Beste lezers,

Mijn Thaise vriendin logeert bij haar zus op het platteland. Haar zus heeft het niet zo breed en gezin met drie kinderen. Dat is de reden dat ze geen flessenwater kopen maar hun water halen bij zo’n machine langs de weg (zie foto). Ik heb hier op Thailandblog al eens gelezen dat het water uit die machines niet erg schoon is omdat ze niet schoongemaakt worden of langs een drukke weg staan. Volgens mijn vriendin (een beetje eigenwijs) valt dat wel mee. Alleen in Bangkok en de grotere steden zou het water uit die machines niet schoon zijn.

Ik heb mijn twijfels. Ik heb al gezegd dat ze beter flessenwater kan drink maar dat doet ze niet omdat het niet aan te slepen is en om als enige flessenwater te drinken vindt ze ook raar. Tja,…

Is er iemand op het blog die er iets over kan zeggen, kan je dat water uit die machines gewoon drink zonder risico’s?

Groet,

Andre

16 reacties op “Lezersvraag: Is het drinkwater uit die machines langs de weg wel veilig?”

 1. chris zegt op

  Naast de ingang van mijn condogebouw (in Bangkok) staat zo’n machine en ik tap daar mijn drinkwater al ruim 5 jaar. Heb in diezelfde tijd geen ziekenhuisbed gebruikt. Ik kook overigens ook met dit water en niet met het water dat uit de kraan komt.
  De machine wordt regelmatig schoongemaakt en het bedrijf dat dat doet maakt daarvan ook een aantekening op de zijkant van de machine. Je kunt dus controleren wanneer dit voor de laatste keer gebeurd is.

  • Ger-Korat zegt op

   Je ziet de beestjes ( bacterien) niet dus ze zijn er niet. Lijkt op de toiletjuffrouw overal in Thailand. Druk doende om na elke bezoeker de vloer te zwabberen met een vuile doek. De rest van de ruimte , laat staan de toiletpotten of zittingen, krijgen nooit een poetsbeurt. En dan per uur een vinkje dat het gedaan is.
   Mijn vriendin heeft een paar grote potten met vissen. Elke keer dat er water ververste met water uit de automaat legden vele vissen het loodje. Nu dus heeft ze water uit de grond, put. En sindsdien levende visjes.

 2. loe zegt op

  Er wordt ook gezegd, dat het leidingwater in Bangkok (dat uit de rivier komt) veilig te drinken is.

  Waarschijnlijk zijn de meeste automaten wel okay, maar als ik zie hoe slordig thais omgaan met
  hygiëne, drink ik liever flessen water. ook de 20 liter flessen van de waterhandelaren vertrouw ik
  niet meer, sinds ik een Thai er benzine in heb zien doen. Fles wordt later weer gebruikt 🙁

  Ik denk dat het na (of met) koken wel veilig is.
  Zelf koop ik 6 liter cans bij Tesco of de Makro en vul er 0,5 liter flesjes mee.

  • Renévan zegt op

   Zo gauw een flesje open is geweest komen er bacteriën in, dus het vullen van dezelfde flesjes is absoluut niet verstandig. Al helemaal niet als er uit het flesje gedronken is.

  • pete zegt op

   Het water uit de waterleiding is 100% niet betrouwbaar.
   wij hebben 2 watertanks waarin een bruine kleilaag ligt ,mijn vrouw strijkt elke dag kleding en elke drie dagen word het stroomstrijkijzer gereinigt hieruit komt roodbruine klei en hard zand wat zeer slecht is voor de nieren.
   Deze substantie verdwijnt niet met koken en is met het blote oog niet te zien
   zelf gebruiken wij altijd de 20 liter flessen van de waterhandelaar en waterflessen van 5 liter van Nestle

 3. Nico Meerhof zegt op

  Ik haal al jaren water uit een dergelijke machine. 50 satang per liter. Op de zijkant ervan hangt de meest recente en uitgebreide analyse van het water uit deze machine. Jammer dat ik daavoor 500 meter moet fietsen omdat de condo ( Chiang Mai) met meer dan 500 units liever flessen verkoopt.

