Vraag over de TM30

Door Redactie
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
28 februari 2019

Beste lezers,

Mij is bekend dat mijn vrouw een TM30 melding moet doen als ik bij haar in huis verblijf. Geen probleem, wij doen dat via de post (Bangkok) op aanraden van Ronny.

Echter wij gaan ook wel eens een aantal dagen lekker naar het strand of de bergen en verblijven dan in een hotel of resort. Mijn vrouw checkt dan in met haar Thaise ID kaart en mijn paspoort wordt nooit om gevraagd. Hoe kom ik dan aan zo’n strookje voor in mijn paspoort voor te laten zien bij een evt controle?

Dit geldt eigenlijk voor alle toeristen, die niet bij een Thaise familie thuis verblijven maar in een hotel of guesthouse.

Groet,

Bert

 

No votes yet.
Please wait...

38 reacties op “Vraag over de TM30”

 1. erik zegt op

  Hotels etc hebben meldplicht; daar is een gastenkaart voor die je invult. Die kaart heeft geen strookje; ik heb er althans nooit een gehad. Ik houd altijd de TM30 van mijn woning in mijn paspoort en heb nimmer enig probleem ervaren.

 2. RonnyLatYa zegt op

  Beste Bert,

  Ik zal zeggen hoe ik het doe en dan beslis je nadien maar wat je zelf doet.

  Ik (officieel mijn vrouw natuurlijk) meld me altijd wanneer ik terugkeer vanuit België (of waar ook buiten Thailand) op mijn hoofdverblijfplaats.
  Dat was altijd Bangkapi (Bangkok) en sinds begin dit jaar LatYa (Kanchanaburi).

  Als ik in Thailand reis hou ik dme het niet. Hotels doen het misschien voor mij zonder dat ik het weet, maar ik heb bij immigratie nog nooit een opmerking gehad hierover.
  Moesten ooit familie, vrienden, hier een opmerking over krijgen dan betaal ik de boete wel.

  • Bert zegt op

   Zo doe ik het ook, maar las nu dat die Franse mevrouw (e-sigaret) ook problemen had omdat ze geen TM30 melding had. M.i. was zij een toerist.

   • RonnyLatYa zegt op

    In principe heeft niemand een TM30 enkel de eigenaar. Hij is de verantwoordelijke voor de melding.
    Ik begrijp dat je in orde wil zijn, maar laat je niet leiden door een verhaal waar we het fijne niet echt van weten.
    Als er al een TM30 probleem was moeten ze bij de eigenaar aankloppen.

    • Bob, Jomtien zegt op

     Sorry Ronny, als de eigenaar middels het tm30 formulier meldt, inclusief de bijlage, krijgt de eigenaar een gewaarmerkt strookje terug en dat moet hij aan de huurder (verblijver) op dat adres geven. Dat hoeft de huurder (verblijver) NIET met zich mee te nemen. Is alleen bij controle op het verblijf adres te tonen. Echter als je je verplaatst en buiten je provincie gaat wordt er door de dan verhuurder (hotel) een melding gemaakt. En officieel zou je dan bij terugkomst opnieuw een melding moeten doen. Maar voor zover ik heb gemerkt doet geen enkele eigenaar dat vermits deze vaak niet op de hoogte is van ‘een paar dagen ertussenuit’.

     • RonnyLatYa zegt op

      Neen, dat strookje is voor de melder en als bewijs dat hij die melding heeft gemaakt.
      Er staat ook bij hoeveel personen hij gemeld heeft.
      Kijk maar eens naar het briefje.

      Als je maar telkens een of twee huurders hebt kan je dat briefje gerust aan hun geven. Geen probleem.

      Maar wat denk je dat een hotel met pakweg 400 gasten gaat doen ?

      • erik zegt op

       Immigration Nongkhai eiste bij mij dat ik dat briefje in mijn paspoort zou nieten. Dat heb ik braaf gedaan en sinds die tijd hoef ik niet te vernieuwen ook niet na een bezoek aan een buitenland. Tja, this is Thailand, overal andere regels……

 3. RonnyLatYa zegt op

  Beste Bert,

  Ik zal zeggen hoe ik het doe en dan beslis je nadien maar wat je zelf doet.

