Beste lezers,

Iets voor de experts onder ons: ik was vandaag in Global House, Pranburi en zag daar zonnepanelen aangeboden van het merk Jinko, 325 w (JKM325PP-72) voor 6500 Baht per paneel. Op internet zocht ik naar vergelijkbare panelen: bij Lazada 8000 Baht en in Nederland voor 325 Euro (Panasonic).

Voor 8900 Baht kun je dan ook een automatische Voltage Stabiliseerder kopen van LiOA (SH – 10000).

Nu lijkt me dit aantrekkelijk worden, ik dacht er aan iedere maand een zonnepaneel (of twee) te kopen, totdat ik genoeg heb om ons huis van stroom te voorzien. ‘s Nachts dan wel nog stroom van het net, maar uiteindelijk zou ik de stroom door de zonnepanelen op willen vangen door accu’s of een tesla powerwall of in die richting. Zou het dan toch eindelijk zover kunnen zijn dat we zelf onze stroom kunnen opwekken?

Ik verbruik in ons kleine huis (omdat we niet aan het grote stroomnet komen) voor gemiddeld 3000 Baht per maand aan stroom. Wanneer wij ons huis aan het vaste net willen laten aansluiten, moeten we palen kopen en een omvormer, die alles samen ook al erg veel kosten en die door een eventuele latere buur gratis gebruikt gaan worden. Dat wil ik niet en door de hoge stroomprijs en de nog steeds voorkomende stroomuitvallen, zou ik graag een alternatieve stroomopwekking in ons huis hebben, waarbij mijn voorkeur naar zonne-energie uitgaat.

Wat zou ik voor een huishouden nodig hebben? Ik weet niet hoe ik het moet berekenen. Nu hebben we maar één aircon, maar er komt er nog een bij…

Groet,

Sjaak S


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

43 reacties op “Lezersvraag: Zelf stroom opwekken met zonne-energie, hoeveel heb ik nodig?”

 1. Khun Peter zegt op

  In Nederland is het terugverdienmodel van zonnepanelen gebaseerd op het terug leveren van stroom aan het stroomnet. Daarnaast zijn er ook nog subsidies en belastingmaatregelen. Zolang je in Thailand nog geen stroom kan terugleveren aan het net, zal het rendement van zonnepanelen beperkt zijn en het lang duren voordat je de investering er uit hebt. Zo’n Telsa Powerwall kost € 10.000,- daar komen de panellen nog bij.

 2. teun zegt op

  Ik heb elke nacht 2 airco’s draaien en overdag soms 1. Daarnaast draaien overdag 2 fans. twee keer in de week een wasmachine en 3 x per week een vaatwasser. Daarnaast een waterpomp en wat verlichting ‘s avonds.
  Gemiddeld over het jaar denk ik dat ik TBH 2.000 aan stroom kwijt ben. Waarbij het grootste deel dus ‘s nachts door de 2 airco’s.

  Ik denk dat je berekening van de terugverdien tijd daarop gebaseerd kan worden (eventueel met wat aanpassingen als je meer of minder airco’s draait.

  Mijn gevoel zegt, dat het zonnepanelen (nog) niet echt rendabel zijn.

  • Harrybr zegt op

   THB 2000 / jaar ? ? aan stroom

   • Kees 2 zegt op

    Nee, Teun bedoelt uiteraard gemiddeld per maand, berekend over de duur van een jaar.
    (Met 1 airco in een studio zit ik al op 1000 of meer per maand.)

   • Georges zegt op

    Ik denk een nulletje meer?

 3. Adri zegt op

  Hallo
  1 paneel levert in Nederland 280 kWh op. Een paneel in Thailand ongetwijfeld meer. Dus als je je verbruik kent weet je het. In Nederland heb je voor n gewoon huishouden 13 nodig.

  Adri

  • Arjen zegt op

   In Nederland levert de zon een vermogen van rond de 440-480 watt M2 (vierkante meter). In Thailand rond de 990 Watt. Echter, hoe kouder hoe hoger het rendement van de panelen. Dus, haha, in NL produceren je panelen meer dan in Thailand.

   Arjen

 4. De Inquisiteur zegt op

  Heb daarover al prijzen gevraagd voor ons huis. Gelijkvloers en verdieping, normaal stroomverbruik.
  Toen, 2 jaar geleden, 400.000 baht, all in.
  Maar zoals Khun Peter zegt, geen terugverdien mogelijkheid.
  Aan een verbruik van gemiddeld 1.400 baht per maand is het dus geen optie voor een 60-jarige.

