Beste lezers,

Op een verjaardag met Nederlandse en Thaise mensen komt het onderwerp verhuizen naar Thailand regelmatig naar voren. Tijdens de laatste verjaardag weer eens zitten brainstormen met 3 vrienden en het volgende plan kwam daar uit, maar ik wil dat toch toetsen aan ervaring/kennis bij andere die met hetzelfde idee leven.

Omdat we allemaal niet meer de jongste zijn is een ziektekostenverzekering in Thailand prijzig, zo niet onmogelijk door diverse uitsluitingen. Ook wil iemand zijn kinderen en kleinkinderen niet helemaal missen en is het volgende plan ontstaan.  Wij verkopen alle 3 ons huis en kopen gezamenlijk 1 huis terug. Of twee verkopen het huis en verhuren een kamer bij een. We kunnen dan allemaal ingeschreven blijven in NL en 4 maanden Nederland doen en 8 maanden Thailand.

Zou dit wettelijk mogen, is nu de vraag die opkomt zetten en wat zijn de eventueel gevolgen fiscaal gezien?

Groet,

Jo

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

10 reacties op “Verhuizen naar Thailand maar mag deze constructie om ingeschreven te blijven in Nederland?”

 1. Erik Kuijpers zegt op

  Jo, briljant, die verjaardagen! Daar komen de mooiste gedachten op. Laat ik jullie droom eens van commentaar voorzien en neem dan zelf de beslissing.

  Met hoeveel mensen zijn jullie. Jij met drie vrienden, of samen drie vrienden? Laat ik van totaal drie uitgaan. Dan zou ik alle huizen verkopen, de winst inpikken, en samen een huisje of flat kopen. Dan krijg je geen scheve gezichten over de verkoopwinst. Ieder is dan vier maanden per jaar in NL zodat het huis nooit leeg staat. Of komt er dan onenigheid over wie met de kerst bij de kinderen is?

  Maar het moet ‘substance’ hebben. Je moet er immers vier maanden per jaar wonen en dan zit je niet graag op Spaans meubilair. Een compleet ingericht huis dus. Betaal de verzekering, gemeente, waterschap, tuinman en eventueel vereniging van eigenaren en dat soort kosten.

  Informeer je of dat mag. Denk van wel want je verhuurt geen ruimtes, je bent allen eigenaar. En fiscaal? Denk voor allen box 1 of raadpleeg jullie belastingpersoon. Trouwens, die persoon moet je toch al hebben voor artikel 4 van het verdrag NL-TH. Dat is het woonplaatsartikel en die geeft dwingend aan waar jouw fiscale woonplaats is.

  Want je gaat in Thailand ook ergens wonen; ergens kopen, huis of condo, of huren. Inrichten, vervoermiddel, verzekeringen, sociale contacten, en je bent meer dan 180 dagen per jaar in Thailand dus ook de Thaise belastingdienst krijgt belangstelling voor jouw woonsituatie. Stel dat een van die diensten jou woonachtig acht in Thailand? En als de SVB dat ook vindt? Dan zeg je vaarwel tegen jouw zorgpolis en daar is het nu juist om te doen!

  Je wordt oud, je kunt iets krijgen waardoor je niet meer reist, of de partner, je bent niet meer vier maanden in NL, het groene mannetje laat zich zien (meneer Jalouzie, liefst anoniem, de vijand slaapt nooit, klikbrief..!), of een van jullie of een van de partners valt weg door overlijden of echtscheiding. Of jullie krijgen ruzie…

  AOW. Ja, je woont met drie of meer in een huis. Dus allemaal samenwonend. Dat is dan het gevolg.

  Fiscaal. Jullie blijven in NL wonen dus daar ben je belastingplichtig en heb je recht op toeslagen en heffingskortingen. Er verandert eigenlijk niets behalve extra reizen en woonlasten naar/in Thailand. Ik zou dat eens optellen, plus de zorgkosten in NL, en kijk dan eens waar je op uit komt. Zoek dan een polis via een agent in Thailand en daar zijn Nederlandstaligen onder. Adressen in dit blog.

  Nee, ik zeg niet direct nee. Maar let op substance, duurzaamheid, ouder (dement?) worden en de kans op onenigheid. Overweeg ook eens die 4+8 zonder derden te regelen, bijvoorbeeld met eigen kinderen.

