Beste lezers,

Ben al een tijdje bezig met de renovatie van mijn nu 12 jaar oude zwembad. Heb een nieuw chlorinator en de badrand is ook vernieuwd. Nu blijft over dat ik zoveel water verlies. Moet dagelijks minimaal een uur water bijvullen om het waterniveau op peil te houden. De oppervlakte is 40 pakweg vierkante meter en de inhoud is 65 kuub. Bij de aanleg van het bad is er geheid.

Een zwembadverkoper, geen techneut, die mij een paar maanden geleden de chlorinator leverde en die ik hierover raadpleegde vond dit waterverlies normaal gezien de verdamping. In het verleden vulde ik in het droge seizoen misschien éénmaal per week bij, nu dus iedere dag. Kan lijkt mij niet alleen de verdamping zijn. Ik zie echter niets in en rond het bad dat op massaal waterverlies duidt.

Mijn ervaring is tot nog toe dat velen mankementen voor het oog wel oplossen maar niet een goede analyse kunnen maken.

Mijn vraag is nu; wat is in de tropen een gemiddeld waterverlies? En heeft iemand in de buurt van Jomtien/Pattaya ervaring met de zwembadspecialist die in staat is een goed onderzoek te doen en met een gedegen oplossing te komen?

Groet,

Paul

No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Lezersvraag: Waarschijnlijk lekkage in mijn zwembad. Wie weet een goede vakman?”

 1. Harry zegt op

  Je kan een bak met water naast het zwembad zetten en het waterpeil markeren in de bak. Datzelfde markeren doe je in het zwembad. De vilgende dag of 2 dagen later kijk je hieveel cm water je in de bak en hoevee cm in de pool bent verloren. Het verschil is de lekkage. Neem een bak van ingeveer 1 meter diameter.
  Als je dat gedaan hebt dan kan je alle uitlaten van het zwembad met een stop dichtmaken. Nu als je water verliest komt het dus uit het zwembad zelf en niet uit de pijp leidingen! Als het de pool zelf is kan je duiken en met een kleurstof kijken waar dat weg gezogen wordt. Dat werkt ook 100 %…..
  Als je nog vragen hebt hoor ik het wel. Ben er jaren mee bexig geweest in australie en heb er rechtzaken over gevoerd.

  • Sjaak S zegt op

   Geweldig dit antwoord. Zal ik voor mezelf ook opslaan. Want ik ben net bezig met het graven van mijn zwembad(je) achter het huis. Mijn planning is het volgend jaar klaar te hebben.

   Bij deze, omdat we het over zwembaden hebben: weet iemand waar je misschien tweede hands pompen en filtersystemen kunt krijgen? Het kan zijn dat iemand zijn zwembad vergroot heeft en deze nog goed zijn….ik kan zoiets gebruiken. Mijn zwembad wordt 200x1000x160 cm (en nog een ondiep gedeelte van 4×4, max 50 centimeter)…
   Moet wel nog goed in orde zijn!

  • Khun Yan zegt op

   Goed systeem; maar om nog efficienter te werk te gaan zet de plastic teil (drijvend) in het zwembad, vul de teil tot op het niveau van het zwembadwater zodat het peil hetzelfde is. Zo neemt het water in de teil ook dezelfde temperatuur aan als het zwembadwater. Indien je merkt dat het waterpeil in het zwembad eerder daalt dan in de teil dan weet je dat het niet aan verdamping alleen te wijten is, maar tevens weg lekt.
   Volg dan de perfecte instructies van Harry op en dan kom je er uit.

 2. Dirk De Witte zegt op

  Beste Paul,

  je zou kunnen checken of er nog waterverlies is indien het niveau onder de verbinding buis en skimmer zit.
  Indien ja, is er misschien een lek in hun buizen naar de filters.
  Je kan iedere skimmer afzonderlijk checken door hun individuele afloop af te dichten.