  Ik (officieel mijn vrouw natuurlijk) meld me altijd wanneer ik terugkeer vanuit België (of waar ook buiten Thailand) op mijn hoofdverblijfplaats.
  Dat was altijd Bangkapi (Bangkok) en sinds begin dit jaar LatYa (Kanchanaburi).

  Als ik in Thailand reis hou ik er geen rekening mee. Hotels doen het misschien voor mij zonder dat ik het weet,
  Moesten ooit familie, vrienden, hier een opmerking over krijgen dan betaal ik de boete wel, maar ik heb bij immigratie nog nooit een opmerking gehad hierover.

 4. Henri zegt op

  Je kunt het leven ook nodeloos ingewikkeld maken. Als je een geldig visum hebt en geen rotzooi in je koffer, vreemde pillen, anderszins spullen waarvan je kan vermoeden, dat die vragen oproepen, ga dan lekker een paar dagen op stap, gedraag je, sta buiten conflicten en geniet. Naar mijn ervaring geen mens zal je wat vragen of in de weg staan. Met een grondhouding als ik dit… en als ik dat….. maak je jezelf niet gelukkig…

  • John Chiang rai zegt op

   Dat iemand een geldig Visum,en ook geen verboden rotzooi in zijn koffer moet hebben,spreekt toch voor zich.
   Ook dat men zich gedragen moet,en beter conflicten uit de weg moet gaan,zal iedere sufferd zelfs nog begrijpen.
   De bovenstaande raadgevingen van Henri,om het niet nodeloos ingewikkeld te maken,is omdat zijn reactie totaal aan de vraagstelling voorbij gaat, opzich al onnodig ingewikkeld.
   De eigenlijk vraag was,hoe hij het strookje van een TM30 procedure in zijn paspoort krijgt,waar hij bij een eventueel mogelijk controle,om gevraagd kan worden.?
   De enigste die hier tot nu toe nog de beste raadgeving in gaf,was volgens mij gewoon Ronny Lat Ya.

 5. Han zegt op

  Ik heb nog nooit zon ding ingevuld, ook niet als ik een paar maanden in nederland ben geweest of zo. Via de arrivalcart geef je je adres ook door en als ik in thailand op vakantie ga en weer terug kom in mijn huis kijkt me dat helemaal onzinnig.

  • John Chiang rai zegt op

   Eigenlijk heb je volkomen gelijk,dat als je het adres reeds op je arrivalcard hebt aangegeven,dit voor een goed functionerende Immigration meer dan voldoende moest zijn.
   Jou gegevens kunnen,in onze moderne computerwereld, door de toestandige Immigration,rond om de uur en direct ter plaatse gecontroleerd worden,en mocht je niet ter plaatse zijn,en er in deze zelfde tijd ook geen aanvullende informatie van een betreffend hotel of resort voorhanden zijn,dan zou het duidelijk moeten zijn dat je in overtreding was.
   Bij verlaten van het land zou je dan alsnog beboet kunnen worden.
   Mijn ervaring is dat bij onze Immigration een schriftelijke procedure niet mogelijk is, zodat de huiseigenaar iedere keer binnen 24 uur vaak vele Kilometers rijden moet,om überhaupt een TM30 procedure te verrichten.
   De in de buurt zijnde Local Police,die in ons geval ook eigenlijk ook toestandig zou moeten zijn,staan na dit formulier te kijken, alsof ze water zien branden. (Geen mens van dit Bureau is met deze wetgeving op de hoogte) terwijl ze een leek,die het verzuimd, strafbaar stellen.

  • RonnyLatYa zegt op

   Op de TM6 geef je alleen aan naar welk adres je onderweg bent na aankomst.

   Of je daar dan daadwerkelijk aankomt, of de rest van de tijd al dan niet zal verblijven kan alleen bevestigd worden door een TM30 melding.

