We zijn met een huishouden van 2, net een eigen huis ingetrokken. Dus ons afgevraagd of het zinvol is om zonnepanelen te hebben. We zijn zelf geen grootverbruikers, zo rond 3-4 kilowattuur per dag, ongeveer 400 baht in de maand.

Op basis van dit verbruik heb ik voor mezelf een paar scenario’s geschetst. Al deze scenario’s is op basis van doe-het-zelf ontwerp en installatie door een gecertificeerde elektricien. Je moet wel kennis hebben van de techniek. Zo niet, dan ben je overgeleverd aan de specialistische installatiebedrijven die extra marges voor hun diensten vragen.

Scenario’s:

1. [goedkope inverter] Het goedkoopste scenario is een deel van je verbruik gedurende de dag compenseren.

Een 1000 watt grid-tie inverter [het apparaat die je zonne-elektriciteit omzet naar elektriciteit in je stopcontact] koppel je aan 2 zonnepanelen op het dak van je carport of schuur. De 220 volt opbrengstkabel van de inverter stop je in een stopcontact.

Ik zie veel youtubers dit doen en sommige elektriciens hier in Thailand bevelen dit ook aan als opstart. Kosten tussen 15-20.000 baht, als je de installatie op een veilige manier doet. Echter het is hartstikke illegaal, omdat de inverter de opbrengst die je niet verbruikt in het net pompt, zonder dat je daarvoor met de MEA/PEA elektriciteitsmaatschappij een feed-in tariff [FIT] contract hebt. Terugverdientijd op zijn gunstigst 6-7 jaar. Mocht de MEA/PEA merken dat je elektriciteit teruggeeft [omdat de meterstand terugdraait], dan kunnen ze deze teruggave als normaal verbruik in rekening brengen.

2. [goedgekeurde MEA/PEA inverter] Een legaal scenario is een door MEA/PEA goedgekeurde grid-tie inverter installeren. Deze is voorzien van een zgn nul energie export functie. Er wordt geen elektra geleverd aan het net.

Deze inverters hebben meer dan 2 zonnepanelen nodig om efficient te kunnen draaien. De minimale doe-het-zelf investering is rond 50.000 baht. Door die extra panelen levert je systeem overdag meer op dan je werkelijk opmaakt. Deze extra productie kun je benutten door bijv. de airco overdag te laten draaien zonder bang te zijn voor een hogere energierekening. Terugverdientijd: meer dan 10 jaar. Als het elektriciteitsnet uitvalt, heb je ook niets aan je zonnepanelen, want een grid tie inverter zal bij uitval van het net ook geen elektriciteit meer produceren; dit uit veiligheid voor de medewerkers die aan het net werken.

3. [hybride inverter] Dit scenario zorgt ervoor dat je nog steeds elektra hebt als het elektriciteitsnet uitvalt. Je kan je systeem evt. voorzien van batterijen om ’s avonds gebruik te maken van opgeslagen zonne-elektriciteit.

Echter batterijen zijn op dit moment nog duur. Je kunt daarom een zgn hybride inverter kiezen, die zowel met als ook zonder batterijen kan omgaan. Dan ben je voor de toekomst voorbereid. Want de verwachting is dat door de komst van meer elektrische auto’s, batterijen goedkoper zullen worden. Deze hybride inverters kunnen je thuisapparaten voeden met elektriciteit afkomstig uit zowel zonnepanelen, als batterijen en het net.

Bij uitval van het net hoeft de hybride inverter ook niet uitgeschakeld te worden, omdat de opbrengstkabel niet gekoppeld is aan het net. Zonder batterijen heb je bij uitval overdag nog stroom via je panelen. Met batterijen ben je ’s avonds ook van stroom voorzien, mits er natuurlijk voldoende capaciteit is.

Echter door de grotere complexiteit zijn deze inverters fors duurder [meer dan 30.000 baht]. Echter je kunt redelijk goede inverters van bepaalde onbekende merken rond de 20.000 baht krijgen. Investering is vanaf 60.000 baht zonder batterijen. Terugverdientijd is nog langer dan scenario 2. Met batterijen is het verhaal op dit moment nog zeer ongunstig.

Batterijen gaan op dit moment tussen de 5-10 jaar mee. Hetzelfde geldt voor inverters. In een kouder klimaat gaan inverters en batterijen ietsje langer mee.

Conclusie:
Als kleinverbruiker is het in Thailand financieel niet aantrekkelijk om op zonnepanelen over te gaan. Dit komt door het ontbreken van een gunstig salderingsbeleid zoals dat nu in NL nog geldt en het lage tarief voor elektriciteit.

Er zijn echter andere argumenten om over te stappen. Het produceren van elektriciteit gaat in Thailand gepaard met veel luchtvervuiling – namelijk door kolen te verbranden. Een ander argument kan zijn meer comfort – overdag de airco aanzetten, of bij uitval van het net nog steeds stroom in huis te hebben [scenario 3].