  Indien nog waterverlies kan de buis van de bodemafloop een lek vertonen. Dicht de bodemafloop af en wacht af wat er gebeurt.
  Indien nog steeds waterverlies, zit het hem misschien in het filterreseau van en naar het zwembad. Eveneens afsluiten en zien what happens !

  Indien nog steeds waterverlies, dan laten lopen en kijken tot waar het niveau zich stabiliseert. Op sie hoogte moet er dan een barst in de wanden zitten.
  In afwachting kan je douchen met het water dat je normaliter zou bijvullen,…(sorry voor de grap)

  Dirk.

 3. Khun Yan zegt op

  Hallo Paul,
  Dit is inderdaad geen sinecure, het opvolgen en mogelijk repareren vergt een goed vakman. Zelf had ik ook tegenslag in het verleden en bij de vervanging van ons zwembad heb ik een goede technieker getroffen. Hij heeft heel wat ervaring in jouw regio en spreekt ook Engels. Ik kan hem aanbevelen, zijn naam is Johny (hij is Thai maar heeft om het makkelijk te houden ook een Engelse naam) en zijn nummer is 061 626 8929. Ik wens U hierbij veel geluk…

 4. Khun Yan zegt op

  Hij heeft al tal van zwembaden gebouwd…”verbouwen” zal voor hem dan ook geen geheimen inhouden denk ik….Hij werkt ook voor bekende (farang-) zwembadproducenten in Thailand.
  Terzijde, Paul, omdat we nu in het “hete” seizoen zitten en de luchtvochtigheid vrij laag is, is het niet verwonderlijk dat er bijna dagelijks moet bijgevuld worden…In kleinere zwembaden ( 7×3 meter) constateer ik ook bij deze temperaturen een daling van het waterpeil van bijna 1cm/24 uur…

  • Khun Yan zegt op

   De chlorinator zet het zout (wat je af en toe dient bij te vullen ) om in chloorgas dat dan via de return weer in het zwembad belandt. Het chloorgas verdampt ook makkelijk en daarom dient er ook zout bijgevuld te worden. Gewoonlijk doe ik dit via de skimmer om geen vlekken van het zout te hebben in het zwembad. Het kan gebeuren dat door deze plotse overrompeling de chlorinator even ’tilt’ slaat, die kan je gewoon resetten met een knopje of “uit en aan” zetten zodat die weer aan het werk gaat. Zo is het extra plaatsen van chloortabletten overbodig…

 5. Dirk De Witte zegt op

  Hello Paul, dank voor je waardering.

  Hierbij nog een tip:
  die bodemafloop kan je “dichten” met een
  oude kookpot omringd door een grote vod, diam. natuurlijk ietsje kleiner dan de afloop.
  Maar beter is het hele geval met “beton” dicht te maken, gat in de buis of niet
  je bodem wordt toch regelmatig gereinigd met de waterzuiger niet ?

  En om het water van je zwembag toch eens te verfrissen, is een dompelpomp ruim voldoende, zolang het niet vergeven is van de chloor: dat hebben planten niet zo graag, maar op een mooie regendag is het zo weggespoeld. Dus in feite geen probleem.

  Natuurlijk is het fijn om te weten hoevéél water je verliest, maar ik mag veronderstellen dat je zeker weet dat het normaliter teveel is !

  Een tip indien je toch aan je zwembad gaat werken: die barsten kan je dichten met een siliconenmastiek, nà ze eerst wat uitgekapt en gereinigd te hebben !

  En verder een leuke tip:

  indien je graag zwemt (niet gewoon even plonzen) kan je met een 2 à 3 PK waterpomp langs één kant van het zwembad het water opzuigen en langs de andere kant mits wat PE buizenwerk en bolkranen, een
  hevige waterstroom bekomen om rtegenaan te zwemmen maar ook om een onderwatermassage te doen, of je bloemperk of gasten van tientallen meters ver te besproeien (hangt af van je PK’s.

