Beste lezers,

Ik ben nu twee weken in Bali en het bevalt mij hier zeer goed, dit is werkelijk het land van de glimlach. Dus vraag ik mij nu af, indien jullie het opnieuw zouden doen, zou je terug voor Thailand kiezen of voor een ander land (Laos, Cambodja, Filippijnen, Bali)? En waarom?

Aangezien ik hier veel negatieve reacties lees, zouden de meeste waarschijnlijk liever ergens anders wonen

Groeten,

Philip


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

31 reacties op “Lezersvraag: Waar kan je het beste wonen? Thailand, Bali, Cambodja, etc?”

 1. jos velthuijzen zegt op

  Ben nog nooit in de de door jou genoemde landen geweest, dus kan niet vergelijken.
  Geloof me Philip, de klagers op deze blog kunnen nergens gelukkig zijn, want ook in Laos. Cambodja, Bali enz. zal er wel eens hond te hard blaffen of een haan te vaak kakelen. En al die vervelende verkopers op het strand en die Thaien die veel te hard rijden. En het ergste van allemaal : geen Calve pindakaas bij de Tesco. Denk dat al die klagers nog het beste af zouden zijn in Nederland (Belgie) want daar heb je al die ellende niet. Woon hier nu 4 jaar in de Isaan en sta nog steeds achter mijn toenmalig genomen keuze om hier te gaan wonen.

  • Peter zegt op

   Er is financieel reden voor AOW’ers om niet zo gauw in Cambodja en Laos te wonen.
   Ze worden gekort op hun AOW

   De gevolgen van de Wet BEU

   Cambodja : Voor een ongehuwde AOW’er bedraagt de uitkering maximaal 50% van het netto minimumloon.

   Laos:
   Als u in dit land woont gelden vanaf 1 januari 2006 de exportbeperkingen van de Wet BEU waardoor uw AOW-pensioen en inkomensondersteuning AOW worden beperkt of ingetrokken.
   Voor een ongehuwde AOW’er bedraagt de uitkering maximaal 50% van het netto minimumloon.

   Indonesië :
   Uw AOW-pensioen wordt uitbetaald
   Als u woont in dit land, kunt u uw AOW pensioen en de inkomensondersteuning AOW (blijven) ontvangen, zolang u aan de voorwaarden voldoet. U blijft in dit land recht houden, omdat er een verdrag is gesloten met afspraken over de controle op het recht op uitkeringen.
   Omdat het verdrag voorlopig in werking is getreden, moet het op termijn wel definitief ondertekend worden. Mocht dat niet gebeuren, dan kan het verdrag ongedaan worden gemaakt. In dat geval zullen dan de beperkingen van de Wet BEU gaan gelden.

   Filipijnen:
   Uw AOW-pensioen wordt uitbetaald
   Als u woont in dit land, kunt u uw AOW-pensioen en inkomensondersteuning AOW (blijven) ontvangen, zolang u aan de voorwaarden voldoet. U blijft in dit land recht houden, omdat er een verdrag is gesloten met afspraken over de controle op het recht op uitkeringen.

   Bron: https://www.svb.nl/int/nl/aow/wonen_buiten_nederland/beu/index.jsp

   • theoS zegt op

    + Peter, maakt voor een gehuwde AOWer niets uit waar je woont of gaat wonen, uitkering blijft hetzelfde, ie gehuwden uitkering AOW. Je geeft als voorbeeld een ongehuwde AOWer.

 2. Tukker zegt op

  Ik ben zelf vele malen op Bali geweest vaak gecombineerd eerst naar Thailand en dan door naar Bali .
  Maar ik vindt de natuur in Thailand mooier maar de mentaliteit van de mensen in Bali beter .
  Wat natuurlijk ook helpt dat op Bali scholing zeer belangrijk is dus hier wordt geen Tengels gesproken maar Engels en vindt ze meer wereldwijs dan in Thailand in de toeristen plaatsen . Tuurlijk in Bali draait het ook om geld verdienen maar ik vindt over het algemeen dat de euro/dollar tekens de Thai de ogen uit rollen .