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

46 reacties op “Lezersinzending: Zonnepanelen in Thailand voor kleinverbruikers”

 1. Dree zegt op

  Als je geen elektrische auto hebt om op te laden vind ik het onnodig in Thailand om zonnepanelen te plaatsen, 400 bath per maand hoe kan je dat terug verdienen voor ze versleten zijn

  • Arjen zegt op

   Panelen hebben meestal een gegarandeerde levensduur van 25 jaar.

   Echter 6 van mijn panelen doen het nauwelijks meer, zijn 15 jaar oud, en in NL gekocht. De garantie claimen lukt niet echt…..

   Arjen.

 2. Francois Nang Lae zegt op

  Optie 1 is niet alleen illegaal, maar ook levensgevaarlijk. Als er door een PA-medewerker aan de elektriciteitskabels gewerkt moet worden wordt de stroom eraf gehaald. Afhankelijk van waar gewerkt wordt bestaat de mogelijkheid dat jij dam 220V vanaf de andere kant de leiding in stuurt. Dat wil je niet op je geweten hebben.

  Wij hebben ons bij de bouw van ons huisje dezelfde vraag gesteld, maar werden een handje geholpen door de PEA doordat die een absurd bedrag voor de aansluiting op het net vroeg. Voor een kwart van de prijs hebben we nu een 4Kw off grid systeem, met nog los daarvan 3 panelen die een airco voeden buiten de inverter en accu’s om. Dit omdat anders de accu’s te zwaar belast zouden worden.

  De accus zijn inderdaad het zwakke punt. Kwetsbaar, duur en zwaar vervuilend. Bij een volgende vervanging zijn hopelijk de grote lithiumpacks betaalbaarder geworden. Die zijn veel efficienter en gaan langer mee.

  Bedenk wel dat solar energy een veel actievere betrokkenheid bij je stroomvoorziening vraagt. Systeem regelmatig checken, accu’s, als je die hebt, doormeten, bijvullen, dat soort dingen. Maar wij vinden dat eigenlijk wel een voordeel.Je staat meer stil bij je verbruik en bij hoe je dat kunt minimaliseren.

  Als je toch al op het net bent aangesloten ging ik altijd voor optie 2.

 3. Jan Willem zegt op

  Ik ben het met je eens,

  In Nederland is de terugverdientijd 8 jaar gebaseerd op 21 cent per KWH.
  In Thailand is de prijs 7 cent per KWH, dit betekent dat de terugverdientijd 3 X 8 = 24 jaar wordt.
  Wat je bent vergeten is dat in een warm klimaat zonnepanelen 20% minder opbrengst hebben.
  Ik heb overigens geen idee wat elektriciteit over 10 jaar zal kosten.

  Jan Willem

  • Jos zegt op

   Wat je bent vergeten is dat in een warm klimaat zonnepanelen 20% minder opbrengst hebben.

   Dat klopt, maar dat is voor een deel weer op te lossen door een ander zonnepanelen montageframe te nemen.
   Er bestaan frames met waterkoeling.
   Het verwarmde koelwater wordt weer gebruikt in een zonneboiler systeem.

  • Marc zegt op

   In Nederland/Belgie hebben we 3/4 zonne-uren per dag gemiddeld , in Thailand desondanks het verlies door de warmte is dat ongeveer 5 uren per dag .
   Het is straf dat men dat niet meetelt , en denk maar eens aan het donkere gure grijze weer wat we dikwijls in onze landen hebben in verband met die 20% verlies door de warmte
   Die zonne-uren hier zijn een officieel getal gebruikt door de zonnepaneleninstallateurs
   De berekening die je opgeeft in verband met de terugverdientijd is dan ook helemaal fout
   Je mag gerust de prijs hier zetten op 4 Baht per kw in de berekening , je komt dan al gauw uit op een terug verdientijd van max 7 jaar in Thailand
   Moest het 24 jaar zijn zoals je opgeeft , wel ik denk dat niemand maar dan ook niemand een installatie zou plaatsen .
   Eveneens is het raadzaam je installatie volledig te benutten , daarmee bedoel ik dat je installatie je verbruik niet naar 0 Moet herleiden , indien je nog een beetje betaald heb je als voordeel dat je een kleinere en dus minder dure installatie behoeft en je de geproduceerde stroom volledig benut .

