Beste lezers,

Ik hoorde een paar weken geleden van mijn vriendinnetje dat ze van 7000 baht naar 8000 baht per maand ging voor 12 uur werk: 7 dagen per week voor werk achter de bar. Dus vroeg ik me af of ze in Thailand ook een minimumloon hadden?

Dus heb ik bij Thailandblog gekeken en kwam uit bij een artikel van 2013 dat toen het minimum loon al 9000 baht is voor 6 dagen werk. Ze word dus onderbetaald de big boss is notabene nog een Nederlander ook.

Mijn vraag is: is dit nu nog zo en wat kun je er aan doen zonder dat ze op straat gezet wordt?

Met vriendelijke groet,

Gerard


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Lezersvraag: Mijn vriendin in Thailand wordt onderbetaald, wat kan ze doen?”

 1. lung addie zegt op

  Geste Gerard,

  wat het minimum loont betreft klopt, doch dit wordt enkel toegepast bij de officieel ingeschreven werkkrachten, meestal in grote bedrijven. Het overgrote deel van de werkende mensen werkt gewoon niet ingeschreven, Bij ons noemt dit “zwartwerken”, hier is dit gewoon, normaal. Je vriendin heeft dus geen poot om op te staan als zij niet ingeschreven is en dus ook belastingen op haar loon betaalt. Zelfs al is de boss een Nederlander, het antwoord wat zij zal krijgen zal gewoon zijn: ben je niet tevreden, ga dan elders werken, er staan er tientallen te wachten welke uw jobke willen overnemen. Indien het een goeddraaiende bar is dan deelt uw vriendin, bovenop haar normaal loon, ook wel mee in de tips, die gaan in een gezamelijke pot en wordt, naar gelang wekelijks onder het personeel verdeeld. Dit bedrag kan oplopen van enkele honderden tot ??? Baht.

  Groeten,
  Lung addie

 2. tlb-ik zegt op

  Het door de regering vast gelegde minnium is 300 baht per dag vor 8 uur werken.

  • riekie zegt op

   Dit klopt gerard 300 bat per dag

  • janbeute zegt op

   Klopt .
   Helaas wordt dit minimum loon met voeten getreden .
   Hier werken er elke dag nog sommigen in de garment industrie voor 200 bathjes .
   Een tante van mijn ega krijgt dit riante salaris nog steeds .

   Jan Beute .

 3. BA zegt op

  Zoals lung addie al opmerkt inderdaad. Het meeste werk in de bar is gewoon zwart.

  Verder, als je vriendin in een bar gaat werken, dan zal ze toch ook moeten kijken naar wat de rest verdiend.

  Veel meiden die in een bar werken moeten het van de tips, ladydrinks en activiteiten na sluitingstijd hebben. Bij de betere/strengere barretjes hebben ze soms een maandsalaris van 5000 baht en de rest moeten ze zelf bijverdienen. Dan heb je nog wel eens zoiets als vast personeel, of bijvoorbeeld de kassière, die willen nog wel eens wat meer krijgen omdat ze niet weg mogen voor sluitingstijd.

  Maar je moet simpelweg niet verwachten dat je vriendin ineens zomaar 10.000 of 15.000 baht per maand vast salaris krijgt. Dan zegt de bareigenaar Thai of Nederlander simpelweg voor jou een ander die het wel voor 7000-8000 doet. Want dat zijn er ook genoeg.

  Verder een welgemeend stukje advies: Laat je vriendin wat anders zoeken voor 5 of 6 dagen per week. Daar kan ze namelijk ook 8000-10.000 mee verdienen, en vriendinnen die nog in een bar werken als jij er niet bij bent dat gaat geheid gedoe geven.

 4. Jasper zegt op

  Beste Gerard,

  Zwart werk wordt ook in Nederland minder betaald dan wit werk.

