Hoe komt het dat veel Thaise vrouwen er jonger uit zien dan ze in werkelijkheid zijn? Een intrigerende vraag of niet soms?

Waar ik me niet meer aan waag in Thailand is het schatten van de leeftijd van een Thaise vrouw. In Nederland gaat mij dat goed af, maar ik Thailand is dat een lastige klus. Het valt mij op dat de gemiddelde Thaise vrouw er jonger uit ziet dan haar biologische leeftijd. Voor een deel zal te maken hebben met het feit dat Thaise vrouwen over het algemeen slank en tenger zijn, dat oogt immers jonger.

Rimpels

Nog een opvallend aspect: de zon is funest voor je huid. Er is werkelijk niets wat zoveel bijdraagt aan huidveroudering dan de zon. Wil je de proef op de som nemen? Leg maar eens een elastiekje in de zon. Na een tijdje is deze uitgedroogd en alle elasticiteit is verdwenen. Een andere belangrijke oorzaak van huidveroudering is roken, maar dat laat ik even buiten beschouwing.

Gezien de omstandigheden in Thailand (veel zon) zou je ook veel rimpels verwachten bij Thaise vrouwen, dat blijkt in de praktijk anders. Zoals bij veel meer Aziatische vrouwen lijken rimpels langer weg te blijven dan bij westerse vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie.

Voeding

Zo is er een onderzoek waaruit blijkt dat de hoeveelheid glucose in het bloed bepalend kan zijn voor een snellere veroudering. Uit een onderzoek van Leiden University Medical Center blijkt dat mensen een ouder gezicht hebben naarmate hun glucosespiegel hoger is (lees hier het artikel: Hoge glucosespiegel, oud hoofd)

Nu is obesitas en het daarmee samenhangende diabetisch een groot probleem in de westerse wereld. Diabetisch (suikerziekte) begint zelfs al epidemische vormen aan te nemen. In Thailand is dat misschien nog wat minder, maar met de oprukkende fastfoodketens en welvaart is dat een kwestie van tijd, vrees ik.

Huidveroudering

Zelf ben ik er ook van overtuigd dat er een relatie is tussen voeding en het verouderen van de huid. De inleidende vraag blijft echter staan. Het jeugdige uiterlijk van Thaise vrouwen zal ongetwijfeld genetisch bepaald zijn en ook verband houden met een redelijk gezonde levensstijl zoals niet roken, niet te veel suiker en niet teveel in de zon. Een andere verklaring kan ik zo niet bedenken. Vandaar dat ik de lezers ook maar de vraag voorleg. Waarom zien Thaise vrouwen er meestal jonger uit dan ze in werkelijkheid zijn? Ik ben benieuwd naar je reactie.

23 reacties op “Thaise vrouwen en een jeugdig uiterlijk, wat is het geheim?”

 1. brabantman zegt op

  Obesitas geen probleem in Thailand? Denk dat de auteur van dit stuk al een tijd niet meer in Thailand geweest is. Mij valt juist erg op hoeveel dikke Thais, mannen zowel als vrouwen, er momenteel rondlopen. Of beter gezegd, op hun scooter langs komen rijden. Niet elke Thai kan zich Mc Donald’s permiteren, denk dat het probleem meer zit in het feit dat tegenwoordig al het voedsel fried of deep fried is. In tegenstelling tot pakweg 10 jaar geleden, toen de meesten nog gekookte rijst aten. Er lopen nog wel wat slanke dennetjes rond bij de dames, maar die zijn meestal nog erg jong. En met de hele dag eten zoals gebruikelijk bij de Thais, ja dan vliegen er op een gegeven moment toch de pondjes eraan.

 2. Mark zegt op

  Suiker. Er wordt ongezond veel suiker toegevoegd aan voedsel. Nog meer dan in Europa.
  Het is in de Thaise supermarkt iedere keer zoeken om voedingsproducten te vinden zonder (al te veel) toegevoegde suiker.

 3. Sjaak S zegt op

  Misschien zien de Thaise vrouwen niet jong uit voor hun leeftijd, maar de westerse vrouwen zien er oud uit voor hun leeftijd!
  Kijk maar eens naar andere landen: Zuidamerika, Afrika, kortom naar de meeste delen van de wereld, behalve USA. Daar zien ook de jonge vrouwen ouder uit dan in Nederland.
  Nederland is (gelukkig) niet de maatstaf der dingen… je zou je eerder moeten afvragen waarom de mensen er bij ons zo snel oud uitzien….

