Waarom is er in Thailand weinig aandacht voor de situatie in Oekraïne?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
28 februari 2022

Beste lezers,

Ik zie op de Thaise TV maar sporadisch aandacht voor de situatie in Oekraïne. Nu is dat erg ver weg, dat begrijp ik, maar Thailand kan ook geraakt worden als de wereldeconomie een klap krijgt. Ook kan dit het herstel van het toerisme verstoren. Of interesseert het Thai niet veel wat er elders in de wereld gebeurt?

Groet,

Hans

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

34 reacties op “Waarom is er in Thailand weinig aandacht voor de situatie in Oekraïne?”

 1. Mike zegt op

  Inderdaad, het interesseert ze niet

  • Caspar zegt op

   Het intresseert ze wel degelijk ze hebben hier ook internet en TV nieuws, er zijn al demontraties geweest in Bangkok en Phuket.
   Mijn vrouw (thaise) komt me steeds nieuws brengen over de wat er gebeurd in Ukraine, over de oorlog daar het is verschrikkelijk wat daar gebeurd.Je zal maar huis en haard moeten verlaten met alleen wat handbagage en kinderen, dit zijn echte vluchtlingen en niet die van noord Afrika die de boel terroriseren in Nederland ..

   • Mike zegt op

    Nou dan is ze waarschijnlijk 1 van de weinige, het boeit ze allemaal niks

  • Peter zegt op

   Het interesseert ze wel degelijk , maar zoals het verleden heeft geleerd blijven de Thai liever hier buiten.
   Ook in de tweede wereldwereld oorlog wilden ze neutraal blijven bij mijn weten , maar werden ze toch de oorlog ingetrokken. Vandaar

 2. khun moo zegt op

  Thaise mensen houden nu eenmaal van Thaise soaps, iretante reclame kijken en kookprogramma’s volgen.

  • kees zegt op

   dat ben ik niet helemaal eens met je.
   Mijn thaise vrouw kijkt heel veel soaps, kookprogramma’s en elke dag het nieuws en bij het nieuws wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de situatie in de Oekraine/Rusland.

 3. Leen zegt op

  Het interesseert ze gewoon amper wat er buiten Thailand gebeurt. Ik test mijn vrouw weleens over de buitenlandse kennis die wij wel opdoen op school en in ons dagelijks leven, maar die is ronduit bedroevend en dan druk ik me nog zeer mild uit.

  • Victor zegt op

   Volledig mee eens Leen en het gaat veel verder dan dat. Ook van de Nationale geschiedenis wetren ze bar weinig.

   Vraag een Thai eens naar de Bridge over the River Kwai en wat daar gebeurde…….. 90% zal je stomverbaasd aankijken,

   • PEER zegt op

    Ja Victor,
    Maar wanneer er geen film, “The Bridge over the River Kwai”, in Nederland te zien was hadden wij er ook weinig weet van gehad.
    Die film móést je gezien hebben.
    Bovendien hebben daar veel Nederlandse krijgsgevangenen en Indische Nederlanders aan de spoorweg moeten werken. En zijn er ook veel bezweken.

 4. Dennis zegt op

  Ik zie toch (op Twitter) wel berichten van Thaise media erover. Bijv. Nation en Thai Enquier. En ook berichten over protesten bij de Russische ambassade.

  Maar goed, de burgeroorlog in Birma (Myanmar) zie je ook nauwelijks op TV in Europa. Is anders (geen buitenlandse mogendheid die een ander land binnenvalt), maar het hemd is altijd nader dan de rok..

 5. Roger zegt op

  Omgekeerd hetzelfde hoor. Het toerisme in Thailand ligt al 2 jaar op zijn gat en geen enkele Europeaan die daarvan wakker ligt.

  Dit is een natuurlijke reactie, problemen gewoon vermijden. De Thai hebben hun eigen miserie, toch heel normaal dat ze dat van een ander niet aantrekken.

 6. andre van schaik zegt op

  Nou kom maar langs bij mij hoor in Bangkok. Ik heb een abonnement bij Truevision met vele Thaise zenders, CNN, BBC World Service, Deutsche Fernsehen enz,
  De Thaise zenders o,a, chan 16 besteden ontzettend veel aandacht aan het Oekrainische conflict. Drie vier anderen evenzo.
  Zoals in vele andere landen o.a. Duitsland dienen jonge mannen binnen een bepaalde leeftijdcatagorie klaar te staan voor een militaire opleiding. Mobilisatie. Voor hen geldt al een verbod het land te verlaten.
  Dat dit een behoorlijke impact geeft en men bang is dat de situatie verder gaat escaleren spreekt voor zichzelf. De Thais zijn doodsbang.

 7. T zegt op

  Ten eerste dit speelt ver van hun bed in tegenstelling tot ons.
  Verder vergeet niet dat de Russen een belangrijke speler zijn in de toeristen industrie en overige belangen met Thailand hebben.
  En die wil de eveneens militaire regering van Thailand niet te zeer voor het hoofd stoten.
  Verder heeft Thailand zat van interne problemen, het leeft er gewoon niet er is altijd wel ergens oorlog en in dit geval niet bij hun in de buurt.

