Zonnepanelen en de kosten daarvan?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
13 maart 2022

Beste lezers,

Wij overwegen een solar systeem in ons perceel. Een kennis van mijn vrouw gaf een offerte van 38.5000 baht. Is dit echt zo duur? Wellicht zijn er bloglezers in Thailand die zonnepanelen gebruiken. En die ons hun ervaringen kunnen vertellen.

We hebben een Guesthouse met 4 airco’s, 5 koelkasten 3 geisers, en veel lampen van 7 watt.

Dank bij voorbaat.

Groet,

Henk

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

14 reacties op “Zonnepanelen en de kosten daarvan?”

 1. Arjen zegt op

  Is een koopje,

  Of veel te duur.

  Ik heb een auto van 600.000 Baht.

  Om je vraag te kunnen beantwoorden moet je minimaal aangeven of je een Off-Grid, of een On-grid systeem hebt. En dan uiteraard het vermogen dat aangeboden is. Is het met installatie, of DHZ?

  Nu is de vraag onbeantwoordbaar.

  Arjen.

 2. Rutger zegt op

  Baseer je aankoop nooit op één offerte, maar zorg dat je er minstens drie hebt.
  Ik heb zelf geen zonnepanelen hier in Nederland maar heb me ooit wel geïnformeerd.
  De systemen die in Nederland worden verkocht werken in het algemeen alleen als het elektriciteitsnet goed functioneert. Ik weet niet hoe systemen in Thailand worden opgebouwd… Mijn advies zou zijn om een systeem aan te schaffen dat onafhankelijk van het lichtnet kan werken, met accu’s (off-grid).

  Interessante link: https://www.thailandblog.nl/lezers-inzending/lezersinzending-zonnepanelen-in-thailand-voor-kleinverbruikers/

 3. peter zegt op

  Hallo Henk

  ik weet niet waar die offerte op gebaseerd is maar als die op basis is van wat je vraagt is het een koopje.
  De vraag is wat wil je on grid/off grid of beide.
  Ter verduidelijking on grid is aangesloten blijven op het net en de eventuele meer opbrengst terug verkopen aan de leverancier van het net.
  off grid u bent niet meer aangesloten op het net en voorziet geheel in uw eigen energie verbruik waar het elektra betreft.
  Beide betekent dat u zowel op het net bent aangesloten als wel geheel zelf voorziend kan zijn als voor langere tijd het net uitvalt.
  Aan alle drie hangt een ander prijskaartje.
  Als u alles tegelijk wilt kunnen gebruiken in wat u aangeeft wordt het een dure aangelegenheid.
  Maar het is natuurlijk niet zo dat u alles tegelijk gebruikt u moet dan ook uitgaan van ongeveer 3/4 van het samengestelde vermogen van de apparaten die u gebruikt.
  Ik denk dat u in uw lijstje ook nog wat dingen vergeet zoals een water pomp microwave om er maar een paar te noemen.
  Met andere woorden met de offerte die u heeft kunt u de koelkast en de waterpomp blijven gebruiken als de stoom uitvalt en misschien nog wat lampjes maar dan houd het ook op.
  Met de eisen die u stelt komt u op een on grid installatie op ongeveer tussen de 100.000 /150.000 bath uit en dan kunt u een misschien 2 airco’s gebruiken als u een hoop ander zaken op een minimaal verbruik zet.
  Met een on/off grid installatie waarbij u een eventueel overschot kunt terug verkopen om de kosten te drukken komt u op een prijs van tussen de 250.000 / 350.000 bath uit.
  De ruimte in de prijs is afhankelijk van wat voor kwaliteit materiaal u aanschaft.
  Mijn advies zoek een goede installateur en geen amateur leg hem u wensen en vragen voor en vraag meerdere offertes.
  Er zijn installateurs die door heel Thailand werken

  Ik hoop dat je hier wat aan hebt ik wens je veel succes
  peter

  • Arjen zegt op

   in mijn optiek wordt hier volledig verkeerde informatie gegeven.

   Als je een off-grid systeem wilt hebben moet je om een betrouwbare installatie te hebben zeker 10x je nominale vermogen installeren. Lukt dat je niet, dan krijg je zeker problemen.

   Maar volg alle adviezen hier gegeven, en zie maar waar het schip strand. en het schip zal stranden, heel dicht bij de kust…….

   Arjen.

