identified by name, citing ministerial regulations.

  • Erik zegt op

   Nou, Harry, heb je gelezen wat de legerleiding in een speech heeft gezegd over de parlementaire, dus gekozen, oppositie? Het komt er op neer dat de oppositie de monarchie wil afbreken, naar de mening van Apirat, de legerleider. Iets van ‘amendeer wat je wilt maar blijf van het Huis af…’.

   Nu is het aantal echte republikeinen erg gering in aantal, althans degenen die de mond open durven te doen, en de oppositie zit echt niet te wachten op een republiek met (uiteraard) een uniform als president. Het wordt er dan niet beter op.

   Maar dit soort praat verontrust en kan zo maar leiden tot wraakacties door knokploegen die zich geroepen voelen, of betaald worden, om tegenstanders in puin te slaan. Dan lezen we mogelijk straks dat parlementsleden, de buik gevuld met beton, in de Mekong zijn gevonden….

   Ja Harry, je voelt precies aan hoe het sfeertje wordt in Thailand. Maar vlak de buurlanden niet uit; de hele regio kijkt naar China wat dit betreft en wat China ‘mag’ wordt straks norm……

   • Mark zegt op

    Als “langverblijver” vind ik de herhaalde publieke verwijzing naar “verdorven buitenlandse invloed” door hooggeplaatsten verontrustend. In Thailand zijn expats en langverblijvers immers de meest direct aanwijsbare buitenlandse invloed.
    Door dit soort prietpraat van hooggeplaatsten met impact kan heethoofden en labiele personen makkelijk aanzetten om zich tegen “farrang” te keren. Een gruwelscenario.

    Prietpraat inderdaad: tijdens de kiescampagne deed immers het gerucht de ronde dat T van FFP een on-Thaise Chinees zou zijn. Etnische uiterlijke kenmerken werden daarbij als argument aangehaald. Vandaag wordt het omgekeerde “gespind”.

 6. van dijk zegt op

  Harry ben ook van mening dat de sfeer drastisch aan het veranderen is
  Wat te denken van de aangescherpte immigratie regels

 7. Niek zegt op

  En wat te denken van de maatregel dat vanaf 1 nov. Koffieshops, internetcafé’s en andere openbare gelegenheden,waar men van wifi gebruik kan maken, de logfiles van internetgebruikers voor 3 maanden bewaard moeten blijven.
  En de reden is dat men op die manier internetgebruikers kan controleren op z.g. “fake news” en daar hoort dan uiteraard ook bij het contact opnemen met een politieke activist.

 8. KhunKarel zegt op

  Geschiedmisboeken staan vol met voorbeelden waarbij een bepaalde bevolkingsgroepen worden gedemoniseerd en vervolgens met Kaffa rechtbanken vervolgt worden om daarna geruisloos (of enigszins openlijk) te verdwijnen. Tino Kuis noemt dit zo mooi: onvrijwillige verdwijningen.
  Bij veel veel modellen van ”strijd tegen de vijand” kan men zelfs hele bevolkingsgroepen tegen elkaar uit spelen, niet te hopen dat dit in Thailand ooit gaat gebeuren, maar we leven in woelige tijden, en er is nog maar bar weinig veranderd aan de vele criminele elementen die in diverse regeringen zitten over de hele wereld, er moet psychologisch iets goed mis zijn met deze mensen, Eigenlijk zou er een verplichte hersenscan op psygopatisch sociopathisch gedrag etc. moeten plaats vinden bij die mensen die zich geroepen voelen over andere mensen te kunnen oordelen met leven en dood of politieke gedrag–veranderingen dus opsluiting.

  Een ”leuk” voorbeeld waar de bevolking met veel geweld achter de farang toerist aan zit is de film No Escape uit 2015 met o.a Pierce Brosnan.

  Deze films is in Thailand geschoten vlak voor de militaire coup, Toen de Thaise Film censorship board deze film ter keuring onder ogen kreeg zij men dat een coup zoals in de film te zien was in Thailand onmogelijk was, dus moest men de Thaise staatnaambordje maar omdraaien die in de film te zien zijn, of de indruk geven dat de film zich in Cambodja afspeelde, De filmproducent wou hier geen gehoor aan geven, dus deze film zult u in Thailand niet kunnen zien, dit is uiteraard voor uw eigen veiligheid ,want u zou eens op vreemde gedachten kunnen komen dat het niet helemaal democratisch gesteld is in Thailand.

  Ik heb ‘m op bluray, maar hij zal wel ergens op het internet (youtube) te vinden zijn. Niet vergeten de gordijnen dicht te doen 🙂 je weet maar nooit.

  • KhunKarel zegt op

   Update/rectificatie

   Het is niet Thailand maar Cambodja waar de film uiteindelijk verboden is.
   Het is allemaal wat verwarrend maar uiteindelijk mocht de Film toch in Thailand vertoont worden nadat de oorspronkelijke naam ”The Coup” veranderd was in ”No escape”
   Tevens is met enige inspanning en film-editing uiteindelijk getracht om de indruk te wekken dat dit niet Thailand was maar een ander fantasy Z.O. Aziatisch land, Tja en toen was Cambodja boos.
   Volgens Ministry of Culture and Fine Arts of Cambodia zou dit een slechte invloed hebben op de Cambodjanen. M.A.W. dan komen de Cambodjanen misschien op vreemde ideeën. (En dat moeten we natuurlijk niet hebben.)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website