 3. Marcel zegt op

  Beste Philip,

  Ik kan je verzekeren: het verschil met Thailand is enorm.. Niet natuurlijk het klimaat maar zeker de rest. De mensen, alles. Ik kan putten uit eigen ervaring. 15 keer op Bali geweest, echt geweldig

 4. Marc zegt op

  Ik ben eigenlijk best tevreden in Hua Hin , de visum en de 90 dagen melding vind ik niet aangenaam
  Men zegt me dat het in Vietnam zo goed wonen is ?
  Maleisie moet dan weer heel soepel omgaan me de visums en men kan er zelfs grond op naam kopen als vreemdeling

 5. hendrik zegt op

  Hallo Philip,

  Jouw vraag gezien jij 14 dagen in Bali bivakeert en het je daar goed bevalt en de negatieve zaken die jij blijkbaar hier lees op dit forum doen jouw deze vraag stellen.In de eerste plaats kun je naar mijn mening geen land beoordelen als je daar 14 dagen vertoeft, negatieven zaken die jij hier leest worden meestal geplaatst door mensen die hier al jaren in Thailand wonen en zowel de positieve als negatieve zijde van hun leven hier aan anderen laten weten en dat levert soms negatieven reacties maar ook positieve reacties op.

  2 de punt is dat zoals je schrijft het land van de glimlach, maar Thailand kent dit dus ook, wil dus niet zeggen dat mensen het hierdoor naar hun zin hebben. Een vergelijking op basis Mali of een ander land kun je pas maken als je langer dan 14 dagen in dat land hebt gewoond. Ik denk niet dat er een land genoemd door u valt te vergelijken met het thuisland Nederland.

  Elk land heeft zo zijn gewoontes en regels of niet, en kun je min of meer voor je vertrek weten.
  In elk geval ben ik na 4 jaar niet van plan mij te vestigen in een ander land onder normale omstandigheden natuurlijk.

  Groetjes uit een heet Thailand
  Hendrik.

 6. Christ zegt op

  Hi Philip .

  Niet te vroeg juigen daar op Bali lees eerst alle commentaren voordat je uit je dak gaat .

  Neem eens een kijkje op de Indonesia pagina , hier onder heeft U een laatste voorbeeld .

  bulekurus
  Gebruiker
  spacer line

  Geplaatst @ 15-03-2016 16:12

  over Bali gesproken, hoor van mijn vrouw dat er de laatste tijd zoveel inbraken zijn alsook veel aanrandingen, verkrachtingen van buitenlandse vrouwen .
  Schijnt dat Japanners massaal Bali links laten liggen door het groter wordende onveiligheidsgevoel.

  Mijn persoonlijke jarenlange op zowel Java als Bali ervaring zal ik hier niet noemen anders word het een heel dik boek .
  Suc6 Philip

 7. Emiel zegt op

  Vietnam… maar niet in de hoofdstad (hoofdsteden)

  • Wim van Beveren zegt op

   Zijn wij ook aan het onderzoeken, dan vooral voor de betere temperaturen daar.

   • Wim van Beveren zegt op

    In de buurt van Danang vond ik wel prettig.

 8. hendrik zegt op

  Ik zou het liefst wonen waar ik het naar mijn zin heb Thailand dus.

  groet uit heet Thailand

 9. Johnmeaw@yahoo.de zegt op

  Ik geloof dat je alleen kunt antwoorden op deze vraag,als je werkelijk in ieder land, langere tijd verbracht hebt.Sorry iemand die naar 14dagen vakantie op Bali zegt,dat dit nu werkelijk het land der glimlach is maakt naar mijn mening een erg ondoordachte indruk,die eigenlijk qua naiviteit niet te toppen is. Ik wil werkelijk niemand beledigen,maar ik heb sterk de indruk,dat de vragensteller nog erg jong,of tenminste onervaren is. Om te zeggen,wat het beste woonland is,heb ik veel achtergrond informatie nodig zoals, hoe is de politiek in een land,wat kost mij het levensonderhoud,wat kost een woning,welke verblijfsrechten heb ik als buitenlander,enz enz. Kortom allemaal dingen die ik het beste kan uitvinden,om langere tijd te wonen in deze verschillende landen,en zeker niet naar een oppervlakkige mening die ik naar 14 dagen vakantie heb. Bovendien krijg je eerst een goed beeld van een land als je de taal van het land kent,zodat men ook de werkelijke denkwijze van een volk kennen leert,anders blijft het meeste wat achter de vriendelijke glimlach schuilt een vermoeden,ondersteunt door dat wat ze kwijt willen,in het meestal eenvoudigste engels,wat ze vaak kunnen.