   • John Chiang rai zegt op

    Als dit eerste adres controleerbaar is ,anders zouden ze het niet vragen,dan zou een verdere aangifte van een adres toch ook te controleren zijn.
    Op die manier hebben ze in principe de zelfde informatie als bij een TM 30 procedure,die zonder verdere controle, of men dan ook werkelijk op het adres aanwezig is, ook geen enkele toegevoegde waarde heeft.
    Anders als bij een mogelijke online TM30 melding,moeten nu mensen vaak een kilometer lange,in mijn ogen onnodige, autorit maken.

    • RonnyLatYa zegt op

     Immigratie kan niet weten aan een TM6 of een persoon 2 dagen of 2 maanden op een adres blijft? Daarom dat men aan oa eigenaars vraagt wanneer iemand toekomt.

     Zie het ook als een dubbele controle.
     Ik heb hier al meerdere malen in het verleden mogen lezen hoe fier men wel niet is om een vals adres of telefoonnummer in te vullen op de TM6. Vraag me trouwens nog steeds af wat de zin daarvan is. Dus legt men de verantwoordelijkheid bij diegene die het onderdak verschaft

     Het gaat erom dat men weet waar buitenlanders verblijven, men je weet te vinden indien men je om welke reden ook nodig heeft, maar ook weten waar te starten bij verdwijning.

     Dat die meldingen dan niet speciaal bij immigratie moeten ingediend worden en het gewoon moet kunnen bij je lokaal politiebureau lijkt me ook logisch. Is trouwens ook zo voorzien, maar ja…

     • John Chiang rai zegt op

      Ronny LatYa,Ik weet het wij moeten ons als gasten aanpassen aan deze wetgeving,maar een kleine wijziging met de vraag,, Permanent addres during your stay” eventueel met telefoon contact,zou veel mensen die tijdelijk in het huis van hun echtgenoot wonen,veel onnodig heen en weer rijden,en tijd kunnen sparen.
      Mocht je in deze tijd een uitstapje maken,wordt er zowiezo reeds van een hotel een automatische melding gemaakt.
      Maar ik weet het,This is Thailand” en wij moeten ons natuurlijk aanpassen.
      Gr. John.

      • RonnyLatYa zegt op

       Het kan inderdaad allemaal beter georganiseerd worden. Zeker voor lang blijvers met een vast adres.
       Er was het idee om de 90 dagen melding af te schaffen, maar daar hoor ik ook niks meer van.
       We zien wel

 6. René zegt op

  Als jezelf of je vrouw een TM30 melding heeft gedaan, weet immigratie dat je op dat adres verblijft.
  Als je daarna niet zelf incheckt in een hotel (want als je je paspoort laat zien meldt het hotel dit weer aan immigratie), denkt immigratie nog steeds dat je al die tijd op hetzelfde adres gewoond hebt.
  Het slimste is dus je vrouw te laten inchecken. Dan hoef je maar een keer een TM30 melding te doen.

  • RonnyLatYa zegt op

   Of dat slim is, is weer iets anders.

   Dat je geregistreerd wordt in een hotel heeft niet alleen met immigratie te maken.
   Is ook om veiligheidsredenen.

   Hoe denk je dat men bij brand of andere rampen kan inschatten hoeveel mensen er zich mogelijk nog in een hotel bevinden ?
   Misschien vindt men je vrouw en zegt men laat de rest maar verder uitbranden, of staakt het zoeken maar… want ze was toch maar alleen. Toch volgens de hotelregistratie.

   Weer zoiets waarvan ik hoop dat je het nooit hoeft mee te maken denk ik dan. Maar je kan natuurlijk ook denken “Hoe groot is nu het risico dat dit gaat afbranden net als ik er ben ?”

