Waarzegger, een goudmijn in Thailand

Door Redactie
Geplaatst in Maatschappij
Tags: , ,
21 maart 2022

flydragon / Shutterstock.com

Thais zijn erg bijgelovig. Ze geloven in geesten en in het beïnvloeden van geluk. Thai geloven ook dat sommige mensen in staat zijn om de toekomst te voorspellen.

Vrijwel alles schrijven zij toe aan geluk of pech. Wanneer een Thai iets belangrijks moet doen, dan kiest hij daarvoor een bepaalde dag in de week uit. Een Thai gelooft dat er goede en slechte dagen zijn om iets te ondernemen. Er zijn zelfs Thai die hun voor- of achternaam hebben veranderd omdat ze denken daarmee het geluk in het leven te kunnen beïnvloeden.

Het bijgeloof heeft er voor gezorgd dat er een industrie is ontstaan met astrologen en waarzeggers, waar ruim 4 biljoen baht per jaar in omgaat.

Een waarzegger gebruikt Tarot kaarten, handlezen, schelpen en andere hulpmiddelen om in jouw toekomst te kijken. Een dergelijke sessie kan overal plaatsvinden: op straat, bij iemand thuis, onder een boom, etc. De kosten van zo’n festijn beginnen bij 50 baht. Er zijn in Thailand ook beroemde waarzeggers die miljoenen baht vragen voor één consult. En vergis je niet ze hebben een wachttijd van meerdere jaren!

Er zijn zelfs astrologen die officieel in dienst zijn van het huishoudelijk bureau van het Thaise hof. Zo zijn er 13 astrologen die de horoscoop van de Koning en de Koninklijke familie lezen.

Rating: 2.86/5. From 7 votes.
Please wait...

16 reacties op “Waarzegger, een goudmijn in Thailand”

 1. Tino Kuis zegt op

  Wat mij betreft is geloof en bijgeloof helemaal hetzelfde. Of je nu in geesten gelooft of in een god, engelen, heiligen en de duivel maakt voor mij geen enkel verschil, persoonlijk vind ik het allemaal even grote onzin. Dat betekent voor mij dat ook een groot deel van de Nederlandse bevolking ook (bij)gelovig is. Een kaarsje opsteken in een kerk is niet anders dan wat eten neerleggen in een geestenhuisje.
  Waarom zijn mensen (bij)gelovig? Ik denk dat het te maken heeft met de onzekerheid, onduidelijkheid en onvoorspelbaarheid van geheel het menselijk bestaan. Mensen zoeken zekerheid, ze willen vrij zijn van angst en zorg voor de toekomst en dat vinden ze in al die rituelen. Het kalmeert hun gemoed en dan kunnen ze er weer tegen aan in het gewone leven. Die rituelen en gebeden hebben dus een zekere functie. Ik begrijp wel waarom mensen het doen. Mensen zoeken ook vaak een verklaring voor pech en ongeluk. ‘Het is mijn slechte karma’, hoor je mensen in Thailand dikwijls verzuchten.
  In Nederland stroomden de kerken vol tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het leven in Thailand is in vele opzichten, vooral op economisch en sociaal gebied, meer onzeker dan in het Nederland van die tijd.

  • Slagerij van Kampen zegt op

   Men is dan ook van oudsher geloviger en bijgeloviger als men werkzaam is in de visserij of de landbouw. Urk bv. De gevaren op zee, de onzekerheden van het weer in de landbouw. Thailand is vanouds een agrarisch land. Religieuze rituelen zijn eigenlijk sterk verwant aan dwangneurotische bezwerende handelingen. Men verricht dwangmatig handelingen om het lot te beïnvloeden.Als ik niet op de ruimtes tussen de tegeltjes stap krijg ik iets leuks denkt het kind. Als ik morgen geld stort op de rekening van de tempel stijgt mijn omzet in het restaurant denkt de volwassen Thai. Het verschil? De toekomst voorspellen? Dat zou enkel kunnen als de toekomst al vast zou liggen, dus in feite bestaat naast het heden of eigenlijk tegelijkertijd met het heden? Totaal absurde veronderstelling.

   • Tino Kuis zegt op

    Ik denk, Slagerij, dat de toekomst voorspellen ook vaak helpt. Je bent onzeker of je voor het examen zult slagen en of je dat lieve meisje kunt veroveren. De waarzegger zegt dat het zeker goed zal komen en je gaat er dus met veel meer vertrouwen op af en dus ook met meer kans om te slagen….