 5. Pieter zegt op

  Beste Gerard,

  Je vriendin wordt goed betaald naar Bartermen. De meeste barretjes hanteren niet de 9.000 baht ofwel 300 baht per dag, In Pattaya is het gebruikelijke loon maar liefst 3.000 baht per maand + Ladydrinks uitkering+ (eventueel gedeelte barfine) + gedeelte van de tips.
  Afhankelijk van d’r uitstraling krijgen ze veel ladydrinks en tips.
  Mijn vriendin werkt in een exclusieve Pub (geen barladies) en krijgt van de gasten regelmatig een paar honderd baht tot soms zelfs 1.000 baht TIP in de handen geduwd (zonder enige tegenprestatie).
  Op die manier heeft ze naast haat 9.000 en de gemiddelde 250 baht tipgeld (algemeen) plus de handtips een aardig inkomen.
  Moraal: Als jouw dame goed Engels spreekt zoek een goede Engelse pub of een plaats waar de rijke farangs komen. Wie het breed heeft laat het breed vallen!

 6. Renévan zegt op

  Ik woon op Koh Samui en daar gaat geen hond voor zo’n bedrag aan het werk. Bij de 7 eleven is het loon al 12000 en met wat toeslagen 15000. Bij de meeste resorts een 8 urige werkdag, en 3 gratis maaltijden. En steeds meer 6 in plaats van 4 vrije dagen per maand. Het salaris wordt ook grotendeels bepaald door waar je werkt.

  • klaas zegt op

   Bij de 7/11 is het minimum loon voor de starters gewoon 300 baht per dag. Door overtime te hebben wordt het salaris dus hoger. naar gelang de tijd die je er werkt wordt het salaris ook hoger.
   In de eerste maand moet er zelfs betaald worden voor de 7/11 overhemden. Dit wordt op het eerste salaris ingehouden.
   Het verloop is trouwens ook erg hoog.
   In veel sectoren wordt er zelfs met bedragen gewerkt van 200 baht met een provisie regeling. Dit komt zelfs voor bij veel shops in pantip Plaza. Door op deze manier te motiveren wordt er meer aandacht besteed aan verkoop. Met de provisie loopt het in goede maanden op naar 20.000 baht.
   Niet voor niets wordt er trouwens bij veel 7/11 een greep in de kassa lade gedaan.
   Echter dit wordt aan het eind van de dag gecheckt en de bewuste medewerker mag terug betalenof er wordt ingehouden op salaris cq. geen salaris.
   tevens op een blacklist.

   • janbeute zegt op

    Ook de Tesco Lotus in Thailand is zo ener topbetaler .
    Ik denk dat ze allen die grote foodsupers veel geleerd hebben van de Duitse Albrecht familie .
    Je weet wel van de lokale ALDI keten .
    En zeker niet vergeten de fastfood ketens MCKFC .

    Jan Beute .

 7. gert zegt op

  Een nederlandse eigenaar? Ik dacht na al die jaren hier dat alleen Thaise eigenaren zwendelaars zijn. Ze wordt zwaar onderbetaald, zo snel mogelijk naar een andere bar vertrekken. Indien gewenst kan ik wel een paar bar’s noemen waar ze een vatsoenlijk inkomen verdient

 8. henry zegt op

  Klachten over onderbetaling en andere onregelmatigheden moet je indienen bij het plaatselijk labour department of arbeidsrechtbank.

  En die klachten worden echt wel onderzocht. En de sancties zijn echt niet te onderschatten. Thailand kent zelfs een zeer strenge arbeidswetgeving op sommige punten zoals zwangerschap en opzegvergoedingen zelfs veel strenger dan in Belgie of Nederland.
  Alleen zijn lager opgeleide Thai, niet mondig genoeg om klacht neer te leggen.

  • janbeute zegt op

   Beste Henry , klachten worden onderzocht ?????
   Ben bang dat het daar dan ook bij blijft .
   En wat denk je wat er gebeurt als een wel mondige Thai zijn mond open doet bij deze lab dep .
   Hij krijgt een schop onder zijn kont van zijn oude werkgever die hij niet gouw zal vergeten
   Vakbonden overigens zijn in Thailand nog steeds niet WELKOM .
   En waarom niet ???? De elite houd hier namelijk niet van .

