Beste lezers,

Ik heb even een vraag betreft een zorgverzekering bij Menzis. Ik heb gehoord, dat als je niet bent uitgeschreven uit Nederland maar wel een postadres hebt en je bent verzekerd bij Menzis dat je gewoon uit Nederland voor 1 jaar weg kan blijven zonder problemen, en dat je toch verzekerd bent?

Ik dacht altijd dat je weg mag, maar dat je niet langer dan 3 maanden bent verzekerd en dat daarna de verzekering vervalt?

Zijn er mensen die bij Menzis zijn verzekerd en hier duidelijkheid over kunnen geven. Dan wordt het misschien voor een hoop mensen interessant om zich weer in Nederland te laten inschrijven met een postadres?

Alvast bedankt voor de nodige informatie,

Dirk.


» Laat een reactie achter


18 reacties op “Lezersvraag: Kan je met een zorgverzekering in Nederland een jaar in Thailand verblijven?”

 1. Sjaak S zegt op

  Waarom de vraag hier stellen, waar je weer eens tal van onzinnige antwoorden kunt verwachten. Gewoon naar Menzis schrijven en daar vragen. Dan weet je het vanuit de beste bron.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +44 (obv 44 stemmen)
  • evert zegt op

   Wat Sjaak S zegt klopt en is correct. Ik ben bij menzis verzekert en heb navraag bij hen gedaan en je mag ongeveer 6-8 maanden weg uit nederland, maar je kunt niet even in het ziekenhuis een behandeling laten doen zonder contact met menzis op te nemen voor hun goed keuring als geen toestemming hebt betalen zij NIET.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 2. jan. zegt op

  Hallo Dirk,
  Met een “postadres ” gaat het zeker niet lukken. Je moet echt wel een verblijfadres hebben om een basis verzekering te hebben.
  Ja …..en dan krijg je te maken met de 8 maanden/4 maanden regeling. Als je langer dan 8 maanden in het buitenland bent en je beland in een ziekenhuis dan is het maar de vraag of de basis verzekering gaat uitkeren.
  Mocht men er achter komen dat je niet aan de eisen van 8/4 maanden voldoet dan heeft dat zeker gevolgen voor verz. en eventuele uitkeringen. Het is te uit en te na ter sprake geweest op dit blog …….dus even zoeken Dirk.

  Groet Jan.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +14 (obv 14 stemmen)
 3. Rob V. zegt op

  Gewoon eventjes op Rijksoverheid.nl kijken. Langer dan 8 maanden aanéén weg wordt gezien als emigratie. Je moet je dan uitschrijven bij je gemeente (BRP, Basisregistratie Personen) en bent dan ook niet langer gedekt door de volksverzekering.

  http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/persoonsgegevens/vraag-en-antwoord/wanneer-moet-ik-mij-in-de-gba-laten-inschrijven-en-uitschrijven.html

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
 4. erik zegt op

  Er is een dossier over ziektekosten in dit blog. Raadpleeg dat, is mijn advies.

  En jouw vraag heeft een antwoord en dat is ‘neen’. Als ze er achter komen ga je de uitkeringen terugbetalen en je weet wat zorg kost. Tenzij je van hen schriftelijke toestemming hebt. Dus ga het vragen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 5. teun zegt op

  Merkwaardige situatie schets je daar, Dirk. Wel uitgeschreven (met postadres) uit Nederland en je bent toch verzekerd bij Menzis.
  Als dat zou kloppen dan heb je mogelijk nu al een probleem met Menzis. Dus zou een jaar Thailand daar weinig aan veranderen.

  Het beste is eerst even goed lezen wat er hier allemaal al herhaaldelijk over is gezegd en – indien dan nog nodig met Menzis contact opnemen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • TAK zegt op

   Er staat toch echt door de vraagsteller
   getypt NIET UITGESCHREVEN !!!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • teun zegt op

    Dit staat er letterlijk “niet bent uitgeschreven uit Nederland maar wel een postadres “. Met alleen een postadres ben je m.i. niet ingeschreven. Dus de vraagsteller is nogal onduidelijk.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 6. Frans Nico zegt op

  Beste Dirk,

  Je vraag is wat tegenstrijdig. Je schrijft “dat als je niet bent uitgeschreven uit Nederland maar wel een postadres hebt”. Dat is dus dubbelop.

