Wanneer ben je de wettelijke eigenaar, of niet?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
20 april 2022

Beste lezers,

Ben je eigenaar van bijvoorbeeld een nieuwe auto wanneer je deze rechtstreeks 100% betaald hebt (met een overschrijving) aan een garage in Thailand, maar die auto staat op de naam van een Thai? Is er een verschil indien je de totale aankoopsom van die nieuwe auto op de bankrekening overgeschreven hebt van de betreffende Thai, en die op zij beurt de som overschrijft naar de Thaise garage?

Vraag die ik heb is: wie is de eigenaar, diegene die betaald heeft of is de eigenaar diegene wiens naam op de aankoopbon staat?

Graag met spoed uw reactie.

Met beste dank,

Frank

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

6 reacties op “Wanneer ben je de wettelijke eigenaar, of niet?”

 1. Erik zegt op

  Frank, een auto is ook in Thailand een op naam geregistreerd goed. Daarvoor bestaat in Thailand het registratieboek. Staat jouw naam daarin dan ben je eigenaar (tenzij je een financiering daarop hebt gesloten met eigendomsvoorbehoud doch dat lijkt me niet het geval te zijn). Ik neem aan dat jij het boek in je bezit hebt? En anders zou ik dat maar eens gaan nakijken.

 2. Kees 2 zegt op

  Als jij betaald hebt, en die Thai is met dat geld naar de garage gegaan en heeft de auto gekocht, dan staat die dus nu op naam van die Thai (tenzij die Thai jou nadrukkelijk gemeld heeft dat hij jouw naam in het blauwe boekje heeft laten plaatsen).

  Dus zelfs al kun jij bewijzen dat jij betaald hebt, dan kan die Thai zeggen dat dit een gift was van jou aan hem.

  Wat is je relatie met die Thai?

  Als jij het geld rechtstreeks overgemaakt hebt naar die garage (autodealer) en je hebt email-correspondentie of anderzins bewijs dat jij die auto wilt hebben (dat is fetelijk een soort koopcontract), dan mag die autodealer die auto niet op naam van die Thai zetten, zonder jouw toestemming, lijkt mij.
  Heb jij wel toestemming daartoe gegeven (een dame waarmee je achteraf de relatie wilt verbreken?), dan kun je – als die dame kwade zin heeft – fluiten naar die auto.

 3. Co zegt op

  De eigenaar is degene wiens naam in het blauwe boek staat.

 4. Sjaak S zegt op

  Heel simpel. De bezitter van de auto is van diegene op wiens naam hij staat, zoals overal op de wereld. Het doet niet terzake wie betaald heeft.

 5. Lung addie zegt op

  Het antwoord op deze vraag is heel eenvoudig:
  de eigenaar is deze wiens naam in het blauwe boekje staat. Wie of hoe er betaald heeft speelt geen enkele rol. Om je naam in dat blauwe boekje te krijgen moet je wel over een vast adres in Thailand beschikken en het document van residentie kan je verkrijgen bij Immigratie of, indien je ingeschreven bent bij de Ampheu, kan dat ook hier. Indien je verhuist naar een ander adres moet dit ook bij Transport Office gemeld en aangepast worden. Is ergens heel logisch.

 6. Ruud zegt op

  Wat denk je nu zelf?
  Natuurlijk is de eigenaar de persoon wie met zijn of haar naam in het “Blauwe boekje” staat of Groene voor motor.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website