Waar ben ik nu belastingplichtig in Nederland of Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
22 juni 2024

Beste lezers,

Ik ben sinds 1 maand in Thailand en krijg nu van mijn bank de vraag in welk land ik belastingplichtig ben. Ik ben uitgeschreven als inwoner van Nederland, maar ontvang wel mijn AOW en pensioen uit Nederland.

Wat moet ik doen hoe weet ik waar ik belastingplichtig ben?

Groet,

Theo

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

9 reacties op “Waar ben ik nu belastingplichtig in Nederland of Thailand?”

 1. Erik Kuijpers zegt op

  Theo, je bent belastingplichtig in Thailand. Jouw AOW is in beide landen belastbaar, jouw pensioen in NL of TH afhankelijk van het soort pensioen.

  • Edo zegt op

   Nederland heft belasting over aow
   International verdrag tussen thailand en nederland zegt
   Dat thailand niet mag heffen – internationaal recht gaat voor nationaal recht

 2. Henk zegt op

  De SVB houdt loonheffing in op jouw AOW en dat doet ook jouw pensioenfonds, dus antwoordt jouw bank gewoon dat je in NL belastingplichtig bent. Wat maakt het jou uit? De bank sowieso niets want ze zijn het slechts verplicht te vragen. Als de omstandigheden zich wijzigen en nieuwe belastingverdragen van kracht worden is het heus de bank niet die ernaar vraagt, want je hoort verder niets meer van hen.

 3. Leon zegt op

  Beste,

  Voor jouw bank ben jij belastingplichtig in Thailand als je hier blijft wonen. Je bank vraagt dit voor de eventuele ontvangen of betaalde rente.

  Groeten

 4. Atlas van Puffelen zegt op

  Heb jij het niet over het opgeven van je fiscaal woonland, Theo.
  Wat na 180 dagen wonen hier toch echt Thailand is heb ik wel eens begrepen?

  Citaat

  Welke informatie geeft de bank aan de Belastingdienst?

  We geven de informatie over je fiscale woonland, geboorteland en geboorteplaats door aan de Belastingdienst. We doen dit alleen als het fiscaal woonland dat je hebt opgegeven een land is waarmee Nederland afspraken heeft gemaakt.

  • Geertg zegt op

   Als je meer dan 180 dagen per jaar in Thailand woont ben je belastingplichtig in Thailand. Je dient hier belasting te betalen over het geld dat je hier verdient of Thailand binnen brengt. Als je hier belasting betaalt kun je over je pensioen, niet va be ABP, belasting vrijstelling aanvragen. Je betaalt dan alleen over je AOW of pensioen van het ABP belasting in Nederland. Nederland wilhet verdrag met Thailand wijzigen zodat je in Nederland belastingplichtig blijft. Zo ver is het echter nog niet.

 5. Boonya zegt op

  Volgens mij hoef je maar in 1 land belasting te betalen, volgens de internationaleafspraken tussen Nederland en Thailand mag er geen dubbele belasting worden geheven.
  Dus je het het beste uitzoeken waar je het minste belasting betaald.
  voor dat land kies je .
  Dus je kunt je aow en pensioen brutto laten uitbetalen en in Thailand belasting betalen.
  Volgens kun je dat zo doen

  • Moderator zegt op

   Het zou beter zijn als je iets niet zeker weet of er geen verstand van hebt om niet te reageren. Daarmee schep je verwarring en help je andere lezers niet.

 6. Erik Kuijpers zegt op

  Boonya, dat ligt anders. Je hebt geen keus waar je belasting betaalt; het verdrag bepaalt dat voor je. AOW is sowieso in NL belast want AOW is (verdragstechnisch) geen pensioen maar een uitkering uit de nationale zekerheid. Thailand mag daar ook over heffen maar moet reductie verlenen dus een beetje dubbele heffing kan wel degelijk voorkomen.

  Voor pensioen geldt de aard van het pensioen. Bedrijfspensioen is alleen in TH belast. Voor ambtelijk pensioen is dat afhankelijk van het soort. Ik noemde al een link aan Geertg vandaag waarin alles wordt uitgelegd. https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/waar-laat-jij-je-abp-pensioen-belasten/

  Dit geldt onder het huidige verdrag; er komt een nieuw verdrag aan maar wanneer is nog onbekend.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website