Wanneer moet ik de eerste keer 90 dagen melding doen in Chiang Mai?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
20 november 2018

Beste lezers,

Op 01 september 2018 ben ik naar Chiang Mai gekomen met een Non Immigrant O visum single entry. Ik mag dus met dit visum tot 29 november 2018 blijven. Op 16 oktober jl. ben ik naar Immigration geweest voor een jaarverlenging (50+ met een bewijs van voldoende maandelijkse inkomsten, affidavit van Belgische ambassade).

Ik heb het gedetailleerde visumdossier op deze site goed gelezen en al de nodige documenten verzamelt. Geen enkel probleem gehad en heel vlot een jaarverlenging bekomen, op minder dan een uur was alles klaar.

Noemenswaardig is dat Immigration in Chiang Mai wel een TM30 – Notification for housemaster vraagt, in het visum dossier staat dat dit niet overal gevraagd wordt, in Chiang Mai wordt het dus WEL gevraagd. Ik heb ook, nadat ik mijn jaarverlenging heb gekregen, meteen een multiple re-entry permit geregeld. Nu mag ik dus in Thailand blijven tot 29 november 2019.

Mijn eerste vraag: wanneer moet ik mijn eerste 90 dagen melding gaan doen? Moet ik beginnen te rekenen vanaf mijn binnenkomst op 01 september 2018 of vanaf 16 oktober 2018 (de dag dat ik mijn jaarverlenging heb gekregen) of vanaf 29 november 2018?

Mijn tweede vraag: heeft iemand goede of minder goede ervaringen gehad met het online 90 dagen melden in Chiang Mai?

Ik ga sowieso op 20 december 2018 terug naar België voor een maand om de feestdagen met de familie door te brengen en zal eind januari terug komen naar Chiang Mai.

Hartelijk dank voor reacties en feedback.

Groet,

Geert (BE)

No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Wanneer moet ik de eerste keer 90 dagen melding doen in Chiang Mai?”

 1. stevenl zegt op

  Rekenen vanaf binnenkomst, dus 1 September.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Neen.
   De eerste jaarverlenging van een verblijfsperiode telt ook als een 90-dagen melding.

   “The first application for extension of stay by the foreigner is equivalent to the notification of staying in the Kingdom over 90 days.”
   https://www.immigration.go.th/content/sv_90day

   • stevenl zegt op

    Dankl je, mijn ervaringen zijn van voor de 90 dagen melding, en wist ik niet. Opgeslagen in mijn hoofd voor de volgende keer 🙂

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Weten vele niet, of ze zijn het vergeten omdat ze al jaren een verlenging hebben.
     Daarom dat je meestal bij die eerste verlenging een kaartje krijgt met de datum waarop je de eerstvolgende 90-melding moet maken, want vele staan anders 90 dagen na binnenkomst al terug bij immigratie. Ze worden dan teruggestuurd met de melding dat het nu niet nodig is, of krijgen alsnog een papiertje met de juiste datum wanneer ze zich moeten melden. Ze zijn er dan toch en zo geeft men de indruk dat ze niet voor niks gekomen zijn.
     De eerstvolgende melding zal dan 90 dagen na het begin van de eerste verlenging zijn. (180 dagen na binnenkomst)
     Maar dat is bij hem blijkbaar niet gebeurd en men heeft hem niks gezegd ook blijkbaar.

     Men moet nu wel opletten, want het geldt duidelijk alleen bij de “EERSTE” verlenging. De daaropvolgende verlenging tellen NIET als een 90 dagen melding en daar heb ik er ook al wel enkele zich weten in vergissen.

     Nu ja, ik toon maar hoe het officieel in elkaar zit en waar het staat indien men het zelf wil lezen of nodig heeft als bewijs.
     Wil hij zekerheid kan hij nog altijd contact nemen met immigratie.
     Daar doet ieder mee wat hij wil natuurlijk.

     PS
     Je schrijft “…. mijn ervaringen zijn van voor de 90 dagen melding” ….
     dat is van voor de Immigration act van 1979 dan 😉

 2. RonnyLatPhrao zegt op

  1. 90 dagen melding
  De eerste jaarverlenging van een verblijfsperiode telt ook als een 90-dagen melding.
  Normaal wordt er trouwens ook een kaartje in je paspoort geplaatst wanneer je de volgende melding moet maken. (Bangkok toch).