  • Harrybr zegt op

   Zelfs als er 250.000 THB betaald moet worden om op het lichtnet aangesloten te moeten worden schiet het met zo’n THB 17.000 / jaar ook niet op, maar wordt het wel overwegenswaardig

 5. TC zegt op

  Voor Nederland gemiddeld huishouden 16 panelen á 240 KwH. Afmetingen van de panelen 1.650 x 1000.
  In Thailand wordt het altijd om ca. 18.00 donker, dus in zomermaanden is er in Nederland meer opbrengst.

 6. l.lagemaat zegt op

  Is een generator geen optie?

 7. tooske zegt op

  Allereerst zul je moeten bepalen hoeveel kw/u je nodig hebt.
  Je gebruikt nu voor thb 3000 dat is bij de huidige stroomprijs 750 kw/u en dat is best veel. Maar je geeft aan niet op het stroomnet te zijn aangesloten, hoe krijg je dan nu je stroom?
  Als je daadwerkelijk 750 kw gebruikt kun je het met accu’s wel vergeten zelfs met de tesla powerwall deze heeft een max opslag van 7 of 10 kw.
  Verder heb je een charge-controler en een inverter nodig. De door U aangehaalde LiOA (SH – 10000) is waardeloos dat is een spanningsregelaar die je kunt gebruiken bij onvoldoende netspanning om deze wat op te krikken. bv je krijgt van het net maar 200 V dan regelt deze omvormer de spanning omhoog naar de gebruikelijke 240 v. Zonnepanelen leveren gelijkstroom en die moet je omzetten naar wisselstroom.

  Heb zelf al ruim 6 jaar 14 panelen en ben er erg tevreden mee, halveer hiermee mijn stroomkosten elke maand, zit wel op het net aangesloten, wat ik overdag teveel produceer lever ik terug aan het net en gebruik ik ‘s nachts.
  Mocht je vragen hebben neem dan contact met me op wil je graag op gang helpen.

 8. Harrybr zegt op

  In NL kost stroom (mijn geval) € 0,038/kWh, de rest = (energie +BTW)belasting, waar de staatskas de uitgaven weer mee financiert. In NL kan je de overtollige stroom, teruggeleverd aan het net voor de volle 100% salderen, oftewel: zadel je de rest op met het ophoesten van die belastingen. In 2020 stopt die staatsgekkigheid, en gaan we naar een ander systeem. Rendement en terugverdienen… is er uit MIJN berekening nog nooit gekomen.
  In TH zult u dat salderen niet kunnen idem VAT teruggave, maar heb je andere problemen als de simpele NIET-beschikbaar zijn van het openbare stroomnet, oftewel: eigen aggregaat.
  Een paneel levert een bepaalde Watt-piek (Wp) op, in NL ca 80% van het continue totaal. Oftewel: 3000kWh/jr nodig, dan ca 12 panelen a 325Wp ( 12 x 325*0,8 = 3120kWh). Dit + omvormer/stabilisator en op het dak leggen enz. Er wordt mij in NL verteld, dat die omvormer wel permanent aan het net moet liggen en niet via een UPS zichzelf kan voeden, oftewel: in TH zinloos, want waar die hele heisa voor doen, als je toch al aan het net zit. Dus stroomuitval net = zonnesysteem ook uitgevallen. IK snap dat niet, doch… UPS systemen in de Kenniseconomie NL zijn niet echt een bekend fenomeen.
  ALS dat wel zou lukken, heb je een geheel zelfstandig systeem, wat enkel werkt als het licht is en in TH extra sterk met de zon er recht boven. Hiermee de airco “voor laten koelen” voor de warme nacht en omgekeerd als in NL alles met dag=zonnestroom doen. ‘s Nachts het aggregaat aan resp LED lampjes 12V DC op de autoaccu. ( een stel parallel geschakeld ook voor de 12V TV ?)
  Overigens: die panelen hebben een rendement van ca 17-20% tov het ingevallen zonlicht. Als over ?? jaar dat rendement 40-60% wordt, zijn deze cellen dus achterhaald. En al helemaal, als ook de elektrische auto daarmee gevoed moet worden t.z.t., dus dak “te klein” = oude cellen de recycling in. Weg rendement over 10 jaar.
  Erg geïnteresseerd in het verdere verhaal harryromijn at gmail punt com

 9. Arjen zegt op

  Beste Sjaak…. (en ja je kent me…..)

