Beste lezers,

Ik ben op 10 februari vanuit Bangkok vertrokken naar Dubai, Oman, Nederland en via Duitsland weer terug naar Bangkok op 23 februari. Tijdens de reis kreeg ik ontzettende pijn in mijn rug en op de laatste dag in Hamburg had geen of weinig controle meer over mijn rechter been en had een “klapvoet”. De pijn was verschrikkelijk.

Ik heb mijn reis voortgezet en in Thailand aangekomen ben ik per direct naar Bangkok Hospital gegaan en een docter mij een cortisone injectie heeft gegeven in mijn rug plus pijnstillers. De pijn zou in een paar dagen over moeten zijn.

Zaterdagmorgen, 1 maart was het zo erg dat ik nog nauwelijks kon lopen. Terug naar het ziekenhuis en de arts liet onmiddellijk een MRI scan maken en concludeerde een hernia en twee versleten schijven. Hij besloot om de volgende dag te opereren. Een drievoudige rugoperatie.

Tegen de avond werd ik gebeld door SOS Nederland die vertelde dat ze uitsluitend de kosten voor opname zouden vergoeden en niet voor de operatie. Daarna ook CZ uit Tilburg aan de telefoon gehad die hetzelfde bevestigde maar dat het nog in overweging was. Aangezien het weekend was en de operatie op zondagmiddag om 01:00 uur kon men hierover niet beslissen.

Ik ben geopereerd volgens plan en ben er goed uitgekomen en inmiddels een heel stuk opgeknapt. CZ weigerde de dag na de operatie de ingreep te vergoeden! Tot op heden weigert men dit te betalen omdat volgens hen dit niet de juiste geneeswijze was en het niet spoedeisend was. Als ik een andere arts kan laten aantonen dat de hernia langer aanwezig was dan een week maak ik kans, maar dat kan ik helaas niet omdat ik op een business trip was.

Heeft iemand hier ervaring mee of kan mij adviseren wat ik kan doen om alsnog de kosten terug te krijgen van CZ. Ik ben normaal verzekerd bij CZ en betaal al jaren keurig netjes de premie. Als ik kosten heb gemaakt hier in Thailand, wordt dat altijd keurig netjes terug betaald, maar nu voor deze operatie niet. Ik ontvang graag reacties.

Met vriendelijk groet,

Dirk


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Lezersvraag: Wel of geen vergoeding voor een rugoperatie in Thailand?”

 1. Lex K. zegt op

  Dirk,
  Ik heb iets vergelijkbaars meegemaakt, bij mij is het gelukkig wel goed gegaan.
  je hebt een flink probleem, formeel staat de verzekering in zijn recht, alleen spoed eisende behandelingen worden vergoed en dan nog uitsluitend na toestemming van de verzekering, dit gaat trouwens niet op voor levens bedreigende situaties, waarin jij zelf niet aanspreekbaar bent, denk aan een hartaanval o.i.d.
  Aangezien jij de behandeling uit hebt laten voeren voordat je formeel toestemming kreeg, heeft de verzekering het recht vergoeding te weigeren.
  Je kan met honderden argumenten komen, de meeste steekhoudend, andere minder, maar jij had je nooit in het weekend moeten laten opereren, dit had makkelijk over het weekend heen getild kunnen worden, de arts kan wel beslissen, maar daar ben je zelf ook bij natuurlijk, opname in het ziekenhuis met pijnstillers, was 1 oplossing geweest, die was wel door de verzekering geaccepteerd, ze moeten namelijk kunnen beslissen of repatriëring of operatie in dit geval de oplossing geweest zou zijn.
  Het enige wat je nog kan doen is zoveel mogelijk correspondentie, met de verzekering, zie aan dokters/ziekenhuis verklaringen te komen en hoop op coulance van de verzekering.
  1 laatste advies wordt niet boos, daar schiet je helemaal niets op, de verzekering houdt zich gewoon heel strak aan de regels en voorwaarden.

  Sterkte en met vriendelijke groet,

  Lex K.

  • Khun Peter zegt op

   Wat Lex hierboven schrijft is 100% juist. Je zal het ook terug vinden in de polisvoorwaarden van iedere zorgverzekeraar en reisverzekeraar. Ziekenhuisopname in het buitenland is alleen toegestaan na toestemming van je verzekeraar. Er geldt alleen een uitzondering voor spoedeisende (levensbedreigende) noodzakelijk hulp. Je moet dus altijd eerst contact opnemen met je verzekeraar. Dat kan door de alarmcentrale te bellen, zij zijn 24 uur per dag bereikbaar en mogen ook betalingsgaranties afgeven.
   Wat je kan proberen is duidelijk te maken dat Thailand vrijwel geen eerstelijnszorg (huisartsen) kent en je daarom direct naar het ziekenhuis bent gegaan. Verder kan je laten weten dat je zo veel pijn had dat je niet meer goed kon nadenken en daardoor per abuis ‘verzuimd’ hebt om eerst toestemming te vragen.
   En dan maar hard duimen dat ze coulant zijn.

