Lezersvraag: Voor- en nadelen van een wettelijk huwelijk?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
7 november 2017

Beste lezers,

Vorig jaar oktober ben ik na een verblijf van 5 jaar in Nederland teruggekeerd naar Thailand en heb me uitgeschreven in het basisregister. Ik ben 67 en gescheiden. Het Nederlandse uitschrijvingsdocument vermeld mij ook als gescheiden. Ik was ooit gehuwd in Thailand en heb een scheidingscertificaat uit 2001.

In de loop van dit jaar ben ik gaan samen wonen met de 56 jarige JJ die zichzelf heeft gepensioneerd na 29 jaren op een bank gewerkt te hebben. Ze heeft geen pensioen(zelf vertrokken door onenigheid met haar baas).

We huren samen een huis in Chaiyaphum district. JJ heeft 1 volwassen zoon en heeft het appartement wat ze in Bangkok vorig jaar kocht, op naam van haar zoon gezet en wil haarzelf bijschrijven en mij ook. Is dat mogelijk indien we ongehuwd blijven?

Wij overwegen om voor de Thaise wet in het huwelijk te treden en wegen de voor- en nadelen af. Natuurlijk heb ik vertaalde en geverifieerde documenten voor te leggen en wordt de Nederlandse overheid er bij betrokken.

Wordt het in Thailand afgesloten wettelijk huwelijk ook in Nederland geregistreerd? Heeft het invloed op mijn AOW en pensioentje?

Zij is nooit in Nederland geweest en we zullen ook nooit naar Nederland gaan. Ze is 11 jaar jonger dan ik (56 ) en heeft geen inkomen. Kan iemand mij vertellen wat de voordelen van een wettelijk huwelijk zijn en wat zouden de nadelen zijn? Elk advies is welkom. Bij voorbaat dank.

Groet,

Rentenier


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

27 reacties op “Lezersvraag: Voor- en nadelen van een wettelijk huwelijk?”

 1. Jos M zegt op

  Als je nu de AOW voor alleenstaanden krijgt, ga je er ongeveer 300 euro per maand op achteruit .

  • stevenl zegt op

   Het gaat om de feitelijke woonsituatie, niet om getrouwd zijn of niet.

   In het geval van de OP maakt trouwen of niet niets uit voor de Nederlandse situatie, mogelijk wel voor de Thaise waar getrouwd zijn leidt tot minder vereist inkomen/geld op de bank, en ook in andere situaties het leven net wat makkelijker kan maken.

  • Jasper zegt op

   Er wordt voor de AOW geen onderscheid gemaakt tussen samenwonen of trouwen: je deelt een huishouden. Dus die 300 euro is hij er nu sowieso al op achteruit gegaan.

 2. Hans van Mourik zegt op

  Hans zegt.
  Hallo Rentenier.
  Dit is persoonlijk,zelf zie ik geen voordelen van trouwen of geregistreerd partnerschap eerder nadelen.
  1)Sinds 2015 heb je geen recht meer op partner toeslag,dus je krijgt dan maar 50% van je AOW.
  2)Omdat je 62 jaar bent geweest heeft je vrouw,geen recht meer op je pensioen.
  3)Ga je samenwonen, ook met haar kind zie hier onder.
  Welk AOW pensioen krijgt u?

  Bent u ongehuwd en woont u met twee of meer ongehuwde personen? Welk pensioen u krijgt hangt af van de situatie:

  Draagt ieder bij aan het huishouden? Dan krijgt u het ongehuwdenpensioen (70% van het netto minimumloon).
  Draagt alleen u bij aan het huishouden? Dan krijgt u het ongehuwdenpensioen.
  Dragen u en maar één andere persoon bij aan het huishouden? Dan heeft u met die persoon een gezamenlijke huishouding en krijgt u het gehuwdenpensioen (50% van het netto minimumloon). Ook al woont u met meer personen.
  4) Ik zelf woont ook samen met deze regeling,maar heb voor de zekerheid ook dit toe gepast
  Voorbeeld overeenkomst voor kostgangerschap (pdf, 368 kB)
  5) De SVB is ook dit jaar onverwachts bij mij geweest hier in Changmai voor controle
  gelukkig alles goed en behoud mijn alleenstaande AOW +toeslag iets van 38 euro.
  6) 1 voordeel het papiertje dat je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap
  Groetjes en up to yoy
  Hans