  Airco laten draaien op solar kan wel, maar vereist een enorme accu bank. Reken op iets van 1.000.000 Baht aan accu’s. En op een regenachtige dag zullen je aico’s het dan niet doen. Wil je daar altijd over kunnen beschikken ga je meer naar de 2.000.000 Baht. Die dan een levensduur van 4-5 jaar hebben. Terugverdientijd oneindig. Als je de levensduur van dezelfde accu’s wilt verlengen naar zeg 15 jaar, reken dan op een investering in accu’s van 4 miljoen Baht.

  Als je een goede onderspanningsbeveiliging inbouwt, en genoegen neemt met een regelmatige uitval van je eigen voorziening door te weinig capaciteit is een investering van 0-4.000.000 Baht mogelijk.Hoe meer je naar de 4.000.000 gaat hoe langer je kan draaien op je eigen elektra. Maar zelf opslaan, betekent oook een eigen lader (die heel groot moet zijn om aan je gevraagde capaciteit te voldoen). Een gigantische inverter die je maximaal verbruik kan leveren als het 40 graden is en alles “volgas” draait. Reken maar op een nvestering van 8-10 miljoen baht.

  Ik heb niets uitgerekent, want daar geef je veel te weinig informatie voor.

  Wat Khun Peter zegt klopt niet. Je kan in Thailand perfect electriciteit terugleveren als je een oude draaistroom meter hebt (de meter met een aluminium schijf die rond draait) Zorg dan dat je nooit meer terug levert dan je verbruikt over 24 uur. Als je onder de 400 Baht komt wordt je rekening volledig kwijtgescholden. In Thailand kent men ook geen vastrecht. Als je een nieuwe (digitale) meter hebt wordt het iets lastiger, maar die zijn nog erg zeldzaam, zelfs bij nieuwe installaties. EN als hij gewoon eenvoudig geinstalleerd is, telt ook die digitale meter terug.

  En er is in Thailand het “Rooftop solar Program” als je daaraan mee doet kan je je opgewekte electriciteit gunstig verkopen aan de EPA. Beste Khun Peter, je beter eerst eens verdiepen in de materie!

  Arjen.

  • Ger-Korat zegt op

   De regeling dat als je rekening minder was dan 90 baht dat je dan niet hoefde te betalen, is al afgeschaft. Ken voorbeelden van een lage rekening, zelfs 5 baht, die betaald dienen te worden.

  • Peterdongsing zegt op

   Sinds wanneer wordt de rekening kwijt gescholden als hij onder de 400 Baht is? Dat gerucht heb ik al meer gehoord, ook als hij onder de 200 Baht is. Ik kan je vertellen dat dit niet juist is. Ook niet hier in de Isaan. Heb hier nog een klein huisje wat onbewoond is. Maandelijks 100-150 Baht rekening. Deze moet gewoon betaald worden.

   • Arjen zegt op

    Misschien omdat het huisje onbewoond is? Wij hebben regelmatig een rekening van onder de 400 Baht, en betalen dan niets.

    Zal vas een heel logische Thaise verklaring voor zijn!

    Arjen.

  • lung addie zegt op

   Beste Arjen,
   waar jouw getallen vandaan komen weet ik niet maar je goochelt hier met miljoenen dat het niet mooi om zien is. Sjaak S spreekt wel over een stroomvoorziening van 1 huis en niet over een appartementsgebouw of een ganse straat. Als je weet dat je voor 1 ‘tractiebatterij’, welke een capaciteit heeft van 140A/h, ongeveer 4000THB betaalt dan heb je voor 4.000.000THB zowat 1000 batterijen. Dat is een serieuze zaal vol. Een investering van 8-10.000.000THB? Heb je die cijfers zelf eens goed bekeken? Hoe realistisch is dit denk je zelf? Ik denk dat jij je zelf eens zal moeten verdiepen in de materie want dit klopt van geen kanten.

   • Arjen zegt op

    Beste Lung Addie,

    Ik weet heel goed waar ik over praat. Ik heb een solar systeem aangelegd als UPS voor mijn huis. Als ik overproductie heb gebruik ik mijn eigen voorziening om wat elektriciteit te besparen. Voor 8-10 miljoen Baht heb je inderdaad een hele hoop accu’s. Maar helaas, met alleen accu’s doe je niets. je hebt ook panelen nodig, laders en inverters. Als je het goed doet heb je meerdere (minimaal 2) laders en inverters, daar deze dingen geen oneindig leven hebben, en als ze stuk zijn je ineens in het donker zit. De accu’s gaan normaal gesproken niet “ineens” stuk. Mijn kleine installatie kostte mij ongeveer 1 miljoen Baht. Dat is wel ongeveer 8 jaar geleden. Misschien dat dezelfde installatie nu de helft kost? Mijn deepcycle accu’s (geen idee wat je met een tractie batterij zou moeten??) van 200Ah hebben mij 9.000 Baht/stuk gekost, en ik heb er 40

    En dan heb je ook nog kabels nodig, spullen om de boel te monteren. Wat beveiligingen. Ik bestuur ook nog alles met een PLC, en die was ook niet gratis.

