In deze video van TAN network’s Chaowarat Yongjiranon gaat het over de zoektocht van David, een jonge man Thaise man die probeert om zijn herkomst te achterhalen. Hij is ooit als vondeling achtergelaten op het Hua Lampong treinstation in Bangkok. Hierdoor is hij een stateloos burger in Thailand.

De gevolgen van staatloosheid zijn ernstig. De stateloze bestaat als het ware juridisch niet. Wie geen nationaliteit heeft wordt door geen enkele overheid erkend. Dit houdt onder andere in dat iemand geen paspoort of andere documenten krijgt waardoor hij of zij zich kan identificeren. Verder heeft een stateloze geen recht op sociale voorzieningen en kan men zich niet registreren in het bevolkingsregister. Het wordt je daardoor onmogelijk gemaakt een normaal bestaan op te bouwen.

Naast David zijn er veel Thaise weeskinderen en vondelingen die geen Thaise nationaliteit hebben. Omdat ze niet beschikken over de juiste documenten en de ouders onbekend zijn, vallen ze tussen ‘wal en schip’. Na deze video lukte het David wel om enige vorm van identificatie te krijgen, maar hij kan nog steeds niet zelf een bedrijf beginnen of een huis op zijn naam zetten.

5 reacties op “Onzichtbare kinderen in Thailand (video)”

 1. Toos zegt op

  Dit is te gek voor woorden .Elk mens heeft het recht op ontwikkeling en hoort ergens thuis.

  Er is toch een universele verklaring van de rechten van de mens? Unicef?

  OT

 2. Rob V zegt op

  Ik las een paar maanden terug iets in een krant (ik meen NRC Next?) over een Statenloos burger in het noord oosten van Thailand (de bergstammen). Nou, dat is geen pretje, je ag niet eens de provincie uit.

 3. Theo Moelee zegt op

  Beste mensen,
  Er zou toch veel meer geprotesteerd moeten worden door mensen met een goed hart, tegen deze onmenselijk (on-bhoeddistische) praktijken van de reps.Thaise overheden. David is een van de velen. in de buurt van Fang leven duizenden mensen, die 30 jaar geleden gevlucht zijn voor de moordende, verkrachtende Birmese bloedhonden. Zij bezitten ook geen enkele status, dan die van goedkope arbeidskracht voor de Thai. Landbouw hulp, in de bouw, dienstmeid, barmeid etc. Je woont en werkt in Chiang Mai en omgeving en beslist niet verder het land in. Voor ieder wissewasje moet je in Fang zijn, (250 km), want dat is hoofdstad van het Thai Yai/Shan “Ghetto”
  Wie kan dit aankaarten bij de bevoegde (!!) instanties. Thaise overheid, Verenigde Naties, Amnesty International, Eu, VS. media.
  Komt u maar met meer voorbeelden…………….
  Theo M.,

 4. siamees zegt op

  Beste mensen ik vind dit heel schrijnend en heel mensonwaardig, maar dit is Thailand een land waarin men zelfs zijn eigen burgers al onderdrukt, geen vrije meningsuiting is, een land waarin zeker geen gerechtigheid bestaat, een maatschapij bestaande uit verschillende klassen, Thailand is en blijft daardoor nog altijd in mijn ogen een arm ontwikkelingsland niet meeer of minder dan dat, maar wie weet het zou wel is fameus kunen veranderen de komende jaren, hoop doet leven het is af te wachten. Laat ze hier maar zelf geloven hoe verheven ze wel zijn boven andere volkeren, ooit verder in de toekomst gaan ze wel nog inzien dat ze fameus bij hun neus genomen zijn door een bepaalde groep. Ik krijg hier altijd meer en meer medelijden met de mensen, is het nu een arme of een rijke een Thai of iemand van een andere tribe, maakt niet meer uit voor mij. Thailand is voor mij een stuk land met voornamelijk omgehakte jungle, en de mensen die gedragen zich hier in het algemeen nog altijd of ze in de jungle leven, spijtige zaak maar harde realiteit!!

 5. M.C.Veen zegt op

  Een beetje regering zou het dan opnemen voor mensen die zo ter wereld MOETEN komen. Dit is geen keuze maar een puur drama en puur ongeluk voor zo’n klein mensje die van niks weet. Dit is weer zo’n punt dat je denkt, kan Thailand zich wel ontwikkelen of moet de farang het allemaal uitkouwen zo dat zij alleen herhalen en regels uit het hoof leren?

  Je bestuurd een land waar dit alleen maar meer en meer voor komt als je er een potje van maakt. Het is een kind van de maatschappij, de maatschappij, dat ben jij…

  Misschien na 2050?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website