 10. Martin zegt op

  Kan het een klein beetje vergelijken. Thailand met al zijn op- en aanmerkingen geeft mij echter het meest vrije gevoel, Bali, ook mooi, maar toch ook moeilijk verkeer en veel belangrijker is dat ik verwacht dat over een jaar of 10 ook daar de Moslims de boventoon voeren. Daar zul je in Thailand veel minder kans op hebben. Om die reden viel ook Maleisie af, hoewel ik daar drie jaar met plezier gewoond heb wegens werk. Filippijnen vond ik te ver van NL, maar misschien een beetje dom achteraf. Ik heb ook een jaar of zeven in China gewoond, fantastisch, maar niet als retiree, dus koos ik voor Thailand. Nog geen spijt, ondanks dat niet alles rozengeur en maneschijn is.
  Succes.

 11. rene23 zegt op

  Ik vond Laos behoorlijk smerig.
  Met uitzondering van Luang Prabang is het een vies land.
  Ook heel arm, slechte infrastructuur.

  Op de Philippijnen is de infrastructuur ook heel slecht.
  Reizen kost daar heel veel tijd.
  Het eten is niet te knagen en er zijn heeeel veel wapens.
  Ik voel me daar niet op mijn gemak.

  Bali vind ik te druk en te commercieel geworden.
  In 1980 daar voor het eerst geweest, dus ik ben verwend toen.
  Grote delen van Indonesie zijn steeds strenger in de Moslim leer aan het worden, op elke hoek een moskee, mijn blonde vrouw wordt betast, een biertje drinken wordt lastig gemaakt, ik ga er niet meer naar toe.

  Vietnam ken ik nog niet, ga ik volgend jaar verkennen.

  Nu al 16 jaar elke winter een paar maanden naar Thailand en ik blijf gaan, heerlijk land !

  • kjay zegt op

   Roze bril rene 23? Vraagsteller vraagt over Bali, wat heeft dit met moslims te maken waar men heerlijk varkensvlees kan eten?

   Filipijnen, wat is daar mis met de infrastructuur? Bangkok-Chiang Mai gaat ook in 4 uur? Kom op heeee. Ik woon Filipijnen, dus kom me niet met deze onzin. Kan overal perfect heen met de bus en vliegtuig, net zoals ik dat in Thailand ook goed kan doen!

   Wapens? U hebt gelijk, in Thailand wordt nooit geschoten en niemand vermoord!

   Vietnam kent u niet? Snel heen gaan, topland!!!

   Mijn conclusie, Ieder land heb zn voor en nadelen. Zou zeggen: zelf achter komen wat u het best bevalt en niet op een thailandblog naar roze brilletjes luisteren!

 12. Jay zegt op

  Heb Laos geprobeerd , Cambodia maar uiteindelijk gaat er niets boven Thailand .

 13. peter chiangmai zegt op

  woon nu 24jaar in chaingmai ben ook in geheel azie geweest voor mij is thailand geweldig

 14. T zegt op

  Wat is budget en wat wil je nu echt, natuur of zon zee en strand, urban city of jungle. Heb je een heel hoog of een heel laag budget. Als je goed in de slappe was zit kan ik je Singapore wel aanraden een mooie schone en moderne stad. Veel activiteiten een gunstig belasting klimaat maar ook diverse stranden en zelfs bounty stranden na een uurtje met de boot varen. Wel niet goedkoop maar vanuit Singapore kun je makkelijk de mooiste seizoen mee pakken december tot april naar Thailand van Mei tot oktober Bali en daar tussenin Singapore.