  Dit systeem is minder dan half de kostprijs van een inox pomp met hetzelfde effekt of resultaat. Een loodgieter kan dit makkelijk instaleren mits hij een PR lasapparaat heeft of ander koppelingen bij de vleet.

  Graag gedaan,

  Dirk

 6. Will Wokke zegt op

  Paul een beton constructie op palen vraagt een gedegen constructie berekening. Vm is er ergens een scheur(the) instaan ten gevolge van spanning id constructie. Mijn advies: breng een binnenbak van polyester aan. Succes

  • Khun Yan zegt op

   Een zogenaamde “binnenbak” van polyester gaat niet hechten, vrees ik. Daarom is eventueel het plaatsen van een “vinyl-liner” (wordt gelijmd en aan elkaar “gelast”) het overwegen waard alhoewel ik daar geen voorstander van ben gezien de kwetsbaarheid. In Isaan heb ik echter zo’n herstelling gezien in een groot zwembad en dat hield goed.

  • Khun Yan zegt op

   Volledig akkoord met het al dan niet plaatsen van een “binnenbekleding”….Voor de kleurstof zijn er waarschijnlijk meerdere opties…

 7. lung addie zegt op

  Natuurlijke verdamping van oppervlakte water kan je eenvoudig berekenen. De voornaamste parameters zijn:
  oppervlakte – vochtigheidsgraad – omgevings temperatuur – windsnelheid – aantal uren zon – planten

  In Uw geval een kleine berekening gemaakt met als gegevens:
  oppervlakte: 40m²
  windsnelheid: matig (3Beaufort)
  luchtvochtigheid: 80/85% ( hoe lager de luchtvochtigheid hoe hoger de verdamping )
  temperatuur: 40°C
  uren zon: 10/d
  planten: 0 ( zwembad )
  Ik kom met deze gegevens tot een natuurlijke verdamping van ongeveer 1.5mm/dag, wat zou neerkomen op ongeveer 1cm per week ( met deze parameters )
  Indien je een luchtvochtigheid van 70% neemt dan kom je snel tot het dubbele van de verdamping.
  Meet je meer verlies, dan heb je gegarandeerd een lek en indien het in de wand is dan is het niet steeds eenvoudig om dit op te sporen.
  De hoogte van het lek in de wand kan je vaststellen door geen water bij te vullen en te wachten tot het niveau niet meer daalt dan de natuurlijke verdamping ( kan lang duren als het lek bij de bodem zit ).
  Er bestaat een meetmethode ( electronisch ) om zowel lucht- als vloeistoflekken op te sporen. Deze methode is particulier niet betaalbaar. Deze methode wordt gebruikt in bv kerncentrales om haarscheurtjes in reactorvaten en leidingen op te sporen.
  Ik wens je veel succes en als het waterverlies binnen de perken blijft … ja er eventueel leren mee leven. Is afhankelijk hoeveel energie je er aan wil besteden.

  http://www.lenntech.nl/calculators/verdamping.htm

 8. lung addie zegt op

  Beste Paul,
  de kosten van de herstelling zullen best wel meevallen. Het grootste probleem is het precies vaststellen waar het lekkage zit. Indien het in de leidingen zit, waar ik mijn twijfels over heb, dan is het normaal wel te lokaliseren. In één der wanden, zeker als het zwembad volledig verzonken in de grond zit, is een ander paar mouwen. En indien je het dan gevonden zou hebben is de herstelling niet zou eenvoudig. Een optie, welke ik zeker niet zou doen, is het zwembad langs de binnenkant volledig bekleden met een polyesterwand, doch dat zal een veelvoud aan kosten zijn tegenover wekelijks enkele honderden liter water toevoegen. Indien je dit water kan oppompen als grondwater zal de kost miniem zijn.