    Ik schreef ook dat je voor 4.000.000 miljoen een installatie hebt die je redelijk betrouwbaar van electriciteit kan voorzien. Dat is dus een redelijk betrouwbare installatie. Sjaak schreef eerst dat hij geen aansluiting op het grid heeft. Dan is het dus maar net hoeveel je uit wilt geven om niet in het donker te zitten.

    Nu heeft hij ineens wel een aansluiting op het grid, die een beetje dure electriciteit levert. Nu ja, dan moet Sjaak dus gewoon een beetje gaan rekenen, en dat heb ik ik ooit eens gedaan. Ik heb niet gegoocheld, en ik heb zelfs een hekel aan chogelen. Ik heb gewoon geinvesteerd. En niet om geld te besparen, maar als er weer eens een black-out bij ons is, en zij het enige huis zijn met licht, vind ik dat toch wel erg leuk. En er gaan bij ons ook nooit meer motoren van koelkasten, wasmachines of pompen kapot.

    Arjen.

  • Ben Korat zegt op

   Arjen ken je mij iets meer vertellen over dat roof top programma in Thailand?
   Mijn email adres is bennederland@hotmail.com
   Mvg. Ben Korat

   • Arjen zegt op

    Nee dat kan ik niet,

    Het was mij veel te ingewikkeld. Ik hb een hybride systeem aagelegt. Als ik op mijn eigen electra draai koppel ik ons huis los van het grid.

    Arjen.

 10. Jan zegt op

  Het rendement van zonnepanelen licht in Thailand lager dan in Europa,door te warm en vochtig,ge kunt beter een aggregaat kopen dat automatisch aanslaat wanneer de electriciteit uitvalt,ook de kostprijs van een KWh is hier veel goedkoper dan in Europa ,dus terugverdienen NOOIT.

  • tooske zegt op

   Ben het hier helemaal niet mee eens, het rendement in Thailand is vele malen hoger dan in Nederland, gewoon veel meer zonne-uren per dag en dit 365 dagen per jaar.
   Ook in Thailand is de terugverdien periode ongeveer 7 jaar net zoals in Nederland en ja dit komt door de lage stroomkosten en het veel hogere rendement door het mooie weer.

 11. Arjen zegt op

  Oh Ja, zoals Tooske al zegt, een AVR (Automatic Voltage Regulator) zal je niets helpen om op solar te draaien.

  Een AVR regelt de aangeboden spanning naar beneden of boven bij, afhankelijk van het aanbod. Het ding probeert op 220 Volt te blijven. Is de spanning te hoog dan is er (binnen de limieten van het apparaat) geen probleem. Is de spanning te laag, regelt het ding ook bij, maar neemt je stroomgebruik (het aantal amperes dat je van het net betrekt) enorm toe. Omdat je stroommeter (het ding wat je verbruik meet) een Watt meter is zal dit niet tot een toename in je rekening leiden (zeer minimaal) Echter het zou goed kunnen dat je hoofdzekering de geest geeft. En als het “Thais” is aangelegd kan die hoofdzekering wel heel blijven. Dan fikken gewoon je kabels uit. Een AVR is (elektrich gezien) erg traag. Het heeft een response tijd van iets van 0.4 seconden Dat is voor lampen en kookplaten, koffiezetmachines ed geen probleem. Maar computers en moderne LED TV’s vinden dat niet leuk….

  Als je op solar draait regelt je inverter een perfect sinusvormige spanning van 220V DIE NIET SYNCHROON AAN HET NET IS!!!!! Je moet dus loskoppelen van het net als je op je eigen voorziening wilt draaien….

  Arjen.

  • Harrybr zegt op

   Het niet synchroon zijn aan het net van die inverter: is DAT de reden, waarom dat de kring over de UPS niet werkt ? ( voor mij is dat deel uit het verhaal nog erg vaag )

   • Arjen zegt op

    Nee dat is een hele logische beveiliging voor het net. Het heet “Island protection” (ik weet niet zeker of het in het NL ook “Eiland Bescherming” heet)

    Een spanning van boven de 48V maakt je huid geleidend. Een stroom van boven de 40mA kan dodelijk zijn. Een kleine inverter levert al gauw 220V/4A Genoeg om dodelijk te zijn. Als er een storing aan het net is, en er wordt afgeschakeld zodat de monteurs bijvoorbeeld kabels kunnen vervangen, en jij levert gewoon spanning aan het net, kan dat dodelijk zijn voor de monteurs.