  “The first application for extension of stay by the foreigner is equivalent to the notification of staying in the Kingdom over 90 days.”
  https://www.immigration.go.th/content/sv_90day

  Op 29 november verliepen je eerste 90 dagen, maar die melding wordt teniet gedaan omdat je een jaarverlenging hebt aangevraagd op 16 oktober.
  Het is dan 90 dagen na 29 november.

  Maar zelfs als ze van 16 oktober zouden rekenen (je weet nooit in sommige immigratiekantoren) maakt het nog niet uit, want 20 december ga je toch naar België . Op het moment dat je Thailand verlaat vervalt ook de 90-dagen telling.
  Bij terug binnenkomst opnieuw beginnen tellen vanaf dag 1 (dus niet verder tellen waar je gebleven was bij vertrek). Je volgende 90-dagen melding moet je dan pas uitvoeren 90 dagen na binnenkomst en dan vervolgens weer elke 90-dagen.

  Let op volgend jaar met je volgende jaarverlenging.
  Dat is dan al de tweede verlenging en die telt niet als een 90-dagen melding. Daar zal het afhankelijk zijn wanneer je volgende periode van 90 dagen onafgebroken verblijf is. Als je geluk heb valt het in de periode wanneer je de jaarverlenging gaat aanvragen en kan je alles op dezelfde dag doen.

  On-line nog niet zelf geprobeerd, maar ik hoor dat het wisselend succes heeft.
  Zelf proberen is het beste advies dat ik je kan geven.
  Ik doe het steeds per post in Bangkok en werkt prima (tot nu toe)
  https://extranet.immigration.go.th/fn90online/online/tm47/TM47Action.do

  2. TM30.
  Tegenwoordig is het zo dat de meeste immigratiekantoren dit vragen; maar dat moet je echt lokaal proberen te achterhalen.

  Ja die tekst in het dossier had ik zelfs al opgenomen in het eerste Visum dossier (ik dacht 2012).
  Toen was dat nog niet zo van toepassing (toch niet voor particulieren). Het was zelfs helemaal niet gekend. In zoverre zelfs dat sommige vroegen of ik soms te lang in de zon had gezeten toen ik dat dossier opmaakte, want zulk een TM30 melding was onzin wat niemand deed.
  Enkele jaren later is dit natuurlijk helemaal anders… 😉

  • Geert zegt op

   Bedankt voor de glasheldere uitleg. 🙂

  • Marcow zegt op

   Sorry Ronny,

   Zover ons bekend staat de 90-dagen melding geheel los van je Visum en is er geen uitzondering (mbt je 180-dagen verhaal). Wij hebben weleens op dezelfde dag een jaarvisum verlengd en meteen daarna de 90-dagen gedaan! (omdat dit zo kon/uitkwam/moest).

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Je zegt het goed. Voor zover jullie bekent en ik leg daarom ook uit dat er meer is dan wat jullie bekent is.

    Je moet dan vooral ook begrijpen wat ik schrijf. Ook de referentie openen die ik geef, want daarom dat ze er staan.
    Je zal dan zien dat het zo geschreven staat op de website van immigratie en het geen verhaaltje is dat ik zelf uitvind.

    Dus nogmaals.
    *The first application for extension of stay by the foreigner is equivalent to the notification of staying in the Kingdom over 90 days.”
    https://www.immigration.go.th/content/sv_90day.

    Het geldt dus ENKEL bij de EERSTE verlenging.
    Dat wil dan zeggen dat je EERSTE 90 dagen melding pas dient te gebeuren na 180 dagen, aangezien de eerste 90 dagen niet moet uitgevoerd wiorden net door die EERSTE verlenging.(die 180 dagen geldt enkel als voorbeeld indien je in dezelfde situatie bent als de vraagsteller.)

    Bij de DAAROPVOLGENDE jaarverlengingen is dit NIET meer van toepassing. Dan zal het afhankelijk zijn wanneer de 90 dagen melding valt. Valt die in de periode dat je ook je jaarverlenging moet aanvragen, dan heb je geluk en kan je alles op dezelfde dag doen.

