Lezersvraag: Wat doen jullie tegen (wilde) honden in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
9 oktober 2014

Beste lezers,

Ik mag graag struinen langs de straten/parken/tuinen in Thailand (met name Nonthaburi waar ik resideer) op zoek naar Pijlstaartrupsen. Als er mensen in Thailand met dezelfde liefde/hobby zijn, laat me svp je kennis en ervaring delen met betrekking tot het kweken van deze rupsen tot vlinders.

Maar, het probleem waar ik letterlijk tegen aanloop tijdens het struinen zijn de honden (vaak die zonder baasje). Vandaag tijdens het korte struinen zat mijn hart in mijn keel toen er plotseling 2 zwarte (vrij grote) honden al grommend, blaffend en dus dreigend achter me opdoemden. Ik keek om, zag ze dreigend en grommend naderen en keek toen weer recht voor me en bleef rustig doorlopen, maar twijfelde of ik snel op een garagehek zou klimmen. De honden naderden tot 5 meter (ik bleef rustig doorlopen) en keerden toen gelukkig om.

Soms komt er ook wel eens een hond uit een tuin schieten die dan gelukkig door een hekwerk wordt tegengehouden en die vervolgens z’n tanden in het hekwerk zet. Je kunt je voorstellen dat als ik dan op 1 meter afstand naar een plantje sta te turen dat ik me dan de pl..r.s schrik.

Laatst zag ik een Thaise man die langs een kleine dreigend blaffende hond liep en vervolgens zijn arm omhoog gooide (ware het dat ie de hond zou gaan slaan) wat de hond naar achter deed bewegen. In deze situatie liep de man in de richting van de hond en in mijn geval kwamen ze achter me aan: waarschijnlijk totdat ik de grens van hun territorium uit was.

Ik ben al een aantal keren geen straten o.d. ingelopen als ik daar grote honden zie staan.

Hoe is jullie ervaring met (wilde) honden in Thailand. Wat kun je het beste doen? Verhalen over: blaffende honden bijten niet, dat geloof ik niet.

Alvast dank en met vriendelijke groet,

Danny (DKTH)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

39 reacties op “Lezersvraag: Wat doen jullie tegen (wilde) honden in Thailand?”

 1. william zegt op

  Ik kan advies geven, als je gaat wandelen of fietsen neem een stok mee, en maak aanstalten van slaan met de stok als ze dreigend of blaffend op je afkomen., afgelopen jaar met een belg meegemaakt die fietste graag en van het ene op het andere moment hing er een hond aan zijn been, ,moest zich wel later
  in het ziekenhuis zich laten behandelen en de nodige hechtingen. Pas op, vele honden hebben niet genoeg te eten en zijn daardoor agressief en onberekenbaar.

 2. Sjaak S zegt op

  Zolang ze blaffen, bijten ze niet, maar ze zullen dan tussen het blaffen door kunnen happen. Ik weet niet of het je helpen zal, maar ik heb altijd een (illegale) zapper bij me, wanneer ik fiets. Dat ding geef een stroomstoot van 5000 volt af, is oplaadbaar en kan ook als zaklantaarn gebruikt worden. Natuurlijk raak ik de dieren niet. Bij het drukken op de knop gaat het heel hard knetteren en daarvan rennen de meeste honden weg. En zou er dan toch een hond te dichtbij komen… nou, ik denk dat ie snel weg is als hij in aanraking komt met het apparaat.
  Ik heb de mijne voor ca 500 Baht gekocht. Het is klein en komt in een hoesje, dat je aan je broeksriem kunt hangen. Ik gebruik hem echt alleen, wanneer de honden blaffend op me af komen. En of het nou één of vijf zijn, ze maken allemaal rechtsomkeert.
  Sommige mensen doen net alsof ze een steen oppakken. Daarmee kun je ook succes hebben. Of wanneer je een grote stok bij je hebt. Maar is het eerste onzeker… en een stok onhandig en je maakt volgens mij de beesten nóg agressiever.
  Bij de zapper vraag ik me soms ook af of de dieren er niet aan gewend raken… maar bij een eerste keer schrikken ze…
  Het beste is natuurlijk dan ook maar weg te gaan… de beesten hebben nou eenmaal een stuk gebied als hun territorium gepacht.
  Of misschien helpt een stuk worst, een zak met oude botten van je gebraden kip? Dan maak je ze tot vriend? 🙂