  • Patrick zegt op

   Pardon? In Thailand is de prijs 7 cent per kWh? Daar kom je niet mee klaar.
   Heb hier een nota voor me liggen: 697 kWh, te betalen 3010,27 thb
   Met de huidige koers komt dat neer op 11,2 eurocent….is iets anders dan 7.
   Daarbij komt, de zon is gratis, op het zuiden kan ik rekenen op > 8 uur zon.
   Momenteel ben ik bezig met een dubbele Hybrid inverter van 2 x 5,5kWh plus 12 stuks zonnepanelen van 450 W en heb inmiddels een accupakket van 48V 270 Ah, en ben van mening dat me dit nagenoeg een rekening van PEA bespaard.
   Mijn gemiddeld verbruik is 480 kWh/maand= 16 kWh/dag

 4. ruud zegt op

  Het lijkt me, dat je met een energieverbruik van 3-4 KWh zonnepanelen als hobby doet, want het kost waarschijnlijk meer, dan je energierekening zou kosten en die batterijen en zonnepanelen zijn ook slecht voor het milieu.

  het Enige waar ik wel eens over denk is een noodvoeding, zodat het licht in huis blijft branden.
  Aan de andere kant komen stroomstoringen zo sporadisch voor, dat ik me afvraag of het de moeite waard is.
  Ik heb nu 2 draagbare sets noodverlichting, die geven per stuk genoeg licht om de kamer te verlichten en een boek te lezen.

  Ik denk nog wel over iets met een kleine accu, die 220 volt kan maken, zodat ik muziek kan luisteren en de computer onder spanning kan houden.
  Ik weet niet of zoiets te koop is in Thailand.

  • Eddy zegt op

   Jazeker Ruud,

   kijk maar rond in Lazada of shopee. Je vindt dan een accu met batterij-inverter van 12v bij 90Ah nemen, ruim voldoende voor je muziek en computer. Mocht je iets groters zoeken ga dan naar alibaba.

  • Arjen zegt op

   Als je verlichting met 12, of 24V DC doet, en je computer met 12V voedt heb je de inverter niet nodig. Dat is wat beter voor het rendement. (Tegenwoordig hebben DC-AC inverters wel een vele malen beter rendement dan 10 jaar geleden) Een normale PC heeft meestal genoeg aan 12V, met voor sommige onderdelen 5V (DC)

   Als ik mijn hele systeem nu zou aanleggen zou ik een 24V DC net in huis aanleggen met op plekken van gebruikers een converter naar de benodigde spanning ter plekke. Wellicht zelfs 48V. Inverters die van 24V DC 48V DC maken zijn ook niet meer zo duur, en hebben zeer goede rendementen.

   • ruud zegt op

    Om de verlichting 12 volt te maken, zou ik mijn hele electra aan moeten passen.
    Stopcontacten en verlichting zitten aan elkaar gekoppeld en ik heb plafond ventilatoren met verlichting.
    Dat klinkt naar heel veel werk – en kosten.

    Voor een 24 Volt DC net moet u 220 Volt AC eerst moeten omzetten in 24Volt DC, tenzij u bijvoorbeeld de stroom van bijvoorbeeld zonnepanelen krijgt.
    Maar voor 24volt DC zult u aanmerkelijk dikkere bedrading nodig hebben dan bij 220 volt AC.
    Noem het maar kabels, in plaats van bedrading.
    Die zal niet makkelijk aan het stopcontact zijn te bevestigen, of in een kabelgoot te leggen.

    • Arjen zegt op

     Ja… onduidelijk. van mijn kant.

     Ik heb een solar systeem van 24V Ik heb dus al DC. Omhoog transformeren om transmissie te verminderen is dus een oplossing. De converters zijn niet duur, en hebben zeer hoge rendementen. Nu s de aanleg van een dubbel bedradingssysteem me inderdaad te duur en gecompliceerd. Maar als ik een nieuw huis zou bouwen zou ik zeker een DC net aanleggen.

     Heel veel apparatuur draait op DC, (TV’s, computers, monitors, routers, Aceespoints, modems, telefoonladers.)

     Het is zeer slecht voor het rendement eerst de DC om te zetten in AC, en daarna weer terug in DC.

     Maar als gezegd, ik was niet duidelijk.

     Arjen.

 5. Hans Pronk zegt op

  Mooi overzicht.
  In Thailand is de opbrengst ongeveer het dubbele van die in Nederland. “Helaas” is de prijs van elektriciteit ongeveer de helft van die in Nederland.
  https://ec.europa.eu/jrc/en/pvgis geeft de mogelijke opbrengst voor ongeveer de hele wereld, dus ook voor Thailand.

  • Arjen zegt op

   Theoretisch gezien klopt dit. Praktisch gezien echter niet. In Thailand is het gemiddelde vermogen van de zon op het aardoppervlak ongeveer 990Watt/M2. In NL ongeveer 440Watt/M2. Echter. Per graad temperatuur toename, neemt het rendement met ongeveer 7% af. Ik meet de temperatuur van mijn panelen, en ze bereiken makkelijk 80 graden Celsius.