    Arjen.

 12. Eric zegt op

  Vergeet niet dat de meeste omvormers eerst netspanning moeten zien alvorens ze gaan leveren.
  Je zult dus een off-grid systeem moeten kopen. Ik denk dat het leuk is om er een pasr paneeltjes neer te leggen een een kleine generato voor backup en het daar bij te laten.

 13. jan zegt op

  Aangezien er veel over geschreven wordt waarop ik niet echt een berekening kon maken voor hier in Thailand heb ik vorig jaar twee panelen van 250 watt, Een 3000 watt omvormer 24v / 220v, 2 x accu zonnen energie type Globatt van 150 Ah per stuk en een Solar charge controller aangeschaft Heb er een 24 volt installatie van gemaakt ivm verliezen bij 12 volt. nog beter zou 48 volt zijn, echter 48 volt apparatuur is moeilijker te vinden. Ik gebruik de installatie nu voor de bouw wat uitstekend gaat, pomp water soms uren per dag op 40 meter diepte met een standaard pomp 220 volt wel twee pijp pomp ivm diepte daar ik die nog had. verder alle bouw apparatuur behalve het las apparaat kan ik de hele dag er mee werken. Ben er inmiddels achter dat er 2 panelen bij moeten daar de capaciteit in de koelere tijd aan de krappe kant is en de pomp meer dan 500 watt gebruikt . Wel goed voor de accu capaciteit test De twee accu’s is voor nu voldoende maar daar zullen er nog minimaal twee bij moeten verwacht ik. Wat vooral belangrijk is de hoek en richting hoe de panelen liggen. Omdat ik die precies volgens de voor waarde heb geplaatst heb ik bijna de gehele dag hoog rendement van de panelen. Het huis in aanbouw wordt goed geïsoleerd en grote overstekken waardoor ik hoop dat het huis overdag te koelen en in de nacht genoeg heb aan ventilatoren en led verlichting waardoor er geen grote opslag nodig is daar dit het duurste is, en ook om de 4 tot 6 jaar vervangen moet worden. Straks wordt de pomp waarschijnlijk nog door een 24 volt type vervangen en al de overige apparatuur in huis ook 24 volt om zo min mogelijk de omvormer te gebruiken ivm verlies.
  Gezien de prijzen zou ik gewoon eens beginnen net als ik en kijken waar je uit komt. Ik ben er aan begonnen voor de hobby en omdat de stroom hier in het dorp heel vaak uitvalt.
  Tot nu toe uit gegeven; 2 x 6500 thb accu’s Globatt 150 Ah, 2 x 250 watt panelen 10000 thb gekocht in Bangkok toen ik daar toch moest zijn. Goede Pure Sine Wave Solar Inverter 24V 220V 3000 W 210 euro, en EPever Tracer 4210A Solar Controller MPPT type 40A. 80 euro.
  paar tips Koken op gas. warm water door een metalen tank op 4 tot 6 meter hoogte plaatsen plastic tank van 1000 of 2000 liter voor gewoon gebruik. Overdag vol pompen, in de avond de pomp geheel afschakelen daar als de tanks op 4 tot 6 meter hoogte staan de water druk meer dan voldoende is.pompen.
  Voor zover mijn ervaring.

  Gr, Jan

  • Jos zegt op

   Jan en Harryr even jullie aandacht …

   Over dat pompen van water door Jan, en een voorgaande post van Harrybr over een volledig autonoom systeem ….

   Je kan dat overdag opgepompte water, in de avond als de zonnepanelen te weinig of geen stroom leveren, kunnen laten uitstromen naar een lager gelegen basin/vat o.i.d.
   Tijdens dat terugstromen kan je met een rad/schoep gekoppeld aan een motortje weer stroom genereren.

   i.p.v. van een accu gebruik nu het water als energie-opslag.

   Of dat voldoende is om je airco’s en led-lampen ‘s avonds te laten werken weet ik niet.
   Misschien dat iemand dat hier kan uitrekenen?

   • Jos zegt op

    Het is dan een zeer stabiele energie bron zijn.
    Overdag 2 zonnepanelen nodig voor de airco en verlichting.

    Zou het rendement met wateropslag en terugwinning 50% zijn, dan zijn het dus nu 4 panelen.
    Vervolgens nog uitrekenen hoe groot je bassins moeten zijn.

