Lezersvraag: Wat is er aan de hand met de wisselkoers?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
30 november 2015

Beste lezers,

Waarom schommelt de wisselkoers de laatste tijd zo sterk? Is de Baht sterker aan het worden of is de euro zwakker? Een tijdje terug stond de baht nog op 40. Nu weer 37.

Ik moet in december een groot bedrag overmaken naar Thailand, beter even wachten tot de koers weer aantrekt?

Iemand enig idee?

Groet,

Daan


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Lezersvraag: Wat is er aan de hand met de wisselkoers?”

 1. willem zegt op

  De koersontwikkeling van de euro is sterk afhankelijk van speculaties over een op handen zijnde renteverhoging in de VS en verder heeft de Europesche centrale bank bekendgemaakt langer door te gaan met stimuleringsmaatregelen die de waarde van de Euro drukken ten opzichte van o.a. de dollar. Daarmee worden Europees produkten goedkoper voor de export. De interne Europesche economie wordt hierdoor gestimuleerd. Dat de waarde ging oplopen in september oktober kwam o.a.omdat het er op leek dat de stimuleringsmaatregelen van de ECM zouden stoppen. Valuta koersen zijn niet absoluut en hebben naast harde economische principes ook te maken met emotie, verwachtingen, speculatie. Leuker van ik het niet maken.

 2. Kees 2 zegt op

  De euro schommelt niet de laatste tijd (= maanden): hij daalt!

  Oorzaak: Mario Draghi !!! Waarschijnlijk uitbreiding QE door ECB–> euro daalt in waarde.
  Komende donderdagmiddag hakt Mario de knoop door.
  Als we (in Thailand) geluk hebben doet ie het niet.
  Of: als we geluk hebben zit dit al in de koersen verwerkt.

 3. Tom Korat zegt op

  De Thai baht is min of meer gekoppeld aan de dollar.
  De euro is t.o.v. de dollar de laatste tijd een stuk minder waard geworden.
  In oktober kreeg je voor een euro nog $ 1,11. Nu is dat nog maar $ 1,03
  Dat hebben we o.m. te danken aan de heer Draghi van de EU.
  Het schijnt dat hij de euro gelijk wil maken aan de dollar. Tel uit je winst voor
  de pensionado’s in Thailand.

  • piet zegt op

   de $ is allang niet meer gekoppeld aan de baht ook niet min of meer de (tr)euro is gewoon aan het dalen door diverse oorzaken en zwakker euro nu kan over 5 jaar veel beter uitpakken het is koffiedik kijken

 4. nico zegt op

  Ik heb geen idee Daan, wat de koers de komende weken gaat doen.

  Maar het vertrouwen in de EU is door de komst van de vluchtenlingen natuurlijk aan het dalen, tenslote zullen ze moeten eten en slapen, dus kost dat de economie klauwen met geld.

  En een hek bouwen tussen voormalig Joegoslavië en Europa helpt ook niet echt, dan varen ze gewoon met een bootje naar Italie. Nee ik zie het de komende tijd somber in voor Europa en dat zal dus de Euro drukken.

  • Kees 2 zegt op

   Bovenstaande is een onderbuikreactie, niet gefundeerd op feiten of enige basale kennis van wat er momenteel gaande is in de Europese economie en financiële huishouding.

   Geld besteed aan opvang vluchtelingen is geld dat vrijwel geheel terug in de economie vloeit, dus de invloed daarop richting de eurokoers tov dollar is er niet of is te verwaarlozen (begin 90-er jaren kwamen er meer vluchtelingen binnen en toen daalde de koers van de gulden ook niet). Bovendien wordt (in Nederland) een deel van het (reeds gereserveerde) budget voor ontwikkelingsgeld hieraan besteed.

   De EU heeft 500 miljoen inwoners, als er 1 miljoen bijkomen is dat 0,2% van de bevolking.
   Stel een vluchteling kost 1000 euro per maand, dan is dat voor de hele EU 1 miljard per maand.

   Die kosten vallen ook in het niet bij de 1200 miljard waarmee de ECB schuldpapier van banken aan het opkopen is. Voor ongeveer 60 miljard per maand worden obligaties van banken opgekocht. Komende donderdag zal de ECB waarschijnlijk aankondigen dat dit met 20 miljard uitgebreid wordt + enkele maanden langer zal duren dan de eerdere deadline, september 2016.