   Mijn panelen (In Thailand) liggen onder een hoek van 9 graden, en perfect op het zuiden. De opbrengst in de ochtend is ongeveer 40% hoger dan in de namiddag. In de ochtend zijn de panelen nog koud.

   Arjen.

   • Patrick zegt op

    Een pomp met koudwater circulatie over de panelen, is zo gek nog niet, bovendien blijven ze mooi schoon.
    Zelf overweeg ik dit te doen, tijdens de constructie op het dak van de carport.

    • Arjen zegt op

     Praktisch gezien onmogelijk.

     Of je moet een gesloten systeem maken waar je stoffen toevoegt die kalkaanslag en algengroei stoppen. Een gesloten systeem moet je het water koelen. Koelen kost zeer veel energie.

     Een open systeem kost je enorm veel water, en in een week zijn je panelen begroeit met een dikke laag alg. Zelfs in het regenseizoen zit er alg op mijn panelen.

     Verder is als iemand anders ook zegt koelen een energie slurpende activiteit, die je voor het rendement beter achterwege kan houden.

     Arjen.

 6. Eddy zegt op

  Hallo Francois, bedankt voor je reactie.

  Een kleine correctie op je verhaal. Elke grid-tie inverter, ook de goedkopere, is ontworpen en getest om automatisch uitgeschakeld te worden, als er geen spanning op het net is. Bijv. in jouw geschetste situatie dat een medewerker aan het net werkzaam is. Dus de inverter uit scenario 1 is niet gevaarlijker dan uit scenario 2.

  Enig verschil zit hem in dat in scenario 2 de inverter is goedgekeurd door de PEA/MEA. Dus ik neem aan dat ze het uitvoerig getest hebben op geschetste situatie.

  Wat wel gevaarlijk kan zijn is als de installatie niet deugdelijk gebeurt zonder veiligheidsmaatregelen zoals goede overstroom-/spanning-/aardlekbeveiliging.

 7. Anatolius zegt op

  Langs deze weg toch een vraagje aan de kenners:

  Ik heb de indruk dat de elektriciteitsprijzen in Thailand een pak lager liggen dan die in ons thuisland.
  Is het dan wel verstandig om te investeren in een (dure) zonnepaneel installatie?
  Hoe lang duurt het dan vooraleer je je investeringskost terug gewonnen hebt?

  Het valt me op dat je in Thailand weinig tot geen zonnepanelen tegen komt bij de particulieren. Ik veronderstel dat niet alleen de kost van de investering een rol speelt, maar ook de termijn vooraleer je je kosten terug verdient hebt.

  • Patrick zegt op

   Tot niet zo lang geleden werden de panelen inThailand extra belast.
   Nu zijn ze wel betaalbaar, bijv. een paneel van 450W kost ongeveer 4500 thb.

 8. S zegt op

  Met de 18 panelen die ik heb, heb ik gemiddeld 600Kwh opbrengst per maand.
  600 x 4,3baht = 2580 baht.
  Met de aanschaf van 195.000baht is de terug verdien tijd, 75-76 maanden.
  Iets meer als 6 jaar.

  • Eddy zegt op

   Hallo S,

   Deze rekensom is alleen realistisch als je gebruik mag maken van een salderingscontract met PEA/MEA, waarbij de teruggave tarief net zo hoog is als het verbruikstarief [wat niet het geval is in Thailand] en je verbruik net zo hoog is als je panelenopbrengst.

   Als je realistisch bent, ga uit van de besparing in kwh/geld per jaar die je met je zonnepanelen gerealiseerd hebt. Als je een grid-tie inverter hebt en je je airco ’s avonds ook gebruikt, is de besparing minder dan de helft van je verbruik voordat je zonnepanelen heb gehad. Volgens mij kom je uit op een terugverdientijd veel langer dan 10 jaar.

   • S zegt op

    Eddy, zoals ik schreef, en dat is de realiteit, verdien/bespaar ik wat de panelen opbrengen. Zonder panelen, zou mijn rekening, gemiddeld 2580baht hoger zijn.
    Dus, ruim 6 jaar.

    • Arjen zegt op

     Dat is alleen de realiteit als je illegaal teruglevert. Dat zal ooit eens fout gaan. De aanslag die je dan krijgt, gebaseerd op het moment dat je verbruik ineens enorm afnam is gigantisch. Slecht om dat te adviseren.

     Arjen.

   • Arjen zegt op

    In Thailand wordt gesaldeerd tegen 1/4 van de koop prijs van je electriciteit. De voorwaarden zijn moeilijk (van te voren toestemming vragen, DIY is verboden)

    In NL wordt 1:1 gesaldeerd. Zeer onterecht en niet realistisch.