   • Jan zegt op

    Ben nu nog in de bouw maar wil straks inderdaad met een 24 volt auto dynamo gaan experimenteren om die tussen de terug stroom van het water te gebruiken. Op deze manier kun je wat terug winnen echter zal het niet genoeg zijn maar alle beetjes helpen. Wat ik al eerder schreef goeie isolatie en overdag koelen zal het moeten worden ivm de opslag. Verder nog een 24 volt pomp deepwell pomp gekocht om van de inverter op den duur af te komen. De Solar controller zorgt er echter ook voor dat de accu’s niet onder de 24 volt komt tussen de inverter schakelt onder die spanning af.

  • Arjen zegt op

   Hoe minder accu’s, hoe dieper ze ontladen worden, hoe korter de levensduur van je accu’s.
   De meeste inverters draaien door tot ongeveer 22V (bij een 24V systeem) beter is om de inverter af te laten schakelen bij een spanning onder de 24.5V (moet je dan wel zelf iets voor maken). Een 24V systeem is bij 24V al helemaal leeg. Ook je deep cycle accu’s gaan kapot bij een spanning onder de 24V.

   Arjen.

 14. Sjaak S zegt op

  Interessante informatie tot nu toe. Ja, ik heb al met mensen in het verleden gesproken en ken een Thai die zonne-energie installaties bij privé bouwt. Ik had hem nog nooit naar prijzen gevraagd, want tot nu toe vond ik het duur en ik kan me een volledige installatie in één keer niet permitteren.
  Nu de prijzen van de panelen toch lager liggen dan een paar jaar geleden, is het misschien toch de moeite waard, dacht ik. Maar na het lezen van de kosten om de stroom op te sparen, de problemen met het switchen tussen netstroom en stroom via zonne-panelen, is het me toch een beetje te link.

  Maar om terug te komen op de stroomkosten die ik maandelijks heb. Wij wonen in een straat waar geen stroomvoorziening van de energie leverancier is. Wel staan masten langs de straat waar de onze op uitmondt. Het probleem is, dat wij nu zogenaamde “tijdelijke” stroom hebben. Wij zijn weliswaar aan het stroomnet aangesloten, maar krijgen een lager voltage, maar daarvoor een hoger wattage (kan ik dat zo zeggen?), waardoor de stroomsterkte voldoende levert, maar de prijs de dubbele is, omdat naar het aantal watt wordt afgerekend. (Zo heeft mij een buurman dat uitgelegd).
  Willen wij in het genot komen van de permanente stroom, dus 230 Volt en minder Watt, dan moeten wij een kast kopen die dat omvormt, een aantal grote betonnen palen en kabels. Daarvoor moeten wij dan uit eigen zak circa 60.000 baht betalen. Dat zou natuurlijk na een aantal jaren weer terugverdiend zijn, omdat we dan nog maar de helft betalen. Echter heb ik er een probleem mee, dat wij dat extra moeten betalen, terwijl een straat met meer dan vier huizen, deze gratis geplaatst krijgen. Wij zijn het enige huis in de straat die deze aansluiting nodig heeft. Naast ons ligt een stuk land dat op een koper wacht. Voor zover ik het begrepen heb, zouden de nieuwe buren dan via de door ons betaalde leiding stroom krijgen, maar er zelf geen cent meer voor hoeven te betalen…
  Nou is de stroom naar Thaise verhoudingen duur, maar mijn energieplaatje in Thailand is nog steeds slechts 25% van hetgeen ik in Nederland betaalde (gas en stroom). Dus ik kan me nog daarin schikken.
  Ik heb net mijn rekening van deze maand bekeken: ik weet niet of dat iets duidelijker is, want er wordt niet over Watt, maar eenheden gesproken: deze maand hadden we 461 eenheden, wat op 3289,77 Baht neer komt. We betalen dan ongeveer 7,13 Baht per eenheid.

  Wat hebben wij aan apparaten aangesloten? Een airconditioning, drie pompen die 24/7 lopen (mijn vijver), een koelkast en een waterkoeler. De airconditioning verbruikt veruit het meeste. Ik had de pompen van de vijver in het verleden slechts 16 uur per dag lopen, maar zelfs nu ze 24 uur lopen, verbruiken ze niet echt veel meer stroom. Ik denk per maand 200 baht meer…

  Een aggregaat is natuurlijk een oplossing voor wanneer de stroom uitvalt. Dat gebeurt wel af en toe, maar in de vier jaar dat we hier wonen, is het misschien twee keer gebeurd dat het langer dan een uur was.
  Waar wij wel last van hebben, is dat er te weinig spanning op onze toevoer is. Wanneer ik de verhitter van de douche af en toe eens gebruik zie je dat de lampen minder sterk branden! En wanneer iemand een lasapparaat gebruikt, moet ik echt andere apparaten (de pompen) uitzetten, omdat er anders niet voldoende stroom is.