   De koers van de euro wordt al een jaar lang omlaag gepraat door Draghi. En kreeg een extra zet naar beneden als gevolg van de aangekondigde 1200 miljard in januari (200 meer dan verwacht, vandaar de extra zet omlaag). Eind oktober gaf Draghi al een hint dat ie de QE gaat uitbreiden–> euro zakte direct.

   Kortom: eurokoers heeft niets te maken met de enkele tientallen miljarden euro’s die Europa aan het vluchtelingenprobleem moet besteden, maar alles met de 1200 tot 1400 miljard die de ECB aan het ‘bijdrukken’ is.

  • Raijmond zegt op

   Sorry hoor
   Het heeft met de rente verhoging in vs te maken
   Met stimulering van de ecb
   En de vluchtelingen hebben daar niks mee te maken
   Dat komt uit een grote pot van eu
   Niet alleen de vluchtelingen de schuld geven
   Geef europa maar de schulr

 5. erik zegt op

  hallo inderdaad de euro is zakkende en een heleboel ook tegenover de US Dollar 1,07 dus de Baht is normaal maar de Euro is het probleem !

 6. Gerold zegt op

  Zou maar wachten tot eind Dec…hoog seizoen… Hij stond vroeger 6 jaar terug nog op 52 nu staat die Bath hoog dus wacht af…..De toestroom is nu hoog Dec- Jan- Feb…daarna wordt die Bath weer 45 tot 50.

 7. Rene Martin zegt op

  Een lagere koers van de euro is beter voor de economie in Europa maar voor de wisselkoers van de Bath die gekoppeld is aan de $ uiteraard minder goed. Er zijn enkele internationale banken die al voorspeld hebben dat we volgend jaar 1 euro voor 1 $ krijgen. Dus minder BTH voor je euro. Je weet niet wat de toekomst brengt maar gezien de dalende waarde van de euro zou ik zelf, gezien de korte tijd dat je geld wilt overmaken, de huidig koers voor lief nemen.

 8. Rene Martin zegt op

  Misschien geeft deze site meer info: http://www.belegger.nl/Column/169102/Euro-naar-103-dollar.aspx

 9. leon1 zegt op

  De voorspellingen van de specialisten zijn dat de bath zakt naar Bath 35, het monetaire fonds waar het westen mee werkt staat op losse schroeven.
  De schuld die de VS heeft is even hoog als de rente die ze moeten betalen, een van de oorzaken is dat China en Rusland voor energie en goederen niet meer in dollars betaald willen worden, alleen nog in Roebels en Yuan.
  De dollars die beide landen toch binnen krijgen door de langdurige contracten worden gelijk om gezet naar fysiek goud, China en Rusland kopen enorm veel goud op.
  Alle schuldbrieven die in bezit zijn van China en Rusland worden op de markt gegooid, als er teveel Pedro dollars op de markt komen zakt de dollar in koers en neemt zo de EURO mee.
  Als het zo door gaat en de dollar geweigerd wordt zal China en Rusland overstappen dat ze alleen nog betaald willen worden in fysiek goud, dan zijn de rapen gaar.
  China en Rusland zijn een economische oorlog aan het voeren en het westen heeft daar geen antwoord op, als Europa zaken gaat doen met Rusland zal het een machtig blok worden.
  De VS is alleen maar bezig met de zaak te destabiliseren, Oekraïne is mislukt, nu zijn ze bezig met Syrië en hun vriendje Turkije.
  Er komt langzaam een einde aan de macht van de VS.
  Bron: Marketupdate.

  • Rene Martin zegt op

   Yuan is gekoppeld aan de $ en de goudprijs daalt behoorlijk. VS heeft teveel schulden maar niet zodanig dat haar economie direct gevaar loopt. Ik zie de $ niet zogauw instorten zoals bovenstaande suggereert.
   Helaas kunnen we wel verwachten dat we minder BTH krijgen voor onze euro.

   • laksi zegt op

    Rene, moet je het stukje van Nico, verderop maar “even” lezen, staat hetzelfde als van Leon.

    Ik heb bij zowel de centralebank van Rusland, als van China naar de goud reserves gekeken,
    ik schat dat 2016 de big bang wordt.

    Laksi

 10. khmer zegt op

  De ECB wil de inflatie versneld aanjagen in de eurozone. Het huidige obligatieopkoopprogramma heeft tot op heden niet het beoogde effect gehad. De verwachting is dat Draghi komende donderdag ten minste twee zaken zal aankondigen: een verdere verlaging van de depositorente voor banken en uitbreiding/verlenging van voornoemd opkoopprogramma. Dit in combinatie met een eerste renteverhoging in de VS enkele weken later, gevolgd door ten minste nog twee renteverhogingen in 2016, zal de euro zwaar onder druk zetten. Pariteit (1 dollar = 1 euro) zou volgende week al een feit kunnen zijn. Maar daar zal het niet bij blijven. Wonend in Cambodja, een dollareconomie, heb ik me al ingesteld op magere tijden.