 3. theoS zegt op

  Nou mijn ervaring is dat ze je juist aanvallen wanneer je een stok of iets dergelijks laat zien. Wat heb ik een bloedhekel aan die krengen. Als ik naar de buren wil in de volgende straat neem ik mijn Thaise vrouw mee als begeleiding, het schijnt dat ze haar niet aanvallen of iets doen. Het is ook zo dat wij een andere lichaamslucht hebben dan een Asiaat en dat is zeer vreemd voor die krengenl

 4. erik zegt op

  Tijdens het fietsen had ik een plastic busje zwarte peper aan mijn stuur hangen. Een klein beetje naar hen gooien en ze krijgen het in de neus en dan is het niezen geblazen….. De volgende keer is het busje aanraken al voldoende.

  Er zijn electronische dingen te koop die een hoogfrequent geluid geven. Ik kocht zo’n ding in Nederland en ja hoor, ze kwamen naderbij om er naar te luisteren…. Ze vonden het nog leuk ook. Je kunt er geen peil op trekken.

  Pepperspray kan ook nog maar daar is ook niet altijd legaal aan te komen.

  Afschieten is geen oplossing, er komt wel een nieuwe. Castreren, al die reuen castreren. Niet met een kei maar netjes….

 5. KhunJan1 zegt op

  Niet alleen die zwerfhonden betekenen ergernis maar ook die fijne keffertjes van buren die je midden in de nacht wakker blaffen.
  Heb hier het volgende op gevonden, kocht recentelijk in Nederland bij een dierenspeciaalzaak een hondenfluitje met instelbare hoge frequentie tonen, kosten € 5,95 is als een sleutelhanger te dragen en heb er hier in Thailand al diverse malen baat bij gehad.
  Zelf hoor je dit fluitje nauwelijks maar honden en katten hebben er een goed oor voor en gaan er vrijwel altijd direct vandoor.
  Heb voorheen in Pattaya overal gezocht naar zo’n soortgelijk fluitje maar zonder succes.

 6. chris zegt op

  Hier om het hoekje van de soi op weg naar de floating market zijn er altijd een paar hang-honden.
  Als ze ook maar enige beweging in mijn richting maken, grom ik een beetje, laat mijn tanden zien (ik poets ze twee keer per dag dus ze zijn blinkend wit) en zeg dan in mijn beste Engels: watch out, cause i send you to Sakhon Nahkon, one way. En het helpt echt.
  Conclusie: ze verstaan beter Engels dan de gemiddelde Thai en/of ze weten wat er in Shakon Nakhon met ze gebeurt.

 7. Philip zegt op

  Honden zijn inderdaad een echte plaag, Zowel de straathonden als de honden die een tuin komen uitgesprint.
  Ik heb verleden december een mountainbike gekocht om te fietsen in de omgeving van Phetchabun. Achter mijn zadel heb ik een dikke bamboo stok gemonteerd. Soms is het vasthouden van de stok voldoende om ze af te schrikken, maar sommige weggetjes durf ik toch niet meer nemen want daar zit echt een agressieve bende.
  De meeste Thais vinden het ook nog leuk, als er een hond achter je aan komt, maar zelf fietsen ze met hun glimmende mountainbike, volledig in rennerskledij en zelfs soms met tijdrithelm op, enkel langs de hoofdwegen omgeven door zwarte rook producerende vrachtwagens en andere wegpiraten.
  Ik zou ook wel een middeltje willen vinden om op mijn gemak overal rond te fietsen, zonder bang te zijn om achter ieder hoekje een grommende rotzak achter mij aan te krijgen.
  Ik denk dat die honden niet gewoon zijn aan de bewegende benen aangezien ze de bromfietsers niet aanvallen.