  In ieder geval heb ik voorlopig weer stof om over na te denken. Bedankt voor de snelle reacties!

  • Arjen zegt op

   Sjaak, je gooit nogal wat termen door elkaar.

   De spanning, (Het Voltage) kan je vergelijken met de waterdruk.
   De stroom, (het Amperage) kan je vergelijken met de waterflow.
   Het vermogen (Watt) is het produkt van Volt x Amperage. Als dat gedurende een uur 1.000 Wat is is dat 1KWh, en dat is ook de eenheid op je rekening. Kan je dus vergelijken met de hoeveelheid water.

   Als de spanning afneemt (Druk) moet de stroom (Flow) omhoog om hetzelfde vermogen (hoeveelheid) te krijgen. Je betaalt Kwh (dus watt/uur) Je zekering meet echter stroom, en je zekering is berekend (dat zou zo moeten zijn….., maar ja Thailand) op de stroom die je kabels kunnen hebben zonder uit te fikken.

   Wat gebeurt er als de spanning instort? Ohmse belastingen gaan minder hard werken, want het product van V x A wordt lager. Je water koker zal er dus langer over doen om het water te laten koken. Je douche wordt kouder, en de rijst wordt niet, of heel langzaam gaar. Gloeilampen geven minder licht.
   Maaaaaaar, motoren proberen het vermogen dat ze moeten leveren te leveren. De stroom gaat dus enorm omhoog (Een motor van 1.000 Wat trekt bij 220V 1.000/220 4.5A, als diezelfde motor op 180 Volt draait trekt hij 5.5A. Dat vind die motor niet leuk. Een en ander is erg afhankelijk van het feit wat je powerfactor is (dus de verhouding tussen capacitieve en inductieve belastingen, motoren zijn inductief, verlichting is meestal capacitief)

   En om je probleem op te lossen, vraag gewoon een permanente aansluiting, met het voltage dat je nu hebt. Dan ga je de standaard prijs van iets van 4.8 Baht/Kwh betalen. En koop een AVR. Koop hem zo groot mogelijk als je budget toelaat.

   Installeer een voltmeter voor je AVR en na je AVR (meestal heeft een AVR er één ingebouwd) en maak daar af en toe filmpjes van. Sta één maal per maand op de stoep bij je plaatselijke EPA en laat ze zien dat ze niet voldoende spanning leveren. Zeker als de volgende bebouwing komt zal er wel een trafo op hun kosten geplaatst worden.

   Arjen.

  • bert zegt op

   Zou toch eens na die pompen kijken.
   Een beetje een grote pomp van 150 W x 3 = 450 W/uur
   24 uur x 450 x 30 dagen = 324.000 W = 324 Kwh= 324 Unit.

   Kleinere pompen natuurlijk minder, maar toch gebruiken die krengen veel stroom.
   Wij hebben de vijver (om andere reden, te veel werk ) weg gedaan en dat scheelde bijna een derde op de stroom rekening.

   • jan zegt op

    Kopt, voor de pomp was ik ook wat bang dat het niet zou lukken maar met de twee panelen en de twee accu’s wijst de praktijk uit dat dit voor nu voldoende is. Later als de bouw gereed is wil ik ook nog met de 24 volt pomp gaan kijken wat dat op levert., buiten het energie verbruik is die pomp ook handiger daar er die gelijk op de Solar controller aangesloten wordt wat ook weer beter is voor de accu’s. Ik heb het hier wel over pompen voor de watervoorziening in huis die bij mij op bijna 6 meter hoogte staan voor de water druk. Allemaal bewuste keuzes om te kijken of ik zonder energie uit het net het huis kan voorzien.

 15. lung addie zegt op

  Beste Sjaak S,
  na het lezen van je eigen reactie ben ik van mening dat jouw probleem ergens anders ligt. Heb je al eens gekeken wat voor een elektriciteitsmeter je hebt? Je schrijft hier dat jullie een lagere spanning hebben… hoeveel Volt is dit, 110V ipv 230V? Dat mag in feite niets veranderen aan het opgenomen vermogen. Bij een lagere spanning zal enkel de stoomsterkte hoger zijn voor eenzelfde vermogen. P = U x I (Wet van Ohm) En je wordt berekend op de opgenomen ‘UNITS’,. waarbij 1 Unit = kW/h
  Met de cijfers welke je noemt betaal je ongeveer het dubbele als wat een normaal verbruik zou moeten zijn. Indien er een 220V meter op uw installatie staat dan zet die het boeltje verkeerd om want die meet de spanning niet maar draait sneller of trager naargelang de stroomsterkte welke door de spoel gaat. Check dit eerst eens al voor je een miljoeneninvestering, opgegeven door Arjen, zou doen.