 2. Arjen zegt op

  Spoedeisende hulp is normaal gesproken verzekerd.

  Ik denk dat het werkt als je de arts laat verklaren dat het spoedeisend was. Het feit dat je op Zondag bent geopereerd wijst daar toch ook op?

  Sterket, ook met het herstel (dat is het belangrijkste!)

  Arjen.

 3. Christina zegt op

  Heb je nog een reisverzekering afgesloten. Als het ziekenfonds die kosten niet betaald val je terug op de reisverzekering. We hebben dit ook aan de hand gehad toen we laatst in America waren. Eerst claim ziekenfonds die vergoede maar een bepaald deel rest op onze reisverzekering. Perfect geregeld door Centraal Beheer kreeg zelfs mijn taxi kosten terug had daar een bonnetjes van. Die moest ik drie maanden bewaren voor eventuele controle super.

  • Khun Peter zegt op

   Een reisverzekering zal ook niet zo maar vergoeden ook hier geldt, eerst toerstemming vooraf. Reisverzekeraars verhalen de uitbetaalde vergoedingen voor medische kosten op zorgverzekeraars dus ze hanteren vrijwel dezelfde voorwaarden.

 4. B.Elg zegt op

  Hallo,
  Ook in Nederland worden mensen met spoed geopereerd aan een HNP (hernia). Men opereert als er ernstige verlammingsverschijnselen zijn aan bepaalde spiergroepen van het been. Een klapvoet kan reden zijn tot onmiddellijke operatie. Ik ben verpleegkundige. Dat maakt me zeker geen specialist maar ik heb wel een en ander gezien in de loop der jaren.
  Het zou helpen als de chirurg in Thailand in een verslagje schrijft dat er sprake was van spoed en waarom. Als de verzekeraar redelijk is zal hij dan vergoeden.
  Misschien heeft U een rechtsbijstandsverzekering voor het geval de verzekeraar blijft weigeren?
  U schrijft dat de problemen zich voordeden in Hamburg en dat U de reis voortgezet heeft naar Bangkok. Daar zou ik maar wijselijk over zwijgen naar de verzekeraar toe. Men zal dat aanvoeren dat U in Hamburg naar de dokter had moeten gaan als het zo dringend was.
  Sukses ermee!

 5. wibart zegt op

  Ik zou in ieder geval een wat als benadering gebruiken. Wat als je naar Nederland gerepatrieerd moest worden en daar de operatie had ondergaan. De kosten van repatriëren zouden dan wellicht te verhalen zijn. Denk aan eerste klas stoel in verband met de rugpijn kun je moeilijk economy gaan reizen. Taxi kosten van en naar de vliegvelden; wederom je kunt niet met rugpijn zelf rijden. Medische kosten in Nederland. Scan (MRI) mits je al ergens direct terecht kunt is aanzienlijk duurder dan in Thailand. Enz. Enz Ik denk dat je een aardig stuk van de zelf betaalde kosten daarmee compenseert.
  Succes. En ja blijf altijd vriendelijk. De mensen die je aan de telefoon krijgt doen ook alleen maar hun werk en doen dat beter als ze vriendelijk behandelt worden.

 6. Han Wouters zegt op

  Hi Dirk,
  Ik kan je geen advies geven maar ben wel zo vrij om te vragen wat de kosten waren.
  Vast bedankt
  Han

 7. Andrie zegt op

  Sorry hoor, maar ik vind het allemaal een beetje raar. Je hebt vooraf contact met zowel SOS als CZ die beide zeggen dat een operatie op die zondag niet vergoed kan worden. Je besluit zelf desondanks om de operatie toch door te laten gaan en niet te wachten op verdere gegevens van bijv. CZ.
  Dan moet je ook de consequenties daarvan dragen en nu niet alles op alles zetten om alsnog eronderuit te komen.
  Nog vreemder vind ik het overigens dat iedereen het blijkbaar wel eens is met die houding.

  • Jack G. zegt op

   Ben het eens met Andrie. U bent in dit geval de opdrachtgever geweest voor deze operatie. Verzekeringen vertelde dat volgens de Nederlandse protocollen deze operatie niet noodzakelijk was. In de loop van de tijd had dat nog kunnen veranderen. Dan hadden de verzekeringen u ook nog naar een ander ziekenhuis kunnen slepen enz. Die mogelijkheid heeft u de verzekeringen ook ontnomen. Het enige wat misschien nog kan is beroep doen op coulance.

 8. Dorrie zegt op

  Beste,
  Iets van de zelfde strekking meegemaakt.Eerst in een Nederlands ziekenhuis gelegen met giga pijn in m’n rechterbeen en amper nog kunnen plassen.De uroloog kon of wilde geen verband zien tussen blaas uitval en die vreselijke pijn.Na 3 dagen in ziekenhuis werd ik met catheter naar huis gestuurd.Na 1 week catheter verwijdert en vol frustratie naar bankok vertrokken.Daar constateerde een doktor een hernia die meteen gezien blaasuitval geopereerd moest worden.
  Alarm centrale van m’n reisverzekering gebeld en na wat heen en weer gebel toestemming voor operatie gekregen…
  Niets dan lof voor de Thaise doktoren en ziekenhuis ! De Nederlandse arts nam zich niet eens de moeite om de juiste diagnose te stellen

  Wat betreft de kosten werden die volledig vergoed door zilveren kruis en gedeeltelijk door m’n reisverzekering.

