Beste lezers,

Hallo mijn naam is Mark ben 44 jaar en woon sinds 3,5 jaar in Na Tham Thai, ongeveer 15 km bij Trang vandaan. Ik ben getrouwd met een Thaise en heb een zoontje van 4,5 jaar en ben leraar Engels op een privéschool in Trang.

Op het moment dat ik uit NL vertrok was ik nog niet zo bezig met mijn pensioen maar naarmate de jaren verstrijken ga je daar toch meer over nadenken.

Nu had ik op de site van de SVB gelezen dat je je vrijwillig kunt verzekeren voor je AOW maar daar kun je alleen in aanmerking voor komen mits je je binnen een jaar na uitschrijving in NL aanmeldt.

De SVB meldde mij dat ze een brief hadden gestuurd naar mijn adres in Thailand met informatie over deze vrijwillige verzekering. Die brief is nooit bij mij aangekomen, dus ik wist daar tot vorige week niks van. Nu heb ik deze week contact gehad met de SVB en die konden mij vertellen dat de 1 jaar termijn is verstreken en dat ik dus niet in aanmerking kan komen voor deze vrijwillige verzekering.

Nu is mijn vraag bestaat er zoiets als een vrijwillige verzekering voor je AOW ook in Thailand? Heb je een soort instelling als de SVB ook in Thailand?

Met vriendelijk groet,

Mark

No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Lezersvraag: Kun je in Thailand jezelf vrijwillig verzekeren voor pensioen/AOW?”

 1. theoS zegt op

  Voor zo ver ik weet kan een Thai zich vrijwillig daarvoor,en andere zaken,verzekeren bij het SSO.Ik geloof dat een buitenlander dat ook kan,mits hij/zij over een werkvergunning beschikt.Je kan informeren bij het SSO-Sociaal Security Office.Google is je vriend.

 2. Soi zegt op

  TH kent geen sociaal zekerheidswetgeving vergelijkbaar met bv wetgeving in NL. TH kent ook geen oudedagsvoorziening zoal bv de AOW in NL. TH kent idem geen pensioenwetgeving zoals bv in NL. Dat wil niet zeggen dat er geen wettelijke regelingen zijn terzake ouderdom of pensioen. Maar niet als v o l k s verzekering, zoals bv de AOW in NL is. Wel zijn er een beperkt aantal w e r k n e m e r s verzekeringen.

  Regeling 1: TH kent van gemeentewege, dus vanuit de lagere overheid, een uitkering voor oudere mensen, zijnde een soort van oudedagsvoorziening. Zestigjarigen ontvangen 600 baht per maand. Dit bedrag loopt op tot 800 baht p.mnd., als je 80 jaar of ouder bent. Er zijn er die zo’n bedrag zeer eufemistisch een ‘pensioen’ noemen. Maar dat terzijde.

  Regeling 2: In TH werken veel mensen bij allerlei vormen van overheid. Al degenen die werkzaam zijn bij overheidsinstellingen zijn ambtenaar, en krijgen op het eind van hun werkzame leven een ambtenarenpensioen.

  Regeling 3: In TH werken veel mensen bij fabrieken en bedrijven. De grotere en veelal buitenlandse fabrieken en bedrijven kennen voor hun werknemers een pensioenregeling. Uiteraard hebben TH bedrijven en fabrieken idem pensioenvoorzieningen.

  Regeling 4: Geen pensioenregeling van overheidswege hebben de vele mensen die in TH werken in de informele sector, zijnde de grootste sector. Maar ook niet de zzp’er, en idem niet de werknemers bij een private ‘klein- cq middenbedrijf’. Zij zijn aangewezen op zelf sparen. Aan allen zonder enige pensioenregeling bieden grotere TH bankinstellingen hebben allerlei spaarrekeningen, oa tbv pensionering. Moet je wel kunnen inleggen, uiteraard. Maar let op: vele kleine ondernemers brengen stapels thaibaht naar de bank, verpakt in plastic tasjes.

  @Mark: Wat betekent eea voor jouw situatie? Je zegt dat je bij een privé-school werkt als farang-teacher, dus niet bij een onderwijsoverheidsinstelling. Aldus ben je geen ambtenaar en krijg je geen overheidsambtenarenpensioen. Je gelieve bij jouw directie na te vragen of jouw privé-onderwijsinstituut een pensioenregeling kent. Zo ja, vraag dan of jij als farang-teacher er deel van uitmaakt. En nogmaals zo ja, vraag dan hoeveel jouw private pensioenuitkering bedraagt en op welke leeftijd. Ga vervolgens naar de bank en open een savings account, als je tzt net zo veel inkomen wil als nu.

