Tienermoeders in Thailand (video)

Door Redactie
Geplaatst in Maatschappij
Tags: ,
23 augustus 2014

Thailand heeft het op één na hoogste percentage tienermoeders in Zuidoost Azië. In 2012 bevielen teenagers (15 tot 19 jaar) van gemiddeld 370 baby’s per dag. Tien van die tienermoeders waren jonger dan 15 jaar. In 2013 bedroeg het aantal tienerzwangerschappen 130.000.

Als redenen voor dit hoge aantal wordt het onvermogen genoemd van meisjes om er bij hun partner op aan te dringen veilige seks te hebben en het wijdverspreide geloof dat je niet zwanger wordt wanneer je het één keer doet.

De meeste zwangerschappen komen voor in de provincies Chon Buri, Samut Sakhon, Rayong en Prachuap Khiri Khan. Omdat zwangere tieners vaak van school worden geweerd of zelf uit schaamte wegblijven, zal het aantal schoolverlaters daardoor ook stijgen.

Tieners weten bar weinig van beschermde seks en de morning-after pil

‘Het belangrijkste probleem is niet het gebrek aan toegang tot middelen, maar het gebrek aan kennis, zowel over de noodzaak beschermde seks te hebben als over de pillen zelf’, zegt activiste Nattaya Boonpakdee. ‘Wat meisjes weten, is wat ze van hun vrienden horen. Velen realiseren zich niet eens dat je HIV en daarna AIDS kunt oplopen van onbeschermde seks. Ze weten ook niets over het gebruik van de morning-after pil, de dosering en mogelijke bijwerkingen.’

Een ander probleem is dat kinder- of tienerzwangerschappen vaak het gevolg zijn van misbruik en geweld. De meisjes zijn bang voor straf en gestigmatiseerd te worden en durven niet naar de drogist te gaan om voorbehoedsmiddelen te kopen.

Het ministerie van Onderwijs werkt ook al niet mee, want het onderwerp morning-after pil komt niet voor in het leerplan seksuele voorlichting. Dat zou maar leiden tot promiscuïteit, is de gedachte. Het ministerie van Volksgezondheid heeft nog steeds geen platform gevormd voor ondersteuning van tienermeisjes teneinde onbeschermde seks te voorkomen en het aantal abortussen te verminderen.

Bron: Bangkok Post

Video: Tienermoeders in Thailand

Bekijk de video hieronder (het duurt even voordat de video inlaadt):

9 reacties op “Tienermoeders in Thailand (video)”

 1. Kuhn Hans zegt op

  Ik denk dat de genoemde cijfers enigzins zijn gemasseerd in positieve zin.
  E.e.a. ingegeven door het lezen van een ander rapport en de verhalen van twee dochters.

  Volgens deze dochters, en ik geloof het zo maar, is niet kennis, of in dit geval onkunde over sex, maar angst de hoofdoorzaak van veel vroegtijdige zwangerschappen.

  Angst voor de ouders als die erachter komen door het vinden van condooms bij het meisje;
  Immers, zodra er condooms gevonden worden is er bewijs, kan het niet meer ontkend worden en komt opeens het onderwerp gezichtsverlies luid en duidelijk om de hoek kijken;

  Angst voor jongen of man als ze aandringt op het gebruik van voorbehoedsmiddelen, immers, de man is het belangrijkst, en bovendien is er weer gezichtsverlies, immers er wordt erkend dat het meisje van condooms weet dus het al meer heeft gedaan, dus een hoer is……

  De grootste oorzaak van jonge zwangerschappen is de cultuur.
  Het gezichtsverlies, de idiote vooropstelling van de man, het feit dat jongens en mannen zich volledig en eenvoudig aan hun verplichtingen kunnen onttrekken.
  En als klap op de vuurpijl de stomheid van meisjes die zich maar schikken in de wensen en eisen van de man.

 2. paulusxxx zegt op

  Bijna alle bargirls hebben een kind. Als je vraagt naar de vader hoor je altijd dezelfde soort verhalen “him ran away”. De farang is dan de reddende engel die de familie en eer moet redden. Bij de apotheek in Thailand kan je voor heel weinig geld (zo’n 100-150 baht) een morning after pil kopen.

  Op de eerste plaats in ZOA met tienerzwangerschappen staat waarschijnlijk de Filipijnen, daar zijn voorbehoedsmiddelen moeilijker verkrijgbaar en is de morning after pil zelfs verboden.

 3. Hemelsoet Roger zegt op

  Tja, op gebied van sexuele voorlichting op de scholen, zitten ze hier nog op zijn minst nog 50 jaar achter op onze westerse denkwijze. Ook hun allang voorbijgestreefde zienswijze omtrent gezichtsverlies en schaamte speelt inderdaad hierin ‘n zeer grote rol. Het zit in hun cultuur en zal er maar moeilijk aan te veranderen zijn denk ik.

 4. Kuhn Hans zegt op

  Ik heb naar aanleiding van deze post en mijn antwoord nog eens even verder zitten praten met de dochters.

  De pil, welbekend voorbehoedsmiddel, is vrij te koop in elke apotheek en kost een beetje, om het maar eens populair uit te drukken.

  Weet dan wat de gangbare verklaring is van de meeste meiden om juist niet de pil te slikken?
  Daar krijg je acne van………….
  En dan te weten dat in Nederland vaak de pil word voorgeschreven tegen acne, en dat helpt meestal wel.