   • Ger-Korat zegt op

    Een “misschien”-verhaal van Ronny, ik val bijna uit mijn hangmat. Als ik met gezelschap aankom vraag ik ook aan haar om even in te checken want ik moet nog effe mijn email beantwoorden. Als er een vraag komt over een farang in de boeking dan mag ze antwoorden dat hij elders aan het werk is en later komt. Blijf gewoon nog even in de auto wachten tot het inchecken voorbij is. Je moet toch wat om een rit naar Immigration uit te sparen om een TM30 melding te doen.

    • RonnyLatYa zegt op

     Je kan toch ook niet aan elke Thaise vrouw die een hotel binnenkomt vragen waar ze haar “farang” gelaten heeft 😉

   • Rene Chiangmai zegt op

    Als ik en mijn vriendin in een hotel overnachten, checkt één van ons beiden in. Het hotel heeft nog nooit gevraagd wie die andere persoon wel mag zijn.
    In de hotelregistratie staat dan volgens mij ook maar één persoon vermeld.

    • RonnyLatYa zegt op

     En dat bedoel ik dus. Het is niet enkel omwille van immigratie.
     Het is een veiligheidsprobleem
     Ook twee Thaise personen moet men inschrijven

 7. KhunJan zegt op

  In de 10 jaar dat ik in Thailand kom hebben wij nog nooit een TM 30 ingevuld en verstuurd. Omdat ik me aan de regels wil houden gaan we dus nu TM 30 invullen en online versturen. Echter dit is niet binnen 24 uur
  Kan dit nog gevolgen hebben bij controle?
  Groet KhunJan.

  • John Chiang rai zegt op

   KhunJan,hieronder vindt je een link hoe de TM30procedure in Chonburi te handhaven is.
   In principe zijn de regels die hier genoemd worden voor iedere Immigration gelijk.
   Er wordt duidelijk genoemd dat de procedure iedere keer binnen 24 uur te verrichten is.
   https://forum.thaivisa.com/topic/1062433-tm30-registration-of-residence-guide/

 8. Lung Lie zegt op

  Wanneer ik terugkom van een trip naar België (met re-entry uiteraard), meld ik me binnen de 24u aan bij Immigration. Zij maken een nieuwe notification of stay voor 90 dagen en alles is opgelost. Geen gedoe met TM30, nul komma nul…

  • RonnyLatYa zegt op

   Je meldt je dus zoals het hoort binnen 24 uur.
   Dat is dan een TM30 melding.. Maar dat had je niet door.
   Heeft niks met de 90 dagen melding te maken.. Alleen krijg je een briefje dat je 90 dagen nadien een adresmelding moet maken. Normaal want bij terug binnenkomst begin je terug van dag 1..
   Maar welke moeite ik ook doe. Nomma nul begrijpen mensen zoals u het hoe het werkt of wat ze eigenlijk mee bezig zijn.

   .

 9. Nonkelwin zegt op

  Ik doe net hetzelfde als lung Lie (hierboven) en heb nooit enig probleem gehad.

 10. Nicky zegt op

  In Chiang Mai, moet de melding enkel gebeuren als je Thailand weer terug binnenkomt.
  Dus niet als je door het land reist.

 11. john zegt op

  ik begrijp het hele systeem maar vraag me echt af of dit allemaal wel geregistreerd wordt. Als je ziet hoeveel toeristen het land binnenkomen, verhuizen van ene naar andere hotel , visumhouders van ene naar andere verblijfplaats gaan. Moet gaan om miljoenen registraties elke dag. Waar zijn al die duizenden mensen die deze registraties in computer zetten? Ik denk dat veel meldingen gewoon op worden geslagen en zonodig de hele berg papiertjes met pure mankracht wordt omgespit. Kan me gewoon niet voorstellen dat die lawine van meldingen zorgvuldig worden opgeslagen in computers !