 4. Renévan zegt op

  Deze machines werken met het reverse osmosis system, dit wordt op schepen (marine) gebruikt om van zeewater drinkwater te maken. Als de filters op tijd vervangen worden dus goed drinkwater. Het flessen water staat hier vaak dagen in de zon, een van de redenen dat ik dat dus niet koop. Google maar eens op drinkwater uit flessen. Veel drinkwater in deze flessen is vaak gewoon leidingwater. Als je de machine niet vertrouwd is de aanschaf van een eigen water filter systeem de beste optie.

  • Dick zegt op

   Ik ben zelf water specialist(> 40 jaar) en denk er wel wat van te weten; de RO zelfvul systemen zijn meer dan 50% besmet met bacterieen: bron Chiang Mai University die een aantal jaren terug een inventarisatie door studenten heeft laten doen(een van hen is mijn arts in Bangkok Hospital CM).
   WHO heeft ook een rapport gepubliceerd dat RO water slecht is voor gezondheid doordat alle mineralen eruit zijn gehaald en het water die aanvult uit je lichaam, dus ontneemt de goede mineralen die je nodig hebt.
   Alle merken flessenwater op een enkele uitzondering na(als er natuurlijk bronwater opstaat) leveren RO water, dus ongezond, ook de 20 liter vaatjes. Ik geef toe dat ik die ook gebruik voor drinken en zorg voor aanvulling van de mineralen(o.a. cocoswater). Deze vaatjes zijn relatief betrouwbaar v.w.b. bacterieen; de meeste bottelaars hebben een hygienische bottle-lijn en retourvaatjes worden met heetwater en disinfectie-middel gereinigd maar Thailand is Thailand dus 100% zekerheid heb je nooit.
   Drinkwater in Chiang Mai( maar ook op Koh Samui waar ik vroeger woonde) is onbetrouwbaar, niet doordat de zuivering niet deugt maar door de slechte staat van onderhoud van de leidingen. Als er reparaties of nieuwe aansluitingen worden gemaakt worden de leidingen niet gespoeld en komt er smerige grond of erger in en vervolgens uit de kraan.
   Ik heb zelf een zuivering geplaatst(klein kastje) dat al het vuil en micro-organismen verwijdert maar niet de mineralen. Als je ziet wat een vuiligheid er elke keer na 3 dagen uitgespoeld wordt schrik je.
   Ik heb eerst de ondergrondse tank geheel leeggemaakt en gereinigd en nu gaat elke druppel door het filter: geen zwarte aanslag meer in toiletpot en stortbak, wastafel etc., leidingen blijven schoon van binnen.
   Als je nu je vinger door de binnenkant van de pijp haalt is je vinger niet zwart meer.
   De bodem van de tank kan ik nog steeds zien na 2 jaar en is absoluut schoon. Tanden poetsen maar ook koken is risico-loos en gevaar voor legionella(zie internet) tijdens douchen afwezig.
   zie verder http://www.enviro-pure.nl

 5. Smakkie zegt op

  Ik zou het niet doen. Heb afgelopen jaar meermaals artikelen gelezen over de slechte kwaliteit, ziekte en zelfs overlijden. Overigens zijn de gevolgen voor thai die zijn opgegroeid met tab water minder erg