  Sterkte

  Moderator: het is wel de bedoeling dat u een reactie geeft op de vraag en niet uw eigen ervaringen gaat vertellen.

 9. Harry zegt op

  Moderator: Geef een reactie op de lezersvraag. Indien je jouw eigen ervaringen wilt vertellen, stuur deze dan op naar de redactie.

 10. Roel zegt op

  Beste Dirk,

  Wat Lex en Knun Peter schrijven is helemaal juist, ik krijg de indruk dat bangkok hospitaal er zelf iets spoedeisend van heeft gemaakt, ook bangkok hospitaal weet als geen ander dat er toestemming moet komen van de nederlandse verzekeraar. Ik zou dus naar zelfde arts toegaan en vragen om een verlaging van de kosten zodat jij geld terug krijgt, vanuit nederland verwacht ik geen coulance, hoe je het ook doet of went of keert.

  Een goede kennis alhier in thailand had een arm gebroken, bankok hospitaal, moet geopereerd worden en platen erin, kosten minimaal en vooraf betaling van 200.000 bath, verzekeraar wilde maximaal de helft vergoeden. met zelfde gebroken arm naar sattahip gegaan, dokter zei normale breuk, niet geopereerd en in het gips. Nu aantal maanden later is alles oke en totale kosten bedroeg ca 2500 bath.

  Andere goede kennis ook in bangkok hospitaal geopereerd aan de pols, daar is zovele fout gegaan dat 2e en 3e operatie alsmede medicijnen etc. niet meer door die man betaald hoefde te worden.
  In beide gevallen praat ik over pattaya bangkok hospital, maar ken nog veel meer gevallen.
  Het zijn commerciele ziekenhuizen die goed weten hoe ze mensen kunnen uitbuiten en dat ook doen als ze daar de kans voor krijgen, dus Dirk, ik denk dat jij zelf slachtoffer bent ondanks jpuw vervelende pijn.

  Ook met een nederlandse vrouw die alhier in ziekenhuis lag die geopereerd moest worden maar geen toestemming verkreeg vanuit nederland omdat ze het niet eens waren met operatie die werd voorgesteld door pattaya bangkok hospitaal. Dat ontaarde dat er een arts met verpleegster uit nederland kwamen en de vrouw hebben gerepatrieerd, nadat ze al 3 weken alhier in ziekenhuis lag. De vrouw heeft in NL geen ingrijpende operatie gehad en was na 3 weken weer op de been en na 22 maanden alweer terug. De kosten voor het terughalen van patient waren veel hoger dan een operatie hier, maar nederlandse artsen vonden de operatie te riskant, er was zelf een risico van 70% dat de vrouw verlamd zou worden bij operatie.

 11. Erik bkk zegt op

  In nederland kijken ze er eerst een tijd naar en als na verloop van tijd de pijn minder wordt en mogelijk verdwijnt, maar je houdt je klapvoet verklaren ze je voor genezen zonder dat het veel heeft gekost. Als je nu je klapvoet kwijt bent was de operatie de juiste beslissing.

 12. Henk zegt op

  Ik heb ook in een ziekenhuis in Pattaya gelegen, voor niersteenoperatie. In het Bangcok hospitaal. Je moet altijd eerst aan je verzekeraar in Nederland vragen wat de operatie in Nederland kost en dan ga je onderhandelen met de chirurg. Dat kan in Thailand, je verzekeraar in Nederland vergoedt maximaal het Nederlandse tarief. Ik zit bij zilveren kruis. Het is verstandig om aan aantal extra sterren te verzekeren, kijk maar in de polisvoorwaarden. Een extra reisverzekering is ook altijd handig.
  Hou er wel rekening mee dat minister Edit Schippers vergoedingen buiten Europa wil afschaffen. Waarom weet ik niet, ik denk dat zij een beetje in de war is.

 13. geerten gerritsen zegt op

  Ziektekosten verzekering en reisverzekering aanspreken maar eerst verklaring neurochirurg of orthopaed vragen uit BKK hospital met spoedeisende verklaring.
  CZ is verplicht de kosten te vergoeden tot een niveau wat het hier in Nederland ook gekost zou hebben.
  Reisverzekering doet de rest.
  Succes

  geerten

 14. Harry zegt op

  Helaas, de verzekering is NIET verplicht te betalen, zelfs met verwijzing naar de NZa en staat geheel in haar Nederlands recht.
  Ik heb al mijn ervaringen, met redenen enz hier boven al weergegeven, inclusief hoe daartegen te wapenen de oplossingen doch is door de moderator gewist.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website