   Jan Beute .

  • Soi zegt op

   Beste Henry,

   Klopt wat je zegt, en @janbeute: uiteindelijk levert enig objectiviteit meer op dan enkel her en der in reacties wat cynische opmerkingen plaatsen. Het is zo, vanuit wat ik heb waargenomen, dat mensen bij arbeidsconflicten wel degelijk een beroep kunnen doen op een department van de labour-union, cq kunnen de hulp inroepen van de rechter. Een neef van mijn vrouw werkte als verkoper bij een lokale en grote franchise-autodealer. De verhouding met zijn baas was niet een goede, en uiteindelijk leidde dat tot zijn ontslag. Hij had echter nog 300 duizend baht tegoed aan achterstallig loon en bonus, premies en promoties. Uitbetaling liet lang op zich wachten. Baas meende dat tijdrekken zou uitmonden in het afzien van de claim. Uiteindelijk ging het neefje naar het plaatselijk kantoor van de vakbond. Met een lawyer vervolgens naar de rechtbank. Baas werd veroordeeld tot uitbetaling en een boete, en volledige vergoeding van alle kosten die neefje had gemaakt. Neef is aan het werk bij een concurrent-dealer.

   Een nicht van mijn vrouw werkte als verkoopster van beautytreatments van een groot landelijk. Te doen gebruikelijk is dat op het eind van het jaar bonussen worden uitgekeerd. Dec 2013 bleef dit uit ondanks herhaalde toezeggingen. Juli 2014 ging zij met hulp van de vakbond druk zetten. In september dov had zij het geld binnen. Het heeft overigens de arbeidsverhoudingen niet op scherp gezet.

   Een gang van zaken als deze kent veel weerstanden: Thai mensen zullen als het even kan confrontaties uit de weg gaan, conflict te mijden, maar bovenal wederzijds gezichtsverlies voorkomen. Een dergelijke gang van zaken kost hen dan ook veel moeite, en “eenvoudige mensen” kennen niet alle mogelijkheden om hun recht te halen, (zoals dat in NL ook het geval is.) Wellicht dat het vanwege al die weerstanden, mn voor werknemers in het informele circuit resp werkzaam bij mkb, nog meer kruim kost om juridisch te handelen. In het geval van vraagsteller komt daar nog bij dat zo goed als de hele bar-sector akkoord gaat met een betaling minder dan 300bht/dag. Niet onbelangrijk, en wat velen niet is opgevallen kennelijk, is dat de vraagsteller meldt dat het loon van zijn vriendin van 7000 baht/mnd is opgetrokken naar 8000bht/mnd, hetgeen een loonsverhoging inhoudt van ruim 14%. Zou menig aow’er willen!

 9. Alain zegt op

  Mijn tuiniers krijgen begin loon 8500 Thb, 2 x maaltijd , gratis woont en kledij. Overuur 1,5 x
  Receptie start 9500 enzzzz. Thaise keuken boss: 20.000,
  Restaurant , bar ook. Allen gratis woonst en betaalde overuren, 16 dubbele dagen en 2 weken vakantie per jaar. + iedereen ingeschreven en ik betaal. Verder ook nog speciale kassa voor dokteronkosten. En per jaar 13e maand als ze minimum 1 jaar bij ons zijn. Heb 45 man personeel. 15 ervan werken al lager dan 8 jaar en de meesten zijn hier 2 jaar. En mijn loonkosten zijn % tov inkomsten gezakt naargelang de mensen beter werden betaal en gerespecteerd. Diefstallen in vgl met mijn vroeger partners totaal verdwenen.
  Minimumloon is 300 Thb per dag. Maar eten is daar normaal niet bij inbegrepen. Werkdag 9 uur waarvan 1 als break. 6 dagenweek.
  Als je je staf behoorlijk betaalt en waardeert, dan verdwijnen de problemen gelijk sneeuw voor de zon. Mijn staf is hier nu VEEL beter als die, die ik ooit in België tewerkstelde.
  Ook 3x per jaar staff bbq. Waarvan een met geldprijzen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website