Het lijkt een contradictie: een ladyboy, die in de gevangenis gelukkiger is dan erbuiten. Ladyboy Bee die gevangen zit in de provinciale gevangenis van Phuket wegens drugsvergrijpen, schreef het aan zijn vriend Mee, ook een ladyboy.

‘Alle ladyboys hier leven samen met de mannelijke gevangenen. Ze isoleren ons niet… In het begin voelde ik me geïntimideerd, maar dat is niet meer het geval. Buiten de gevangenis kijken de mensen naar ons alsof we deel zijn van een freakshow en ze behandelen ons als misdadiger. Ze veroordelen ons zelfs voordat ze ons kennen. Maar hier behandelen de mannelijke gevangenen ons als koningin. We krijgen veel respect en ze willen met ons praten.’

Volgens Sompol Sitthiwatch, vice-president van Andaman Power, een groep die zich inzet voor de LGBT-gemeenschap in Phuket, is Bee’s zaak niet uniek. [LBGT=lesbian, gay, bisexual, transgender] ‘Ik heb veel verhalen gehoord van ladyboys die in de gevangenis geluk hebben gevonden. Ik denk dat ze zich in de gevangenis bevrijd voelen. Vrij om zichzelf te zijn, vrij om te leven en te denken, en ze krijgen meer respect van anderen. Achter de tralies is liefde en romantiek niet ongebruikelijk tussen gedetineerden en ladyboys.’

5 procent van de mannelijke gevangenen is ladyboy

De provinciale gevangenis van Phuket telt 1.798 gevangenen; 87 daarvan zijn ladyboys, op twee na allemaal pre-op (zonder geslachtsveranderende operatie). Ze slapen in dezelfde cellen als mannelijke gedetineerden, behalve de twee omgebouwde ladyboys, die hebben een eigen cel. Landelijk telt Thailand 209.776 mannelijke en 37.919 vrouwelijke gevangenen. De ladyboys worden als man geregistreerd; ze vormen naar schatting 5 procent van de mannelijke gevangenisbevolking. Enkele gevangenissen maken wel onderscheid.

Patong rond Soi Bangla is het centrum van Phuket’s nachtleven. Het gebied trekt steeds meer toeristen en meer toeristen betekent meer problemen. Elke dag worden mensen beroofd in Patong. Wanneer een hetero dat doet, waait het over; wanneer een ladyboy de dader is, is het groot nieuws. Jaren geleden begon de politie van Kathu ladyboys die in de entertainment industrie werken, te registreren. Degenen die zich niet lieten registreren, mochten er niet werken.

‘De politie denkt dat ladyboys herrieschoppers zijn’, zegt Sompol. Andaman Power maakte bezwaar tegen de verplichte registratie en nu wordt hen ‘gevraagd’ zich te registreren om ongewenste problemen te voorkomen. Mannelijke entertainers krijgen een blauwe kaart, vrouwen en ladyboys een roze kaart. Wie geen ‘paspoort’ heeft, zoals de kaarten worden genoemd, riskeert een boete van 1.000 baht.

Door de media denken de mensen dat ladyboys gevaarlijk zijn

Inspecteur Nikorn Chutchong, die al heel wat jaartje in Patong werkt, erkent dat het beeld bestaat dat ladyboys verantwoordelijk zijn voor een groot aantal misdrijven. Hij noemt die perceptie onjuist. ‘Door de media denken mensen dat ladyboys gevaarlijk zijn. Een verhaal is altijd interessanter als de hoofdpersoon een ladyboy is.’

De 21-jarige Som uit Nong Khai, die als sekswerker op straat werkt, zat één maand gevangen omdat ze een gouden ketting van een klant had gestolen. ‘Ik had toen geld nodig en kon het niet op een andere manier verdienen. De gevangenis was niet zo slecht als ik had gedacht. Gevangenen hebben nooit de draak met me gestoken. Ze respecteerden me en lieten me een echte lady voelen. Natuurlijk wil ik niet in de gevangenis zitten, maar als ik terug moet, kan me dat niet schelen.’