  KhumJan1, kan je bevestigen dat die toestelletje van 5,95 euro ook effectief werkt tegen die agressieve honden?
  Volgende maand vertrek ik terug, ik zou dankbaar zijn om een oplossing te hebben tegen dan.
  Groeten Philip

 8. Kees zegt op

  Tijdens het fietsen gewoon even in de welgerichte bidon knijpen; ik neem althans aan dat men altijd met een bidon met water fietst in Thailand

 9. YUUNDAI zegt op

  Één advies, schaf een op elke markt te koop zijnde TEASER aan, een stroomstootwapen, werkt prima, houdt élke hond op afstand en…niet alleen een hond, hahaha.

 10. Mitch zegt op

  Moderator: reacties zonder beginhoofdletter en punt aan het eind van een zin plaatsen wij niet.

 11. klaasje123 zegt op

  Het is vooral een plaag als je op de koele tijden fietst. Als het heet is zijn die krengen te lui om op te staan. Maar ja, de koele perioden zijn ook het leukste om te fietsen. Ik doe in mijn stuurtas altijd een handvol stenen en een paar zware in mijn fietsshirt. Werkt wel maar, is niet ideaal. Ik overweeg nu toch de teaser te kopen.

 12. Staf Struyven zegt op

  Ik kom al enkele jaren in Thailand en dit in het noord oosten.
  Elke morgen maak ik een ochtendwandeling.
  Je kan bijna niet geloven hoe dikwijls je een hond achter je aankrijgt.
  Ik heb altijd een stok bij, waarmee ik naar de honden wijs. Dat blijken ze niet graag te hebben en gaan dan wijselijk achteruit. Heb ik geleerd van iemand uit Zwitserland.
  Wanneer de avond valt, kan je echter beter niet buitenkomen. Dan troepen de honden samen en vallen je aan, zelfs wanneer je met de brommer bent.

 13. Jan VC zegt op

  Waar koop je zo’n Taeser? Aan welke prijs?
  Hou van dieren maar niet van agressieve straathonden.
  Alvast bedankt.
  Jan

  • Sjaak S zegt op

   Ik heb er een in Bangkok gekocht, in MBK. Maar je zult ze waarschijnlijk op bijna iedere grotere nachtmarkt kunnen kopen..en boven had ik de prijs al genoemd…tussen de 400 en 500 baht. Met zapper bedoelde ik teaser.

   • joeri zegt op

    Graag de thaise naam voor zo een teaser ???

 14. Hans Pronk zegt op

  Een oplossing is natuurlijk ook om naar een omgeving te verhuizen waar alleen maar aardige mensen wonen. Ik fiets vaak volgens een vaste route waarbij ik elke keer werd lastig gevallen door een agressieve hond. Dat was een keer zo erg dat ik een trappende beweging richting die hond moest maken. Blijkbaar had de eigenaar dat gezien want die hond ben ik daarna nooit meer tegen gekomen.

  • klaasje123 zegt op

   Nou Hans ik fiets ook een vaste route met op vaste plekken agressieve honden. Maar de eigenaren zal het een zorg zijn als ze aan je kuiten hangen. Een eigenaar die hier wat aan doet moet je in Thailand met een lampje zoeken. Maar misschien vond jij er een.

   • Hans Pronk zegt op

    Het is een route van 2*10 km. Nergens meer problemen met honden. Met mensen ook niet trouwens.

   • Hans Pronk zegt op

    Er zijn overal in Thailand aardige mensen. Je moet gewoon zorgen dat ze jou ook aardig vinden. Zo heb ik de “oliebollen”-bakker bij ons op de lokale markt een keer 100 baht gegeven toen zijn vrouw beviel van een zoontje. Sinds die tijd kan ik niet meer stuk bij die man en z’n vrouw en krijg ik voor mijn 10 baht altijd meer oliebollen dan waar ik recht op heb. Die man woont in de buurt waar die agressieve hond mij lastig viel. En zoals roddels snel de ronde doen gaan positieve verhalen over farangs blijkbaar ook snel van mond tot mond. Met het genoemde gevolg.
    Nu zal dat natuurlijk niet altijd de oplossing zijn, maar af en toe zwaaien naar de mensen langs de route kan zeker geen kwaad.