 11. Henk zegt op

  De goede bedoelingen ten spijt van vele posters, niemand weet het. Feit is dat Draghi streeft naar pariteit met de dollar, en dat hij ook de inflatie wil aanwakkeren. Maar… er is ook een tegenkracht aan het komen, en dit komt door China. Dat land wil de afhankelijkheid van de dollar verminderen. Tezamen met landen in Azie. Hoe zich dat gaat ontwikkelen weet nog niemand, maar zal ook invloed hebben op de koers van de Bath. Wat b.v. Gerold zegt hierboven, met alle respect, slaat helemaal nergens op.

 12. Kees 2 zegt op

  Moderator: Niet chatten svp.

 13. RichardJ zegt op

  Ik denk dat het nog wel mee zou kunnen vallen met de daling van de euro tov de baht. Euro gaat wel omlaag maar minder dan de meesten denken. Misschien hebben we het met 37 baht wel gehad.

  Het is niet alleen zo dat de euro zwakker wordt. Het is vooral ook dat de dollar sterker wordt tov alle valuta. Dus dat verzacht het verlies van de euro t.o.v. de baht.

  Verder zou het me niet verbazen wanneer de Bank of Thailand in de komende maanden de rente verlaagt en daarmee de koers van de baht naar beneden duwt om de kwakkelende export te stimuleren.

 14. paulusxxx zegt op

  Zowel de baht als de euro zijn sterk aan het dalen. Een paar jaar geleden kreeg je nog 45 baht voor een euro en 32 baht voor een dollar. De euro daalt nu iets sneller dan de baht, vandaag 30-11-2015 staat de euro op 1,0567 t.o.v. de dollar en 37,58 tegen de baht. Wisselkoersen fluctueren t.o.v. elkaar, daar zijn verschillende oorzaken voor.

  Het is lastig te zeggen wat omhoog/omlaag gaat de komende tijd, ik gok erop dat de dollar meer waard wordt t.a.v. zowel Euro als Baht. Zolang de politieke instabiliteit van Thailand aan blijft, het leger dus niet naar de kazernes vertrekt, zal de baht verzwakken.

 15. nico zegt op

  Ik denk ook dat de Thaise regering ofwel een devaluatie, danwel een rente verlaging zullen gaan toepassen om de te hoge Bhat koers te drukken.

  Anderzijds is er natuurlijk de “goudenval van Putin” die de Wereld valuta beinvloed en de Chinese beslissing om geen obligatie’s van de USA meer te kopen.

  Rusland verkoopt olie, gas en titanium alleen tegen goud (wat door het westen kunstmatig laag gehouden wordt) Zie de goud reserves van Centrale bank van Rusland, deze zijn in het laatste kwartaal giganties gestegen. (55 ton)

  China verkoopt 5 x zoveel aan America dan andersom. Hierdoor beschikt China over een enorm overschot aan dollars, deze werden omgezet in staats obligatie’s van America. China is hiermee gestopt en koopt nu ook goud van de markt. Zie de goud reserves van de Centrale bank of China.

  Maar goud is fysiek en beperkt, deze kunstmatig “laag” gehouden prijs, door de westerse regeringen zal te einde komen (waarneer???)

  Ook de olieprijs wordt kunstmatig “laag” gehouden om Rusland te dwingen. Maar de Russiche beer laat zich niet aan het lijntje van America lopen, zoals Nederland en alle andere Europese landen.

  Als de fysieke hoeveelheid goud niet meer voorhanden is, moet America de kunstmatige prijs loslaten. Dan zal de goud en de olieprijs spectaculair stijgen en stort de Americaanse dollar in.

  Alternatief voor America is om een oorlog uit te lokken, zoals geprobeerd met Ukraine. Advies voor Nederland was om die sepratisten aan te valen. Maar gelukkig koos Rutte daar niet voor.
  Ook andere landen stonden niet te springen om Ukraine te helpen.

  Maar een oorlog met Rusland is te groot en zal de Navo niet winnen, dus moet men met lede ogen toezien hoe de dollar in de “gouden val” van Putin loopt.

  Wordt vervolgt.

  Nico


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website