  • marino zegt op

   inderdaad ik ook niet meer . sinds 2011 tijdens de grote overstroming dronk ik nog water uit een zo een zelfbedieningtoestel.Ik vond toen dat het een vreemde smaak had.Na een paar dagen kreeg ik buikloop dat bijna zes maand aansleepte.ik woog nog 57 kilo.(nu terug 75).Uiteindelijk terug naar Belgie waar men in het uz te gent geen raad wist met de darminfectie.Na eerst nog een longembolie opgelopen door het het bloed dat begon te klonteren wegens ondervoeding(darmstelsel lag volledig buiten werking),besloot ik naar een ander ziekenhuis te gaan waar een darmspecialist het probleem gevonden had op 2 dagen tijd.
   kreeg 20 dagen sondevoeding en verschillende malen een bloedtransfusie. na 4 maand verblijf in belgie waarvan 3 keer opname in ziekenhuis keerde ik terug naar Thailand met een gewicht van 60 kilo.

   eind goed al goed conclusie voor mij nooit geen water meer uit de befaamde drinkwater toestellen.Het heeft bijna mijn leven gekost.

 6. quillaume zegt op

  18 jaar ervaring met dergelijke machines door heel Thailand, nooit 1 probleem ondervonden.

 7. jurrien zegt op

  Mijn water uit de kraan is soms zo zwart als afgewerkte olie uit een auto . Hoe dat komt mag joost weten maar kan me haast niet voorstellen dat dat wordt uitgefilterd . Zelf kan ik filters direkt vervangen als ik op tijd zie dat er weer afgewerkte olie word geleverd of zo snel mogelijk het water afsluiten dat voor huis is bedoeld .
  De afgewerkte olie verdwijnt dan in het land wat bedoeld is om biologische groenten te kweken en de kraan naar huis en filters gaat pas open als het water weer helder is . Geen idee of water uit zo’n machine veilig is , bestaat veilig uberhaupt in dit land ? Als flessenwater RO is dan is dat ook niet geschikt voor consumptie maar wel voor de auto accu . Daarom dronken we vroeger bier , dat was veel veiliger . Maar dan ……hoe is het met het bier hier gesteld ??

 8. frank h. vlasman zegt op

  ik heb ook 10 jaren water uit die machines gedronken nooit geen centje pijn.

 9. Pedro zegt op

  Thai en onderhoud immer een slecht huwelijk.
  Laat mijn gezondheid niet blootstellen aan dit soort Russich Roulette.
  Sommigen doen pas wat aan onderhoud indien de machine ergens vastloopt!
  Ooit eens tijdens onderhoud zo,n aparaat bekeken.
  Zelfs de ratten ontlopen deze (slecht dan wel niet) onderhouden machines.
  Las jaren geleden een interessant artikel in een Aziatisch Readers Digest.
  Waarin zij waarschuwen voor de door de hitte (alhier in de tropen) beinvloed water.
  Door de hitte lossen weekmakers in die dunne flesjes op in het drinkwater!
  Nestle van 6 liters kwam als 1 v/d betrouwbaarste uit hun onderzoek.
  Produktie maar boven al vervoer, opslag + ect. van een waterbedrijf zijn van grote invloed.
  Op Facebook met enige regelmaat te lezen welke waterbedrijven betrouwbaar zijn en welke (de meerderheid helaas) niet.

  • loe zegt op

   Ik denk dat je wel gelijk hebt met je analyse, maar ik vind Facebook wel een erg onbetrouwbare bron
   als het om veiligheid (en manipulatie) gaat.

   Inderdaad staan de vaatjes van de waterhandelaren veel en lang in de zon.
   Ook bij de kleine Tesco’s, hier op Samui, staan stapels flessenwater buiten in de zon,
   bij gebrek aan opslagruimte binnen, waarschijnlijk.

 10. Bert zegt op

  Wij hebben thuis zo’n apparaat van Siebel Eltron aangesloten op de kraan en hebben zeer goed drinkwater.
  Kost eerste aanschaf rond de Thb 11.000 en daarna de filters rond de Thb 3.000.
  Met één filter kun je een 5 kuub water filteren, dus qua kosten valt dat dan weer mee.
  Wij gebruiken dat water om te drinken en te koken en doen ruim een jaar met een filter met 4 personen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website