  TH kent geen instelling als bv in NL de SVB. TH kent wel een instelling die toeziet op sociale zekerheid voor w e r k n e m e r s in de formele sector, SSO geheten. De SVB werkt in TH samen met de SSO. De SSO controleert op verzoek van de SVB oa of pensionadoos nog in leven zijn, en stuurt de bewijzen ervan door naar de SVB. De SSO is in geen enkel opzicht te vergelijken met de SVB. Bij de SSO valt ook geen ouderdagsvoorziening te halen, noch kun je bij de SSO een verzekering hiertoe afsluiten. Hoe men bij deze wijsheid komt, is mij een raadsel.
  @Mark: De website, http://www.sso.go.th/wpr/eng/ heeft een contactformulier, en je vindt er adressen. Wellicht kan de SSO behulpzaam zijn bij jouw vraag in hoeverre je recht hebt op een private pensioen als jouw werkgever daar moeilijk over doet. Maar let wel: de SSO werkt niet voor de private, noch voor de overheidssector.

  De SSO is bij Wet van 1954 opgericht. Echter, de Social Security Act werd direct opzij geschoven. Na veel politiek oponthoud werd de wet in 1990 (!) daadwerkelijk pas van kracht.
  De wet heeft als werkingsgebied w e r k n e m e r s in de formele sector, werkzaam bij de fabrieken en bedrijven, groot en klein, die vallen onder de wettelijke verplichting tot registratie bij de SSO, en ziet toe op de uitvoering van de regelingen aangaande: arbeidscontracten, toekenning bedrijfspensioen, leeftijdsontslag, werkloosheid, gezinsuitbreiding, overlijden, ongeval, ziekte, invaliditeit, en tav zwangerschapsverlof, plus voor heel veel TH mensen van groot belang: de deelname aan het voor hen plus familie beschikbare bedrijfsziekenfonds.

 3. ko zegt op

  iedere Nederlander heeft recht op AOW, gewerkt of niet. Ieder jaar dat je niet in Nederland woont gaat er 2 procent van die uitkering af. Dus kort door de bocht: je moet 50 jaar in het buitenland wonen om niks meer te krijgen. In Nederland bijverzekeren voor de AOW kan inderdaad (binnen 1 jaar) maar is zo duur dat het geen zin heeft. En dan nog de vraag natuurlijk hoe de AOW zich verder ontwikkelt of beter gezegd: zich afbouwt. Is al van 65 naar 67 jaar en zal ongetwijfeld nog meer opgetrokken worden. Mij is ten zeerste afgeraden bij te verzekeren zowel door de SVB als vakorganisaties. Te duur voor te veel onzekerheid.
  Verzekeren kun je je voor alles, maar ik zou zeggen: zet gewoon geld opzij.

  • Renévan zegt op

   De premie die je betaalt per jaar voor vrijwillige verzekering hangt af of je wel of niet werkt. Voor 2013 was de premie als je niet werkt 500 euro per jaar. Dus als je niet werkt en je vrijwillig premie betaald is dit later als je aow ontvangt relatief snel terugverdiend.

 4. Kees zegt op

  Ik ben ook uitgeschreven en heb ook overwogen om de AOW-premie te betalen om zo de opbouw te kunnen voortzetten. Schrok van het bedrag en besloot zelf maar te sparen.

 5. rik feron zegt op

  Moderator: lezersvragen moeten naar de redactie worden gestuurd.

 6. Ronny zegt op

  Zelf sparen kan aantrekkelijk zijn mijn zwager zit in de verzekeringen en in de spaar systemen met aantrekkelijke bedragen.

  stuur een email en dan zal ik je wat informatie doorsturen ronny1813@yahoo.com.

 7. janbeute zegt op

  Zo lang als ik hier inmiddels woonachtig ben .
  En dat is nu inmiddels alweer meer dan 9 jaar , en nader inmiddels de 61 jaar .
  Betaal ik nog steeds mijn vrijwillige AOW bijdrage aan SVB , sinds ik uit Holland vertrokken ben .
  Toevallig kreeg ik deze week met de post toegestuurt , de brief van de SVB met het tebetalen bedrag en voor welke datum .
  Pensioen opbouw zoals ik die had van de Metaal bedrijfsvereniging is gestopt .
  Deze kun je niet verder vrijwillig verder opbouwen .
  Geld echter een kanttekening , je kunt maar voor een max van 12 jaren aan je vrijwillige AOW bijdragen .
  In mijn geval kwam ik 3 jaren tekort voorheen , maar met de verhoogde AOW leeftijd nu tot 66 jaar dus 4 jaren tekort .
  Aan het einde van de rit mis ik straks dus 4 maal 2 % van mijn maximale AOW uitkering .
  Maar het bedrag is dan nog groot genoeg om van te leven in Thailand .
  Mits je geen andere inkomsten meer hebt uit bedrijfs pensioenen of spaargelden .
  En een normale levens wijze onderhoud .
  Voor de rest heb ik in het verleden veel aan levensverzekeringen met een koopsom polis aan het eind gedaan .
  Was toen al bezig met vooruit denken .
  Wil je meer weten ga naar de website van de SVB .

  Jan Beute

 8. Mark zegt op

  Bedankt voor alle reactie, ik weet waar ik nu een beetje aan toe ben.
  Grt. Mark


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website