Sommige transseksuelen in andere delen van het land hebben geklaagd over seksuele intimidatie. Sindsdien worden post-op ladyboys ondergebracht in een aparte afdeling van de Klong Prem gevangenis in Bangkok. ‘Dat hebben we gedaan om te voorkomen dat mannelijke gevangenen hen verkrachten’, zegt Kobkiat Kasiwiwat, adjunct-directeur van het Corrections Department.

Ik voelde me in de gevangenis een filmster

Suma (45) zat anderhalf jaar gevangen. Ongelukkig was ze niet in de gevangenis en ze verdiende in de weekends wanneer ze in het mannendeel van de gevangenis werd toegelaten, een aardig centje bij met seks. Betaald met sigaretten, want geld is niet toegestaan in de gevangenis, maar die ruilde ze met bewaarders voor geld.

Ze zegt die anderhalf jaar 60.000 baht te hebben gemaakt. Een vriend van haar zou na 10 jaar cel met 1 miljoen baht en ongelukkigerwijs HIV naar buiten zijn gewandeld. Suma had geluk, alhoewel condooms erg moeilijk te krijgen waren.

‘Als je me vraagt naar mijn ervaringen: ik voelde me in de gevangenis een filmster. Iedereen hield van me, iedereen wilde me en ik kon er mijn gang gaan. Zo’n plaats bestaat niet in de wereld buiten de gevangenis.’

Bron: Bangkok Post

7 reacties op “Ladyboys zijn in de gevangenis gelukkiger dan erbuiten”

 1. Rien van de Vorle zegt op

  Natuurlijk worden Lady boys in de gevangenissen als Koninginnen behandeld. Een lady boy is een redelijk alternatief als er geen vrouwen in de buurt zijn. Ik weet uit een gevangenis dat de gevangenis directie goed overwoog waar ze de lady boys gedurende nacht onderbrachten. In het voor mij bekende geval waren er een paar kleinere slaapafdelingen waar de hulpjes van de officieren verbleven waar de lady boys werden ondergebracht. Er waren ook lady boys die volgens mij de status van lady boy tijdelijk hadden aangenomen om daarmee hun positie in detentie te vergemakkelijken. Ik heb eens in Patong geleefd en heb ervaren dat lady boys vaak erg opdringerig zijn. Dat ze zich op overdreven manier vrouwelijk gedragen. Dat ze bij afwijzing heel agressief kunnen zijn. Dat er lady boys zijn die zich in de nacht op dronken (liefst eenzame) buitenlanders concentreren met maar 1 ding in gedachten, dat is niet seks kan ik je vertellen. Er zijn heel mooie lady boys die heel erg geliefd zijn en gemakkelijk aan de man komen. Die zijn heel selectief en hebben oog voor die heren die rijk zijn en die ze om hun vingers kunnen winden. Ik ken lady boys die hun verdiensten belegden in het aankopen van mooie appartementen. Vergeet niet dat een complete operatieve verandering een heel grote investering is! Dat geld wordt soms door rijkere ouders opgebracht en anders moet men lenen maar hiervoor kan men niet naar een bank dus moet men prive lenen tegen hoge woeker rentes. Dat betekend dat zulke lady boys geld moeten genereren omdat ze schulden moeten aflossen en blijven investeren in hormonen, make-up, beautysalon bezoeken, kleding, schoeisel en dergelijke. Ik had eens op een van mijn reizen een vriend uitgenodigd om mij te vergezellen. Het was zijn eerste bezoek aan Thailand maar na 1 week was ik hem kwijt, hij was niet uitgecheckt maar ook niet meer gezien. Ik vond hem terug in een steegje met vele kleine verhuurde kamertjes. De deur werd geopend door een lady boy die ik kende als Linda en ik vroeg haar naar mijn vriend. Toen Linda een stap opzij zette, zag ik mijn vriend op bed liggen met een gouden armband en oorbel en een vergenoegd gezicht. Toen ik hem even alleen kon spreken vertelde ik hem over Linda en vroeg of hij wist dat ze een man was geweest? Hij wou mij niet geloven want Linda had alle kenmerken van een van seks genietende vrouw. Weken later kwam mijn vriend naar mij toe en vertelde dat ik gelijk had en hij afstand van Linda had genomen, ik weet niet waarom? Ik werd in Nederland eens uitgenodigd door iemand die net zijn Thaise dame had laten overkomen. Direct na binnenkomst zag ik dat het om een lady boy ging. Ik liet niet merken wat ik wist maar toen ik thuis was schreef ik hem in een e-mail dat hij geen vrouw had maar een lady boy. Hij schreef me weken later dat zijn dame het had toegegeven maar het maakte hem niets uit want hij hield toch van zijn lady boy.

