Vraag over legionella in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
28 september 2023

Beste lezers,

Ik heb een vraag over legionella in Thailand. Ik zie dat vele vrijstaande woningen voorzien zijn van een grote tank van ca. 2000 liter die gevuld wordt met water van de gemeente, dat echter niet geschikt is om te drinken, maar dus gebruikt wordt voor toilet/douche etc. Onze nieuwe woning heeft dus ook een dergelijke tank.

Zoals iedereen weet is het heet in Thailand en ook het water in de tank wordt behoorlijk warm. De kans op ontwikkelen van legionella is dus groot en door middel van het inademen van druppels tijdens het douchen is er in mijn beleving een reële kans op legionella besmetting.

Graag verneem ik van uw lezers of mijn angst wel of niet gegrond is?  En welke maatregelen ik eventueel moet/kan nemen.

Groet,

Frank

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

13 reacties op “Vraag over legionella in Thailand”

 1. Bert zegt op

  Water is gechloreerd, dus m.i. veilg om te douchen

  • Dik zegt op

   Ook in Nederland is het water gechloreerd. Toch kan men ook in Nederland met leginella besmet raken als bijvoorbeeld de douche enige dagen niet gebruikt is en het water warm genoeg is geworden door de stasis.

   • bennietpeter zegt op

    Dat is niet waar, Nederland is zo’n beetje de enige, welke NIET chloreert zoals dat vroeger wel werd gedaan en nog steeds in andere landen wordt gedaan.
    En dat is niet sinds gisteren, maar al reeds vele jaren.
    Met toevoegingen van chloorbleek middelen kunnen schadelijke trihalomethanen ontstaan en heeft Nederland besloten het anders te doen. Nieuwe technieken.
    https://www.drinkwaterplatform.nl/chloor-kraanwater-drinkwater/

  • Ronny zegt op

   Er zijn er ook heel veel waarbij die watertank op hoogte wordt geplaatst om dan door het drulverschil de woning voorziet van water. Echter veel van deze installaties worden gevuld met grondwater, niet met leidingwater. Ook bij ons is dat zo, heb er eigenlijk nooit bij stilgestaan dat er eventueel legionella in zou kunnen komen. de tank is wel dicht. De hele buurt heeft op deze wijze hun watervoorziening, zelfs het regnwater wordt in n aantal grote aarde tonnen opgevangen. Toch hoor ik niks van besmettingen en er zit dus zeker geen chloor in dat water.

 2. Soi zegt op

  Zo goed als elk huishouden in Thailand gebruikt wateropslag, (vroeger en van oudsher in grote brede manshoge aarden kruiken waarin regenwater werd opgevangen. Die tanks kennen allemaal binnenin een anti-bacterie en anti-schimmel voorbewerking. En van buiten UV-bestendig gemaakt. Naar mijn weten zijn er de afgelopen decennia geen legionella-besmettingen gemeld in of vanuit Thailand, anders dan in ons Nederland: RIVM- 500 legionella-gevallen jaarlijks. Als water stilstaat en opwarmt tussen 25 en 45 graden (boiler, vijver, fontein) dan kan de legionella-bacterie groeien. Het water in de voorbewerkte tanks staat niet stil: via een pomp wordt aan de onderkant water afgenomen voor dagelijks gebruik, aan de bovenkant wordt vanuit de gemeentelijke waterbedrijven voor vers aanvoer gezorgd. Hier in Chiangmai is dat water dermate schoon en zuiver dat de lokale mensen het water wel drinken, er in koken, er thee en koffie van zetten.
  Iets meer weten over allerlei soorten watertanks? Zie https://www.aqua.co.th/en/product-category/water-storage-tank/