  Daar gaan we weer, het excuus acne wordt gebruikt om maar niet de pil te slikken.
  Pa + Ma vinden dan hun dochter een hoer, wat zullen de mensen wel niet zeggen…..face!!!!

  Een zoon mag alles en een dochter mag niets.

 5. Jack G. zegt op

  Beste Hans, Goed dat jij met je dochters hierover kan praten. Het is niet alleen een probleem in Thailand maar helaas in een groot deel van de wereld. Zelfs in Nederland op de bijbelbelt. In heb in Afrika ook grote onzin gehoord over HIV, niet zwanger kunnen worden omdat het de eerste keer is. Soa’s? Een man mag niet alleen slapen. Condooms zijn gevaarlijk. Je wordt daar zwanger van. Het ergste verhaal vind ik nog steeds dat een man van aids kan genezen door het te doen met een maagd. Gevolg kinderverkrachtingen om zogenaamd te genezen. En natuurlijk de zwangerschappen van tieners die vervolgens de hoon en schande over zich heen krijgen. In veel landen levert voorlichting en het woordje seks rode hoofden en veel onzin op. In Thailand zijn toch ook organisaties actief om dit onderwerp bespreekbaar te maken? Uiteindelijk zullen die toch een keertje overwinnen? Gaat misschien een generatie overheen.

 6. Rick zegt op

  Het bekende verhaal van menige barmeid uit de Isaan erg jong moeder worden, de vader laat niets meer van zich horen geen uitzicht op een goede baan om het kind te onderhouden, blijft werken als bar girl over om goed te verdienen en wie weet slaan ze nog een farang aan de haak.

  • Sir Charles zegt op

   Zonder het te willen bagatelliseren beste Rick want er zullen ongetwijfeld (veel) schrijnende gevallen zijn zo als door jou beschreven, het is echter ook een der standaardzinnen die een barlady maar al te graag zal willen uiten. Evenzeer willen veel farang maar al te graag het bekende cliché aannemen dat dé Thaise man het liefst in de hangmat ligt uiteraard met de onafscheidelijke fles Mekhong binnen handbereik.

   Het zal gerust waar zijn dat veel Thaise vrouwen al op jonge leeftijd moeder zijn geworden doch vele van hen (al of niet in de steek gelaten) kiezen er namelijk ook voor om normaal werk te kunnen verrichten in een fabriek, winkel en dergelijke, die er niet aan moeten denken om schaars gekleed aan een bar te moeten ‘zeuren’ om drankjes en nadien handje in handje met een mouwloze farang naar een hotel te lopen om daar met hem de nacht door te brengen.
   Dan gaan ze nog liever bij voorbeeld achter de lopende band koplamp-units in elkaar zetten van een Japans automerk, neem maar eens een kijkje in die grote fabriekshallen, zulke vrouwen zijn er ook.

 7. HansNL zegt op

  Ik vind het automatisme waarmee door mensen naar de Isaan gewezen wordt en dan daarbij direkt de koppeling met Pattaya gelegd wordt een beetje, wat zal ik zeggen, kort door de bocht en generaliserend.

  Natuurlijk is het logisch dat de overmaat aan bargirls in Pattaya en Bangkok uit de Isan komen.
  Het is tenslotte het armste gedeelte van Thailand.
  En er wonen ook behoorlijk wat mensen.

  Maar…..
  Ik heb eens een rapport gelezen over tienermeisjes in Bangkok.
  De ruwe schatting was dat bijna 40% van de meisjes tussen 12 en 18 jaar een of meer kinderen had en niet was getrouwd, samenwoonde of wat voor een min of meer blijvende connectie hadden.
  En dat cijfer komt aardig overeen met het Nooroosten van Thailand.

  En Jack, ik praat niet alleen met mijn dochters maar ook met hun vriendinnen.
  Moet er wel bij vertellen dat al de vriendinnen hoger opgeleid zijn.
  Let wel, in de boondocks an Thailand komt het best nog wel eens voor dat een kind niet bijgeschreven wordt op het conto van de echte moeder maar op de moeder van de moeder…….snapt U het?

  Overigens, het hoodstuk tienermoeders is bijna in heel Thailand een probleem.
  Met de nadruk op het platteland, maar zelfs in het diepe zuiden komt het heel erg veel voor.
  En zoals ik het zo hoor en zie komt het fenomeen niet alleen in arme families, bij slecht opgeleide meisjes of wat dan ook.
  Met het verschil dat de rijkere meisjes vaak een “miskraam” krijgen.

  Overigens, slechts 5% tot 6% van de bargirls werkt in de toeristenoorden.
  Je zou kunnen zeggen dat ze de top van de klas zijn.
  Het streven van de meisjes om in toeristengebieden te gaan werken is simpel: de farang behandelen de meisjes in het algemeen beter, ze betalen veel meer als de Thai, en bovendien als bijkomstigheid lopen ze nog de kans om een farang aan de haak te slaan.

  • BA zegt op

   Persoonlijk denk ik niet dat voorlichting hier het probleem is. Alle vrouwen welke ik hier ontmoet heb zo begin 20 weten allemaal hoe de vork in de steel zit, dat je bij een drogist een morning after pill kunt kopen of de pil kunt slikken etc. Elke lokale 7-11 ligt vol met condooms. Maar de dames vragen er simpelweg niet om. Het moet altijd van de man komen, en meestal is het antwoord up to you.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website