  • Leen zegt op

   Hallo Hans, ik zou graag wat meer willen weten,over het invullen van document kostgangerschap ,
   mijn Email : gastleen@gmail.com

   groet Leen

 3. Hans van Mourik zegt op

  Hans zegt.
  Ga alleen werken,met officiele huurcontracten of overeenkomsten van de SVB en ga het niet zelf maken.
  Men kan het alles uitzoeken bij mijn SVB hoe dat werkt.
  En downloaden
  Hans

 4. Renévan zegt op

  Uw partner kan bijgeschreven worden in het blauwe boekje. Alleen Thaien kunnen hierin vermeld staan.U kan een geel boekje aanvragen bij de amphur. De eigenaar van de woning moet toestemming verlenen om hierin ingeschreven te worden. Eigenlijk alleen nuttig als u een auto of motor koopt, u heeft dan geen certificate of residence nodig. De aow voor samenwonen of getrouwd zijn is hetzelfde. Een wettig huwelijk in Thailand afgesloten wordt niet in Nederland geregistreerd, als u wilt kan u dat zelf doen.

 5. rentenier zegt op

  Vriendelijk bedankt voor jou snelle en uitgebreide reactie Hans. 27 jaar geleden huwde ik per ongeluk in Thailand toen ik eigenlijk naar de amphur ging vragen wat de voorwaarden waren en ik mijn paspoort moest achter laten en ‘n weekje later terug komen.
  Het ligt nu wel even anders. Ik vroeg de ambassade een ewijs van ongehuwd zijn wat ik in 2000 nog wel 1 kreeg toen ik overwoog te trouwen maar toch niet deed. Nu dacht ik het uitschrijvings document van de Nederlandse gemeente te laten vertalen waarop ik als gescheiden sta vermeldt en dan een stempel er op maar dat doet de ambassade niet en moet ik hun voorgeschreven procedure volgen om te kunnen huwen.
  Wij zijn op leeftijd en ik hoef niet te trouwen. Ik wordt al op m’n AOW gekort vanwege lang verblijf in Thailand en heb in totaal 1250 Euro exclusief vakantie toeslag. Ik hoef nergens voor te trouwen want als ik gekort wordt dan heb ik het probleem dat ik niet genoeg inkomsten heb voor mijn ‘retirement visa’ dus daar heb ik geen voordeel. Het huurcontract staat op naam van mijn vriendin maar daar zij geen inkomsten heeft maar mij goed verzorgd, betaal ik alle koste, het levensonderhoud voor ons beide en ze krijgt zakgeld waarmee ze kan doen wat ze wil.. Ik ben de enige kostwinnaar.
  Gaan ze bij me korten als ik samen woon met iemand die geen inkomsten heeft? maakt het wat uit ofdat het huur contract op haar naam staat? Moet ik getrouwd zijn om in de huisregistratie van haar zoon bijgeschreven te kunnen worden? (voor mij hoeft dat ook niet)

  • Ger zegt op

   Ik denk wel degelijk dat je gekort wordt ondanks dat je de enige bent die inkomsten heeft. De bedoeling van de AOW is juist dat elke partner zijn/ haar eigen deel inbrengt in de huishouding en als ze geen AOW gerechtigd is kan ze toch zelf verdienen is de redenatie vanuit Nederland (en indien niet in Nederland gewoond dus geen AOW rechten opgebouwd).
   En een registratie in het huisboekje is alleen van belang voor een Thai. Indien nodig, voor bijvoorbeeld rijbewijs of aankoop auto/motor , vraag je eenvoudig een Residence Certificate bij Immigration. Dus voor de rest nergens voor nodig ingeschreven te staan, spreek uit ervaring.
   En een huurcontract kan op een van jullie beider naam staan, zou niet weten waarom niet. Hooguit bij de jaarlijkse verlenging van je verblijf toon je het bij Immigration tezamen met huisboekje van je partner en vermeld je dat je daar woont.