  • Sjaak S zegt op

   Oeps, dat kan verkeerd begrepen worden: ik bedoel natuurlijk dat in de andere landen de vrouwen ook jonger uitzien dan een Nederlandse vrouw van dezelfde leeftijd, behalve in de VS, waar ze juist ouder uitzien.

  • Marius zegt op

   Klopt. Was mij nooit opgevallen maar ik sprak jaren geleden een Australiër en die vroeg zich ook af waarom Europese mannen en vrouwen er zoveel ouder uitzien dan Australische. Scheelde circa 10 jaar. Een Europeaan van 60 ziet er uit als een Australiër van 70. Ik heb het niet gecontroleerd. Blijft vreemd dat als je in een klimaat woont waar de zon meer schijnt, je toch minder snel oud lijkt. Misschien wel omdat wij elk zonnestraaltje gebruiken om bij te kleuren en in warme landen juist de zon zoveel mogelijk vermeden wordt. In Australië vanwege het gat in de ozonlaag en in Azië, omdat men zo licht mogelijk wil zijn in plaats van zo donker mogelijk.

 4. rob zegt op

  Wat veroudering van de huid betreft, valt me op dat Thais vaak gewoon zon-schuw zijn, en als ze in de zon lopen, alles wat daarvoor kan dienen tussen hun gezicht en de zon houden.En waar heb je in Thailand (behalve Patthaya) terresjes waar je in de zon zit? De Thai houdt zich liever in de schaduw op.Ze zijn immers al bruin.Maar er is veel meer: ook hun postuur blijft lang geconserveerd, zelf de stemmen blijven lang kinderstemmen. Een mysterie dat me steeds meer boeit,Hoe zit het met hun denken ? ik zou wel een studie antropologie met stage inThailand willen doen.

  • ann zegt op

   dat heeft vaak ook nog een andere reden,hoe donkerder de huid,hoe minder vermogend men is.(doen minder goed betaalde buitenbanen)

 5. chris zegt op

  Dat is helemaal niet zo vreemd hoor. De meeste buitenlandse mannen kijken in Thailand alleen maar naar jonge vrouwen, niet naar oudere. Als je dat in Nederland doet, krijg je een klap voor je kop. (wink)

 6. Ger-Korat zegt op

  De relatie tussen voeding en de huid geloof ik niet in dat dit het relatief jongere uiterlijk van de Thai bepaald, temeer de voedingsgewoonten in Thailand niet zo geweldig zijn. Er zijn volgens mij wat eigenschappen welke men erfelijk doorgeeft en dit is er gewoon 1 van. Hetzelfde geldt voor vele eigenschappen zoals de lengte, haarkleur, ogen, farang neus en Thaise borsten. Je kunt het ook omdraaien en als ik zie hoeveel 50-tigers en tot op hoge leeftijd er in Nederland er fris en gezond uitzien en sportief en ondernemend zijn ingesteld terwijl de Thai gemiddeld houdt van bankzitten, thuisblijven en passief zijn, vind ik dat bijvoorbeeld een Nederlander wel wat prettiger is om er mee op oudere leeftijd mee te vertoeven. Uiterlijk ben je ook wel na een paar dagen aan gewend en dan komen er ook andere zaken bij kijken.

  • berbod zegt op

   Roken versnelt het verouderingsproces van de huid ook. Ik heb eens een documentaire gezien waarbij tweelingen werden gevolgd. De ene helft van de tweeling rookte en de andere helft niet. Ze lieten foto’s zien als twintiger (geen verschil) en als vijftiger (mega verschil).

 7. Devries zegt op

  De veroudering zit meestal in de genen
  van de persoon in kwestie.

 8. Eric H zegt op

  Het heeft weinig met voeding te maken volgens mij.
  Slank zijn: vele sporten regelmatig, joggen enzovoort en ligt niet zozeer aan de voeding.
  Er wordt juist relatief veel suiker gebruikt en er lopen veel dikke oudere en jonge vrouwen rond.
  En net als overal, je hebt aanleg voor dik zijn en slank blijven.
  Vooral Thaise vrouwen willen een zo licht mogelijk huid (schoonheidsideaal) en lopen daarom niet of zo weinig mogelijk in de zon.
  Ook gebruiken ze veel huidcreme’s en zalfjes en gaan ze (die het kunnen betalen) naar de schoonheidsspecialiste om een jong uiterlijk te houden/verkrijgen.
  Kortom het gaat niet vanzelf dat ze er zo veel zijn die er jonger uitzien dan hun leeftijd.