    Inderdaad, de 90 dagen melding staat helemaal los van het visum, maar ik beweer ook niet dat het een relatie met een visum heeft.
    Wel heeft het een relatie met de verblijfsperiode die je met dat visum bekomen hebt en de jaarverlenging(en) van die verblijfsperiode.
    Een 90 dagen melding is een melding van 90 dagen ononderbroken verblijf. Zonder verblijfsperiode zou je ook geen ononderbroken verblijf van 90 dagen hebben.

    Ik heb het nu voor een derde maal uitgelegd (en alvast de laatste keer bij deze vraag) met referentie, dus dat moet nu voldoende zijn denk ik.

    • Marcow zegt op

     Top Ronny!

     Heb nu op je link geklikt en gelezen. Allemaal erg verwarrend voor de OP! Je voorbeelden in je bericht waren ook wel helder en denk dat ik het nu zelf zelfs snap ;). Buiten de 180 dagen is het gewoon belangrijk dat je de 90 dagen los moet zien van de Visa … en die 180 is weer een leermoment voor mij 🙂

 3. Hans van Mourik zegt op

  Doe maar wt Steven zegt.
  Indien je rekend vanaf 29-11 ben je te laat.
  Kost je in Changmai 2000 Bath.
  Jaren geleden heb deze fout gemaakt
  Hans

 4. Daniel VL zegt op

  Ik heb de 90 dagen melding toen immigration nog in Promenada was verschillende malen met intenet geprobeerd zelfs met chroome en exploirer, is nooit gelukt. Na verhuis naar oude plaats bij luchthaven noch niet gedaan. Wat betreft de 90 dagen als je in CM verblijft best eens tot immigration gaan en navragen hoe ze tellen ze zullen wel zeggen wanneer je moet komen.
  TM 30 hangt af waar je verblijft in hotel of guest house moeten zij dit doen. In het laatste best ook eens vragen of ze het wel doen.

 5. Hans van Mourik zegt op

  Op 11-07- 2018 ben ik in Bangkok aangekomen.
  De volgende dag met mijn vriendin een nieuwe TM 30 gedaan.
  Op 08- 10-2018 90 daagse gedaan, zelf geteld wat ze mij in mij paspoort gestempeld hadden.
  Voor zekerheid alles gecopierd wat in paspoort staat..
  Kreeg later een briefje geniet, wanneer ik weer de 90 daagse moet doen.
  Op 15-11- 2018 jaar visum verlengd.
  Advies maakt van je paspoort alle documenten die er zijn,en tekend het+ telefoon nummer.
  Beter te veel als te weinig.
  Hans

 6. Bob zegt op

  Tm30 moet door hotel of eigenaar verblijf plaats gedaan worden
  Dus niet door u als u huurt.

  • Laksi zegt op

   Ja, ja Bob,

   Officeël hé, maar “This is Thailand” de verhuurder doet het niet en jij krijgt de boete. (1.600 Bhat)

 7. Frits Koster zegt op

  90 dagen melding kan ook online vanuit Chiang Mai.
  Is inderdaad lastig met sommige browsers. Doe het zelf met Google chrome. In Google chrome de IE explorer plugin toevoegen en dan de 90 dagen melding pagina van immigratie via deze plugin laden.
  Scheelt een hoop bezoeken aan immigratie.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Als je on-line de melding maakt is het niet belangrijk vanwaar in Thailand die melding gemaakt wordt.
   Het is dezelfde link voor gans Thailand.
   Wel wordt je melding doorgestuurd naar je immigratiekantoor die dat dan verder moet afhandelen.
   (Heeft iemand mij ooit eens vertelt)

   Vermoedelijk loopt het daar dan wel eens mis denk ik.
   Bepaalde immigratiekantoren die niet reageren op die on-line melding en dan blijf je in “pending” staan.
   Andere handelen het wel af en dan werkt het prima.

 8. Pratana zegt op

  Iets laat mijn reactie maar vindt dit toch een “leuke vooruitgang ” de drive-immigration in Phuket moesten ze overal doen 😉

  https://www.stickboybkk.com/news/phuket-gets-drive-immigration-service/

  ps iemand al ervaring mee???


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website