 2. marcello zegt op

  Mijn ervaringen met ladyboys zijn al niet best. Ze zijn heel agressief en proberen zeker dronken toeristen te beroven. Het blijven kerels zeker als ze nog hun geslachtsdeel hebben. Vooral in Bangkok, Phuket en Pattaya lopen er heel rond die problemen maken. Ik bedoel niet de professionele lady boys die elke avond een mooie show voor toeristen geven en die heel vriendelijk met je op de foto willen tegen een kleine vergoeding. Maar er lopen nachts zoveel ladyboys rond met slechte bedoelingen, dat moet echt aangepakt worden. Ze vechten ook niet eerlijk, want inschoppen met 5 man op iemand die op de grond ligt, niet echt eerlijk. Nee ik loop altijd door als ze nachts met een groep staan en let goed op als ik in een disco met veel ladyboys ben. Ik vind het goed dat ze die lady boys aanpakken

 3. Paul Schipbol zegt op

  Wat een vooroordelen, ben zelf met schat van een ladyboy (pre-op) getrouwd. Ken er inmiddels vele, helaas die paar verkeerde die uitgebreid aandacht in de pers en media krijgen zijn algemeen beeld bepalend. Beslist zijn niet alle ladyboys sekswerkers. De dames in de massage en prostitutie business, halen met identieke straken niet of nauwelijks het nieuws. Ga af op eigen ervaringen en praat anderen niet klakkeloos na. Wat de boer niet kent dat vreet ie niet, geld hier ook zeker voor ook de niet intieme omgang met ladyboys.
  Groet, Paul Schiphol

 4. l.lagemaat zegt op

  Het gaat over lady boys,die in de gevangenis beland zijn.
  Dat is maar een kleine groep t.o.v. de gehele populatie.

  Om dan commentaar te gaan geven over DE lady boys wordt een groot tekort gedaan
  aan de groep goed functioneerden mensen in de Thaise maatschappij.

 5. frank zegt op

  man, vrouw, boy, lady of ladyboy, het is maar een etiket. Bij alle genoemde komen goede en minder goede voor. Respect is het eerste wat telt. Natuurlijk moet dat van 2 kanten komen !!!
  wat betreft het verhaal als je goed leest weet je precies hoe die personen (Som) en (Suma) in het leven staan.

 6. Tino Kuis zegt op

  Ik zou iedereen aanraden het oorspronkelijke artikel in de Bangkok Post te lezen omdat daar toch wel een wat minder rooskleurig beeld wordt geschetst.

  https://www.bangkokpost.com/thailand/special-reports/334017/ladyboys-lost-in-legal-system

  Een paar citaten uit de Bangkok Post:

  ladyboys feel they are more respected as human beings in prison.

  Some transgender inmates in other parts of the country have complained of sexual harassment and verbal and physical abuse suffered while behind bars. Excerpts from inmates’ letters published in a Prachatai article in August last year detail being forced to strip in front of others, being subject to constant heckling and verbal and physical aggression by other inmates.

  Out of 10 ladyboy inmates who went to prison, three came out without HIV. I was lucky not to be infected. Condoms were very hard to find there.

  We have no policy to separate ladyboy inmates from male inmates. First of all, we don’t have enough room to do that. Our prison can handle 800 prisoners, but we currently house around 2,000

 7. Daj zegt op

  Vanuit mijn ervaring(en) met ladyboys kan ik enkel besluiten dat die mensen zeker niet misdadiger zijn dan de doorsnee van de bevolking. ‘n Minderheid van hen uitlichten en hierop de focus leggen is niet eerlijk. Tijdens mij 20tal reizen in Thailand had ik wel eens contact met een ladyboy en hierdoor kreeg ik veeleer sympathie voor hen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website