Rozengeur, noch maneschijn

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Maatschappij
Tags: ,
30 augustus 2011

Als de nieuwe Thaise regering haar voor de verkiezingen gedane belofte gestand gaat doen, zal het minimum dagloon 300 baht (€ 7,-) gaan bedragen.

Hoewel er al heel wat over dit onderwerp is geschreven en gesproken moest ik er een dezer dagen toch heel spontaan weer aan denken. Wat betekent het voor de grote schare die geen arbeid in loondienst verricht? Al die mensen die met een krakkemikkig karretje met zelfbereide etenswaar rondtrekken, de buffelhoeders, de neringdoenden die hun koopwaar op straat uitstallen, of gewoon de tallozen die op het land een schamel inkomen trachten te verwerven. Uiteraard is deze korte opsomming bij lange na niet compleet, want eindeloos zou je door kunnen gaan.

De 300 baht regeling betreft ongetwijfeld uitsluitend de groep die in loondienst werkt, en dan moet het ook nog bij een grotere onderneming zijn waarop controle kan worden uitgeoefend. Kan me niet voorstellen dat de kleine landbouwer die voor het binnenhalen van zijn cassaveoogst, het planten van de jonge rijstplantjes of simpel voor het wieden van het onkruid in staat zal zijn om het dagloon in die mate aan te passen.

Het slakkenvrouwtje

Bij toeval zie ik een vrouw voorovergebogen en getooid met een grote strohoed tot haar middel in een moddersloot staan. Nieuwsgierig zet ik mijn auto aan de kant, want hier kan ik de foto van de dag schieten. Naast haar op het water drijft een rieten schaal. Strohoed, grote rietenschaal, moddersloot en een voorovergebogen in het water staande niet meer zo jonge vrouw die mij niet in de gaten heeft. Allemaal ingrediënten die je als hobbyfotograaf niet dagelijks aan de lopende band tegen komt.

Wat ze uitspookt is mij een raadsel, maar dat zal – na het maken van een aantal foto’s – al heel snel duidelijk worden. Met haar beide handen tast ze de bodem van de sloot af op zoek naar slakken die zich daar schuil houden. Zo nu en dat heeft ze geluk en krijgt de gevangen slak een plaatsje in de op het water drijvende rieten schaal. Urenlang zal ze letterlijk en figuurlijk moeten aanmodderen om haar vangst voor een luttel bedrag op de plaatselijke kleine markt te slijten. Driehonderd baht? Zij zal er van blijven dromen!

Aan de borrel

Als ik die avond mijn tweede Jack Daniels whisky bestel moet ik weer aan het slakkenvrouwtje denken en de 300 baht waar velen reikhalzend naar zullen uitzien. Het is bijna gênant als ik besef dat mijn twee ‘Jacks’ evenveel kosten als het in het vooruitgestelde Thaise dagloon. Opeens smaakt dat tweede glas ook aanmerkelijk minder.

Thailand is een fijn land als je tot de ‘happy few’ behoort. En behoren daartoe niet alle vakantiegangers en expats? Klagen over de koers van de euro, afgeven op een bemoeizuchtige overheid, inburgering, verblijfsvergunning. Stelt toch allemaal niets voor toch? Tracht maar eens rond te komen van 300 baht per dag dan weet je waarover je praat. Het leven is voor veel Thai geen rozengeur, noch maneschijn.

No votes yet.
Please wait...

24 reacties op “Rozengeur, noch maneschijn”

 1. Beelden zeggen soms meer dan woorden. Een mooie foto Jo!

 2. Elwin zegt op

  Ik probeer zoveel mogelijk deze mensen te helpen, met het kopen van hun producten. In plaats van de 7/11, koop je “nam som”, fruit, ijsje, koffie en snack gewoon op straat. Het gaat direct naar de persoon die hard werkt voor een paar eurotjes…

  Wel bijzonder te zien dat er zoveel “zelfstandigen” zijn in Thailand die erg vindingrijk zijn om geld te verdienen….plastic flessen, massages op het strand, doorverkoop van souvenirs…inspirerend

 3. pim zegt op

  Het kopen bij de plaatselijke bevolking maakt ook vriendschap .
  Bij 7/11 hoef ik niet te vragen of er iemand een goede vakman voor mij weet of met andere vragen.
  Als de bevolking je niet weet te helpen komt het mobieltje wel voor de dag net zo lang tot ze het voor je gevonden hebben .
  Meest heeft tante Naa of ome Tje wel iemand in de familie ,of het echte vakmensen zijn moet je maar afwachten .