 4. TheoB zegt op

  Beste Henk,

  Je geeft wel het bedrag van de offerte, maar niet wat je ervoor terugkrijgt.
  Verder: hoeveel totaal nominaal vermogen (in Watt) vragen de 4 airco’s, de 5 koelkasten, de 3 geisers (ik neem aan dat je elektrische doucheverwarming bedoeld) en alle 7W lampen?

  Over het algemeen is het in Thailand niet rendabel om stroom d.m.v. zonnepanelen op te wekken. Misschien wel als je toestemming hebt van de netbeheerder (MEA*, PEA*) om je opgewekte stroom terug te leveren aan het net. Toestemming wordt zelden gegeven.

  MEA: Metropolitan Electricity Authority
  PEA: Provincial Electricity Authority

 5. Arjen zegt op

  De verstrekte informatie is volstrekt niet genoeg om een antwoord te geven.

  Wat is er aangeboden? Off-grid (met accu’s)? of On-grid? Terugleveren aan het net? of niet? Officieel terugleveren, of gewoon maar terugleveren tot het schip strand?

  DHZ systeem, of volledig geinstalleerd?

  En dan het belangrijkste, het geleverde vermogen?

  Veel lampen? niets zeggend.
  5 koelkasten? niets zeggend.
  4 Airco’s? niets zeggend.

  Vergelijk het met: ik koop vier auto’s maar de dealer berekende me 6 miljoen Baht. Als het vier Ferraries zijn is het een koopje. Zijn het vier Mazda2 is het flink aan de prijs.

  Je moet vermogens, en specificaties geven.

  Arjen.

 6. jeroen zegt op

  Google even : Chaweewan Group solar ,zij zitten op facebook bedrijf van een duitser.
  Heeft goede filmpjes met uitleg hoe het werkt en wat het kost.
  Jeroen.

 7. Piet, omkoi zegt op

  Ook ik heb overwogen om te kijken wat een solar systeem kost. Maar ik was er snel achter dat ik het beter niet kon doen. Nu betaal ik per maand gemiddeld 1000bath dus het is nooit rendabel te maken. Wel heb ik voor de stroom uitval die hier in omkoi regelmatig voorkomt een generator. En daar heb ik genoeg aan. Doe zelf het onderhoud er aan mocht het nodig zijn. En ook een solarsysteem heeft ook zo af en toe onderhoud nodig. Succes ermee.

 8. Marc zegt op

  Beste Henk,
  Ik ben er zelf ook mee bezig heb ook een resort, maar heb nog niets gekocht, ik ben nog aan het studeren erover en natuurlijk aan het sparen.
  Wat ik al wel weet is dat je beter voor een resort on-grid kiest, de batterijen zijn nog duur en gaan niet zolang mee, ongeveer zeven jaar).
  Voorts is er een verschil tussen een 1 fase of een 3 fasige solar installatie, een prijsverschil van ongeveer 10% de 3 fasige zou beter zijn.
  Na al verschillende leveranciers gecontacteerd te hebben komen we steeds aan een prijs van beneden de 30.000 Baht per kW opbrengst, dus een 10KW installatie kost maximaal 300.000 Baht, natuurlijk zijn er duurdere, maar de prijs waarover ik spreek zijn offertes van degelijke leveranciers in Hua Hin en dus degelijke installaties.
  Welke installatie je nodig hebt wel dat kan je berekenen door middel van het verbruik af te lezen op je elektriciteitsfactuur, volgens mij moet je dat verbruik niet helemaal wegwerken en blijf je er beter onder met je installatie, de factuur zal dan toch heel klein zijn.
  Veel succes!