  Op de website van de rijksoverheid staat te lezen: “U moet zich laten inschrijven in de Basisregistratie personen (BRP) als ingezetene als u zich vanuit het buitenland in Nederland vestigt voor langer dan 4 maanden. U moet zich laten uitschrijven als u voor langer dan 8 maanden uit Nederland vertrekt.” Dat is wat Jan hiervoor ook bedoelt.

  Als je toch langer dan 8 maanden buiten Nederland verblijft is er nog niets aan de hand, zo lang men er maar niet achter komt. Komt men er wel achter, dan kan dat verstrekkende consequenties hebben. Al je rechten kunnen met terugwerkende kracht komen te vervallen en er kunnen boetes worden opgelegd.

  Je hebt niet aangegeven hoe oud je bent en of je een bepaalde uitkering ontvangt. Als je van een uitkering leef, dan kunnen nog andere regels gelden voor de verblijfduur in het buitenland.

  Mijn advies is niet gokken.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 7. Jasper zegt op

  Beste Jos,

  Waar haal jij die wijsheid vandaan? Volgens mij slaat dat op het in/uitvoeren van een auto?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 8. Jasper zegt op

  Zoals gezegd heb je meer nodig dan een postadres, maar dien je daadwerkelijk ergens ingeschreven te staan. Dat heeft dan weer consequenties voor de hoofdbewoner qua eventuele huursubsidie, hoogte uitkering, en ook de gemeentelijke heffingen voor water, afval etc.
  Al met al kom je dan op een aardig jaarlijks bedrag, waarvoor je wellicht beter een aardige ziektekostenverzekering in het buitenland kunt afsluiten?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 9. Jos zegt op

  Beste mensen,

  Ik spreek uit eigen ervaaring, ik ben 14 jaar gelden naar Thailand verhuisd en ik was toen bij CZ verzekerd en toe ik naar het hoofdkantoor ging om te vragen wat zij nog voor mij konden betekenen ,
  kreeg ik het antwoord : dat ik gewoon bij hun een buitenland verzekering kreeg die batuurlijk iets duurder was.
  En ik heb hun mijn nieuwe adres in Thailand gegeven en gezegt dat ze de nieuwe premie iedere eerste van de maand kunnen afboeken van mijn Giro.
  Dus voor de Cheap Charly’s onder jullie, het is WEL mogelijk om een zorgverzekering uit Nederland te hebben , maar dan moet je wel iets meer betalen dan de ziekenfonspremie van 115 euro.

  8 maanden en 4 maanden regeling is onzin , en als jullie mij niet geloven , bel dan maar eens met je zorgverzekeraar, want die zal u precies zeggen waar er mogelijk is.

  Maar ieder geval is anders, want laatst vertelde mij een Nederlander dat hij geen verzekering kon krijgen in NL. om in Thailand te kunnen verblijven .
  Ik zeg tegen hem hoelang ben jij bij je zorgverzekeraar verzekerd ? Al meer dan 25 jaar , toen zei ik meteen , dan moeten ze jouw een aanbod doen .
  Toen zegt hij dat doen ze niet, ik zeg geef me het emailadres van die verzekering en je volle naam en adres.
  Ik stuur deze verzekering een mail in naam van deze Nederlander.
  De zelfde dag kreeg ik antwoord van hun, ze vertelde mij , dat als hij zijn premie van 6582,34 euro ( laatste 4 jaar ) betaald , dan kunnen we misschien iets voor deze persoon doen.

  Dus beste mensen geloof niet iedere Nederlander , want niet iedereen zegt de volle waarheid.

  Mvg,

  Jos

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • Frans Nico zegt op

   Beste Jos,

   Je bent te snel door de bocht gegaan. Je schrijft tot slot: “Dus beste mensen geloof niet iedere Nederlander, want niet iedereen zegt de volle waarheid.” Dat geldt dus tevens voor jou, Jos.

   Wetten veranderen jaarlijks, ook de uitwerking daarvan. Wat 14 jaar geleden nog kon is in 2014 vaak niet meer mogelijk. De 8/4 maanden-regeling betreft de inschrijving in het BRP. Voor de wettelijke basisverzekering (waarvoor een acceptatieplicht geldt) geldt dat je formeel in Nederland woonachtig bent. Daarvoor geldt de 8/4 maanden-regeling.