 2. Thomas zegt op

  In het westen kennen we het calvinisme, dat gaat ervan uit dat alles is voorbeschikt (predestinatie). Heb je het slecht … is voorbeschikt, ben je stinkend rijk en heb je alle macht … het is de goddelijke wil. De katholieken hebben een voorbeschikte oplossing voor een slecht geweten, boete en vergeving genaamd. Day is natuurlijk ook van boven bepaald, vooral wie er over die macht van vergeven kan beschikken. Alle andere grote godsdiensten doen hier op hun manier aan mee. Het is gods wil, als het zo uitkomt natuurlijk en er op een of andere manier voordeel te behalen is. Is er nadeel, dan handelt de ander tegen gods wil en moet bestreden worden.
  Persoonlijk vind ik die grote godsdiensten en ideologieën met hun vormen van (bij)geloof veel erger en veel meer misleidend dan het eenvoudige gerommel met kaarsjes, kaarten en wierookstokjes door veel gewone eenvoudige mensen.

  • Slagerij van Kampen zegt op

   Curieus genoeg bestaat er een opvallende overeenkomst tussen het calvinisme en het Thaise boeddhisme. Immers ook de Thais gaan ervan uit dat de rijken bevoorrecht zijn omdat zij een goed karma hebben verworven al dan niet in vorige levens en dus het volste recht op hun rijkdom en privileges kunnen claimen. Jan met de Pet beaamt dit omdat hij dit in de tempel leert en dus verandert er nooit iets.

   • Tino Kuis zegt op

    Het is zeker waar wat je zegt. Ik ben er alleen niet helemaal zeker van of Jan met de Pet dat nog allemaal voor zoete koek slikt…..

    • l.lagemaat zegt op

     Dan is Jan met de Pet bij de reïncarnatie al een stap vooruitgegaan! 555

 3. Arie zegt op

  Ook geen geloof is een geloof, want je gelooft dat er niks is na dit leven.
  En geesten en waarzeggerij…… ja dat bestaat, alleen zijn dat elementen die niet in deze wereld van het fysieke thuishoren en daarom moet je je daar verre van houden. En ook sommige “normale” mensen hebben een soort van waarzeggend “gevoel” en daar mag je gebruik van maken. Door zo’n “gevoel” van mijn ex leeft mijn dochter nog en voor mij, ja dat bestaat echt. Maar er zit ook heel veel kaf tussen het koren en het als medium exploiteren is uit de boze, letterlijk zelfs.

  • Frankc zegt op

   Dat is dan de vierde variant: God bestaat niet, maar de boze wel. 🙂

  • Kees zegt op

   Grappig hoe je geloven gelijk probeert te trekken met niet geloven. Atheisten ‘geloven’ namelijk niet dat er niks is na dit leven, ze hebben simpelweg nooit bewijs gezien dat er wel iets zou zijn en gaan er daarom logischerwijs van uit dat er niks is. Dat is dus geen ‘geloof’; de meeste atheisten accepteren dat ze niet weten wat er na de dood gebeurt en daarom is de meest logische aanname ‘niks’ totdat het tegendeel bewezen wordt.

   • pw zegt op

    Verwarring hier tussen de begrippen agnost en atheïst.

    Kees beschrijft hier de opinie van de agnost.

    De atheïst gelooft niets, maar denkt heel veel.

    Door logisch te denken en een grondige verdieping in de wetenschap, kom je tot de conclusie dat er helemaal geen god is.

    Ho,ho, hoor ik iemand roepen! Bewijs dat eens!

    Het doet me denken aan de bizarre dag dat ik in Den Haag op de Thaise ambassade moest bewijzen dat ik niet meer werkte.

    Ik krijg geen AOW, geen uitkering, geen pensioen of wat dan ook.
    Ik heb altijd als zzp-er gewerkt.
    Ik klus wat bij op het internet en gebruik wat spaargeld.

    Toen ik de man vroeg welk bewijs hij dat wilde zien, stond hij met de mond vol tanden.
    Het gevolg is dat ik nu in Thailand een visum moet ‘kopen’ want de man hield voet bij stuk.

    En zo ontstaat de oeverloze discussie weer tussen gelovigen en atheïsten.

    Het is te bewijzen dat je een rode auto bezit. Het is niet te bewijzen dat je geen rode auto bezit.

    Dus… gelovigen, waar is god?

    De atheïst weet heel best wat er na de dood gebeurt.
    Het licht gaat uit want je houdt op te bestaan.
    Het bewustzijn keert terug naar de staat zoals dat was 10 jaar voor je geboorte.
    En dat is voor de atheïst een geruststellend idee!

 4. chris zegt op

  https://www.youtube.com/watch?v=0tqq66zwa7g
  https://www.ted.com/talks/sam_rodriques_neuroscience_s_next_100_years
  https://www.ted.com/talks/greg_gage_how_to_control_someone_else_s_arm_with_your_brain?language=en

  Ik heb al vaker betoogd dat er meer is op deze wereld dan wij kunnen zien en (op dit moment) wetenschappelijk verklaren. Kijk alleen maar eens naar de werking van onze hersenen.
  Ik sluit dan ook niet uit dat in de (verre) toekomst zal blijken dat mensen die door anderen anno 2018 worden gezien als toekomstvoorspeller, charlatan, zakkenvullers, gewiekste bedriegers blijken over bijzondere kwaliteiten te beschikken (wellicht in hun hersenen,die op een bepaalde manier worden getraind via meditatie) die met bijgeloof niks te maken hebben.

