Beste lezers,

Het zit zo, ik ben zeeman en werk minimaal 6 maand per jaar. Hierdoor, wanneer ik niet in nederland ingeschreven zou staan, zou ik volgens de belastingverdragen met bijvoorbeeld Thailand in het nieuwe vestigingsland belasting mogen gaan betalen.

Ik ben gemiddeld nog 1 maand per jaar in Nederland voor familiebezoek en werkgerelateerde visumaanvragen en behoud mijn huis in nederland (ben er alleen nooit) nu zou ik in dit geval dus belasting mogen gaan betalen in Thailand.

Nu lees ik in het belastingdossier dat in Thailand in mijn geval geen belasting geheven zou worden: “Taxpayers are classified into “resident” and “non-resident”. “Resident” means any person residing in Thailand for a period or periods aggregating more than 180 days in any tax (calendar) year. A resident of Thailand is liable to pay tax on income from sources in Thailand as well as on the portion of income from foreign sources that is brought into Thailand. A non-resident is, however, subject to tax only on income from sources in Thailand”.

Ben ik hierin correct dat ik omdat ik minder dan 6 maand per jaar in Thailand verblijf ik dus geen belasting over mijn loon zou hoeven betalen?

En zo ja, ga je hier gedoe met de Nederlandse belastingdienst over krijgen?

Ik ben heel benieuwd naar jullie advies en ervaringen.

Groet,

Bauke


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Lezersvraag: Ik ben zeeman mag ik er voor kiezen in Thailand belasting te betalen?”

 1. Cornelis zegt op

  Als de woning in Nederland een koopwoning is dan blijft u in Nederland belastingplichtig.

  Het gaat hier ook niet over waar u belasting zou “mogen” betalen,
  maar waar u belasting “moet” betalen.

  Ik weet niet of er voor zeevarende in het Nederlandse belastingstelsel een uitzondering is.
  Dit is bv. wel zo voor uitgezonden ambtenaren.

 2. Cornelis zegt op

  Kwam dit tegen.

  Vooropgesteld dat je jezelf niet uitschrijft uit NL kan je ook gebruik maken van de regeling voor lucht en zeevarenden welke inhoud dat als je meer dan 180 dagen uit NL bent en dus ook werkt je in een ander belastingtarief valt.

  Voor zeevarenden zijn er dus uitzonderingen!
  Raadpleeg dus een expert op het gebied van zeevarenden.

 3. lieuwe zegt op

  Wanneer je jezelf niet uitschrijft, betaal je hetzelfde belastingtarief als waar in je nu zit. Wanneer je jezelf uit laat schrijven, ben je, wanneer je werkt voor een Nederlandse rederij,’ter voorkoming van dubbele belasting, belasting schuldig in Nederland’ . Je kunt vrijstelling krijgen voor premie’s sociale verzekeringen, je loonbelasting voor je basisgage zal ongeveer 5% zijn en over al het overige (overwerk,13de maand en vakantie geld) wordt 42% geheven

 4. Sjaak S zegt op

  Tot 2007 moest je belasting betalen in het land waar je je lijfelijk het meeste ophield. Voor zeevarenden en vliegend personeel (behoorde ik aan toe) kon je destijds je loonbelasting daarbuiten laten inhouden. Dit betekende dat je in het land waar je werkte, maar niet woonde niks betaalde. Dit bracht veel verwarring met zich mee en ook waren er enkelen die dan bijvoorbeeld in Spanje woonden, in Duitsland als vliegend personeel werkten en in Spanje toch geen belasting betaalden.
  Dit is sinds 2007 niet meer het geval. De 180 dagen regeling bestaat niet meer. Je betaalt daar belasting waar je je inkomsten krijgt. Werk je vanuit Dubai, betaal je daar. Is je werkgever in Nederland en je bent 360 dagen weg, betaal je nog steeds belasting in Nederland.
  Zie mijn vraag over de zoek tocht naar een belasting kantoor in Thailand. Ik ben noch in Nederland noch in Duitsland ingeschreven. Mijn inkomsten krijg ik in Duitsland en moet daar belasting betalen. Het ergste is dat ik sinds 2014 gescheiden ben, een huis met hypotheek in Nederland heb en daar niks van kan afzetten. Een vervelend systeem. Je moet belasting betalen, Vrijwillige pensioenbijdrage in Nederland werd afgewezen, waardoor ik straks ook nog minder pensioen krijg. Dit terzijde.

 5. bauke zegt op

  Toch kom ik zeer geregeld collegas tegen die in onder andere thailand wonen, uitgeschreven zijn in nl wel nog een koophuis hebben in nl en geen cent loonbelasting betalen.

  zijn die mensen dan illegaal bezig of???

  En ga je daar ook gedoe mee krijgen met de nederlandse belastingsdienst??

  Want van de 52 % loonbelasting die ik een groot deel van het jaar betaal kan je toch naast jezelf goed verzekeren een heleboel leuke dingen doen en goed extra sparen.

  Groeten Bauke

  • Sjaak S zegt op

   Wanneer je bedrijf je in Nederland je salaris betaalt, heb je simpelweg geen keuze. De werkgever moet de loonbelasting inhouden op je salaris. Tenzij die collega’s in Thailand uitbetaald worden.
   Je kunt niet kiezen. Of krijg je jouw inkomsten bruto uitbetaald? Wanneer je in Thailand woont, hoef je geen zorgtoeslag te betalen. En sommige andere belastingen (welke weet ik niet; ik heb nooit in Nederland gewerkt). Dat moet je dan aangeven. Trouwens, het is hier in Thailand bijna onmogelijk belastingtechnisch gemeld te zijn. Je bent hier altijd toerist. De belastingdienst in Heerlen wil (net als mijn Duitse belastingdienst) een bevestiging van de Thaise zien. Deze doet dat echter niet. Je betaalt hier geen belasting, dan krijg je ook geen bevestiging.

 6. Ron Bergkotte zegt op

  Het hebben van een koophuis in NL is geen criterium voor belastingheffing.

 7. Joseph Jongen zegt op

  Beste Bauke, ik weet totaal niets van de door jou voorgelegde materie, maar heb wel eerder een moeilijke belastingkwestie -zoals jij nu- ooit gehad. Heb toen heel simpel een gesprek aangevraagd met de belastingdienst en mijn vraag en probleem daar voorgelegd. Daar zitten echt mensen die jou niet willen uitbuiten maar echt willen helpen. Een beter advies kun je niet krijgen, met alle respect voor alle raadgevers op dit blog. Gewoon een gesprek aanvragen bij de inspecteur van de belastingen en het probleem voorleggen. Je krijgt daar een vakkundig en betrouwbaar advies.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website