De brutalisatie van perfect geweld (2)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Column, Maatschappij
Tags: , , ,
28 augustus 2012

De beste Muay Thay vechters komen zonder uitzondering allemaal uit de Isan, het onvruchtbare noordoosten van Thailand, waar de levensomstandigheden uiterst Spartaans zijn en de training in feite al begint zodra de navelstreng doorgeknipt is.

De Sino-Thaise kinderen uit Bangkok hebben vaak op hun twaalfde al twee kinnen en zijn daardoor genoodzaakt om Muay Thai te bedrijven in de vorm van een computerspelletje.

Wanneer, na maanden van afmattende, uiterst gedisciplineerde training, de trainer besluit dat zijn pupil klaar is voor de ring, kan het echte werk beginnen. De relatie tussen de Muay Thaibokser en zijn (of haar -er zijn in dit land ook dames die met hun rechterwreef ernstige schade kunnen toebrengen aan een eikenhouten deurpost) trainer is hevig geritualiseerd.

De trainer geeft de kersverse vechter een nieuwe naam, gewoonlijk met de naam van het trainingskamp als achternaam. De relatie tussen de trainer en de bokser wordt het best weergegeven tijdens de ‘ram muay’, de uiterst gracieuze ‘boksdans’ die plaatsvind voor de aanvang van elk gevecht, begeleid door de tonen van een Thaise hobo en percussie. Het geluid van de hobo ‘pii’, komt voor westerse oren nog het meest overeen met het blaasinstrument dat slangenbezweerders bespelen en doet denken aan het geluid dat katten maken wanneer ze levend gevild worden.

De beide boksers werken in de ring elk aan hun eigen dans, met trage opwaartse kniebewegingen, zijwaartse stappen en hoofdbewegingen die aan knikkebollen doen denken.

Na afloop van de dans gaat de bokser naar zijn hoek in de ring en neemt de trainer de geweven hoofdband af die de vechter tijdens de dans heeft gedragen. De twee boksers lopen daarna op elkaar toe, groeten elkaar middels een licht tikje met de bokshandschoen tegen die van de tegenstander en dan gaat de bel voor de eerste ronde…

Mocht de slachtpartij in de ring bij de toeschouwer niet meer opwekken dan een krakende geeuw, dan is het misschien aardig om op de activiteiten van het publiek op de tribunes te letten. Thais zijn notoire gokkers en er staan voor vele afficionado’s vaak astronomische bedragen op het spel. Bij elke hooggerichte zijwaardse trap, upperkut of elleboogbeuk klinkt het ” HOEEEIII” of “WAAAAIII” uit duizenden kelen en inzetten worden verhoogd (niet verlaagd want dat mag niet).

Wanneer er uiteindelijk een vechter na het ontvangen van een jukbeenversplinterende opwaartse trap moet toegeven aan de wetten van de zwaartekracht grijpen veel gokkers in het publiek direct naar hun mobiele telefoon en schreeuwen dan iets in de trant van:

‘MAAR SCHAT, DAN VERKOPEN WE TOCH GEWOON DE SAMPAN!!!

17 reacties op “De brutalisatie van perfect geweld (2)”

 1. Henk zegt op

  Gokken bij boksen?
  Zou de politie hier ook ijverig op springen.
  Las dat men in PTY op jacht was naar domino-spelers. Er waren spelers, inclusief de pot van 20 Baht, opgepakt.

  • cor verhoef zegt op

   Hans, ik zie het helemaal voor me: “Jullie zijn er gloeiend bij heren, domino spelen zonder vergunning. En dan nog gokken, ook zonder eerst ONS te betalen? Waar zijn de handboeien Somchai?”.

 2. Gerrit zegt op

  Cor is blijkbaar een echte kenner van de Isaan.
  Zie zijn openingszin.
  Het leven daar is uiterst Spartaans.
  Ik/wij wonen in de Isaan.
  Tjonge jonge wat leven mijn (thaise) vrienden en kennissen Spartaans.
  En dat zijn bouwvakkers, winkelpersoneel en natuurlijk werknemers van de
  vele kantoren etc En eigenaars van fabrieken servicebedrijven en
  veel aannemers etc. met werknemers uit de dorpen veelal…

  GJ

  • cor verhoef zegt op

   Beste Gerrit,

   de landbouwers ontbreken inderdaad in je vrienden / kennissenkring. Of is de Isaan plotsklaps helemaal volgebouwd met Tesco’s.7 Elevens en kantoorblokken. Want dan heb ik echt heel wat gemist.

   • Gerrit zegt op

    Hoezo de landbouwers ontrbreken??