  • Taruud zegt op

   Beste S. Zou je de specificaties van deze set willen geven. Ik denk er ook over om een dergelijke set aan te schaffen. De terug verdien tijd is maar betrekkelijk. Het gaat er mij ook om dat mijn echtgenote tot in de verre toekomst weinig elektriciteitskosten zal hebben. De installatie zal het wel langer volhouden dan mijn “installatie”.

   • S zegt op

    Taruud, 18 panelen van 340wp. Maar ze hebben nu al panelen van 360 of 400 en goedkoper.

    • Arjen zegt op

     De cijfers die je nu noemt zijn mogelijk. Maar alleen maar als je illegaal terug levert. Je hebt dus een analoge meter. (met een draaischijf, een zogenaamde draaistroom meter). Je gaat geweldig nat als de meteropnemer opmerkt dat de meter zeer langzaam draait, of zelfs terugdraait.

     “Alles gaat goed, tot het fout gaat”

     Je geeft zeer tendentieuze, foute en gevaarlijke informatie.

     Arjen.

 9. henk zegt op

  Als ik de reacties zo lees, zou de aanschaf van een generator ingeval van stroomuitval het beste zijn.

  • ser kokke zegt op

   Ik heb zo’n generator nu al 8 jaar. In het begin (ik woon ergens in de binnenlanden van Thailand) was het ding regelmatig nodig, maar de laatste jaren steeds minder. Stroomuitval is er nog regelmatig, maar duurt niet langer meer dan half uur en dat kunnen we zonder stroom wel uithouden. Alleen als de stroom erg lang uitvalt: meer dan 24 uur dan is alles van de gekoelde levensmiddelen voor mij niet meer bruikbaar.
   Toch gebruik ik de generator, voor korte tijd nog steeds, gisteren nog duurde de stroomuitval me te lang en voelt het veilig met een draaiende generator.
   In de avond, hebben ook stroom voor de TV, die mijn Thaise vrouw niet kan missen!

 10. Arjen zegt op

  Ik heb jaren deep Cycle Loodzuur accu’s gekocht. Ook met een zeer beperkt gebruik heeft de langst werkende set het 4 jaar uitgehouden.

  Ik heb mijn systeem aangelegt als “Whole house” UPS.
  Mijn laatste set accu’s zijn LiFePo4 accu’s. Het accu pakket is een derde van de maat. Een kwart van het gewicht, en het dubbele vermogen. Ik heb ze zelf direct in China gekocht. De prijs was vergelijkbaar met deep Cycle loodzuur accu’s. Echter nu, na een jaar meet ik geen enkele afname in vermogen. Dat was bij de lood-zuur accu’s wel anders. In China kan je LiFePo4 Accu’s kopen met een hoge D waarde. Echter die zijn erg duur. Voor een solar systeem, zeker als je een hoge capaciteit wilt, is een hoge D waarde totaal niet van belang. Zeer groot voordeel van LiFePo4 accu’s is dat ze het heel fijn vinden om vrijwel geheel ontladen, of slechts gedeeltelijk geladen te zijn. Dit in tegenstelling tot loodzuur accu’s.

  Arjen.

 11. Arjen zegt op

  Over het algemeen juiste informatie….

  Echter, als je zorgt dat het vermogen dat levert minder is dan je ooit maximaal gebruikt, zal je meter nooit achteruit draaien. Wat mensen ook wel doen, de dag dat de meteropnemer komt, de inverter uitschakelen.

  Iedere grid-tied inverter heeft “island-protection” ze zullen dus geen stroom leveren als er geen spanning van het net komt.

  Ik heb het nog anders gedaan. Als ik op mijn eigen fabriek draai schakel ik met een flink relais ons huis los van het net. De PEA heeft ons ook bezocht, omdat de meter stil stond, en er wel duidelijk stroomverbruikers bij ons aanstonden. We doen echter niets illegaals.

  Opslag van electriciteit in eigen accu’s in combinatie met zonnepanelen is erg duur en gecompliceerd. Ook omdat je de opgewekte electriciteit ook wilt gebruiken als de accu’s vol zijn, en het laden dus stopt.

  Als mijn accu’s vol zijn, ga ik over op mijn eigen fabriek, maar ik moet weer van mijn eigen fabriek af voor de accu’s leeg zijn, omdat het systeem is ontworpen als noodstroomvoorziening, voor als het net uitvalt.

  Als je een noodstroom voorziening wilt maken met accu’s, maar zonder zonnepanelen is het vrij eenvoudig. Als er netspanning aanwezig is houdt je je accu’s vol. Als het net een Black, of Brown-out heeft ga je op je eigen stroom draaien.

  Overigens gaat van een black-out niets kapot. Van een brown-out gaat vrijwel alles met een motor snel kapot. Maar ook verlichting heeft een kortere levensduur.