 15. Henry zegt op

  Je heb voor al die landen een VISA nodig. Ik zou dat eerst is gaan bekijken.

  Ik weet wel dat je Malaysia zonder Visa even het land uit moet, maar je lan de zelfde dag weer terug voor 3 maanden en er is ook een Malaysia Second home voor 10 jaar (zolang je pasport geldig is).

  In Indonesia kan je 1 maand gratis een visa krijgen en dat MOET je het land uit met of zonder glimlach !

  Goodluck

 16. jan van marle zegt op

  Gewoon in europa ingeschreven blijven!Niet langer dan acht maanden weg zijn en je hebt geen problemen!Heerlijk om even terug te zijn uit de waanzin van Thailand enz.

 17. eddy uit Oostende zegt op

  Ga reeds verschillende jaren naar Thailand.Heb ook Vietnam ,Cambodja en Laos bezocht. Goed daar om even te verkennen maar moest ik permanent in Azie willen wonen ,verkies ik toch Thailand.Al eens gedacht aan de ziekenzorg in deze landen.Hospitalen n Cambodja en Laos?Hopelijk maakt U de goede keuze

 18. Danzig zegt op

  Angeles City (PH) is voor mij het paradijs op aarde. Vriendelijke mensen, lekker weer en lekker eten. Als ik definitief in Azië zou gaan wonen zou ik daarvoor kiezen.

  • ronny sisaket zegt op

   Even zwaar tegenspreken angeles city op de filipijnen bedoel je toch , ik heb er een half jaar gewoond ,
   op het eerste gezicht alles ok tot je merkt dat het 1 en al mafia kinderprostitutie en criminelen zijn met een smile een mes in je rug .zeer vies en de kinderen snuiven openbaar lijm op straat .Het weer is 80 %bewolkt en het eten is niet te vreten .De vrouwen lijken beter omdat ze meestal Engels praten maar zijn op enkele uitzonderingen na zeer achterbaks en geslepen .Ik ben niet te klein van gestalte maar ben 3 keer overvallen op 6 maand tijd telkens een hele bende op het lijf , dat toont nog maar eens hoe het paradijs is . En oh ja 2 keer daarvan overdag net na het opnemen van geld .
   Geef mij maar Thailand met al zijn gebreken.

 19. Maud zegt op

  Als ik zou moeten kiezen tussen wat u zich voorstelt, zou ik Bali kiezen, maar dan in het noorden van het eiland,dat is niet zo touristisch als in het zuiden,infrastruktuur uitstekend, gedurende de regentijd minder nat dan het zuiden. Maar ik zou er eerst, zoals eerder aanbevolen, een tijdlang en een paar keer gaan wonen. De taal is makkelijk te leren.Bali is hinduistisch, in het noorden wonen intussen buddhisten (chinesen), en de islam zal hier moeilijk voet kunnen vatten.
  Die bangmakerij over de islam kan men vergeten, het is hier niet Afganistan of Iran, ook over de belastiging van (blonde) vrouwen weet ik niets. Ik reis regelmatig (als vrouw alleen!) naar verschillende eilanden en heb altijd respekt mogen beleven. Iedereen was in elk opzicht behulpzaam (zonder fooitjes) en ik ben nooit bestolen of bedrogen. Integendeel. Men heeft mij zelfs mijn fooi in een restaurant teruggegeven omdat men dacht, dat ik het geld vergeten was.
  Ik ben heel veel keren in Thailand en de Philippijnen geweest. De Philippijnen zou ik nooit van mijn leven uitkiezen om er te wonen. Thailand is mooi en ik heb er vrienden, maar om er te wonen? Als buitenlander heeft men een sociale omgeving nodig. Krijgt men dat zo gauw in Thailand? Of blijft men onder landgenoten? en die wonen niet zo vlak bij elkaar dat men regelmatig bij elkaar op bezoek kan gaan. Ik ga graag naar Thailand op visite bij mijn vrienden, maar ik ga graag weer terug. De taal is ook een handicap.
  De vraag is wat u wilt en hoe u uw toekomst ziet in het land waarvoor u kiest. Wilt u een ligstoel aan het strand en bediening (is overal te krijgen in Asie), goedkoop leven (kan ook) en wat doet u de rest van de dag?
  Beslissen moet u zelf. Veel succes. Het zou mij interesseren als u eens een feedback geeft.
  Groeten
  Maud

 20. Stefaan zegt op

  Vele malen in Thailand geweest. Eén keer in Bali. Zeeer vriendelijk volk.