 9. LOUISE zegt op

  @,

  Als eerste is de huid van de thai, zoals veel donker gekleurde volkeren, veel dikker dan van de westerling.
  We zaten een keer in een hotelbar in Afrika en het gesprek kwam op het verschil van huid tussen westerlingen en in dit geval afrikanen.
  De man zei dat hij zonder veel problemen in een sugar cain field kon lopen, maar dat wij gewoon dun geschild werden.

  De huid van de bewoners van de westerse landen is veel dunner dan de donker gekleurde huid van bewoners van de desbetreffende landen.
  Die hebben veel meer bescherming van de huid, alsmede de goddelijke dikke haarbossen, waar ik erg jaloers op ben.

  Eigenlijk komt het allemaal neer op dat men meer bescherming heeft tegen de zon als dat de westerling heeft.

  LOUISE

 10. Al zegt op

  Ik deel je mening grotendeels vwb het jonger uitzien.
  Vergeet alleen ook niet de vele klinieken met fillers en botox. Kom die beduidend meer tegen dan hier in west Europa. Niet alleen in Thailand maar zie bv ook Zuid Korea. Bijna net zo normaal als naar de bakker te gaan daar zo lijkt het.

  Zie ook het bleken van de huid en angst om bruin te worden. De zon veroudert je huid ook sneller dus wie weet maakt dit ook nog een verschil? Een lichte obsessie wel een beetje zo lijkt het;-)

 11. Hans Struijlaart zegt op

  ben het niet eens met de stelling. Bij Thaise vrouwen zie je vaak een omslagpunt als ze boven de 50 jaar zijn dan zien ze er juist ouder oud vind ik.

 12. TheoB zegt op

  Mijn indruk is dat tot een jaar of 60 veel Aziatische mensen er jonger uitzien dan Kaukasiërs. Daarna lijkt mij dat Kaukasiërs er jonger uitzien dan Aziaten.
  Dat Kaukasische Australiërs er jonger zouden uitzien dan Kaukasiërs is mij niet opgevallen toen ik daar rondtoerde (totaal 7 maanden).

  Het geheim? Vooral genen.

  Ik denk dat Aziaten een donkere huidkleur associëren met laag betaald werk buiten, dus armoede en een lage sociale positie. Een lichtere huidskleur wordt geassocieerd met beter/goed betaald kantoorwerk, rijkdom, een sociaal hogere positie.
  Bij Kaukasiërs in Noord-Europa werd/wordt een donkere huidkleur juist geassocieerd met een goed betaalde baan, rijkdom, een sociaal hogere positie. Zo iemand had/heeft nml. de financiële middelen om naar ‘verre’ zonnige oorden te reizen.

 13. Pat zegt op

  De verklaring is zeer simpel : 50% is cultureel bepaald, 30% is genetisch bepaald en 15% wordt bepaald door voeding!

  De resterend 5% is moeilijk te verklaren.

 14. khun moo zegt op

  Onze dermataloog zegt dat het aan de hoeveel talg in de huid ligt.