    Ik begin met te vertellen dat Som uit een heel klein dorp komt
    Waar wij natuurlijk heel veel mensen kennen. Ook ik. De familie van Som beheert onze rijstvelden, rubberboomaanplantingen en giga groenten en fruittuin voor de verkoop op de markt.
    Haar zus en man beheert alles voor ons en verkopen dat en mogen de opbrengst grotendeels houden. Van een gedeelte sparen wij voor verdere aankopen.

    Nee de Isaan is gelukkig niet volgebouwd met allerlei grote supermarkten etc. Maar ze zijn overal In elke stad te vinden .

   • Kees zegt op

    Wat ik ook mis in de kennissenkring zijn bargirls danwel bargirls in ruste…die schijnen daar ook veel voor te komen.

 3. Fred Schoolderman zegt op

  Beste Gerrit, de meeste mensen uit Isaan zijn arme landbouwers en die kennen inderdaad een Spartaanse opvoeding.

  • stevie zegt op

   Spartaans mischien wel mijn beste.
   Ik ga al 18 jaar naar Thailand en ik kan u verzekeren dat er veel veranderd is in dat zogenaamd arme isaan waar mijn vrouw vandaan komt zoals het feit dat bijna alle auto’s en motosais jonger zijn dan vijf jaar die daar rondrijden.
   Aslook big c,tesco,home pro ,homemarkt zijn daar allemaal aanwezig en ik ben daar dikwijls gaan shoppen in de lokale makro en ik kan u verzekeren dat daar op sommige piekmomenten ettelijke karrevrachten met boodschappen werden opgeladen in de laatste nieuwe pickuptrucks en suv”s en ik kom voor mijn werk veel in derde wereldlanden en ik kan u zeggen dat isaan zeker niet zo arm is zoals velen wel zeggen.

  • Gerrit zegt op

   Zo Fred
   De meeste mensen in de Isaan zijn arme landbouwers.
   Hoe kom je daar nu bij??
   Mijn Som komt uit een klein (arm) dorp in de Isaan.
   35 km van ons huidige huis in Nakhon Phanom

   In Iedere morgen is er een grote uittocht naar de steden.
   Vooral bouwvakkers etc.
   Maar ook veel scholieren niet te vergeten, mensen die in de diverse kantoren en winkels werken. In de restaurants etc. en de grote markten niet te vergeten.
   Nee over de Isaan kun je niet meer zeggen Levensomstandigheden zijn uiterst Spartaans.
   Dat is er nog wel maar dat zijn uitzonderingen.

   Overal rotzooi neergooien Ja en veel te veel slechte whiskey drinken JA

   Vergeet je niet de mensen in de grote steden Tellen die niet mee.?

   Zijn bovenstaande schrijvers bekend in de Isaan?

   Trouwens mijn klusjesman is een ex kampioen Muay Thai bokser en nu zeer welgesteld.
   Overal landerijen en rijstvelden + allerlei handeltjes
   Gerrit

 4. Gerrit zegt op

  Dat is ook toevallig Tjanuk !!

  Ik kom ook uit een heel klein landbouw/veeteelt dorpje in de IJSSELSTREEK.
  Verder ben ik ook nog van voor de oorlog dus ik weet waar je over schrijft.

  Je schrijft over knechten en meiden in de Isaan.
  Die heb je daar zo goed als niet. Alleen met de rijst verbouwen en oogsten worden veel dorpelingen ingehuurd.
  Grote landbouwbedrijven zullen er misschien wel zijn maar ik ken ze niet.

  Er wordt heel veel geschreven over toestanden in de Isaan maar ik denk dat de meeste
  schrijvers er nooit zijn geweest laat staan er iets zinnigs over kunnen schrijven.

  Laatste reactie van mijn kant over dit onderwerp.

  Het gaat jullie goed!

  • math zegt op

   Een kleine off topic….Bent u Gerrit die ook in de kroeg komt van John in Udon Thani. Groetjes, Math

   • Gerrit zegt op

    Nee, dat ben ik niet.

    Nog veel erger voor velen, ik kom nooit in een kroeg. Nu niet en vroeger
    (in Nederland) ook niet.
    Alleen al de discussies in een kroeg houden mij daar van verre.

    Salut

    Gerrit

  • Sir Charles zegt op

   Ben inderdaad nog nooit in de Isan geweest ben en begrijp ook wel dat zo’n groot gebied méér biedt dan ‘Spartaanse’ omstandigheden anderzijds zijn de meeste of in ieder geval veel schrijvers toch wel in de Isan geweest lijkt mij aangezien hun vriendin/vrouw -kan het weliswaar niet met concrete cijfers onderbouwen- veelal uit de Isan afkomstig is en als zodanig wel degelijk er iets zinnigs over kunnen schrijven.

