Met wat hulp van Thaise vrienden

Door Redactie
Geplaatst in Maatschappij
Tags: , ,
15 juni 2011

Wat Tham Krabok

Cynisch ingestelde mensen zouden het een wanhopige poging noemen om het toerisme weer leven in te blazen, maar Thailand zou een compliment moeten krijgen voor het promoten van het groeiende ‘afkicken van drugs’ segment.

‘Go cold turkey in Thailand!’ zal de officiële slogan wel nooit gaan luiden. Zo’n slagzin valt toch een beetje uit de boot vergeleken met de gebruikelijke slogans van toerisme organisaties (met uitzondering van de Australische ‘So where the bloody hell are you’ campagne uiteraard). ‘Afkick toerisme’ is echter een logisch verlengstuk van de behandelingen die nu al overal door ziekenhuizen en spa’s worden aangeboden, en die een groeiend aantal medische toeristen naar Thailand trekken.

Ontgifting

Twee ‘ontgiftigings resorts’ die het speerpunt van deze ontwikkeling vormen zijn Channah bij de Kwai rivier in de buurt, en Breathing Space in de Bergen van Chiang Mai. Beiden zijn schilderachtige resorts op afgeschermde locaties, uitgerust met luxe spa en fitness faciliteiten. Channah’s in de watten gelegde gasten verblijven in luxe bungalows met privé terras, een thuisbioscoop, en dagelijkse kamerservice.

Voor wat betreft de behandeling kan men rekenen op een 28-daags psychotherapie regime, fitness coaching, counseling en groepssessies – voor minder dan de helft van de prijs van een week in Engeland’s bekende afkick centrum voor beroemdheden, The Priory. Channah claimt dat 92% van deelnemers het programma voltooid, en levert hiermee ‘een van de beste resultaten voor klinieken wereldwijd’ volgens de Tourism Authority of Thailand. Breathing Space baseert de behandelingen op het bekende 12 stappen programma zoals dat wereldwijd door Anonieme Alcoholisten gebezigd word.

Wat Tham Krabok

Men kan zich voorstellen dat beroemdheden niet staan te springen een promotionele rol te spelen in een campagne. Iemand die dat zeker niet zal doen is Pete Doherty, de Engelse rock artiest van de band ‘The Libertines’. In 2004, op het dieptepunt van zijn met drugs doorspekte leven, werd deze ex van model Kate Moss naar de Wat Tham Krabok tempel in centraal Thailand gestuurd.

Deze Spartaans Boeddhistische instelling staat bekend als de zwaarste afkick kliniek ter wereld. Om maar even twee gruwelijke behandelingen te noemen; men wordt geslagen met een bamboe stok en moet een zwarte mix van kruiden naar binnen werken wat in een urenlang kotsfeest uitmondt – om alle onreinheid uit het lichaam te verwijderen. (De spectaculaire kots sessies leiden tot applaus van toeschouwers die uitgenodigd zijn de verslaafden met hun demonen te zien worstelen in publieke ‘kots shows’).

Drugsvrij

Het klinkt vergelijkbaar met Guantanamo Bay – gasten moeten zelfs in een gemeenschappelijke ontlastings opslagtank slapen (OK, die heb ik zelf verzonnen) – maar geloof het of niet, bijna 70% van de sinds 1958  tienduizenden behandelden zijn na behandeling drugsvrij gebleven, volgens een Australische studie. Het is duidelijk een aanpak met de harde hand en het is ver verwijderd van de gebruikelijke meer beroemdheid-vriendelijke ontgiftigings klinieken.

Zoals te voorspellen was, Doherty hield het niet langer dan drie dagen vol voordat hij weer terugviel in zijn met heroïne gevulde leven. “De zanger wilde of kon zijn donkere kant niet afschudden” vertelde monnik Hans, een Zwitserse geestelijk counselor die in Tham Krabok werkt, aan The Independent.

Echter, en dit getuigt van vertrouwen van de medische gemeenschap in deze ontgifting op Thaise wijze – en als de cijfers kloppen spreekt het percentage dat na behandeling van de drugs afblijft voor zich: de Engelse National Health Service stuurt selectief patiënten naar Tham Krabok. Lijkt me logisch. Wie wil er nou niet naar de tropen gaan voor een discrete interne schoonmaak? Uiteraard geven we hier wel de voorkeur aan de 5-sterren behandeling.

Auteur: Joel Quenby  www.TravelandLeisureAsia.com

Dit artikel is vertaald door Robert Jan Fernhout en overgenomen van Travel + Leisure Southeast Asia met toestemming van de auteur.

1 reactie op “Met wat hulp van Thaise vrienden”

  1. Miek37 zegt op

    Katja Schuurman is er eens op bezoek geweest dat werd uitgezonden, was behoorlijk heftig die methode maar 70% is toch een heel mooi resultaat.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website