  • Robert zegt op

   Klopt. Maar ‘vriendschap… mmm…willen ze jou nou echt zo graag helpen, of proberen ze een mede Thai aan een lucratief klusje te helpen, waar dan wellicht commissie maar in ieder geval ‘face’ en een toekomstige tegenprestatie aan vastzit? Misschien ben ik wel te sceptisch…

   • pim zegt op

    Robert is dat eigenlijk in NL. niet het zelfde .
    Hier kan ik wel nog gezellig met dat kleine ondernemertje samen een hapje eten en over koetjes en aapjes praten bij de 7/11 niet .
    Komt er dan iets ter sprake wat je nodig hebt helpen ze je graag .
    Je hebt wel gelijk als er toevallig iemand in de buurt is die het hoort ,wanneer die je dan een voorstel doet kan je beter afhaken .
    Voor de supermarkten in NL opkwamen had je met het kruideniertje op de hoek ook een beter sociaal contact .
    Bij hem haalde je de lege flessen weg om bij zijn collega het statiegeld te innen zodat de hele klas weer zoethout kon eten .

    • Robert zegt op

     Ik vind het ook prima dat er met de Thais altijd wel wat te regelen valt, welk motief ze daar dan ook voor mogen hebben! In Nederland – die zeldzame keer dat ik er kom – heb ik wel eens het gevoel dat ik de winkel/bar/restaurant dankbaar zou moeten zijn dat ik daar mijn geld uit mag geven.

     Gesloten op willekeurige weekdagen (bv maandag – lekker handig na het weekend), ‘s avonds vroeg dicht, 3 weken dicht voor vakantie, zondag dicht, geen voorraad, alles op afspraak/reservering of bestelling, accepteert geen credit kaart, lange wachttijden en bar slechte service. Of ze willen geen geld verdienen, of het gaat te goed denk ik dan. Die slechte service heb je overigens in Thailand ook in met name de winkels – alleen krijg je dan nul op het rekest van een in de meeste gevallen een bloedmooie dame. Verzacht de pijn weer een beetje 😉

 4. Happy man zegt op

  Het is het een of het ander , wat maakt het uit .
  Ze luisteren in ieder geval naar je en weten inderdaad altijd wel iemand , en of ik nu iets laat maken door een bedrijf of door een kennis van een kennis, het resultaat is vaak hetzelfde , alleen voel ik me een stuk prettiger als het door een ,, kennis ,, gedaan word .

 5. Henk B zegt op

  Nu ik moet het allemaal nog zien waar gemaakt worden, het miniumloon naar 300 bath
  Mijn schoondochter werk hier in Sungnoen op een fabriek met zo een 10.000 werknemers.
  her dagloon is 186 bath p/d. nu dat is een kosten post meer van jewelste.
  ruw berekend. 10.000 maal 114 bath meer, is 1.140000 (een miljoen honderd veertig duizend bath p/d.
  Of wel 365 dagen per jaar, is 416.000000 ( vierhonderd zestien miljoen.
  Denk dat er veel ontslagen vallen, en wie over blijven veel harder moeten werken.
  Een lekker makertje van de nieuwe president, of heb ik het mis

 6. Dirk de Noorman zegt op

  Joseph, je inlevingsvermogen siert je.

  Overigens, die verhoging van het minimumloon zal vooral nadelig zijn voor buitenlandse investeerders.
  Die moeten nu meer geld achterlaten in Thailand, ziedaar de winst voor het koninkrijk.

  Groetjes

  • Maarten zegt op

   Of ze laten hun geld in een ander land achter. Ziedaar het verlies..

   • Dirk de Noorman zegt op

    Maarten,

    De Thai zijn niet gek, de verhoging is goed gecalculeerd. En ze hebben een paar assets (uitstekende infrastructuur, volwassen banksysteem, bestaande grootschalige investeringen, etc.) die de buurtjes niet hebben.

    Doei

    • Maarten zegt op

     Ik heb niet de indruk gekregen dat aan de beloofde verhoging van het minimumloon een uitgebreide economische concurrentie analyse vooraf is gegaan. Ik heb daar in ieder geval niets over gelezen en ook heb ik niets gelezen over een inhoudelijke reactie van Pheu Thai op de kritiek op deze plannen. Het lijkt mij er meer op dat het een populistisch verkiezingspunt is. Ik zie ook het verband niet met het banksysteem en investeringen, maar dat zal mijn gebrek aan economische kennis misschien zijn. Ik laat me graag onderwijzen op deze punten. Vooralsnog ga ik ervan uit dat buitenlandse bedrijven de laagwaardige productie (want dat is het!) liever ergens anders haalt als de prijzen hier omhoog gaan. De buurtjes kunnen veel van de export producten namelijk ook prima vervaardigen.

     • Robert zegt op

      De spijker op z’n kop Maarten.

     • Dirk de Noorman zegt op

      Waarom toch altijd zo wegwerpend over Thais beleid gesproken?

      Natuurlijk is de verhoging ook een politiek argument maar daarom niet minder doordacht.
      Thailand is zeer succesvol met buitenlandse investeringen. De verbanden tussen infrastructuur, banksysteem en grootschalige investeringen, etc. moet je nog maar eens na kijken in je economieboek, als je dat hebt. En anders zijn er volop cursussen.

      Laagwaardige productie?

      Wordt wakker Maarten we zijn in 2011. Eén voorbeeld, de autoindustrie; Toyota, Mazda, Nissan, Honda, Daimler Chrysler, BMW, Chevrolet, enz. vormen in Thailand het Detroit van Azië.

