Beste Lezers,

Ook wij zijn bezig om een vakantie te bespreken naar Thailand. We gaan vooral voor de zon en het strand, tuurlijk willen wij ook wel dingen zien. En de cultuur van Thailand meemaken.

We zijn de kl*te zomers hier wel zat en kunnen maar 2,5 week op vakantie omdat we beiden werken. We willen dan graag mooi weer in Thailand en zeker niet de hele dag regen. Een keer een buitje van een uur maakt niets uit.

Welke periode raden jullie aan? Wij kunnen zelf in augustus, september en oktober. Laatste weken van juli zou nog kunnen maar is wat lastiger met werk. Vandaar onze vraag: wanneer begint en eindigt de regentijd in Thailand? En waar in Thailand moet je zijn voor de meeste zonuren?

We hebben al wat rondgekeken op internet maar daar lees ik verschillende berichten. Lastig om daar uit te komen. Jullie die in Thailand wonen zullen het wel het beste weten, ga ik vanuit.

Bedankt voor jullie antwoorden en vele groeten,

Een zonaanbidster

21 reacties op “Lezersvraag: Wanneer begint en eindigt de regentijd in Thailand?”

 1. bert van liempd zegt op

  Omdat wij in Thailand wonen zouden wij de weergoden zijn. Wel het regenen begint nu met elke dag een buitje, normaal duurt dit tot eind oktober. Dus de beste maanden zijn november, december, januari en februari.

 2. Theo zegt op

  De warmste maanden met veel zon: Maart,April,Mei,waarvan April het hoogtepunt is. Veel plezier en fijne vakantie.

 3. RonnyLadPhrao zegt op

  Beste, zonaanbidster

  Je schrijft – Welke periode raden jullie aan? Wij kunnen zelf in augustus, september en oktober.
  Dit laat dus weinig keus.
  Het zijn nu precies niet de topmaanden als je over (veel) zon spreekt.
  In jullie geval zou ik dan voor augustus kiezen.
  Hoe meer je richting oktober gaat hoe meer regen je mag verwachten.
  Oktober zou ik, gezien je vooral voor zon en het strand gaat (het strand is er altijd wel), dan toch vermijden want deze maand regent het doorgaans wel heel veel.
  Dit is natuurlijk geen garantie en augustus kan ook wel eens nat uit de hoek komen, maar die maand is volgens mij de beste van de drie, en maak je de meeste kans om de zon te aanbidden.

  Veel plezier en zon verstandig

 4. cor verhoef zegt op

  Het advies van RonnyLadPhrao klopt als een bus. Augustus is, gebaseerd op de regenval van het langjarig gemiddelde, de beste maand.
  Koh Samet, op vier uur reizen van BKK, heeft een micro-klimaat en is zelfs wanneer het op het vasteland regent, vaak heel zonnig.

 5. Armand Spriet zegt op

  Wel als je echt gaat voor strand, zon en zwemmen dan raden we jullie aan van eind oktober tot einde maart .
  vanaf november is de zee rustig en kunnen jullie in de zee zwemmen. Lig niet in de flakke zon en bescherm jullie met een zonne crère van factor 30. Natuurlijn onder een zonnescherm
  Van apri tot oktobber is he tlaag seizoen en is het ook regendeizoen. Het regent er dan af en toemaar de zon is er altijd tussendoor.
  De temperatuur is er zomer en winter tussen 25 en 35°. Maar in het laag seizoen is het wel erg vochtig. Dan zie je touristen zweten , want ze zijn altijd haastig.
  Indien het de eerste keer is, wel dan raad ik aan eerst enkele dagen in Bangkok
  te verblijven om de paleizen en tempels te bezoeken, vandaar naar Phuket vliegen en een hotel in Patong te nemen. Vandaar kunnen jullie uit uitstapjes doen.
  Thailand zo groot als Duitsland en dit is over het zuiden.

 6. Hans zegt op

  Hoi,

  wij gaan in juli naar Koh Chang voor een week of 3. We hopen dan geluk te hebben met het weer want volgens mij is het maar afwachten wat je krijgt. Staat tegenover het is vakantie, en met een bui en dertig graden en je hoeft niets te doen is het ook weer niet zo’n ramp.