 9. harry zegt op

  Beste Paul,
  Je had gevraagd welke kleurstof je kan gebruiken. Elke kleurstof werkt! die voor voedsel of elke vloestof met een sterke kleur en niet stroperig. Je kan dat in een klein flesje doen van neusdruppels etc. De gaat langs de bodem met je flesje en knijpt er opzachtjes zodat er een klein beetje uitkomt. dicht bij de wand of vloer. Als je de kleurstof met een snel tempo ziet verdwijnen dan is DAAR jou lek. Als je een vriend hebt met een duikers uitrusting kan die het met plezier voor jou doen. anders moet je duikbril pakken met lange pijp naar boven het water. als je googled naar how to find leak in pool en het beste in google.com.au wat daar zijn de meeste zwembaden met vergelijkbare condities. Als je met de juiste mensen praat kan je ze testen of ze herkennen wat jij ze vraagt uit wat je geleerd hebt uit de webpaginas. In australie heb ik een pool builder 40.000 dollar uit zijn zak geklopt met een rechtszaak omdat hij meende steeds tegen mij te moeten zeggen dat ik dom was want het was gewoon verdamping! Ik heb het geheel academisch bewezen en er ingenieurs bijgehaald en alle technieken uit de kast gehaald die met een zwembad en de materialen en de pompen etc te maken hebben.
  Nog een tip: als je bedacht hebt dat je toch niet zoveel verliest als je dacht en je wilt er mee leren leven dan kan je gewoon water toevoegen met een kraan VOOR je chlorinator en met een heel klein straaltje beginnen en dan steeds de kraan een heel klein beetje verder open zetten tot het peil in de pool hetzelfde blijft. er zijn allerlei kranen tot en met electronische kranen verkrijgbaar die je daarvoor kunt gebruiken. als je pool lekt dan kan je dus op die manier precies die hoeveelheid water toevoegen zodat het altijd op peil blijft. Wat verdampen betreft dat is elke dag anders vanwege de temperatuur, de wind de regen enz enz, Echter de chloor veranderd daar ook door.
  Succes en als je verdere vragen en of opmerkingen hebt kan je contact opnemen via de redaktie.
  gr harry

  • harry zegt op

   nog een tip: als je toch bezig bent kan je met een 100 meter slang op het dak je water opwarmen en met een klein pompje rondpompen. pompje moet heel klein zijn want anders gaat het water te snel. Zo kan je in de winter nog steeds heel goed gebruik maken van je zwembad,

 10. harry zegt op

  met 2 cm verlies je dus 800 liter. Ik geloof de theoretische berekenmethode niet. Is goed als droog test maar het enige wat echt is heb ik je verteld met de bak van 1m2 doorsnede in het bad en dan de test doen. meten is weten en 2 keer meten is zeker weten!!! ook de 2 cm die jij meet is mischien niet correct. je moet aan beide kanten van het zwembad een lineaaltje in het bad plakken op de muur of zijkant. daar moet je de water spiegel op aflezen. aan beide kanten! als de wind veranderd is 2 cm niks op die grote watermassa en is er dus een bolle of holle meniscus die jou aflezing verkeerd maakt. en niet 1 dag maar enkele dagen! wat je ook hoort te doen is het water zeg maar 10 of 15 centimeter laten zakken en de pomp uitzetten/afblokken en kijken of je dan nog steeds verlies hebt! dan weet je of het onder de rand/pijpen is of daarboven! BTW ik had tussen 6 en12 cm verlies per dag op een pool van 52m2 (5 x 10m). Uiteindelijk bleek het een scheurtje in de betonlaag te zijn en dat stond soms wijd open en soms minder wijd. mijn zwembad was betegeld dus extra moeilijk. uiteindelijk hebben we de lekkage gevonden met de kleurstof en scubadiving overal langs de wanden en de vloer. Toen we dat hadden gevonden hebben we iemand van het gerechtshof laten komen getuigen dat de lek daar zat. uiteindeliijk heeft de pool bouwer 40.000 dollar schadevergoeding moeten betalen.

  En al wat je zelf gemakkelijk kan doen hoef je niemand voor in te huren.
  suc6 en groeten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website