  • Dick41 zegt op

   Soi, Bert, Dik, Ronny, William-Korat, Jan,

   Dat je in Thailand nooit hoort van Legionella besmettingen heeft niets met het beestje te maken maar met de analyse van het water. Weinig labo’s in TH hebben de tests daarvoor en artsen zijn de laatsten die aan Legionella denken; handvol anti-biotica en het probleem is opgelost (toch?)
   Na de grote besmetting in Blokker in de 80-er jaren waarbij veel doden vielen en tientallen voor het leven beschadigd werden, eerst ontkend door de overheid, werden er drastische maatregelen genomen door RIVM. Alle sportclubs, sauna’s, bejaarden centra etc. moesten zorgen dat het tapwater in de warmwaterleidingen zeer regelmaig voor ik meen 1 uur op 65 graden wordt gebracht, technisch een nachtmerrie.
   De grote, wereldbekende water beurs Aquatech in de Rai dat jaar mocht geen water-displays hebben.
   Wij hadden als enige een grote waterval, met UV lampen, door het KIWA bij ons gekeurd, want ik wist wat er gedaan moest worden. Het verbod, dat ik had aangevochten, werd alleen voor ons opgeheven. en we hadden danook veel aanloop en vragen. Als de Nederlandse water-industrie geen water-displays mocht vertonen zou dat een bewijs van onvermogen zijn en konden we de boel wel sluiten.
   Chloor is vaak niet afdoende, tenzij hoge dosis, met als gevolg bij-producten zoals eerder aangegeven.
   Ik gaf eerder aan dat ik op Koh Samui een UV had geplaatst. Het “leidingwater” was grondwater samen met zwarte drab, of aangevuld in het droge seizoen uit de grote vijver in het centrum bij Chaweng, dus absuluut niet drinkbaar. Na de hele boel gesaneerd te hebben en goten geplaatst met ondergrondse en bovengrondse opslagtanks en via een filter en UV wist ik zeker dat legionella mijn huis wel voobij zou gaan, en ik bespaarde ca. 50% op de waterrekening, en had water voor 2 weken als de boel weer eens opdroogde.
   Na verhuizng naar Chiang Mai zag ik dat de stortbakken en leidingen zwart aangeslagen waren met een slijmlaag, dus het eerste wat ik deed was de ondergrondse tank volledig legen en sediment van de bodem gehaald, ontsmet met chloor en de toevoer van stadswater via een kleine ultrafiltratie laten lopen.
   Het dagelijkse spoelwater van de UF, ca. 5 liter, was zwart en troebel door de vervuilde gemeenteleidingen, Tijdens een congres in Bangkok voor gemeentelijke waterbedrijven gaf ik een presentatie en liet een flesje met opgevangen spoelwater zien. De dame die naast me zat bleek van het waterbedrijf Chiang Mai te zijn en ontkende natuurlijk. De uitnodiging om te komen kijken was 5 jaar geleden. Ze moet nog komen, maar de toon was gezet. Legionella had niemand ooit van gehoord!
   Wel is in de loop van de tijd merkbaar dat er af en toe gechloreerd wordt in CM, het is dan te ruiken.
   .
   Soi, als iedereen in CM het kraanwater gewoon drinkt, waarom wordt dan bij iedereen die het kan betalen (THB 15-20 voor 19 Liter), wekelijks enige vaatjes gezuiverd kraanwater aangeleverd? want dat is het, CM gemeentewater door een UF pompen en de vaatjes afvullen, best leuke handel. Je schrikt als je die installaties ziet maar het is weer een stap in de goede richting. De zelfvul kasten bij supermarkten zijn voor 65% besmet volgens mijn arts in BKH die als student aan de Chiang Mai Uni een onderzoek deed.

   In Kon Kaen kwam ik op de zuivering, die niet goed werkte en kreeg de schok van mijn leven over het gebrek aan onderhoud, 80% van de installatie werkte niet, en de chemikalien waren op. Mijn voorstel om ca. 80% verbetering te realiseren tegen relatief lage kosten moet nog behandeld worden, 4 jaar later. Dit is het probleem in heel ZO Azie behalve Singapore.
   Wat is de moraal van mijn verhaal?, zelf een oplossing zoeken/maken maar vergeet de troep die bij HomePro, Thaiwatsadu of Global ligt, zonder uitzondering zonde van het geld. Goed advies krijg je niet bij de handel, die zien alleen maar Bahtjes en de commissie die ze krijgen, zeker ls ze een farang zien. Know-how is afwezig op vrijwel elk niveau.
   Ik heb gesprekken gevoerd met de eigenaars van Mazuma die waterheaters en filters leveren, made in Thailand. Die zijn redelijk goed bezig maar moeten concureren met China dus worden er weleens concessies gedaan. Een goede oplossing kost geld, ca. EUR 1000, en de chang van het dorp moet je niet laten installeren, die weet het altijd beter en doet hoe hij vindt dat het moet (niet dus).
   Groet,
   Dick

 3. Lung Addie zegt op

  Het beste is er regelmatig een choortablet in te gooien.