  Uit de losse pols iets bedenken is leuk, de zon lacht je toe, maar denk aan de lange termijn en wat die met zich brengt.

 2. Herman Banning zegt op

  Met z’n 3-en op oudere leeftijd een huis kopen zou kunnen als dat pand contant wordt betaald. Via de notaris is dan vast te leggen wie hoeveel inlegt- ieder 1/3 van de koopsom resp. een andere verdeling- en wat er moet gebeuren als één van de drie overlijdt. Een notaris is deskundig ter zake dus overleg met zo’n iemand.

  Moet een (geheel of gedeeltelijke) hypotheek aangehouden worden, dan zal de bank een hartig woordje mee willen spreken. Meestal mag een huis niet worden (onder)verhuurt zonder toestemming van de bank. Verder zal de bank willen overleggen wie de hypotheeknemer wordt: ook hier weer de vraag wie van de drie, 2 van de drie ,of alle drie.

  Het gemakkelijkst is natuurlijk dat één iemand koopt en vervolgens verhuurt. Zorg voor gedegen huurcontracten. Omdat toch vanwege de koop een notaris betrokken is, laat dan die huurovereenkomsten via de notaris lopen. Op basis van de natariele koopovereenkomst van de één, en de notarieel neergelegde huurovereenkomsten van de twee anderen, kan inschrijving plaatsvinden in de gemeentelijke basisadministratie. Daarna kan ieder een (verplicht) een zorgverzekering afsluiten.

  Om ingeschreven te blijven mag niet meer dan 8 maanden in het buitenland gewoond worden. Let op: er zijn zorgverzekeraars die slechts 6 maanden op jaarbasis toestaan. Van tevoren dus even uitzoeken welke zorgverzekering van toepassing is. Indien blijvend ingeschreven is tevens de verplichte zorgverzekering van kracht.

  Woon je in Nederland dan ben je uiteraard weer aangewezen op betaling van premies volksverzekeringen en de bijdrage Zorgverzekeringswet( Zvw). Daar staat tegenover dat je de algemene heffingskorting en de ouderenkorting er voor terug krijgt.

  Maar doe tevens navraag bij een notaris, bij de woongemeente naar keuze, zo ook informeer terdege bij diverse zorgverzekeraars, want per slot van rekening si het om hen te doen. Maw: met een beetje nadenken en vooràf goed regelen en conform wet- en regelgeving handelen is het allemaal prima te doen. Laat tzt weten hoe eea is afgelopen als juliie plannen werkelijkheid zijn geworden.

 3. Sjoerd zegt op

  Tuurlijk mag dit: jullie blijven 4 maanden in NL, dus alle rechten om ingeschreven te blijven en dus recht op NLse zorgverzekering.

  Wel even opletten betreffende AOW: als SVB jullie samenwonen op 1 adres gaat zien als een gezamenlijke huishouding, worden jullie gekort op de AOW-uitkering. Dat moet je helder krijgen bij SVB (op schrift, lijkt mij).

  Maar een punt van aandacht: wat als 1 van juliie 3-en, zijnde de eigenaar vh huis, komt te overlijden en de erfgenamen willen het huis verkopen? Er is dan sprake van huurbescherming, https://www.justitia.nl/huurrecht/kamerverhuur#, maar wil je daar langdurig recht op houden (want goede kennisen)?

  Of, als de huurinkomsten financieel van belang zijn, wat als niet de eigenaar, maar iemand anders van jullie, zijnde een huurder, komt te overlijden?
  Of 2?

  Misschien handiger om de 3 huizen aan te houden en dat ieder van jullie een kamer verhuurt aan een buitenstaander? Kan tot een bepaald bedrag belastingvrij.
  Of 8 maanden tijdelijk het gehele huis verhuren? AirBnB? Tussenhuur? https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/woning-verhuren/vraag-en-antwoord/welke-mogelijkheden-heb-ik-om-mijn-woning-tijdelijk-te-verhuren (belasting gaat een rol spelen)

 4. Jan S zegt op

  Ik heb mijn huis in Nederland gewoon aangehouden en verhuur het via een gespecialiseerde makelaar voor 8 maanden. Daarna ben ik weer gezellig voor 4 maanden ( 122 dagen ) in Nederland.