 15. lexphuket zegt op

  De meeste landgenoten zullen wel een TV hebben, die National Geographic uitzendt. Daarop komt (ik meen) iedere donderdag avond het programma The dog whisperer. daar moet je eens naar kijken en de basis van het omgaan met honden leren. Stenen gooien en met stokken slaan maakt ze alleen maar meer agressief ( wat zou je zelf doen als iemand geregeld met een stok naar je slaat?)
  Met je houding moet je aangeven dat je groter en sterker zijn dan zij.
  En inderdaad: het is hun terrein en dat verdedigen ze. Ik heb er zelf een die in deze soi geboren is en hij weet zeker dat het ZIJN soi is. Vreemden en indringers moeten worden weggejaagd. En als ze verdwijnen is hij zeer tevreden. En hij heeft nog nooit iemand gebeten

  • Franky R. zegt op

   Ja, Cesar Millan…maar zelfs die is ooit eens flink gebeten door een hond. Tegen een valse hond helpt maar een keihard middel. Een stok of taser.

 16. han wouters zegt op

  Als je regelmatig met dit probleem geconfronteerd wordt zou ik voorstellen om eens een boek aan te schaffen over lichaamstaal van honden. Sommigen reageren uit dominante agressie, angstagressie of territoriumdrift. Dan kun je je reactie daarop aanpassen. Er zijn honden die al afdruipen als je ze recht in de ogen kijkt, anderen springen daardoor juist naar je strot, hetzelfde held voor dreigen met een stok oid. Dus is het verstandig om te weten wat voor vlees je in de kuip hebt.

  • henk zegt op

   We komen al 5 jr in Hua Hin, en die maand dat we er zijn geven we de zwerfhonden elke dag brokken te eten op een vaste tijd{ 10 a 15 stuks }.Nog nooit last gehad van die arme beesten en na een week zie je de dankbaarheid van hun gezicht af steeds wanneer ik kom aangelopen .Ieder jaar opnieuw hopen we dat , wanneer we naar huis komen dat iemand anders onze ;taak; overneemd.
   Nog nooit last gehad van die arme sloebers.

 17. willem zegt op

  Inderdaad heel irritant die beesten en s avonds vormen ze roedels. Zo ook in onze straat en buurt. We wonen hier nu ruim een maand met 2 jochies (6 en 4) die natuurlijk graag op straat spelen. Ze zijn bang voor die honden, maar als ik : pai, pai ban ! roep, taaien ze af. De jongens roepen dat nu ook… en t werkt (hier).

 18. Anita Bron zegt op

  Het is geen teaser of taeser, maar taser. Via Internet te verkrijgen.

 19. Piet Geluk zegt op

  Elke morgen ga ik een half uurtje fietsen en ook mijn ervaring is dat honden het grootste probleem zijn. Een half jaar geleden sprong een hond voor m’n fiets op weg naar een bromfiets die aan de overkant van de weg voorbij ging, waar hij, of zei het op voorzien had. M.t.g. een rit naar de eerste hulp post van het ziekenhuis 25 km verderop gelegen. 6 hechtingen in de muis van mijn hand, en wat schaafwonden op arm en knie. Vermeldenswaardig is dat de prijs van de behandeling, inclusief tetanus prik, niet meer dan 900 Bth bedroeg. Wat ik toen ook al bij me had, maar niet kon toepassen omdat alles te snel ging is een fles azijn, dat helpt goed als je het in de richting spuit, en de hond krijgt het in de ogen. een volgende keer hoef je de fles maar te pakken en de hond druipt af.
  Hoe dan ook, het is niet prettig fietsen in mijn omgeving met al die honden, en het zijn juist geen loslopende honden maar honden die bij een of ander baasje horen, die daar verder geen acht op slaan, met alle gevolgen van dien.

 20. henry zegt op

  Als ik,ga wandelen en er komen zo een grommend gluiperds aan, draai ik me plotseling om en ga recht op af, en ik wijs naar hen en roep met stem van een drill sergeant PAI. E ik blijf kordaa op hen toestappen.