  • Lije Vanonschot zegt op

   Als je ThaIland en dan met name Koh Chang (ik woon daar) alleen maar kunt bezoeken in augustus, dan weet je niet wat je mist. Het almaar zonovergoten strand en de dan blauw-groene zee is er alleen -en dat dan bijna elke dag- in het warme seizoen (november tot en met maart) en in het hete seizoen (april) en vaak ook nog -zoals thans- de eerste helft van mei. Zo is hier snorkelen een geliefde bezigheid, maar met name de grote boot (de “Thaifun”) die je meeneemt naar de diverse snorkellocaties vaart echt niet in de moessontijd (juni tot en met september). De waarschuwingsborden met betrekking tot het zwemmen in zee staan er ook niet voor niets en raden je het zwemmen in zee in juni tot en met september af (tenzij onder toezicht van een ‘buddy’ waar je zelf in dient te voorzien). Het waait in die maanden overigens niet almaar hard en wat men hier ‘hard’ noemt in dit verband is in Nederland op zijn hoogst ‘een beetje winderig’, maar toch zijn er iedere moessontijd weer slachtoffers. Het lijkt kennelijk minder gevaarlijki dan het is. Zelf ga ik in juni tot en met september wat het weer betreft liever naar tropisch- (dus noord-) Australie, maar natuurlijk: alleen Thailand is Thailand en niet voor niets is dat land mijn woonland. Echter: het hele jaar door droog en zonnig kan nu eenmaal niet, dan zou Thailand in plaats van een tropisch bebost land een uitgedroogde woestijn zijn. Zie een bezoek in de maand augustus als een bezoek aan een goede vriend en diens vrouw maar dan op een moment dat ze bezig zijn hun huis grotelijks uit te soppen.

 7. jeffrey zegt op

  April zou ik zo wie zo vermijden.
  prettigste tijd nov,dec ,jan , feb.
  je mist dan een stuk van de winter in nederland.
  Nieuwjaar en kerstmis is prachtig in bangkok.
  Veel plaatsen zijn avonds met kerstboom verlichting verlicht.
  Let op de kracht van de zon aan het strand.

  je kunt in de thaise drogisterijen een japanse zonnebrandcreme kopen, factor 150.
  Het zijn kleine rode plastic flesjes (een beetje prijzig).

 8. Chantal zegt op

  Ik ben net een week terug en was dus in april. Ik vond het prima te doen (bangkok, phuket, phi phi en krabi) het leek me niet veel heter als dat ik er in augustus was. In augustus heb ik weinig regen gehad maar wel veel bewolking. Maargoed ik zeg altijd ga je ver weg, dan ga je voor cultuur en het land. Wil je zon zee strand, dan moet je lekker naar spanje, turkije weet ik het gaan. 🙂 daar heb je ook palmbomen

 9. Lije Vanonschot zegt op

  Ik heb indertijd per e-mail inlichtingen aan het KNMI gevraagd en daar bleek iemand te zitten die zeer wel op de hoogte was. Hij raadde voor in de regentijd Koh Samui aan (in het westen van de Golf van Thailand en daar ligt ook nog kortbij een ander -kleiner en heel aantrekkelijk- eiland; daarvan was kort geleden een filmpje van op dit blog). Niet veel minder regen valt er daar in het regenseizoen op die eilanden, maar meer in kortdurende buien. Overigens: almaar regen -regen die uur in uur uit duurt- is naar mjin ervaring hoogst zelden in Thailand.
  Verder: met de doorgaans zeer zonnige maand april -zoals ook dit jaar het geval was, op Koh Chang althans- is niets mis behalve dat de zon dan loodrecht overkomt hetgeen betekent dat het dan goed warm is. Als de zon weer loodrecht overkomt (in augustus) merk je van een extra warmte niets. Dan is de bewolking namelijk erg dik.
  De maand mei is een overgangsmaand; van heet (in april) naar regen (tot ergens in october; dat ‘ergens’ kan de eerste, maar ook de 31-ste zijn van die maand). In oktober en begin tot midden november zijn er, naar mijn ervaring veel kwallen in het zeewater aan de kust. Remedie: een hotel nemen met zwembad aan het strand. Dat is trouwens als u op het regenseizoen bent aangewezen wel zo veilig: echt hard waaien doet het ook in het regenseizoen niet en buiten het regenseizoen heel zelden, maar blijkbaar kan het in het regenseizoen hard genoeg waaien om -ieder jaar weer- verdrinkingsslachtoffers te maken.
  Kortom: het hoogseizoen begint niet voor niets half/eind november en eindigt half maart als je de aprilse warmte al voelt aankomen. Voor de ervaren liefhebbers van heet strandweer komt ook april en begin mei in aanmerking. Nog geen ervaring met dat type weer? Dan niet doen. Zeker dan ook geen Bangkok bezoeken. Deze -gemiddeld over het hele jaar- warmste hoofdstad op deze aardbol is in april gewoon zondermeer de warmste stad op aarde.
  Tenslotte: het weer is zoals overal op aarde ook in Thailand niet tot op de drup regen nauwkeurig te voorspellen. Het heeft bijvoorbeeld op Koh Samui wel eens in februari je kan bijna zeggen catastrofaal geregend, gewoon niet normaal. Desalniettemin heeft het weer in Thailand geenszins dat Hollands wisselvallige. Ach, eigenlijk is (bijna) alles in Thailand prettiger! Zo bijvoorbeeld: mocht je nat regenen dan is dat niet zo’n beklijvend koude ervaring als in Nederland.