  Na de installatie van een AVR, en mijn eigen UPS heb ik nooit meer een lamp hoeven vervangen. Laat staan de problemen met opnieuw moeten opstarten van WiFi, kapotte koelkasten, vriezers en waterpompen.

  Arjen.

 12. eugeen zegt op

  Ik heb in januari 10 zonnepanelen laten leggen. Ik heb bij 5 erkende firma’s prijs gevraagd. Bij de goedkoopste kostte het 103,000 baht, inbegrepen de toelating bij de overheid (dit s verplicht in Thailand). In principe moeten die panelen 3300 watt kunnen opwekken bij goed weer. Maar het maximum bij zon is 2600 watt. Bij bewolking is het minder,

 13. Lung addie zegt op

  Wat mij opvalt is dat er in de reacties nergens sprake is van een Tesla Wallpower installatie. Er wordt hier, als opslagcapaciteit enkel gesproken over batterijen. Gewone batterijen vragen wel een speciale zorg. Om goed te zijn moeten ze zelfs in een geventileerde ruimte staan. Zoals Arjen hier aangeeft: hun levensduur: 4 tot 5 jaar en kan kan je ze allemaal vervangen. Speciale batterijen (bv tractiebatterijen) houden het langer uit maar zijn dan ook dubbel zo duur. Ook een zonnepaneel kan en zal stuk gaan of na zekere tijd veel van zijn capaciteit verliezen, net als de randapparatuur kan zijn geest geven…..

  Ik heb er zelf over nagedacht om totaal off grid met zonne energie te werken hier in Thailand. De berekeningen gemaakt. Zoals je steeds moet doen, bij zo een soort berekeningen, is uitgaan van WORST CASE. Dus zeker niet vergeten van de piekmomenten, want die zijn er, in rekening te brengen bij de randapparatuur. Het is totaal zinloos om bv een omvormer te hebben die continue 2kW aankan als je pieken van 4kW hebt, ook al is het maar kortstondig. Die omvormer gaat dan gegarandeerd op zijn gat. Hou er bij de berekening ook rekening mee dat je hier minstens het dubbele aan stroomopwekking nodig hebt tegenover wat je gaat verbruiken: max 10u/d productie, dus 14u/d op opslag te werken. De randapparatuur heeft ook reeds zijn verbruik om te kunnen werken. Bij hoge temperaturen, zoals hier het geval is, een veel lagere capaciteit. Indien je 60% van de capaciteit haalt mag je reeds heel gelukkig zijn. En, indien je de panelen geforceerd moet koelen heb daar ook weer energie voor nodig en is het rendement, welke je wint, verwaarloosbaar..
  Mijn conclusie was: met de huidige prijs van de elektriciteit hier in Thailand: TOTAAL ONRENDABEL, vooral als ik hier zie in bepaalde reacties: 400THB/m (waar ik dan ook mijn bedenkingen qua elektrisch comfort bij heb) …. wat is daar aan te verdienen: NIETS? Zelfs een middelmatig grote verbruiker van bv 2500THB/m, 30.000THB/j komt op een heeeeeel lange terugverdientermijn, als die er zelfs komt.
  Hier is het project afgevoerd. Mogelijk, maar dat weet niemand, in de toekomst indien de prijzen van elektriciteit drastisch zouden stijgen, bv verdubbelen…..????

  • Patrick zegt op

   Tractie batterijen worden hier en daar inmiddels in Thailand aangeboeden, maar vergeet niet, dit is allemaal gebruikt materiaal, en door e.o.a. dienst afgeschaft….daar ga ik niet opnieuw geld insteken.
   Inmiddels is er genoeg Lipo4 batteriien voor een redelijke prijs voor handen.
   Neen er is misschien aan een zonnecel installatie niet te verdienen, maar zoals eerder is vermeld, iook ik wil rekening houden met m’n partner in het geval ik er niet meer ben.

  • Arjen zegt op

   In principe is een powerwall niets anders dan zelf een batterij pak te maken. Meestal is een powerwall compleet met lader, BMS en inverter.

  • Arjen zegt op

   Zoals ik het zie, is zonne energie in Thailand niet rendabel. Alleen al het vervangen van mijn accu’s kost mij meer, dan ik bespaar. Echter de waarde van als het bij ons in de hele buurt aardedonker is, de PEA rondrijdt met een wagen met grote schijnwerpers om te zoeken waar de storing is, en dat wij dan licht hebben, TV kunnen kijken en alles het gewoon doet is onbetaalbaar.

   Dat buren ons vragen hoe het kan dat wij wel electriciteit hebben.

