Wat gebeurt er met ons huis als mijn Thaise vrouw komt te overlijden?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
16 juni 2022

Beste lezers,

Mijn Thaise vrouw en ik hebben zeven jaar geleden een huis laten bouwen in de omgeving van de provincie Surin. De kavel waar wij het huis lieten bouwen was van mijn vrouw. Stel dat mijn vrouw komt te overlijden en we hebben geen lease constructie geregeld voor mij? Het komt er dan op neer dat ik zeer waarschijnlijk zal moeten verhuizen. Over de dan ontstane situatie heb ik enige vragen.

 • Hoe lang kan ik hier nog blijven wonen?
 • Als ik voor het perceel en de woning geen koper kan vinden, wie wordt dan uiteindelijk de eigenaar?
 • We hebben in een ander dorp een aantal jaren geleden een rijstveld van 15 rai gekocht. Wie wordt er dan uiteindelijk de nieuwe eigenaar?

Bij voorbaat dank voor de beantwoording.

Groet,

Peter

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

9 reacties op “Wat gebeurt er met ons huis als mijn Thaise vrouw komt te overlijden?”

 1. Erik zegt op

  Peter, vraag 1: zolang haar erfgenamen jou er in laten.
  Vraag 2: Jij hoeft geen koper te zoeken want het is niet van jou maar van jouw vrouws erfgenamen.
  Vraag 3: ‘Wij’ hebben gekocht? Jij kunt geen grond hebben gekocht. De grond wordt eigendom van jouw vrouws erfgenamen.

  Dus ga maar iets op papier zetten; zoek een vakkundig jurist en regel het op het kadaster met aantekening op het chanoot. Is er wel een chanoot?

 2. TheoB zegt op

  Peter heeft het over zijn vrouw, Erik.
  Ik neem daarom aan dat hij met haar getrouwd is voor de Thaise wet.
  Dientengevolge is Peter de eerste in de lijn van erfopvolging, tenzij zijn vrouw een testament heeft opgesteld dat anders bepaald.
  Als Peter het huis en het land erft kan hij het huis houden, maar het land moet hij binnen één jaar verkopen. Mocht dat niet lukken, wordt het land door de overheid geveild.
  Als zij zeker willen zijn dat hij na verkoop van het land nog gebruik kan maken van het land en het huis moeten zij dat vóór overlijden van zijn vrouw vast laten leggen d.m.v. een 30 jarige lease (of levenslange usufruct als dat toegestaan wordt door het kadaster) met aantekening daarvan op het chanot.

  PS: er zijn diverse soorten chanot met verschillende rechten. Zie b.v.: https://www.samuiforsale.com/knowledge/thailand-land-title-deeds.html

  • Erik zegt op

   TheoB, bij huwelijk in Thailand loopt het zoals jij schrijft, inderdaad.

 3. Adri zegt op

  Hallo Peter
  Het beste wat jullie kunnen doen is een Testament laten opmaken met jou als eerste erfgenaam.
  Vervolgens bij overlijden van jou vrouw, mag jij als jij het huis erft in het huis blijven wonen zolang als jij leef.
  Dat heb ik mij laten vertellen door een Advocaat die mijn testament heeft opgemaakt.
  En als jij een testament heb waarin in staat als jij overlijd wie dan jou erfgenamen zijn.
  Het beste is met een Advocaat gaan praten….
  veel succes

  gr Adri

  • TheoB zegt op

   Beste Adri,

   Aangenomen dat Peter voor de Thaise wet getrouwd is met zijn vrouw en er geen huwelijkse voorwaarden of een testament zijn die anders bepalen, is Peter volgens de Thaise wet al de eerste in lijn van erfopvolging. Tot op heden heeft Peter dat niet ontkend.

   En hoe moet Peter dan in zijn huis komen als het land om en onder het huis na maximaal één jaar niet meer van hem is en de landeigenaar hem het recht van overpad of de toegang tot het land ontzegt? Dat is naar mijn bescheiden mening niet te ondervangen met een testament van Peter’s vrouw.

   • Lung addie zegt op

    Beste Adir,
    dat wat je schrijft betreffende een testament opmaken en hem als eerst erfgenaam aaduiden hoeft totaal niet daar hij dat automatisch reeds is.
    Dat geeft hem echter geen recht, daar de grond op naam van zijn echtgenote staat, deze te behouden. Hij heeft onder deze omstandigheden’ als buitenlander een jaar de tijd om maategelenen te nemen.
    Het enige wat echt sluitend is dat is een ‘usus fructrus’ laten registreren bij Landoffice. Landoffice moet daar echter wel mee akkoord gaan, wat meestal voor geen problemen zorgt.. Deze wordt dan ingeschreven in de chanote. Hij wordt dan de vruchtgebruiker, in juridische termen: ‘de naakte eigenaar’ genoemd. Het is zelfs meer rechtsgeldig dan een langlopende huurovereenkomst van bv 30 jaar daar deze juridisch kan aangevochten worden. In vele gevallen komt dit huurcontract ten einde komt bij het overlijden van de persoon welke deze huurovereenkomst afsloot.
    Betreffende dat rijstveld: daar dit een andere chanote is en indien dit behouden: zelfde weg: ‘usus fructus’.

    • Erik zegt op

     Lung Addie, nu haal je twee termen door elkaar. Het alleenrecht op gebruik wordt vruchtgebruik genoemd. Als je grond hebt zonder recht op gebruik dan wordt dat blote eigendom genoemd.

     De farang wordt vruchtgebruiker, de (nieuwe) eigenaar van de grond heeft de blote eigendom en is de blote eigenaar. Bij ommekomst van het recht op vruchtgebruik zoals bij overlijden of het einde van de overeenkomst wordt de blote eigendom weer volle eigendom.

   • Erik zegt op

    Dat is, heel lang geleden en vraag me niet naar de bron, een farang overkomen en hij haalde zijn gelijk bij de Thaise rechter. Maar dan is de sfeer zo verziekt, wil je daar dan wel blijven wonen voor je rustige oude dag? Je trekt dan toch aan het kortste eindje.

    • TheoB zegt op

     Het volgende is gissen Erik, maar misschien was sprake van de volgende situatie:
     De Thaise echtgeno(o)t(e) van de buitenlander had bij testament het land nagelaten aan een ander dan de buitenlander met de bepaling dat de buitenlander levenslang (als enige) het gebruiksrecht had op dat land en het land niet verkocht mocht worden tijdens het leven van de buitenlander. Een soort verkapte usufruct (สิทธิเก็บกิน). Dan had de begunstigde erfgenaam enkel nog de keuze om de erfenis te aanvaarden of verwerpen.

     Dat neemt niet weg dat je als buitenstaander weinig verweer hebt tegen vijandige erfgenamen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website