  Werkt altijd. Je mag ook nooit naar die Soi Dogs kijken, gewoon negeren is het beste.

 21. Harrie zegt op

  Een kleine paarde zweep helpt heel goed keer slaan en ze zijn weg die honden .

 22. Jack G. zegt op

  Ik denk dat ik mijn mening over de Thaise hond toch moet gaan bijstellen. Tot nu toe is mijn ervaring dat ze overdag alleen liggen te slapen en als ik ze tegenkom negeren ze mij volkomen. Misschien heb ik wel de uitstraling van roedelleider en hebben ze respect voor mij. Ja, ik ken die serie van die Amerikaanse hondentemmer ook en dan weet je na 4 afleveringen precies hoe je het probleem ‘hondje’ moet aanpakken. Echter in andere landen rennen ze wel achter me aan met veel geblaf en 1 keer heb ik ook een boom in moeten klimmen om hapschade te voorkomen. Conclusie: die Thaise honden leken mij een paar slome duikelaars die alleen in het donker achter de andere sekse aansjokken. Ik heb ook wel eens gedacht dat de lokale overheid trage honden op straat laten lopen als verkeersremmers. Ik heb ergens gelezen dat in Hua Hin een nederlandse mevrouw woont die straathonden opvangt en zorgt dat er minder nageslacht komt. Dat zijn denk ik de beste oplossingen.

 23. NicoB zegt op

  Tot nu toe effectief, doen alsof je een steen oppakt of die pak je ook daadwerkelijk op, zo nodig kun je die dan ook werpen of een stevige stok bij je hebben en de hond daar mee dreigen.
  Een Teaser, heb ik dat juist?, daar springt een draad uit die de hond zou moeten raken en dan een stroomstoot geeft?, wat te doen als er meerdere honden zijn?
  NicoB

  • Sjaak S zegt op

   NicoB, boven heb ik al eerder beschreven hoe een teaser of taser werkt. Je hebt verschillende soorten. Die jij beschrijft lijkt me erg onhandig. Om je de moeite van het zoeken te besparen: de mijne is kleiner maar wel dikker dan een sigarettenpakje. Wanneer je op de knop drukt, komt er tussen twee contact punten een stroomstoot van ca 5000 volt. Je hoeft het apparaat niet op de honden te richten. Het knetteren van de stroom alleen al zorgt ervoor dat ze wegrennen. Het daadwerkelijk aanraken van zo’n dier, is het uiterste.
   Je kunt deze op bijna iedere nachtmarkt kopen. De mijne kocht ik in Bangkok bij MBK. De apparaten zijn ook in Thailand illegaal. Ik heb er vorig jaar 450 baht voor betaald.
   Zo, nu zou het fijn zijn, wanneer iemand een NIEUW antwoord geeft. Stokken, stenen en tasers hebben we gehad.

 24. Dirkphan zegt op

  1. Bij fietsen, wandelen gebruik maken van de elektrische taeser.

  2. Thuis in de moobaan haal ik het alfa mannetje op mijn eigendom en geef hem te eten.
  Hij beschermt mij tegen alle andere honden.

 25. Sir Charles zegt op

  Dit onderwerp over de zwerf/straathonden in Thailand is een uitermate goed voorbeeld hoe Thailandblog na 5 jaren nog steeds realistisch is gebleven en het daarom zo leuk is gebleven.

  Werd je enige jaren geleden op de verscheidene Thailand-fora nog verweten het leven in Thailand niet te begrijpen, je nog nét niet werd uitgemaakt voor dierenbeul omdat je alleen maar zei dat je niets van die beesten moest hebben omdat ze goor zijn en vies stinken en daarom het liefst zo ver mogelijk uit hun buurt wilde blijven.