  • Rob V. zegt op

   Bangkok (Krungthep) de heetste stad ter wereld? Daar moet wel de belangrijke nuance bij gemaakt worden dan gemiddelden een vertekend beeld kunnen geven. Uit de middelbare school lessen zulen de meeste hopelijk nog kunnen herinneren dat men een gemiddelde, modus en mediaan gebruikt om een redelijk doorsnee beeld te krijgen van een getallen reeks/patroon. Bankok is dus echt niet de heetste stad ter wereld (overdag gemeten).

   Steden rond de evenaar die in de woestijn liggen (zeg maar grofweg oa een deel van het midden oosten) bereiken veel hogere piek temperaturen per meting of over het hele middag uur gemeten. Temperaturen die richting of voorrbij de 50 graden Celcius kunnen gaan. Die temperatuur pieken zul je niet in Thailand zien. In de landen met deze hetere uren overdag (middag), is het ’s nachts echter een stuk kouder (temperaturen die richting het vriespunt kunnen duikelen. Door zulke grote uitschieters naar boven (overdag) en beneden (’s nachts) komt de gemiddelde temperatuur natuurlijk een stuk lager uit. In Thailand is de bandbreedte (pieken en dalen) tussen dag en nacht en door het jaar heen een stuk minder groot. Ja, dan eindig je gemiddeld genomen over het hele jaar heel hoog. Maar het is wel misleidend als je de vertekening van het gemiddelde vergeet en niet kijkt naar modus/mediaan of een gemiddelde per dag deel en/of seizoen.

   Moderator: uw reactie heeft nog maar weinig met de lezersvraag te maken. Graag daarop reageren.

   • Lije Vanonschot zegt op

    Moderator: graag alleen een reactie op de lezersvraag. Uw reactie is off-topic.

    • Leije Vanonschot zegt op

     Moet er van de klimaatvergelijking (Bangkok of Thailand enerzijds, andere steden of landen in de tropische- of woestijnzone anderzijds) maar eens een on topic onderwerp gemaakt worden.

     • Khun Peter zegt op

      Doe een voorzet. Lijkt mij een interessant artikel.

      • Lije Vanonschot zegt op

       Rob V. heeft (op 7 mei 2013 om 18:47) al een voorzet gedaan; ik wil ook wel iets doen in die richting (voorafgegaan door het verrichten van studie, lees: computeren) maar ben voorlopig verplicht druk met iets totaal anders. Bovendien zolang het zo’n mooi zonnig strandweer is als nu, zit ik geen uren en uren achter de computer. De regentijd echter is (helaas) nabij.

 10. pim zegt op

  Volgens de historie heeft de Koning de eerste spoorweg naar Hua hin laten aanleggen en een paleis laten bouwen omdat het de plaats is waar gemiddeld het minste regen valt .
  In de 10 jaar dat ik er woon hebben wij er maar een maal meegemaakt dat het drie dagen regende
  Zodoende ben ik daar ook gaan wonen .