 6. Haki zegt op

  Beste Willem! Of je nu wel of niet trouwt, maakt geen verschil voor de aow. Die gaat uit van het al dan niet samen voeren van een huishouden. Ook dat je partner geen recht heeft op aow cq een andere nationaliteit heeft, maakt voor de SVB niets uit. Dus je bent zowiezo de klos en je zult als samenwonende de lagere aow krijgen en niet die van de alleenstaande, die je mogelijk nu ontvangt, Wat dat laatste betreft, ontvang je dus al tijdje teveel omdat je al enkele maanden samenwoont. Maak hiervan maar gauw melding van bij de SVB anders loop je nog risico op boete ook. Haki

 7. Hans van Mourik zegt op

  Hans zegt.
  Hallo Rentenier, kijkt hier naar.
  https://www.svb.nl/int/nl/aow/wonen_met_iemand_anders/samen_wonen/

  En ook deze.
  https://www.svb.nl/int/nl/aow/wonen_met_iemand_anders/huurder_verhuurder/wat_in_contract/
  Ga alleen hier mee aan de slag en trekt je van mij of van een ander niets aan, wat er gezegd wordt.
  Dit is de juiste, manier om toch je alleenstaande AOW te behouden.
  Indien je samen wil wonen.
  Zelf ben ik F16 specialist en mag alleen met de voorschriften werken.
  Hans

 8. Hans van Mourik zegt op

  Hans zegt.
  Rentenier ik woont officicieel samen bij de SVB.
  Ze zijn bij mij ook onverwachts geweest voor controle ook binnen in haar huis.
  Heb zelf verteld dat wij ook samen slapen.
  Heel veel vragen aan mij gesteld.
  Heb mijn laptop gepakt en gezocht naar de map met de correspondentie met de SVB.
  Kreeg zelf van hun een pluim,dat ik mijn zaakjes goed in orde heb.
  Ondanks dat ik samen woont blijft ik mijn alleenstaande toeslag behouden.
  Wil je wat weten geeft mij je email adres,dan stuur ik jou al de officieele stukken.
  En mocht je in Changmai zijn, dan kan ik je het laten zien.
  Helaas moet ik je zeggen van alle reactie,s die je gekregen heb is er geen 1 die je naar een side wijst.
  Hans

  • Ger zegt op

   Hans , SVB maakt onderscheid in een persoonlijke relatie , samenwonen, of een commerciele relatie. De commmerciele relatie moet je kunnen aantonen met bewijsstukken, onderlinge huurconracten, betalingsbewijzen gescheiden samenleven, gescheiden huishouduitgaven en meer. Rentenier geeft zelf aan dat hij een gemeenachappelijke huishouding voert met alleen zijn inkomsten. Ja als dan de SVB langskomt kun je moeilijk over een gescheiden huishouding praten.

   • Leen zegt op

    Als zijn vriendin inkomen heeft ,van de huur die hij betaald, kan zij voor zichzelf zorgen.

  • Ger zegt op

   Van de website van SVB :
   Wat verstaat de SVB onder ‘samen wonen’
   Voor de SVB woont u samen als u ongehuwd bent en een gezamelijke huishouding met een andere ongehuwde, meerderjarige persoon heeft. U woont samen als u:

   samen met iemand van 18 jaar of ouder in dezelfde woning woont én
   u en de ander bijdragen aan het huishouden
   Bijdragen aan het huishouden betekent:

   financieel bijdragen aan de kosten van het huishouden óf
   op een andere manier voor elkaar zorgen in het huishouden.
   Bij de financiéle bijdrage gaat het bijvoorbeeld om woonkosten, kosten levensonderhoud en overige uitgaven. De financiéle bijdrage moet enige omvang hebben en vaker zijn dan af en toe. Voor elkaar zorgen betekent bijvoorbeeld het huishouden doen, boodschappen doen, koken, of verzorgen bij ziekte. Ook deze zorg moet enige omvang hebben en vaker zijn dan af en toe.

   • Adje zegt op

    En hoe zit het als je een half jaar verblijft bij je partner in Thailand en een half jaar alleen in Nederland? Ben je dan samenwonend?

    • Isaac Verbeest zegt op

     Voor zover ik begrepen heb ben je dan samenwonend voor de periode dat je in Thailand bent en alleenstaand als je in Nederland bent.
     Je hebt dus ook wisselende AOW-inkomsten.

  • rentenier zegt op

   rienuta@yahoo.com, ik zie onze correspondentie tegemoet.