   De basis zorgverzekering bestond 14 jaar geleden nog niet. Toen waren er ziekenfondsen en die kenden heel andere regels.

   Binnen de Europese Unie gelden voor de zorgverzekeringswet dezelfde regels. Men betaalt in Nederland zorgpremie en is in een ander EU-land aangewezen op de staatsziekenhuizen. Intussen zijn b.v. in Spanje speciale zorgverzekeringen ontwikkeld waardoor men toch een eigen keus heeft van zorgaanbieder.

   Voorts heeft Nederland met een aantal landen een verdrag gesloten. Ik weet niet of dat ook met Thailand is gebeurd. Als dat niet zo is, dan heeft een in Thailand permanent levende Nederlander (uitgeschreven uit het BRP) geen rechten uit hoofde van de zorgverzekeringswet. Het staat elke verzekeraar echter vrij ook voor die gevallen een zorgverzekering aan te bieden, maar dat is geen verplichting en er kunnen andere eisen of uitsluitingen gesteld worden.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
   • Frans Nico zegt op

    Ter aanvulling op wat ik hiervoor schreef verwijs ik naar de door Orean Eng opgegeven website waarin het volgende staat te lezen:

    Thailand is op het gebied van ziektekosten geen verdragsland van Nederland. Dit houdt in dat u bij emigratie naar of een langdurig verblijf in Thailand geen recht meer heeft op de Nederlandse basisverzekering.

    Met dank aan Ocean Eng.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 10. Oean Eng zegt op

  http://www.verzekereninthailand.nl

  Zij hebben het/de antwoorden. Het schijnt per maatschappij te schelen. Iedereen heeft recht op een wereldreis, dus dan loopt je verzekering door. Ga je, in de meeste gevallen, daarna langer dan iets van een jaar (sheelt per maatschappij) weg dan moet je dat aanvragen…..maar ik ben geen expert.

  Dit is een verzekeringsvraag….. http://www.verzekereninthailand.nl

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 11. Kees 2 zegt op

  Ik (als 50-plusser) heb 4 jaar lang een doorlopende reisverzekering gehad bij Joho. Ongeveer 625 euro per jaar. Vergoedt uiteraard o.a. urgente medische kosten. (Ik had in die 4 jaren 100 euro enigszins dringende medische kosten + retourticket ivm overlijdensgeval.)
  Misschien is dat een idee?

  Verder zijn er prima ziektekostenverzekeringen gericht op ZO-Azie. (Ik betaal nu voor zo’n verzekering ongeveer 700 euro, met 1000 euro eigen risico en sluit steeds een reisverzekering af in geval ik even in NL verblijf.)

  Zorgverzekering in NL aanhouden en niet voldoen aan 8/4 maanden-regel… risico !

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 12. theoS zegt op

  In de jaren ’90 had ik een inschrijvings adres voor Euro 50- p/mnd, waar ik dus niet woonde, ingeschreven bij het GBA waar doet er niet toe, en was verzekerd bij Menzis.
  Ik kreeg wat met mijn longen en ging eerst naar Sirikit Hospital waar ik na ontelbare rekeningen niet meer naar toe ging. Na een telefoontje naar Menzis of ik voor behandeling naar Bangkok-Pattaya Hospital kon en goedkeuring kreeg werd ik daar behandeld. Dit heeft mij geen Eurocent gekost en ik kreeg zelfs de betaalde bonnen vergoed van Sirikit Hospital. Kwam wel regelmatig in NL.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Frans Nico zegt op

   Beste Theo,

   in de jaren ’90 bestond de Zorgverzekeringswet nog niet, dus ook niet de voorwaarden.

   Ikzelf woon feitelijk in Spanje, maar sta in Nederland ingeschreven (en voldoe aan de voorwaarden daartoe). Daarnaast heb ik een doorlopende reis- en annuleringsverzekering met werelddekking, ook voor medische kosten. Mijn zorgverlener heeft contracten gesloten met zorgverleners in Spanje zodat ik niets voor hoef te schieten. In Thailand biedt mijn doorlopende reisverzekering uitkomst, inclusief repatriëring naar Nederland. Daardoor ben ik wereldwijd gedekt tegen relatief lage kosten.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website