  • John Chiang rai zegt op

   Als jij ten onrechte of foutief aangeeft dat jij in April 2016 in Thailand geweest bent,hoewel dit eigenlijk eerst in juli 2017 geweest is,dan kunnen ze jou, dat uit eigen ervaring, precies vertellen.
   Een goede vriend mij wilde zijn vriendin uitnodigen,en omdat de jongedame in kwestie op het tijdpunt van kennismaken nog net niet 18 jaar was,adviseerde ik hem,omdat zijn moeder te laten doen.
   De moeder gaf aan dat zij het vrouwtje reeds langer kende uit haar eerste bezoek uit 2013 terwijl de Immigration precies kon vertellen dat dit onmogelijk kon,omdat haar eerste bezoek in Thailand eerst 1,5 jaar later heeft plaats gevonden.
   Schijnbaar dat ze toch meer bijhouden dan wij zo vermoeden.

  • Han zegt op

   Ik denk er net zo over. Als ik in het buitenland geweest ben meld ik niks maar ik zet wel weer de teller van 90 dagen op nul. Dinsdag weer de 90 dagen melding gedaan, volgens het briefje had dat twee maanden geleden moeten gebeuren maar ik ben in Laos geweest dus bij terugkomst weer de teller op nul gezet. Het oude briefje wordt er uit gehaald en een noeuwe dat ik me gemeld heb er in. Nog nooit eenmopmerking over gehad.

   • RonnyLatYa zegt op

    Alhoewel het beide over de verblijfplaats binnen Thailand gaat, hebben TM30 en TM47 (90 dagen) verder niets met elkaar te maken.

    – TM30 is een melding dat een buitenlander op een adres is aangekomen en er langer dan 24 uur zal verblijven.

    – TM47 betreft een adresbevestiging en enkel in het geval van een ononderbroken verblijf van 90 dagen in Thailand en de volgende periode van ononderbroken verblijf.

  • RonnyLatYa zegt op

   – TM6 kaarten worden automatisch ingescand. Daarom dat ze ook een barcode hebben.
   – Plaatsen die om commerciële redenen onderdak verschaffen kunnen dat on-line registreren.
   – Rest nog de privé personen die onderdak verschaffen aan buitenlanders. Daar zal het eventueel nog manueel moeten worden ingevoerd.

   In hoeverre dat natuurlijk allemaal correct verloopt hebben we het raden naar.

 12. theoS zegt op

  In de 42 jr dat ik hier verblijf heb ik of mijn vrouw nog nooit een of andere TM weet ik veel ingevuld of opgestuurd. Immigration heeft daar ook nooit om gevraagd, niet aan mij of aan mijn vrouw. Toen ik nog werkte ging ik in en uit Thailand ontelbere malen. Niks geen TM dit of dat.

  • RonnyLatYa zegt op

   TM30 bestaat al jaren en in het verleden werden vooral hotels, guesthouses daar op aangesproken als ze die melding niet uitvoerden.
   Sinds pakweg 2014 kijkt men ook meer naar de personen die in de privésfeer buitenlanders laten overnachten (familie, vrienden).

   Tijden en regels kijken veranderen nu eenmaal. Niet ?

 13. David H. zegt op

  Bij Jomtien immigratie hoef je na een buitenlandse reis geen nieuwe TM30 aangifte te ondergaan , wel enkel indien je op zelfde adres terugkeert ,heb dit laatste keer voor alle zekerheid aan hun receptie dames gevraagd , welke natuurlijk terstond bewuste documenten in mijn handen stopten .

  Echter mijn volharding aangaande dat het niet nodig is voor ret.ext. houders bevestigend (hun eigen TM 30 nota) , kwam de geuniformeerde I.O zittend naast balie links tussenbeide mijn verdediging bevestigend .

  Niet nodig voor ret, ext. houders mits zelfde adres als voordien

 14. Kurt zegt op

  Ik ben in juni 2018 aangekomen in Thailand, naar Immigration in Udon Thani waar mijn vrouw de TM30 ingediend heeft. Drietal maanden later naar Laos voor een nieuwe 90-dagen stay en van daaruit direct naar Udon gereden om weer een Tm30 in te dienen. De ambtenaar zei “laat dat maar zo, de eerste keer is voldoende, we weten dat je man en kind bij jou wonen, dat is genoeg, anders veel te veel papierwerk en over en weer gerij…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website