   Na een reparatie, en het terugkomen van het grid, valt het meestal in 10 minuten opnieuw uit. Alle koelkasten, airco’s en waterpompen zijn een tijd uitgeweest. De grid kom terug, en alles gaat weer draaien. In het begin is de spanning zeer slecht (soms onder de 150V gedurende langere tijd)

   Als het grid terugkomt blijf ik ook 20 minuten op mijn eigen fabriek draaien. Pas daarna ga ik over op het grid. Mijn AVR zorgt er dan voor dat ik een mooie 225V heb.

   Als wij onverwacht een black-out hebben kan ik 4-5 uur draaien op mijn accu’s. Meestal duurt een stroomstoring 2-3 uur. Als de stroomstoring is aangekondigd (onderhoud aan het net) dan kunnen we wel 48 uur voort.

   Arjen

 14. Sjaak S zegt op

  Ik heb ook lange tijd zitten piekeren over zonne-energie en had in het verleden ook wel eens vragen hier op het blog gesteld. De prijzen voor de panelen zijn gedaald, maar ik ben nog steeds niet zo ver. Ik vind het te gecompliceerd om een goede voorziening die niet al te veel kost te laten installeren. Stroom is zo duur niet in Thailand, ook al betaal ik een hoger tarief dan de meesten.
  Ik heb liever dat grote maatschappijen zonne-energie gebruiken. Ik heb wel lampen die overdag door zonnepanelen geladen worden. Meer zal het niet worden.
  Liever voor de weinige noodsituaties waarbij de stroom uitvalt een generator. En zelfs die zijn eigenlijk nooit nodig. De langste stroomuitval die we hadden duurde niet meer dan twee uur. Dat is nog wel te doen en de koelkast zal dan nog steeds koel zijn.
  Ik denk ook dat het voor het miljeu beter is, wanneer zonnepanelen niet individueel gebruikt worden. Het kost ook energie en grondstoffen om deze te bouwen en te transporteren. Wil je wat goeds doen voor het miljeu qua energie, denk ik dat het beste is deze van een grotere maatschappij te betrekken. In Nederland hadden we toch de groene stroom…. misschien komt zoiets ooit in Thailand.

 15. Kritikus zegt op

  Ik heb een offerte gevraagd in Hua Hin , zie onder

  You would require a substantial system to cover 1200 kWh units per month.

  I think a 3 phase system of 10 KWS would suit best, comprising of 22 panels and 1 10 KWS 3-phase inverter.

  The price is 225,000 Baht inclusive of all materials and labour.

  Ik betaal gemiddeld 5.000 Baht per maand (airco’s, zwembad pomp etc) , dus ROI oftewel terugverdientijd zal dan 45 maanden zijn – minder dan 4 jaar.
  Lijkt mij zeer interessant, of zie ik iets over het hoofd?

  • Patrick zegt op

   Ook ikzelf leef in de omgeving van HH, en heb 2 offertes aangevraagd van verschillende leveranciers.
   Zelf heb ik een fase, maar voelde me niet lekker bij de aanbiedingen, allebei waren ze niet blij dat ikzelf m’n accupaket realiseerde, onder het mom dat de inverter dat niet accepteerde.
   Daarbij werd er zo’n 20% opslag bijgeteld bij de inverters/zonnepanelen en de accupakketten die bij hun moest afnemen.
   Uiteindelijk ben ik nu zelf hiermee begonnen, maar het is een hele klus, onderschat het niet.
   Daarbij ben ik wegens gevordederde leeftijd niet meer in staat zef het dak op te gaan, ook het aansluiten op het lichtnet vereist voldoende kennis.

   • Lung addie zegt op

    Als ik de offerte van Kriticus bekijk dan is er zelfs geen sprake van enige vorm van opslag. Zij spreken enkel van het opwekken en transformeren naar bruikbare elektriciteit, verder niets. Voor de vermogens welke hier sprake van is: dat hij de prijs maar gerust verdubbeld aders zal hij 3/4 van de dag op grid aangewezen zijn. Dat hij zijn ROI maar verdriedubbeld en, uiteindelijk zal hij niets overhouden. Zie de comments van Arjen ….

  • Jacob zegt op

   Kritikus
   Je hebt geen batterijen in de quote en is de installatie inclusief??
   EN omdat je geen batterijen hebt en wel een airco en andere zaken hebt die savonds worden gebruikt zul je dan weer op netspanning overmoeten. Ca. 60% van je verbruik vinden in de donkere uren plaats
   Een bijvoorbeeld tesla power wall van 5KW is 160,000 thb en dan heb je savonds ook ‘gratis’ stroom en die wordt overdag opgewekt

   Ergo voor de stroom die je overdag verbruikt, ca 40% maar houdt eens 50% aan heb je aan een kleinere installatie voldoende, minder kosten en andere terugverdientijd…
   Maar kijk ook eens hoe lang je met de apparatuur meekan en dan zie je dat de terugverdientijd niet beperkt is tot de komende 50- 60 maanden, ook daarna verdien je terug….