 5. Wesley zegt op

  Bij het onverwachts komen te overlijden van 1 van de 3 personen krijg je met de erfgenamen van die persoon te maken. Dit kan lijden tot problemen.

  Het makkelijkste is een goedkopere woning in Nederland kopen. En je oude woning verkopen zodat ieder een eigen woning heeft. Het verschil tussen de aanschafprijs inclusief kosten en verkoopprijs heb je dan tot je beschikking.
  Let op geen appartement aangezien je bij deze altijd VVE/Servicekosten moet betalen. Je wil je maandlasten in Nederland zo laag mogelijk houden.
  Ieder een eigen huis houden heeft als voordeel dat je niet van elkaar afhankelijk bent.
  En zorgt ervoor dat je een altijd nog je huis kan verkopen en dan gaat huren om nog meer jaren rond te kunnen komen als dat nodig mocht zijn.
  Als ik dit toe zou passen kan ik meer dan 10 jaar eerder met pensioen. Mijn eigen vermogen is dan wel te hoog om zorgtoeslag te ontvangen.

  Bij het gezamelijk een huis kopen word je volgens mij fiscale partners. Dit is nadelig voor een eventuele AOW uitkering. € 991,87 Voor samenwonend en € 1.459,53 voor alleenstaand met heffingskorting.
  Dat is toch een verschil van € 467.66 per maand. Zo’n 18.000 Baht.
  Daar kan je in Thailand een hoop leuke dingen van doen.

 6. tooske zegt op

  jo,
  de 4 – 8 methode wordt inderdaad toegepast maar je moet het wel omdraaien, 8 maanden NL en 4 maanden Thailand,.
  interessant detail, je houdt recht op je zorgverzekering, maar je betaalt ook aanzienlijk aan premies volksverzekeringen. premies die wegvallen als je emigreert.

  En wat te denken over het heen en weer pendelen tussen NL en TH ook prijzig vandaag de dag en als je wat ouder wordt wordt het minder eenvoudig.

  ALs je je huis in NL verkoopt mag ik aannemen dat je een aardig gevuld spaarpotje hebt om in TH te overleven eventueel zonder ziektekosten verzekering.

 7. Maryse zegt op

  Nou beste Jo, jij geeft zelf het antwoord. Want, mits de regels niet veranderd zijn in NL, mag je je ziektekostenverzekering behouden op de voorwaarde dat je vier maanden aaneen in NL verblijft.
  Wil je hier zeker er van zijn, kun je het best bij jouw verzekeraar informeren.
  Succes!

 8. Willem zegt op

  Ja je mag 8 maanden buiten Nederland zijn. Je moet minimaal 4 maanden in Nederland woonachtig zijn om in het bevolkingsregister ingeschreven te kunnen zijn Waar je woont maakt dan niet uit zolang je maar op een adres ingeschreven bent bij de gemeente waar dat adres onder valt. Of je daar alleen of met anderen woont is niet relevant.

 9. Jaap zegt op

  Ingeschreven blijven in Nederland betekent in principe belasting betalen in Nederland en ziektekosten in Nederland. Zodra je buiten EU gaat zul je een aanvullende ziektekostenverzekering moeten nemen. Dit kan bij diverse maatschappijen b.v OOM verzekeringen. Kosten zijn afhankelijk van leeftijd en dekkingsgebied.
  Legaal is het mogelijk, of het voordelig is hangt af van je persoonlijke situatie en de veranderingen die evt een nieuw belastingverdrag met Thailand teweeg zullen brengen.
  Bij inschrijving-domicilie- in Thailand kun je niet meer deelnemen aan de Nederlandse zorgverzekeringen.

 10. Jan S zegt op

  Om problemen onderling te voorkomen verkopen jullie alle drie je huis en kopen gezamenlijk 1 ander huis met 3 etages. Op dat adres laten jullie je inschrijven.
  Fiscaal verandert er niets. Informeer ook bij een deskundig makelaarskantoor.

  Zelf verhuur ik mijn appartement gemeubileerd en gestoffeerd voor 8 maanden en ben zelf 4 maanden (122dagen) weer in Nederland.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website