   Of ik er iets al of niet zinnigs over kan schrijven laat ik in het midden echter worden in mijn kennissenkring wier vrouwen zónder enige uitzondering wel allen uit de Isan komen met enige regelmaat verteld hoe ‘Spartaans’ het daar er in de Isan aan toe gaat.
   Zoals het op de grond zitten eten, met de kippen op stok gaan slapen op een dun matje eventueel dan ook nog bij de schoonouders en andere familieleden in één dezelfde ruimte afgeschermd door een dun gordijntje, dagelijks koken op een houtskoolvuurtje, ’s nachts wakker gehouden worden door ronddolende blaffende honden en irritante insecten, wassen en tandenpoetsen met water uit een ton en uiteraard het vermaledijde ‘gat’ in de grond wat niet meer dan omheind is dan wat roestige golfplaten.
   Dát is het echte ware Thailand wordt er dan ook nog aan toegevoegd en het grappige is dat ze er ook nog ‘lyrisch’ over kunnen spreken hoe leuk het wel is om aldaar enkele weken in het ouderlijk huis van hun vrouw te verblijven. Zou het zelf nog geen dag vol kunnen houden.

   Tsja omstandigheden zijn subjectief en persoonlijk te noemen echter heb altijd al een hekel aan kamperen gehad wat voor mij gelijk staat als ‘Spartaanse omstandigheden’ edoch mijn liefde voor Thailand heeft dat in al die jaren niet kunnen doen veranderen óók niet als zou mijn vriendin uit de Isan afkomstig zijn geweest dat is wel zeker.

   Bovendien om niet te veel van het onderwerp te willen afdwalen valt het me wel op dat wanneer ik Thai spreek die niet uit de Isan afkomstig zijn niets maar dan ook niets van het Muay Thai boksen moeten hebben alhoewel daar vast ook wel uitzonderingen op zullen zijn die de regel bevestigen.

   • Sir Charles zegt op

    Zoals ik al zei beste Tjamuk of ik er iets zinnigs over kan zeggen laat ik geheel in het midden want kamperen is in mijn beleving sowieso al het synoniem voor ‘Spartaans’ en als ik dan vervolgens de verhalen hoor uit mijn kennissenkring hoe ze bij hun Isaanse schoonouders aldaar hebben verbleven dan is dat voor mij ‘Spartaans XXXL’. Dat heb ik er mee willen zeggen.
    Tsja, begrijp ook niet dat ze het zonder de eenvoudige basale benodigdheden 2 tot 3 weken of nog langer hebben kunnen volhouden.

    Hoe Cor het bedoeld heeft is mij zeker niet ontgaan en wil gaarne aannemen dat dergelijke leefgewoonten een ideale basis zijn voor het Muay Thai-boksen en ach respect heb ik in beginsel voor iedereen.

 5. siamees zegt op

  In Isaan heb je net zoals overal ter wereld trouwens, steden en platteland, de steden zijn in mijn ogen redelijk goed onwikkeld, het platteland daarentegen en dan bedoel ik de plaatsen die meer dan 5 km verwijderd zijn van een stad in de Isaan, zijn een ramp en echt heel arm ontwikkeld naar mijn inziens , ik vind het contrast dan ook heel groot bij deze gezegd. Iemand van op het platteland staat in het algemeen een heel pak achter in ontwikkeling vergeleken met iemand uit stad. Ik vind dan ook dat we hier spreken over 2 maten en 2 gewichten, iets dat hier in de discussies precies niet vastgesteld werd. Meer ga ik er ook niet meer over zeggen, alleen dat sommigen maar een heel klein blikveld hebben en anderen een groter. Dus ogen goed open en je zult zien dat we over 2 maten en gewichten spreken wat betreft de stad en het platteland in Isaan.

 6. Dutch zegt op

  Tachtiger jaren (als ik het goed heb) was er een Nederlandse Muay Thai kampioen.
  De middelbare leeftijd Thai en ouder zullen zonder dralen,als er naar gevraagd wordt,de naam zeggen.Laymond Dekkel (Raymond Dekker)

  • Khun T zegt op

   Klopt! De Thais noemen hem “Diamond Dekker”..Erg populair in die tijd, er waren immers maar weinig buitenlanders die in Thailand destijds furore maakten. Ramon Dekker was populair vanwege z’n harde vechtstijl, niet veel vechters kwamen zo ver als hem. Check de classic fights van Ramon Dekker op youtube. Hij is op een gegeven moment zelfs beedigd door de Thaise minister van sport, iets wat in die tijd uniek was! Rob Kaman was trouwens ook een geliefde Nederlandse thaiboxer. Maar die kwam volgens mij nog eerder als Ramon Dekker..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website