  Nu heeft men het over teasers, stokken en stenen om die beesten te verjagen, het kan verkeren…

  • Piet Geluk zegt op

   Wel dat is dan een goede gelegenheid om het eens te hebben over die hagedisjes in huis, tjink tjoks noemen ze die hier. Een paar keer is er een discussie over geweest op Thaivisa, en werd iedereen die ze hier tegen verweerde ook voor dierenbeul uitgemaakt. Maar feit is dat ze onuitroeibaar zijn en on-hygienisch., vanwege de uitwerpselen. Tot op heden heb ik er helaas nog geen bestrijdingsmiddel tegen gevonden, maar ik prijs de dag wanneer dat er wel is, een taeser lijkt me wat omslachtig als die aan het plafond hangt.

 26. Bruno zegt op

  Als ik in de Ardennen hier in belgie ga wandelen heb ik dat probleem met honden ook soms. Een aantal jaren geleden heb ik me daarom een zgn. dazzer aangeschaft. Dat is een klein apparaatje, ziet er grofweg als een afstandsbediening uit. Als je er mee naar de lastige hond wijst en op de knop drukt dan brengt het geluid voort dat wij als mensen niet horen maar door de hond als zeer irritant wordt ervaren … en dan gaan ze lopen, tenzij ze stokdoof zijn.

  Ik heb dit jaren geleden bij AS adventure gekocht, kostprijs hier bij ons was toen 45 euro. Dit is een alternatief voor als je niet met zo’n stroomstootwapen of taser wil rondlopen of de hond in kwestie gewoon op afstand wil houden zonder door je Thaise medemens als agressief gezien te worden, als er iemand het gezien heeft. Als je dit als optie kiest, probeer eens bij een sportzaak? Campeerzaak? Ik weet niet of AS Adventure ook in Thailand gevestigd is.

  Best niet gaan lopen als er een hond op je afkomt. Hij heeft 4 poten en jij slechts 2 benen … hij heeft slechts 5 seconden nodig tot de voordeur 🙂

  • Philip zegt op

   Bruno, verschillende Dazer bezitters hebben blijkbaar toch niet zo’n positive ervaring met dit aparaat.
   op AS adventire site lees ik: “Slechts enkele honden nemen de benen. Herdershonden en bijtgrage of agressieve honden lijken er zich niet veel van aan te trekken. Het toestel is zijn geld dus niet waard.”
   Is dit ook uw ervaring? 42 Euro is tenslotte toch niet goedkoop.

   Grt Philip

   • Bruno zegt op

    Beste Philip,

    Persoonlijk heb ik er nog geen moeilijkheden mee gehad, bij mij heeft het hier al tientallen keren gewerkt, en ik verkies dit boven het illegale bezit van een stroomstootwapen, en het agressief overkomen naar anderen als je met een stok naar de hond dreigt.

    Een tijdje geleden had ik het probleem in de Ardennen hier. Ik kom een eigenaar met loslopende hond tegen, en de hond vliegt me aan. ik had de dazzer in mijn broekzak zitten en met de hand op de knop in mijn broekzak hield ik de hond op afstand tot we veilig voorbij waren. De eigenaar van de hond wist niet wat er gebeurde toen zijn hond ineens afstand hield, en de zaken bleven vriendelijk. Dat kan je moeilijk zeggen van het dreigen met een stok, of een taser bovenhalen 🙂

    Hoe gaat de politie er in Thailand trouwens mee om als je daar een taser gebruikt? Ik lees hier dat die dingen daar toch ook illegaal zijn?

    Mvg,

    Bruno

 27. eduard zegt op

  Hallo, heb het allemaal aandachtig gelezen en begrepen dat de meesten hondenkenners zijn.Maar welke houding een Thaise hond ook aanneemt,het blijven angstbijters.En een angstbijter heeft geen houding,iedere houding is gevaarlijk en je bent niet jarig als je er door gebeten wordt.Als die niet ingeent is (en de meesten zijn dat niet) en je gebeten wordt, dan kan het slecht met je aflopen, zelfs dodelijk of amputatie.Advies: neem lekker een andere fiets- of wandelroute.

 28. Jos zegt op

  Wat mij het meest belangrijke lijkt is je van te voren te laten inenten tegen Rabiës.
  Wanneer je dan wordt gebeten krijg je in ieder geval geen hondsdolheid.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website