 15. BramSiam zegt op

  Interessante logica. Je beweert iets subjectiefs, namelijk dat Thaise vrouwen er jonger uitzien dan hun biologische leeftijd, en vervolgens vraag je waarom dat zo is. De werkelijkheid is dat Thaise vrouwen, zowel als Nederlandse vrouwen en alle andere vrouwen en ook mannen er overal exact zo oud uit zien als ze zijn. Je kunt overal zien dat een persoon van 20 er jonger uitziet dan dan een persoon van 25 en die weer jonger dan een van 30 etc.. Aangezien ik de leeftijd van een Thais(e) doorgaans goed kan schatten betekent dit dat ze er precies zo oud uitziet als hun biologische leeftijd.
  De rest is puur subjectief. Schoonheid en leeftijd zijn niet hetzelfde. Iemand van 40 kan mooier zijn dan iemand van 20, maar dat wil nog niet zeggen dat hij/zij er ook jonger uitziet. De schrijver heeft wellicht een voorkeur voor Thaise dames, maar dat ze er allemaal structureel jonger uitzien dan ze zijn is onmogelijk, tenzij je jezelf consequent voor de gek houdt. Na een aantal jaren in Thailand moet je die biologische leeftijd toch wel kunnen inschatten en niet blijven denken dat ze jonger zijn. Een voorkeur voor Thaise dames is prima en zal veel bloglezers niet onbekend voorkomen. Maar dat ze er jonger uitzien dan ze zijn, of jonger dan (want dat proef ik hier doorheen) Westerse vrouwen is persoonlijke beleving die met van alles samen kan hangen, zoals het feit dat ze kleiner zijn, een andere huidstructuur hebben, soms wat verlegener zijn of op hun 25ste nog met een Hello Kitty outfit lopen of wat dan ook. Maar niemand ontloopt (helaas) zijn of haar biologische leeftijd.

 16. Marinus zegt op

  In een dorpje waar ik regelmatig verblijf ca. 50 km van Khon Kaen zijn alle vrouwen van de oudere generatie klein en tenger. Dikke mensen van 60 en ouder, ik heb ze niet gezien. Hoe anders is het met de jongere generatie. Veel dikke en super dikke mensen. Wat ik veel terug zie in de commentaren is; dat de Thai zon op de huid mijden. Mijn vriendin is geen uitzondering en zij is erg zuinig op haar huid. Zij neemt een koele douche en gebruikt cremes om haar huid soepel te houden. Zij wordt in Nederland 10 jaar jonger geschat.
  Voor de jonge generatie is het moeilijk om slank te blijven. Werkelijk overal doen ze suiker in. Zelfs in een tosti bij Seven Eleven zit veel suiker.

  • khun moo zegt op

   Marinus,

   Ik zag inderdaad in de jaren 80 ook geen dikke Thaisen.
   Naarmate de westerse invloeden en koopgedrag veranderden zag je meer en meer gezette en dikke Thaien.
   Onze kleinkinderen, inmiddels zijn ze bijna 30, wilden MacDonalds met ons gaan eten , maar hadden geen idee wat het was.
   De American diet heeft velen obesitas gegeven.

 17. aad van der heijden zegt op

  Idd zien er veel jonger uit,mijn meisje is 53.jaar jong…..maar als je zegt ze is 40 geloof je het ook.

 18. Cory zegt op

  Ik woon nu al 50 jaar in Azie (Maleisie en Thailand) en heb inderdaad geconstateerd dat de Aziatische vrouwen in die landen er meestal tenminste 10 jaar jonger uitzien dan zij werkelijk zijn.
  Dat wil zeggen tot op een zekere leeftijd, want eens de 55 jaar voorbij, krijgen ze wat wij noemen een “ouderdoms slag van de bamboe…”
  Het jonger uitzien heeft m.i. voor een groot deel te maken met de geerfde huidskwaliteit maar ook met de geerfde voedings gewoontes die meestal bestaan uit meer rijst, groenten en fruit dan vlees en meer water drinken dan wat wij gewoon zijn.
  Ook dit is aanzienlijk veranderd de laatste 15 jaar want de jongeren zullen meer fun-food dan gezondere voeding eten, meer chips (niet altijd van aardappel gemaakt) en slecht gekruid met MSG “taste enhancers”. Ook veel minder beweging.
  Het rezultaat is zwakkere gebeenten, meer gebroken knoken in de jongere “zittende’ generatie, meer TV en PC spelletjes, etc.
  Ja de meeste Thaise vrouwen (en mannen) zijn meer bewust van wat de zon aan hun huid kan doen en zullen zich daarom dikwijls toedekken als zij naar buiten gaan.
  Ja zij geloven in potjes met cremekes maar drinken meer water.
  Spijtig genoeg eten (en drinken) ze nu ook aanzienlijk meer suiker en meer alcohol wat in de hand spelt van diabetika. Veel Thais boven de 50 zijn diabeet. Velen weten het niet ineens…
  Behalve in Bangkok, kom ik zelden Thaise vrouwen tegen die sigaretten roken.
  Mannen natuurlijk wel en heel veel die dagelijks makkelijk een pakje sigaretten roken ondanks de aanzienlijke prijsverhogingen…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website