  • Arjen zegt op

   Beste Lung Addie,

   Die steken onder de gordel zijn niet zo aardig, maar goed….. Als Sjaak een autonome installatie wilt hebben moet hij investeren. En dat loopt gauw in de miljoenen. Als hij alleen terug wil leveren dan is de investering veel lager (ik denk dat Tooske dat doet)

   Als hij zijn probleem met de te lage spanning wil oplossen, kan hij gewoon een AVR kopen, en heeft hij voor 20.000 Baht al een hele grote jongen staan.

   Geloof jij zelf dat er ook maar één Thais huishouden is die een nominale spanning van 110V krijgt van de EPA??

   Arjen.

  • Sjaak S zegt op

   Lung Addie, ik weet dat ik het dubbele betaal. Dat werd mij ook al gezegd toen ik ons huis aan het stroomnet liet aansluiten. Daarom is het een “tijdelijke” voorziening. Om de goedkopere stroom te krijgen, moet ik me aan het net laten aansluiten. Dat kost dan weer eens tussen de 60.000 en 80.000 Baht. Wanneer je in een straat 4 huishoudens hebt, krijg je deze aansluiting voor niets.

   Maar nog een andere vraag: wat kan ik met deze zonnepanelen van global house dan wel doen? Ik denk dat 6000 Baht toch al stukken goedkoper is dan de prijzen van vroeger…

   Maar zoals ik al schreef, ik wacht dan maar weer een tijdje af… in een jaar ziet het er weer anders uit.

   • Arjen zegt op

    Sjaak,

    Hier klopt iets niet. Als je al een aansluiting hebt (en die heb je) kan je die laten omzetten in een permanente. Je moet vooral aan de volgende eisen voldoen:

    Je huis moet “bestaan”. Dus er moet een registratie en huisnummer zijn..
    Elektrisch moet het kloppen: dus tegenwoordig aardlek schakelaar, MEN systeem, aarde pen en aangelegd aarde systeem. EN je installatie moet aangelegd zijn door een erkende elektricien (geen idee waar die te vinden, maar het is een eis)

    De omzetting vam een tijdelijke naar een permanente aansluiting is dan kosteloos.. de tijdelijke aansluiting is wat ze in NL “bouwstroom” noemen.

    Arjen.

   • lung addie zegt op

    Beste Sjaak S

    ik kan je enkel de raad geven Rajen te raadplegen, dat is hier, aan zijn reacties te zien, de grote specialist. Ik zelf ben maar een voorbijgestreefd ingenieurken elektro – mechanica die, nog steeds, een eigen bedrijf industriele elekriciteit leid met zowel traditionele als alternatieve stroomvoorziening en weet daar eigenlijk niets van af. Hobbyisten weten dat veel beter, ook al spelen ze met getallen die je doen duizelen. 40 batterijen van 200A/h= 8000A/h, wat wil je daarmee voeden? Dat zal al geen gewoon huisje zijn, daar zal mogelijk in de kelder of op zolder wel iets geinstalleerd zijn die veel verwarming ( stroom ) nodig heeft. Wie kan zich een investering van 8.000.000THB, toch nog steeds 200.000EU. veroorloven om een huis van stroom te voorzien? NIEMAND, zeker niet in Thailand. Wie heeft 40 200A/h batterijen nodig? Niemand …. en dat zijn geen steken onder de gordel, dat zijn gewoon naakte cijfers.

 16. Ruud zegt op

  The Thai government will end the decade-long restriction on households and commercial buildings selling power generated by their solar rooftops to state utilities in the fourth quarter of the year.

  Deregulation will open the door for detached houses, warehouses, factories and offices to sell their leftover capacity to the Electricity Generating Authority of Thailand (Egat).

  The buying rate is being fixed at below 2.6 baht (US$0.08) per kilowatt-hour, according to the Energy Ministry.

 17. Hans Pronk zegt op

  Hier is informatie te vinden over de opbrengst van zonnepanelen voor elke plaats op de wereld, rekening houdend met richting, hellingshoek en gemiddelde bewolking e.d.:
  http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php?map=africa&lang=en
  En ook nog eens per maand. Dus als je verbruik elk jaar in een bepaalde maand hoog is, kan je de hellingshoek zodanig kiezen dat je die bewuste maand ook de hoogste opbrengst krijgt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website