 5. pw zegt op

  Ik moest aan een grap denken toen ik van de week weer een aantal dames op de knietjes zag zitten met rokende stokjes tussen de handen.

  Als je een man ziet lopen op straat, die zich uitzonderlijk maf gedraagt, dan fluister je: “busje komt zo”.

  Als je een groep mensen ziet lopen op straat, die zich uitzonderlijk maf gedraagt, dan zeg je: “Kijk, dat is religie”.

 6. Kees zegt op

  Prachtig onderwerp waar ik me erg in verdiept heb. Mensen laten zich graag voor de gek houden. Waarzeggers, mediums en aanverwante figuren zijn meesters in de psychologie, vaak in combinatie met kansrekening. Ze gebruiken allerlei uitvoerig beschreven technieken zoals ‘cold readings’ en ‘hot readings’. Ze weten ook dat mensen treffers onthouden en missers vergeten.

  Geen kwetsbaarder mens dan iemand die een dierbare verloren heeft. ‘Mediums’ die claimen contact te leggen met overledenen maken hier misbruik van. Als er dan contact gelegd is gaat het vaak van ‘ik voel iets met de letter E, zegt u dat iets?’ Als zo’n medium echt contact zou hebben met de overledene dan zou die overledene toch geen raadspelletjes spelen? Dan zou de overledene toch gewoon zeggen ‘dit is Erik hier’? Afijn, als je zo wat meeste gebruikte letters afloopt is het al snel raak. De missers zijn alltijd gauw vergeten.

  De informatie is altijd vaag. Dat is handig, want dan kun je er altijd een mouw aanpassen. Als je weet dat iemand uit Nederland komt zeg je ‘ik zie water, woon je in de buurt van water?’ bijvoorbeeld. De kans op een treffer is dan vrij groot, ook al omdat ‘in de buurt van’ een zeer rekbaar begrip is.

  Snij ook vooral andere onderwerpen aan waarvan je bijna zeker weet dat het raak is. Zo brengt men vaak een ‘ring’ ten tonele; iedereen heeft namelijk wel eens een ring gedragen of gegeven en vaak zit daar wat emotionele waarde aan wat goeie reacties oplevert. Ziekte is ook een goeie. ‘Ik zie iemand die problemen met de gezondheid heeft, heeft u ergens last van?’ Als je dan zegt dat je kerngezond bent gaat het van ‘iemand in uw omgeving dan wellicht?’ Als ook daar het antwoord ontkennend op is kan je altijd nog zeggen ‘er is iemand ziek in uw omgeving, maar u weet dat nog niet’. Werkt goed, zeker bij mensen op leeeftijd. Als er dan binnen het jaar of zo iemand in de familie of vriendenkring ziek wordt, en die kans is erg groot, zal men denken ‘dat had de waarzegger dan goed gezien’.

  Daarnaast zijn er honderden andere manieren om ‘special power’ claimen. Voorbeeeldje: iemand kan bijvoorbeeld gokkers benaderen dat hij de toekomst van sportuitkomsten kan voorspellen. Hij zal dat bewijzen door de winnaar van drie willekeurige wedstrijden goed te voorspellen. Hij maak een database van 1200 mensen die hij aanschrijft met de uitkomst van de 1e wedstrijd. In 600 emails claimt hij dat A wint, in de andere 600 emails claimt hij dat B wint. Voor 600 mensen heeft hij het dus juist, de andere 600 schrijft hij af. Voor de 2e wedstrijd doet hij hetzelfde, ditmaal 300 voor A en 300 voor B. Nu hebben 300 mensen hem het al twee keer bij het juiste eind zien hebben. Na de derde keer zijn dat er 150 die er nu van overtuigd zijn dat deze man ‘special power’ heeft. Daar zitten best wel wat mensen tussen die vervolgens graag hun geld inleveren bij deze mijnheer.

  Regelmatig worden dit soort lieden dan ook ontmaskerd. Ene James Randi, ex goochelaar, is daar een ster in. Hij heeft zelfs een prijs uitgeloofd van 1 miljoen dollar voor degene die paranormale of supernatuurlijke krachten kan laten zien. De prijs is nog nooit uitgekeerd.

  • Klopt. Er zijn raakvlakken met gesprekstechnieken in verkooptrainingen. Uiteindelijk kan je dan ook bijna iedereen ja laten zeggen op een aanbod, mits je de juiste vragen stelt.

 7. R. zegt op

  Ik ben een echte natuurliefhebber.

  Na de geboorte van mijn dochter, met de kinderwagen lekker door het bos wandelen, maar dat mocht niet van schoonmoeder, omdat er boze geesten in het bos zaten.

  Nog nooit zo hard moeten lachen (was schoonmoeder denk ik niet zo van gecharmeerd :-P).


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website