Welk paspoort gebruiken bij reis naar Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
4 juli 2019

Beste lezers,

Mijn Thaise vrouw heeft momenteel 2 paspoorten, een Thais en een Nederlands. Wij zijn het niet met elkaar eens m.b.t. welk paspoort waar gebruiken. Mijn mening: op Schiphol bij vertrek je Nederlandse paspoort, bij aankomst in Bangkok je Thaise paspoort.

Bij vertrek in Thailand in Bangkok je Thaise paspoort en bij aankomst in Nederland op Schiphol je Nederlandse paspoort.

Is dit de juiste manier of is een andere werkwijze beter?

Wie geeft mij raad?

Groet,

Kees

No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Welk paspoort gebruiken bij reis naar Thailand?”

 1. Hans zegt op

  Bij mij is het dan wel Brussel-Bangkok en terug maar zoals jij zegt doen wij het zo al jaren. Bij terugkomst in Brussel toont mijn vrouw haar paspoort niet maar gewoon haar Belgische identiteitskaart. Nooit problemen gehad.

 2. Rob V. zegt op

  Een veelgestelde en vaak beantwoorde vraag. Ja, dat is de juiste manier.

  Makkelijkste om te onthouden is:
  1- Laat altijd hetzelfde paspoort zien bij de zelfde grens als je naar binnen en naar buiten gaat.
  2- Welk paspoort dan? Gebruik bij een bepaalde grens het meest gunstigste paspoort.

  Voor Nederland-Thailand betekent dit:

  1 Bij vertrek uit NL het Nederlands paspoort gebruiken.
  2 Bij aankomst in Thailand de Thaise pas gebruiken
  3 Bij vertrek uit TH, Thaise paspoort gebruiken
  4 Bij aankomst in Nederland weer het Nederlandse paspoort gebruiken.

  * Bij ene tussenstop blijf je normaal in transit, dus zie je geen immigratie poortje. Zie je wel een grenswachter, gebruik dan het gunstigste paspoort. 9 vd 10 keer is dat het Nederlandse paspoort.
  * Toon zoveel mogelijk 1 paspoort om niemand in verwarring te brengen. Wil een personeelslid of beambte toch zien of je toegelaten zal worden op de plaats van bestemming, toon dan de andere pas. Hoe dus wel beide passen altijd binnen handbereik.
  * Nederland staat meervoudige nationaliteit toe. In Thailand is het niet verboden maar ook niet officieel erkent. Sommige ambtenaren weten dat niet en worden dus wat zenuwachtig of kunnen moeilijk doen als ze een tweede paspoort zien…

  https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/naar-thailand-met-twee-paspoorten-nederland-en-thais-hoe-gaat-dat/

  • Prawo zegt op

   Even ter aanvulling:
   er zijn twee momenten waarop iemand bij uitreis een paspoort moet laten zien.

   Bij inchecken controleert het grondpersoneel van de luchtvaartmaatschappij (dat zijn geen ambtenaren) zowel je identiteit als het feit of iemand op de eindbestemming daar wordt toegelaten. Hier laat een Thai denk ik het beste het Thaise paspoort zien, eventueel meteen of desgevraagd beide.

   Voor de paspoortcontrole door de autoriteiten (op Schiphol door de KMAR) volg je de gedragslijn zoals Rob. die noteerde.

   • Prawo zegt op

    Ik bedoel bij vertrek uit Nederland. Bij vertrek uit Thailand doet men het juist omgekeerd, daar is voor de luchtvaartmaatschappij vooral het NL paspoort relevant. Of iemand legaal in Thailand heeft verbleven boeit bij het inchecken niet.

    • Leo Th. zegt op

     Prima aanvullende informatie!

 3. Dennis zegt op

  Uw werkwijze is (ook) correct.

  Kleine aantekening; voor immigration in zowel NL als TH is uw werkwijze juist. Het kan echter zijn dat de airline overtuigt wil zijn van de juiste papieren van haar (en eigenlijk ook van u) om Nederland binnen te mogen komen. In dat geval kan ze haar NL paspoort laten zien. Dat is dan afdoende. De airline is namelijk bang voor kosten en boete als ze passagiers vervoeren die geen geldig verblijfpapieren voor het land van bestemming hebben.

 4. goort zegt op

  Zoals Dennis zegt is het belangrijk je reis te boeken met het juiste paspoort, dwz om problemen met de airline te voorkomen met je visumplicht. Mijn vrouw is US/Thais en laat bij uitreis en inreis Thailand beide paspoorten zien. Bij het boeken van de reis gebruiken we altijd het US paspoort, omdat we dan geen gedoe met VISA hebben.

 5. Rudy zegt op

  Uitleg klopt… Alleen: mijn echtgenote heeft vaak problemen omdat ze in België is ingeschreven met haar thaise naam, in Thailand is echter, bij ons huwelijk haar thaise naam veranderd naar mijn familienaam…

  • martin zegt op

   Dag 15 jaar geleden had ik dit probleem ook .maar is toen vlug opgelost ik zei op het stadhuis en de bank welke naam staat er op haar Thaise pas . En visa ja was effe slikken stond mijn familie naam ‘dus alles was snel ok ‘.

 6. Frank H. zegt op

  Mijn vrouw heeft dubbele nationaliteit (Thaise en Belgische) en gaat gewoonlijk voor 2à3 maand naar Thailand. Bij vertrek in Brussel/Amsterdam legt mijn vrouw haar Thaise resipas voor tesamen met haar Belgische eID, bij aankomst in BKK de Thaise reispas. Bij vertrek in BKK legt mijn vrouw eveneens de Thaise reispas tesamen met haar Belgische eID voor. Bij aankomst in BRU legt zij eveneens Thaise reispas en Belgische eID voor. In 27 jaar nog nooit problemen gehad met deze werkwijze of zij nu alleen reist of tesamen met mij… 😉

  • Erwin Fleur zegt op

   Beste Frank H,

   Ik zit met dit probleem In Nederland.

   Mijn dochter haar paspoort heeft vertraging op gelopen door haar verhuizing.
   Nu heeft mijn dochter een geldig Thais paspoort en een geldig nl ID.

   Ik dacht bin mij zelf dat zij uit kon reizen van Nederland naar Thailand en vervolgens terug
   Met haar Thaise paspoort en geldig Nederlands Id weer terug naar Nederland.

   Zij komt tot slot toch weer in de Eu waar je vrij kunt reizen met een geldig ID.

   Met vriendelijke groet,

   Erwin

   • Prawo zegt op

    Ik denk dat je gelijk hebt. Maar zorg voor de zekerheid ook voor een toestemmingsverklaring van de andere ouder als jullie nite als gezin samen reizen.
    Zie https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/formulieren/2014/02/06/formulier-toestemming-reizen-met-minderjarige-naar-het-buitenland/Toestemmingsformulier+versie+25-7-2017.pdf

 7. Winlouis zegt op

  Beste Frank, zo doet mijn Thaise echtgenote het ook en zoals U zegt, nog NOOIT problemen gehad bij vertrek naar Thailand of terugkeer naar Belgie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website