 16. KhunTak zegt op

  Ik lees hier veel over zonne energie met al zijn pros en cons.
  Maar is er hier ook iemand doe gebruik maakt van windenergie?
  Of is dit ook niet rendabel op lange termijn.

  • Lung addie zegt op

   Ja Khun Tak, ook daar is reeds over nagedacht. Ik meen dat Sjaak S ooit die vraag gesteld heeft toen hij op zoek was naar een alternatieve energiebron. Hij heeft dat plan netjes opgeborgen…. Net als bij zonnepanelen, indien je onafhankelijk van het net wil werken, valt of staat alles bij de nodige opslagcapaciteit. Een goede opslag kost veel geld. Ik heb ook energievoorziening dmv windenergie, op kleine basis, dus voor 1 huis, betudeert en berekend. Ook dat is op termijn niet rendabel. Daar is het probleem dat je al moet wonen in een omgeving waar voldoende wind aanwezig is, bv aan zee. en dan nog….. Zo een windmolen heeft wel een zekere windsnelheid nodig en die heb je niet elke dag. Dus de opslagcapaciteit zal nog groter moeten zijn met zonnepanelen want daglicht heb je elke dag.
   Wat velen uit het oog verliezen zijn die batterijen. Die hebben een beperkte levensduur, meestal 4-5j en dan kan je ze allemaal vervangen. Onderhoud van de installatie: indien je in een stoffig gebied woont moeten de panelen regelmatig gereinigd worden… er gaat wel altijd wel iets stuk…. dit alles moet je doorberekenen in de terugverdientijd. Bij windenergie gaat zo een turbine en de wieken ook niet eeuwig mee, dat zijn dan nog mechanische onderdelen….
   Met de huidige prijzen van elektriciteit in Thailand is het weinig of niet rendabel. Is trouwens de reden waarom je hier zo weinig huizen ziet met alternatieve energie. Er zijn genoeg Thais welke dat wel kunnen betalen hoor, denk maar niet dat het enkel de installatiekosten zijn die het maken dat je er praktisch geen ziet.

  • Arjen zegt op

   Als Lung Addie zegt,

   Opslag is alles.

   Windmolens zijn meestal ontworpen voor een bepaalde windsterkte. Bij ons waait het nauwelijks, en als het waait is het een storm. Vrijwel onmogelijk om daar een windmolen voor te kiezen.

   Verder is de laadstroom die een windmolen maakt heel anders dan de laadstroom die zonnepanelen maken. Dat betekend dat je twee verschillende laders nodig hebt. Die twee laders kunnen vaak niet op één accupakket.

   Arjen.

 17. Lung addie zegt op

  Beste Arjen,
  ik heb al je reacties gelezen en moet zeggen: uw argumenten zijn allen heel correct. Vele mensen ‘denken’ dat na het installeren de kous af is. Maar dan begint het eigenlijk maar. De omstandigheden hier in Thailand, en daar gaat het hem tenslotte om, zijn totaal anders en niet te vergelijken met deze in Nederland of Belgenland. Ik ben zelf ook genoeg bekwaam om zo een installatie zelf te berekenen, samen te stellen en uit te voeren en deed het NIET. Ik had de mogelijkheid om een deels laagspanningsnet in mijn woonst aan te leggen daar ik de elektra zelf deed. Dat is een goede optie omdat, zoals je zegt vele toestellen op laagspanning werken. Dat geeft een grote rendementswinst daar transformeren, en zeker dubbel transformeren, veel energie opslorpt. Wat je schrijft over het koelen: klopt ook volledig: leidingwater is niet bruikbaar daar dit kalk bevat. Na een zekere tijd kan je alle zonnepanelen vervangen daar je reeds bij 55C kalkafzetting krijgt. Dus je zal dat water al eerst moeten ontkalken. Putwater gebruiken: twee pompen nodig, een om het water op te pompen en een pomp om het water over de panelen te pompen…..hoeft allemaal geen tekening bij….. algenvorming…onvermijdelijk of je moet in het koelwater chloor injecteren en die gaan je panelen naar de foetter helpen….. allemaal zaken waar geen rekening mee gehouden wordt .
  Zo een wallpower: de kleinste kost ongeveer 8500Eu en voor een degelijke installatie heb je er reeds twee nodig.
  Indien je hier werkelijk of grid wil werken: het is echt niet rendabel wat ook voorgeschoteld wordt door de installateurs. Zaak is: indien je het wil doen, doe het dan goed en geen halve oplossing die later tot een grote ontgoocheling zal leiden, dan is het te laat
  indien als noodoplossing: voor de weinige keren en duur wat hier, toch bij ons in Chumphon, de stroom uitvalt kan men zich beter redden met een aggregaat welke veel minder problemen en kosten meebrengt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website