  Tijdens een wandeling kwamen we bij een Hindu ceremonie. Zeer mooi om zien. Leuk volk. Ik had de camera in de hand, maar durfde niet zomaar te fotograferen. Na lang aarzelen, naar een groepje mensen gestapt, en gevraagd of ik mocht. Hun sympathieke en spontane reactie zal mij immer bijblijven. Zij poseerden meteen met hun brede en spontane glimlach. Zowel mannen, vrouwen en kinderen.

  Even verderop zat een grote groep in het gras te keuvelen, na een ceremonie. Prachtig beeld. Mijn vrouw en dochter mochten erbij gaan zitten. Ook hier foto’s kunnen nemen met onvergetelijk smilende gezichten.

  Mooie Bali ervaring, maar niet hetzelfde gevoel zoals bij Thailand.

 21. theoS zegt op

  Zoals de zaken er nu, in 2016, voorstaan zou ik niet meer in Thailand gaan wonen. Hardstikke duur geworden, scams tot in het oneindige, corruptie helemaal uit de hand gelopen ( zelfs onderwijs krachten op scholen doen er aan mee ) Immigration maakt het steeds moeilijker. Ladyboy fenomeen. Heb hier een goeie tijd gehad en meegemaakt maar ben getrouwd met een getrouwde dochter en nog studerende zoon plus een kleinkind dus kan niet meer weg. Was ik vrijgezel zat ik vandaag nog op het vliegtuig, nee niet naar NL. Dit na meer dan 40 jaar. En de waardeloze Euro die het haast onmogelijk maakt om nog enigszins rond te komen. Bespaar me commentaren aangaande dit, dank U.

 22. Jasper zegt op

  Als ik het opnieuw zou moeten doen zou ik voor Spanje of Griekenland kiezen, en mischien in de 2/3 wintermaanden in Azie rondreizen.

  En wel hierom: Beter, en afwisselender eten. Zelfde prijspeil ongeveer als Thailand. Taal veel makkelijker te leren (Spaans spreek ik al vloeiend). Makkelijker gelijkwaardige vriendschappen aan te gaan met de bevolking. Een veel beter en gezonder klimaat (geloof mij, die eeuwige vochtige hitte gaat vervelen). Uistekende zorgvoorzieningen, zeker in Spanje. Nederland, en dus vrienden en familie op acceptabele reisafstand zelfs per auto.

 23. maurice zegt op

  Na diverse keren langere tijd in Thailand, Laos, Vietnam, Cambodia, Philippijnen, Malaysia, Myanmar te zijn geweest kies ik duidelijk voor Thailand. En dan noord Thailand: mooiere natuur, niet zo heet.
  Op de tweede plaats komt Cambodia. Ze kunnen niet koken, maar de taal is eenvoudig en snel te leren, vooral voor ons Nederlanders, die veel dezelfde klinkers gebruiken.

 24. Rob zegt op

  Vietnam na 9 jaar die dollartekens en nep glimlach wel zat geld geld en nog eens geld tot het absurde af.
  Vietnam een echte glimlach , de Engelse taal , als je wat besteld krijg je ook wat je besteld.
  Het eten geweldig , en niet verziekt door massa pepers en bossen Koriander. Een gesprek kunnen voeren over van alles en nog wat.
  Dit jaar geweest en gaan over een paar mnd. weer snel terug.

  • ed zegt op

   Je bedoeld waarschijnlijk in de eerste zin Thailand ipv Vietnam. Dan kan ik je ook groot gelijk geven al is dan voor mij Cambodia erg meegevallen , ben nog in Vietnam niet geweest. Bali ook erg “naturel” in de omgang en heeft een veilig gevoel , enkel het verkeer is op plaatsen niet te doen…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website