      Toch echt niet een fabrieksinventaris die je even op de bakfiets naar Birma rijdt.

      Andere voorbeelden van chemische industrie, machinebouw, voedingsindustrie, etc. kun gemakkelijk zelf opzoeken want een economieboek mag dan ontbreken, maar een computer heb je!

      Cheers

 7. rene zegt op

  Ik meen onlangs gelezen te hebben in de Bangkok Post dat het minimumloon van 300 bath uiteindelijk niet wettelijk verplicht zou worden. Tja, wat schiet er dan nog over ?

 8. ruud zegt op

  rene, weet je het nog niet? In Thailand zijn wetten en veroorderingen alleen maar gemaakt om overtreden te worden. Heb je je weleens verdiept in de verkeersregels in Thailand??? Volgens mij zijn er hier meer verkeersregels dan in Nederland, maar niemand kent ze. De enige die lettn op verkeersregels zijn politie agenten, maar die hebben weer hun eigen regels bedoeld om wat extra te verdienen.

 9. Lieven zegt op

  Laten we Thailand houden zoals het is want het is prachtig. Wanneer je in het binnenland bent of zelfs op toeristische plaatsen en je gaat 2 x naar dezelfde winkel dan behandelen ze je al of je er al heel je leven er koopt. Gewoon fantastisch! Hier in Vlaanderen kan je jaren naar dezelfde supermarkt gaan en je nog als vreemde aankijken terwijl in een Thaise supermarkt nog tijd voor je gemaakt wordt. Ik bekijk het als zoals een telecom-operator bij ons die pré-paid verkoopt genaamd “pay and go”….betalen en wegwezen dus…….In Thailand wordt nog tijd gemaakt voor de consument. Uiteraard heeft dit te maken met de nodige “baths” die er aan te verdienen vallen maar daar gaan we uiteindelijk toch allemaal voor werken niet?

 10. Jan Nagelhout zegt op

  Ik “erger” me ook vaak aan dat geklaag, laten we nou eens eerlijk zijn, ook al behoor je hier tot de aller armsten, zodra je daar uit het vliegtuig stapt ben je rijk…….

  Wat betreft dat minimum loon van 300 Bath? Och een leuke verkiezingsstunt, maar dat zie ik toch echt niet zo snel gebeuren, hoezeer ik het ze ook gun…..

 11. conimex zegt op

  Veel werkgevers zouden nog veel geld kunnen verdienen, overwerken op de zondag bijv, zou in veel gevallen verminderd kunnen worden, op de zondag werken levert vaak 4 tot 5 keer het normale dagloon op, in plaats van over te laten werken zou hij meer dagloners kunnen werven.
  De werkgever zal er ook iets voor terug willen hebben, inkomsten- en winst belasting en eventueel de afdracht aan social securities zal verlaagd noeten worden, zodat het interresant blijft om in Thailand te blijven.
  Meer mensen zullen belasting moeten betalen, de regering zal aan de ene kant wat geld bij de werkgever laten en aan de andere kant wat meer bij de werknemer halen.

  • hans zegt op

   Nooit gehoord van mijn thai kennissen dat ze op de zondag of zaterdag meer verdienen
   dan op de maandag.?? Dat is nieuw voor mij

   • Henk B zegt op

    Beste hans, op de fabriek werken ze 6 dager per week, loon is gebazeerd op 8 uur per dag. maar meesten werken 10 uur, dat is 2 uur overtime, en is 35 bath meer per uur,
    dus geen 168 maar 203, en dan overtime op zondag (normaal vrije dag ) 100 % van de 186 bath, aldus van mijn schoondochter of de fabriek Segate te Sungnoen

    • hans zegt op

     dank voor de info, maar vermoed wel dat dit alleen opgaat voor de fabrieken en wellicht winkelketens

 12. ruud zegt op

  Iedereen heeft het over de verhoging van het minimum loon. Is er iemand die heeft nagedacht over de verhoging van 10.000 bath naar 15.000 bath voor startende afgestudeerde. Het is toch van de gekke dat mensen van wie je verwacht voor zich zelf kunnen optrreden en zich dus op dfe arbeidsmarkt kunnen verkopen een verhoging zouden krijgen van 250 bath per dag. Is dit om de armoede kloof te dichten?
  Laten we eerlijk wezen, de laatse 9 jaar is het minimum loon niet aangepast. Pas dit jaar heeft er een kleine verhoging plaatsgevonden onder de vorige regering. Weten jullie nog wie het voor het zeggen had de andere 8 jaar? Is dat niet dezelfde club die nu de regering vormt. Die verhogingen zie ik dan ook niet komen.
  Een rare droom van mij misschien. Deze regering jaagt de mensen in het harmas en tred af in april volgend jaar. Nieuwe verkiezingen,net na de 5 jaar ban van veel politici inclusief Thaksin. Een nieuwe regering met een nieuwe minister-president. En wie zou dat zijn??

  • @Ruud, de verhoging van het startsalaris van afgestudeerden gaat alleen gelden voor ambtenaren en wordt niet dwingend opgelegd aan de particuliere sector.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website