 4. Dick41 zegt op

  Frank, Bert,
  Legionella is overal een probleem. Door zeer onregelmatige en vaak te lichte chlorering (money, money) en het warme klimaat zal er na een dag geen chloor meer te meten zijn.
  Het is meer een kwestie van geluk dat er geen grote uitbraken zijn, met dodelijk gevolg.
  Vaak wordt de oorzaak van keel/long-problemen etc. niet verder gezocht. Paracetamolletje is in Thailand het wondermiddel, tot dat het te laat is.
  Het enige wat je kunt doen is in de leiding van de meter naar de tank een zuivering te plaatsen. Dit kan een UV (ultraviolet) unit zijn maar het probleem is dat alle chinese rotzooi die hier te koop is onderbemeten en onbetrouwbaar is en vervangingslamp(1 jaar) meestal niet verkrijgbaar. (ik kan het weten, ben UV specialist sinds 1976). Ik had er een meegebracht uit NL in 2009 toen ik op Koh Samui woonde en nog als directeur van het (Canadese) bedrijf werkte in Europa, Afrika en Midden Oosten.
  Een nog betere oplossing is UF(ultrafiltratie) ook op dezelfde plaats te installeren. Deze haalt alle deeltjes uit het water inclusief bacteria, virussen, protozoa etc. en ook geoxideerd ijzer en mangaan dat vaak in het water zit (bruine of zwarte aanslag). Licht het deksel van de stortbak van het toilet maar eens op.
  UF is een kleine box waarin filters met extreem kleine gaatjes (kleiner dan 0,03 micron) De druk van het leidingwater (in Thailand, in mijn geval Chiang Mai maar bijna universeel) varierend van 0,1 tot 2 bar) is voldoende om dit met ca. 200-300 L/uur te zuiveren en via de vlotterkraan in de 2,000 L tank te pompen. Als de tank vol is stopt de waterstroom en de unit blijft gewoon in stand-by tot er water wordt afgenomen. Daar merk je allemaal niets van. Elke dag spoelt de unit automatisch terug gedurende 2 minuten (ca. 7 L) Stroomverbuik: alleen tijdens spoelen 8 W (geen type-fout) tijdens nomaal bedrijf 0,2 W. Voeding via een soort telefoon-charger 110-230 V naar 6 V gelijkstroom dus heel veilig.
  Heb de unit 7 jaar geleden geinstalleerd in CM en heeft nu enige miljoenen liters gezuiverd. Alle stortbakken, douches en leidingen brandschoon van binnen. Te koop bij: [email protected].
  Groet,
  Dick

  • Frank zegt op

   Hoi Dick,

   Bedankt voor dit advies. Dit is een deskundige mening waar ik wat mee kan.

   Wij zijn namelijk 3 aaneengesloetn maanden in deze woning en de rest van het jaar is er dus niemand. Behoudens de familie die de zaak onder- cq bijhoudt.

   Groet
   Frank

   • bennietpeter zegt op

    Je kan je tank ook isoleren, daar temperatuur van invloed is op de groei van bacteriën.
    Zo ook leidingen, welke meestal ook bloot gesteld zijn aan de zon.
    Inderdaad in Thailand zie je dat zelden tot nooit.

    Maar ja, zo zie je ook dat er in Thailand C karakteristieke zekeringen worden gebruikt en een differentiaal schakelaar er meestal ook niet in zit, wat aardig wat problemen kan voorkomen.
    Echter in Nederland bestaan, denk ik, zeker ook nog oude zekeringen panelen in huizen en zonder differentiaal schakelaar.

    Lijkt me ook niet raadzaam bij afwezigheid, de leidingen en tank vol te laten. Draineren bij weg gaan en door spoelen bij aankomst. Geen water in systeem, geen legionella.
    Bij het bedrijf waar ik ooit werkte was er zelfs een auto flush systeem. Om de zoveel tijd werd het systeem gespoeld voor een bepaalde tijd. Wetgeving, bevinding? Nooit uit gezocht.
    Voor flush installatie werd de waterinstallatie regelmatig in temperatuur opgepiept om legionella te doden.

 5. william-Korat zegt op

  Soi heeft even over het hoofd gezien dat er tanks zijn die bedoeld zijn voor binnen [de eerste op zijn link]
  Veel mensen hebben die gewoon buiten staan en dat is vragen om problemen.
  Heb zelf twee zandsteen en een chroom tank met een filter er voor [zwevend vuil] communicerend aangesloten.
  Zelf Chloor toevoegen kan met reinigen dus doorspoelen tot de tap, daarna langdurig spoelen met gewoon water, zelf je gebruikswater verrijken met een Chloortablet is sterk af te raden geen juiste dosering en je heb grotere problemen als dat je zou willen.
  By pass laten installeren zodat je de Tanks leeg kan laten lopen als je afwezig bent en kan laten reinigen op zweefvuil en wat er in aanvoerleidingen zit [meestal blauw PVC vanaf de meter]
  Sowieso handig want de vlotters geven nogal eens de geest zeker als je zelf met chloor gaat ‘werken’.
  En als men eens in de drie weken eens even langs komt, heb je een stevig probleempje.
  Je huismeester /oppassers kunnen dan water gebruiken als de druk voldoende is op een tappunt via de by pass

 6. Jan zegt op

  Hoi Dick,
  Wat kost zo een installatie en als je ze aankoopt, word ze dan ook geinstalleerd?

 7. Dick41 zegt op

  Jan,
  een UF unit kost EUR 1000 incl. 7% VAT. In Chiang Mai provincie kan ik zorgen voor een betrouwbare monteur; spreekt alleen geen engels.
  Dick


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website