 9. Lung addie zegt op

  Beste Henk,
  jouw vraag is totaal niet te beantwoorden met de verschafte gegevens, dit zoals Arjen terecht aangeeft. Zelfs de offerteprijs is reeds fout. Ik ga van de veronderstelling uit dat het 385.000THB moet zijn en geen 38.5000….want daarvoor heb je niets.
  Het belangrijkste zijn de vermogens welke je gaat produceren en welke vermogens je nodig hebt. Of je totaal off-grid wil werken of niet. Vergeet ook niet dat alle geproduceerd vermogen niet bruikbaar is daar de randapparatuur ook een verbruiker is.
  Maak eerst eens een heel eenvoudige rekensom:
  wat is uw gemiddelde huidige maandelijkse factuur?
  Kijk naar het aantal ‘units=kwh’ welke hier als verbruik aangegeven zijn en deel die door 30. Zo heb je reeds min of meer een idee van wat je dagelijks verbruikt.
  Dit dagelijks verbruik vermenigvuldig met 3 daar je in Thailand max 10u/d produceert en dat de installatie, wegens de hoge temperaturen maar een 80% van hun nominale waarde opleveren en de randapparatuur ook verbruikt.
  Ik ga van de veronderstelling uit dat uw offerte wel enkele details bevat over wat geleverd gaat worden voor die prijs, indien niet, dan ben je met die offerte niets, dat is een kat in een zak kopen.
  Indien je dan verder wil rekenen kan je ook de terugverdien periode berekenen, wel rekening mee houden dat ook zo een installatie onderhoud en vervanging van bepaalde apparatuur vergt.
  Je zal tot en bedroevend resultaat komen, zeker voor 385.000THB…. Reken, voor wat je reeds van ver aangeeft: 5 koelkasten, 4 airco’s, 3 geisers, veel verlichting en alles wat je niet aangeeft….. het dubbele aan kostprijs. tenminste als je niet de helft van de dag op grid wil aangewezen zijn want dan heeft die investering geen enkele zin.

 10. peter zegt op

  3 geisers? Heaters neem ik aan, 3000 of hoger W/stuk. Worden natuurlijk wisselvallig gebruikt.
  Profijt als de zon dan echt schijnt.
  Koelkasten werken de gehele dag en nacht, echter welk vermogen bij koelen?

  Raadzaam om het verbruik/dag eerst te monitoren, dus je meter elke dag aflezen en ook te bekijken tijdens dag en nacht. Apart. Wanneer is het meeste verbruik?
  Veel lampjes 7 W. Kan je berekenen. Laat je 1 lampje een uur branden, kost dat 7 W X 1 uur= 7Wh of wel 0.007 kWh. Dus als je 100 lampjes hebt kost dat in een uur 100 X 0.007= 0.7 kWh.
  Dus ben je nog geen “unit”/uur kwijt. Branden de lampjes 5 uur, dan is dat dus X 5.
  Echter lampjes branden wanneer het donker is meestal.
  Zo kan je van elk apparaat het verbruik en de kosten bepalen.

  Voor de panelen geldt, wat is het piekvermogen? Hoe hoger, hoe meer rendement, bv 300 Wp.
  Natuurlijk hangt daar een prijskaartje aan, hoe hoger, hoe duurder.
  Temperatuur heeft een negatief effect op het rendement van de panelen, hoe warmer het is, hoe slechter het rendement. Dit zou – 0,4 %/graad zijn, uitgaande van optimale situatie van paneel bij 25 graden.
  Dus als het paneel bij een zonnige dag 50 graden wordt, verlies je 10%. Paneel dient dus “redelijk gekoeld” te staan.
  EN het paneel heeft zelf zonder dat al een bepaald rendement, omzetting van licht naar electriciteit.
  Ook dit bepaalt de prijs van het paneel natuurlijk..

  Er zij ook verschillende panelen: monokristallijne en polykristalijne, ontlopen elkaar niet veel in rendement, maar toch. Ik dacht dat poly “beter” waren bij hoge temp, meer rendement.
  Daarnaast krijg je een omvormer welke de opgewekte spanning transformeert naar 230Volt.
  Deze moet gekozen zijn voor het max te leveren vermogen van de panelen.
  Plaatsing dicht bij de panelen.
  Ook hierin zijn diverse prijsklassen.
  Er zijn ook micro controllers, dan wordt per panel getransformeerd en heeft een slecht werkend panel geen invloed op de totale oplevering. Bv wanneer er een schaduw gaat ontstaan over het panel, wanneer het stuk te gaan, vuiler te worden dan de andere. Natuurlijk kost dit weer meer.