 8. Kees zegt op

  Het interesseert ze misschien minder, maar ze krijgen het nieuws echt wel mee.
  Mijn vriendin, woonachtig Phuket Town, volgt het nieuws dagelijks. Buitenlands nieuws is latijd maar een klein gedeelte van de uitzendingen. Zij weet wat er aan de hand is, maar wist niet dat dit gevolgen kan hebben voor Thailand. Normaal veel Russische toeristen daar. Ik moest haar wel uitleggen, dat hun geld veel waarde verliest en dat er hoogstwaarschijnlijk ook vliegverboden komen. Dus minder toeristen. Dat zij niet de hele dag bestookt worden met het wereldnieuws heeft ook voordelen voor de gemoedsrust.

 9. Erik zegt op

  Zou de gemiddelde Thai wel weten waar Oekraïne ligt? En als die het wel weet dan is het de ver-van-mijn-bed-show. Ja, Hans, interesse krijgt het pas als het hen geld gaat kosten….

 10. bert zegt op

  Voor Corona kwam 10% van alle buitenlandse toeristen uit Rusland. Een oorlog kan een opleving uit Rusland in de weg staan.

 11. KhunJoost zegt op

  Vrijwel alle Thai die ik ken weten ervan en hebben een mening erover.
  En dat zijn geen mensen met een hoge opleiding of hoog inkomen maar masseuses en foodstalverkopers waar ik regelmatig kom. Thaise televisie kijk ik niet.

 12. Victor zegt op

  Het interesseert ze inderdaad geen zier. Maar een actrice die in Bangkok van een bootje valt en verdrinkt zet het hele land op z;n kop.

  • B.v.D zegt op

   Ja het is echt al 5 dagen aan de gang.
   Ze heeft nu last van haar ogen van naar haar schermpje op haar mobiel te kijken.

   Gr Bart

   • Willem zegt op

    Hier hetzelfde alleen die actrice de hele dag en de rest mai pen rai

 13. Tino Kuis zegt op

  Ik volg vrijwel geen Thaise zenders meer en ben nu even gaan kijken. Thai PBS was altijd mijn favoriete tv zender. Daar zie ik toch redelijk veel nieuws over de oorlog in de Oekraïne. Je moet wel in het Thais zoeken.

  https://news.thaipbs.or.th/content/313160

  En dan kijken we nog even naar het meest-gelezen Thaise dagblad Thairath en ja hoor, ook hier veel berichten, zoals vandaag:

  https://www.thairath.co.th/news/foreign/2328246

  En hier als je op รัสเซีย Ratsia Rusland zoekt. Vandaag alleen al meer dan 9 (negen!) berichten!

  https://www.thairath.co.th/search/%E0%B8%A3%E0%B8%B1%E0%B8%AA%E0%B9%80%E0%B8%8B%E0%B8%B5%E0%B8%A2

  En ik zie ook op de andere Thaistalige media zoals Facebook en Twitter ook veel voorbij komen over dit conflict.

  En in de Engelstalige media in Thailand is er ook veel.

  In het Thais zie ik veel meer voorbij komen over Vladimir Poetin en zijn oorlog dan ik in Nederlandse media lees over de burgeroorlog in Myanmar, om maar iets te noemen.

  Ik vind het jammer dat er maar weer zomaar wat geroepen wordt over Thailand.

  • RonnyLatYa zegt op

   “Ik vind het jammer dat er maar weer zomaar wat geroepen wordt over Thailand.”
   Volledig mee eens Tino.
   Men haalt toch zo graag zijn clichés over Thailand boven als men een mogelijkheid ziet…

   Mijn omgeving geeft mij helemaal niet de indruk dat men niet weet wat er zich daar aan het afspelen is.

 14. Yvon zegt op

  Ik weet dat de hoteleigenaar, waar ik wel eens verblijf, nu weer zijn inkomsten ziet dalen. De roebel is aardig aan het dalen, dat betekent dat de Russen niet bij hun geld kunnen en vakantie niet te betalen is.

 15. Sterk zegt op

  Mijn vrouw weet er wel van. En hoort er over op radio en tv. We praten er af en toe ook over. Maar hier in Thailand kun je er niet veel aan doen.
  Ik houd het meer in detail bij via nieuws van media uit NL.

 16. Peter yai zegt op

  Beste lezer

  Ik liep vanavond langs de gele wisselkantoren en bij rub stond 0000 je zal maar hier op vakantie wezen !
  Voor Corona kwamen er 6 miljoen Russen per jaar of zo iets ?
  Dus ook dit gebeuren zal eind van het jaar in 2023 Thailand geen 40 miljoen toeristen opleveren denk ik.
  Ik denk dat de menu kaarten in het Russischs in de kast kunnen.

  Vrolijke avond Peter Yai

 17. Stefan zegt op

  Er is de Thaise realiteitszin: we kunnen nauwelijks iets aan veranderen, dus heeft het weinig zin om er ons ongerust over te maken. Impliceert daarom niet dat ze niet geïnteresseerd zijn.