  • Renévan zegt op

   https://www.svb.nl/int/nl/aow/tweewoningenregel/index.js
   Hier is een verwijzing.

   • Renévan zegt op

    https://www.svb.nl/int/nl/aow/tweewoningenregel/index.jsp
    Dit is de juiste link

 9. Hans van Mourik zegt op

  Hans zegt.
  Het is opgelost.
  Ik heb Rentenier een email gestuurd met atach.
  Met mijn voorbeeld
  Hoe hij het officieel op moet invullen met de juiste formulieren van de SVB.
  Hoe ik het heb ingevuld.
  Ik valt O.A. samenwonen met meer als 2 personen,wat hij erbij moet opsturen.
  Copi ID van die personen die er wonen, welke mensen zijn ingeschreven in het blauwe boekje.
  Hij zelf kan niet ingeschreven staan
  Ook een formulier model overeenkomst kostgangerschap van de SVB
  Ook een atach dat ze bij mij zijn geweest en een steekproef hebben gedaan.
  En de uitslag van al deze controle,s van de SVB.
  Even ingekort
  Wij zijn bij U thuis geweest om samen met U Uw woonsituatie door te nemen, Dit was ons niet duidelijk,maar nu wel. U woonsituatie is voor ons belangrijk voor de hoogte van U AOW – pensioen.
  U AOW pensioen veranderd niet.
  Dit is alles officieel van de SVB.
  Misschien wil de Rentenier het nog bevestigen op Thailandbloq
  Hans

  • rentenier zegt op

   Vriendelijk bedankt Hans,
   Ik weet waar ik aan toe ben en dat had ik nodig.
   Gr. Rien

 10. Hans van Mourik zegt op

  Hans zegt.
  Heb van Rentenier een email gekregen,voordat hij mij vroeg.
  Hij nadert de 65 jaar dus nu nog geen AOW
  Hij is aan het voor bereiden en het uitzoeken,als het zover is.
  Hans..

 11. Isaac Verbeest zegt op

  Dag Hans van Mourik,

  Bedankt voor je informatie.
  Ik verkeer hopelijk volgend jaar in een zelfde soort situatie als Rentenier.
  Met AOW en een klein pensioen overwinteren (6 maanden) in Thailand bij een vriendin met een eigen huis.
  Ik wil geen gedoe met de SVB en ben me ook al een beetje aan het voorbereiden.

  Ik houd mijn eigen woning in Nederland aan.
  Er is dus sprake van een twee-woningen regel.
  Alleen is de complicatie dat haar vader ook nog in dat huis woont.

  Ik begrijp uit de bovenstaande posts dat er een soort kostganger constructie is, waardoor je je alleenstaanden uitkering kunt behouden.

  Kun je daar wat meer over vertellen. Of eventueel de gegevens die je aan Rentenier hebt gestuurd ook aan mij mailen?
  Mijn email adres is: i.verbeest@xs4all.nl

  Alvast hartelijk bedankt,
  Isaac Verbeest

 12. Hans van Mourik zegt op

  Hans van Mourik zegt.
  Isaac ben je ook uitgeschreven uit Nederland?.
  Mijn email adres is.
  hansvanmourik16@hotmail.com
  Hans

 13. Hans van Mourik zegt op

  Hans zegt.
  Dat haar vader bij jullie in woont is geen probleem
  Regeling met meer als 2 volwassen personen samen wonen.
  Heeft enkele jaren iets in de AD gestaan en in geld en recht.
  Voorbeeld
  Wanneer 3 zusters samen wonen dan vallen ze onder alleenstaand.
  Valt er 1 weg dan zijn ze niet alleendstaand en vallen ze onder samenwonen.
  De regering wou daar eerst een stokje voor steken,maar dat is niet door gegaan
  Helaas heb ik dat niet meer waar het instaat.
  Zal het proberen op te zoeken.
  Hans.

 14. Hans van Mourik zegt op

  Hans zegt.
  1)Als u uitsluitend samenwoont met uw eigen kind of met uw vader of moeder. In dat geval wordt u (allebei) als alleenstaande beschouwd.
  2)Wanneer u met drie of meer meerderjarige personen samenwoont, wordt u voor de AOW allemaal als alleenstaande beschouwd.
  Hans


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website