  Wat ga je doen met de installatie? Wil je gaan opslaan voor de avond? Dan heb je “deep load” accu’s nodig.
  Deze kosten ook en zijn er ook in verschillende prijsklassen. Hoe hoger de opslag van de accu, hoe duurder. Aangegeven in Ah. Je hoeft geen grote te kopen, maar kan diverse kleine parallel zetten.
  En waar ga je het neerzetten? Het beste is zo dicht mogelijk bij de panelen. Niet in vol zonlicht natuurlijk.
  Gaat een grote stuk, welke ook nog eens super zwaar is, moet je deze vervangen. Bij kleinere kan je vervangen /stuk en zijn lichter.
  Bij een grote spreek ik over 200 Ah, bij kleinere over 50Ah. Dus kun je 4 kleinere parallel zetten en dat scheelt in gewicht en kosten. Een 200 Ah accu kost duurder en weegt snel een 120 kg.
  Er zijn hele grote speciale accu’s, maar die kosten een vermogen, hoger dan je panel installatie.

  Een voorbeeld: https://www.zonnepanelencentra.nl/12-zonnepanelen-325-wp-trina-solar-tsm-325d06m-05-omvormer-growatt-3000tl-xe?gclid=EAIaIQobChMI7e2BtrLF9gIVlud3Ch0eIAiNEAYYASABEgKR5fD_BwE
  Dat is een complete set van 3900 Wp, echter nog niet opgebouwd dan.
  Mijn over buurman (Nederland) heeft 16 panelen en was dacht ik 5000 euro all-in totaal kwijt.

  Dus wat heb jij? Hoeveel Wp, hoeveel panelen? Is het all in? Zitten er accu’s, de omvormer(s) bij?
  Ik kom terug op wat ik eerst vertelde , wat is je dagelijkse verbruik? Monitor je meter /dag en ook belangrijk, hoe vol is je guesthouse? Is er 1 gast of zijn er meerdere?

  Een ander item is, waar ga je de installatie op plaatsen? Op je dak? Is je dak stevig genoeg, aangezien een zonnepaneel zo’n 20 kg/stuk weegt. Is je omgeving vaak voorzien van vuile lucht? Vuil slaat neer op je panelen en zal je moeten reinigen voor optimale opbrengst.
  Denk aan zoveel mogelijk warmte afvoer, daar warmte de installatie negatief beïnvloedt.

  • KhunTak zegt op

   Is het een logisch gegeven om de Nederlandse situatie met de Thaise te vergelijken??
   Hier in Thailand heb je misschien aan 3 of 5 KW. genoeg.

   • peter zegt op

    Ik vergelijk geen Nederland met Thailand, het gaat puur om het verbruikte vermogen.
    Wel heb ik een prijs indicaties gegeven vanuit Nederland. Dat kan variëren met Thailand.
    De vraagsteller heeft heel summier aangegeven van hoe of wat en geen openbaring gegeven van de offerte. Mocht hij 300 panelen krijgen voor die prijs, ok dan kan het een koopje zijn.

    ! elektrische heater voor de douche verbruikt al min 3 kW.
    In dit geval is het een guesthouse met meerdere heaters, airco’s, enz.
    Je kan kiezen voor lagere wattages solar en dan zal de rest uit het net komen.

    Wordt er gedoucht voor het slapen gaan en gebruikt men warm water, heeft solar energie geen zin, immers het is donker. Tenzij je energie opslaat in accu’s.
    Sla je geen energie op in accu’s, dan heeft solar alleen zin overdag. Dan zal je moeten bezien wat het verbruik dan is en kan je gaan besparen door solarpower, of het wel rendabel is.

    Van belang dus eerst eens te kijken naar je verbruik, zowel overdags als na het ondergaan van de zon, om daarna evt een juiste installatie uit te kiezen.

 11. Eddy zegt op

  Hallo Henk,

  Voordat je meerdere offertes aanvraagt, zoek eerst uit wat je gemiddelde [hoog vs laagseizoen] maandverbruik is [in kwh]. Grootverbruikers zijn airco’s, geisers en waterpompen.

  Een ongrid systeem is goedkoper dan een offgrid systeem.

  Door de nu lage elektriciteitsprijs moet je rekening houden met een terugverdientijd van minstens 7 jaar.
  Als de elektriciteitsprijs fors hoger wordt door duurdere fossiele brandstoffen is de terugverdientijd gunstiger.

  Ik heb zelf een klein doe-het-zelf systeem geinstalleerd voor 50.000 baht om een maandverbruik van 120 kwh te compenseren. Uiteindelijk kan het systeem op zonnige dagen 180kwh per maand opbrengen, dus “gratis” meer airco/geiser uren draaien. Mijn terugverdientijd is nu tussen 7-10 jaar.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website