 18. Jacques zegt op

  Het is maar net met wie je omgaat en in welke Thaise kringen men verkeert. Opleiding is een belangrijke factor stel ik mij voor, maar belangrijker is waar liggen je interesses en ben je een gevoelsmens of niet. Als ik mijn vrouw inlicht dan kijkt ze ongeïnteresseerd en went zich snel af. Voor mij duidelijk dat dit tegen dovenmansoren is geuit. Dus maar weer stoppen, want om haar duidelijk te maken waar en waarom deze oorlog plaatsvindt ben ik nog wel even bezig en geeft ze al aan hier niet mee bezig te zijn. De gespreksonderwerpen zijn uiterst beperkt en daar zal ik het mee moeten doen. Een computer gebruikt ze niet en haar GSM wordt doorgaans gebruikt om clipjes over dieren en mensen te bekijken en enkele app’s voor haar werk. Ik schat zo in dat ik niet de enige ben in Thailand, die dit om zich heen signaleert. Haar eigen wereldje en de soap series dat is wat telt. De gangbare Thaise tv zenders laten weinig zien wat dit betreft en dat is waar ze naar kijkt. Veel politienieuws, met binnenlands gedoe, zoals groepen die elkaar te lijf gaan. Ongelukken in het verkeer en moordpartijen dan heb je het wel zo’n beetje gehad. Zij leeft in haar eigen wereldje met haar familie en daar heeft ze al genoeg gedoe mee.

  • Marcel zegt op

   Beste Jacques, je schat zo in dat je niet de enige bent in Thailand die signaleert dat Thai mensen zich niet of minder interesseren voor wat in de EU of verder weg zo allemaal gaande is. Alsof de goegemeente in NL of BE zich druk maakt om wat in Jemen gaande is? Maar ik snap jouw inschatting- je maakt bij uitstek stelselmatig gewag van het feit met de verkeerde vrouw te zijn getrouwd en vanwege verkeerde eigen keuzes en beslissingen geen weg terug meer te weten uit jouw vermaledijde Thailand. Ik snap dus jouw generalisaties, maar blijft: je zit er naast. Mijn vrouw daarentegen interesseert zich wel voor wat in de wereld gebeurt, volgt het, vormt haar mening, deelt die met Thai landgenotes via sociale media, en ik schat in dat ik niet de enige ben die signaleert dat vele Thai vrouwen wel degelijk begaan zijn met andermans/-vrouws werelden.

  • Roger zegt op

   Haha Jacques, maar dit is nog altijd beter dan naar een half dronken farang te moeten luisteren in je stamkroeg die steeds maar weer herhaalt hoe duur zijn ziekteverzekering is in Thailand 🙂

  • khun moo zegt op

   Jaques,

   Helemaal met je eens.
   Mijn vrouw volgt het wel , maar die is door bijna 40 jaar nederland toch iets anders dan de gemiddelde Thaise.
   Ik heb de indruk dat de gemiddelde thaise die met een farang getrouwd is, zich meer met intenationaal nieuws bezighoudt dat een thaise op een dorpje die maar amper een witneus te zien krjigt.

 19. haki zegt op

  Naar mijn bescheiden mening wordt er wel degelijk genoeg aandacht besteed aan de Oekraine. Alleen moet je de juiste tv stations weten. Wij kijken gratis tv waar je dus veel reclame zult vinden; Je hebt de “soap”tv zenders, waar je vooral de interne vechtpartijen/overvallen/ongelukken- en nu vooral die kwestie met de verdronken vrouwelijke “superstar”- hebt, en je hebt zenders (bij ons kaanalen 16, 24 en 36) waar wel degelijk de Putin-oorlog wordt besproken.
  Wel moet je er van bewust zijn dat Thailand lang niet zoveel belang heeft bij deze oorlog, dan EU en NL!!!

  Haki

 20. Yan zegt op

  Zolang het de individuele Thai niet aanbelangt, heeft die er ook geen ziertje interesse voor…Een klein anekdotisch voorbeeldje: zo’n 12 geleden was er een hevige brand in een dorpje langs de baan in Isaan. Enkele houten huizen gingen in de fik en helemaal op in de vlammen. Een hoop Thai “stond erbij en keek ernaar”. Wanneer ik vroeg waarom niemand van de toeschouwers ook maar geneigd was om een handje te helpen om de brand te blussen was het antwoord: “not my house”…

 21. Rob zegt op

  Nou ik ben net terug uit Thailand, heb maar nauwelijks iets gezien op de TV over Oekraine, maar wel dagen life uitzendingen over de zoektocht naar de overboord geslagen actrice in Bangkok.
  Op zich wel triest natuurlijk, en ze zijn gek op sensatie, maar de Thai ziet in mijn opinie niet het gevaar van de Russische invasie in Oekraine en dat het hen uiteindelijk ook kan raken

  • HenryN zegt op

   Inderdaad weinig over te zien en lezen het was exact hetzelfde met het Canadese trucker protest nauwelijks tot niets . Ik heb wel enkele Thaien gevraagd over ze er iets over wisten (trucker protest) maar allemaal gaven ze niet thuis, ze wisten er niets van. Het is onbegrijpelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website