 11. rudi w zegt op

  Mijn ervaring, vorig jaar in september in Bangkok en het noord oosten,
  af en toe een bui maar dit was eerder een aangename afkoeling en het
  wegspoelen van smog in Bangkok dus meer een weldaad dan een
  vorm van ongemak. Het voordeel alles is dan fris groen dus heel mooi.

 12. rob zegt op

  Hmm, leuk…ze gaan vooral voor zon en strand naar Thailand en dan ook nog in zo’n 17 a 18 dagen de cultuur van het land meemaken? Lijkt mij niet te lukken op het strand.
  Zou een keuze maken, de cultuur in delen van Thailand of op het strand met zo nu en dan een mogelijke regenbui,,,

 13. Hans zegt op

  Hoi Lije,

  Maar moet ik dan de maand juli op Koh Chang zien als maand dat het alleen maar regent? Of zijn het buien met droge periodes?

  Nu gaan we niet specifiek voor de zon, maar het zou wel prettig zijn als we die ook zouden zien.

  Groet Hans

  • Lije Vanonschot zegt op

   Beste Hans,
   Almaar regenen doet het eigenlijk nooit in Thailand, althans niet op Koh Chang waar ik wat Thailand betreft de meeste ervaring heb. Dus het zijn inderdaad buien die toch wel vervelend lang kunnen duren met name als je niet goed beschut bent terwijl je zit te wachten op het einde van een bui. Een strandrestaurant biedt meestal wel een dak boven je hoofd, maar tijdens een bui is dat maar een winderige open plek.
   Ik weet niet of u al een hotel hebt besproken op Koh Chang, maar het beste (zij wat duurder dan alternatieven) is een hotel aan het strand, liefst met een zwembad, dan kun je al naar de situatie kiezen uit het echte grote zwembad (de zee) of het pierebadje (dat voor zover ik weet nergens overdekt is). Overigens is het (zee)water warmer dan het regenwater (en dat op zijn beurt is warmer dan het regenwater in Nederland). Bovendien: met (de bungalow van) het hotel aan zee en (dus) op korte afstand heb je een prive-schuilplaats als het is gaan regenen. De bui kun je gewoonlijk zien aankomen, want gewoonlijk komt die van zee. Ik zei “gewoonlijk” want van het oosten uit kan een (meestal dan onweers)bui ook komen. En naar het oosten heb je wegens de “bergen” (het zijn officieel heuvels, maar wel goed hoge heuvels) je niet zo’n vrij uitzicht als in westelijke richting waar de zee ligt. Ik neem ten minste aan dat u een hotel neemt aan de westkust; aan de oostkust is vrijwel geen (goed bereikbaar) strand.
   De stranden hier (en ook elders in Thailand) zijn in vergelijking tot Nederland smal en ook niet erg lang en niet van noord tot zuid aan een stuk door. Een “blanke top der duinen” zult u eveneens moeten missen, maar daar staat allemaal veel tegenover.
   Dan: de zon zult u dus ook minstens wel af en toe zien. Mijn ervaring is dat juist die zon onder die omstandigheden goed kan steken. Mijn enige keer dat ik goed wat zonnebrand opdeed, was nou juist onder die omstandigheden.
   Heeft u nog meer vragen, dan wil ik die wel (proberen te) beantwoorden; vriendelijke groet, Lije.

   • Hans zegt op

    Hoi Lije,

    Bedankt voor je uitgebreide antwoord. Hier kan ik wel iets mee. We hebben al een hotel geboekt, Koh Chang Paradise Resort &Spa. Inderdaad aan de west kust. Ik heb mezelf inmiddels al goed ingelezen via internet en facebook over Koh Chang en wij gaan echt om te relaxen en dat gaan we daar 3 weken doen. Als er maar goed gegeten kan worden en als we een drankje kunnen kopen dan zijn we al tevreden. Bungalows van hotel liggen op het strand en we kunnen inderdaad direct schuilen voor eventuele buien. We hebben er in ieder geval erg veel zin in. En we hoeven niets te doen en de temperatuur is goed, dus zal wel goed komen.

    Groet Hans


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website