Beste lezers,

Dit jaar voor het eerst, verblijven wij in Thailand zonder woonadres in Holland (wel postadres). Wij verblijven hier 6 a 7 maanden en gaan dan terug naar Holland. Wij huren daar een huis. Eenmaal weer in Nederland schrijven wij ons dan weer in in het GBA, enzovoort, enzovoort. Mijn SVB ambtenaar deed daar een beetje moeilijk over…!

Is wat wij doen gerechtigd of kan men daar in Nederland moeilijk over doen?

Met vriendelijke groet,

Adri


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

24 reacties op “Lezersvraag: Verblijven in Thailand zonder woonadres in Nederland”

 1. ruud zegt op

  Toen naar Thailand vertrok en mij uitschreef bij de gemeente werd mij verteld dat ik me niet zomaar opnieuw in kon schrijven, als ik was uitgeschreven.
  Er zitten dus blijkbaar wel haken en ogen aan.
  Ik heb daar verder niet naar geinformeerd, omdat ik mijn huis al had verkocht en ik geen plannen had om weer terug te komen.

  • Tom zegt op

   Bij mij ging dat net zo. Woning verkocht en daags voor de overdracht me laten uitschrijven.
   De netto opbrengst is dus geen dag in box 3 geweest, omdat ik vanaf dat moment niet langer
   binnenlands belastingplichtig was

 2. Fred zegt op

  wil ik ook meer over weten

 3. wim zegt op

  ik ben ook benieuwd

 4. compuding zegt op

  Ik ben daar ook nieuwsgierig over, want hoe zit het dan met je zorgverzekering?

  • Tom zegt op

   Met de uitschrijving verviel ook de dekking onder de zorgverzekering wet.
   Heb die dag een expat verzekering gesloten bij de OOM

 5. Kees 2 zegt op

  Vreemde actie…. Wat zijn dan de voordelen voor jullie? Je mag toch 8 maanden in het buitenland wonen zonder je uit te schrijven? Weet je wat er gebeurt met je zorgverzekering als je je uitschrijft?

 6. Roel zegt op

  Beste Adri,

  Met wat voor doel doe je dat, wat is jouw voordeel?????, denk eerder een nadeel als het al wordt geaccepteerd.

  De Nederlandse grondwet zegt, als een persoon langer dan 8 maanden buiten Nederland verblijft, die persoon dan uit wordt geschreven uit GBA, mits niet voor werk is uitgezonden, dan kun je daarvoor vrijstelling verkrijgen.

  Als jij uitgeschreven bent geen recht op ziektekosten verzekering, geen heffingskorting meer, wordt jij hulpbehoevend en moet jij verzorgd worden onder WMO (voordien (AWBZ) dan kunnen ze jouw een halfjaar laten wachten, dat geld ook voor advocaten indien nodig met toevoeging. Zo zullen er nog meer nadelen aan kleven.

  Dus daarom denk ik dat jij beter gewoon ingeschreven kunt blijven in NL.
  Doe zoals zoveel doen, gewoon een lange vakantie.

 7. Vlaanderen zegt op

  Wil ik ook meer over weten.

 8. jos zegt op

  Beste Mannen,

  Als jij je laat uitschrijven dan krijg je geen problemen met niemand , en dan kan je toch nog gewoon je NL zorgverzekering aanhouden , alleen wordt de premie iets honger .
  En dat is het probleem voor de meeste mensen die in Thailand willen komen wonen of over winteren .

  Huur een huisje of een condo in Thailand voor een heel jaar , en verblijf dan 7 of 8 maanden in Thailand en ga dan 4 maanden naar Nederland in een Pension of bij familie of vrienden wonen.

  Want dat is de enige manier om geen dubbele huisvestingskosten te hebben.

  Veel succes .

 9. Gerrit zegt op

  Het volgende heb ik gevonden op internet:

  Uitschrijven uit BRP bij vertrek uit Nederland

  U moet zich uitschrijven uit de BRP als u verwacht dat u binnen een periode van 12 maanden minstens 8 maanden in het buitenland verblijft. Deze periode van 8 maanden hoeft niet aaneengesloten te zijn.

  Ook als u uw huis in Nederland aanhoudt, moet u zich uitschrijven als u voor langere tijd in het buitenland verblijft.

 10. tiptop zegt op

  Is een postadres rechtsgeldig als je in het buitenland woont, als je wel of niet bent geemigreerd naar het buitenland?
  Worden degene waar je bij ingeschreven staat hier niet op aan gesproken of moeten die extra kosten betalen, officieel?
  Of lijden de mensen die alles officieel hebben gedaan weer onder de kwaadwilligen en hebben de kwaadwilligen het hoogste woord en het meeste geklaag omdat ze het niet op orde hebben.

  • Berry zegt op

   Hallo, Een postadres is geen probleem voor de aldaar wonenden maar een postadres is geen woonadres en dan is er sprake van geheel andere regels zoals bijvoorbeeld bij gepensioneerden dat er dan sprake kan zijn van samenwoning en men bijvoorbeeld zijn alleenstaandetoeslag niet meer krijgt. Oppassen dus.

   In ieder geval een hele goede tijd in Thailand toegewenst.

   Mvg. Berry

 11. riekie zegt op

  Ik vertrok naar thailand en in 6 maanden werd ik automatische uitgeschreven in nederland
  wij dachten we gaan binnen 6 maanden naar nederland laten ons dan uitschrijven bij de gemeente nou dat hoefde dus niet meer hun hadden ons al uitgeschreven zonder dat wij op de hoogte werden gestelt

 12. fransamsterdam zegt op

  Ik weet er te weinig van om met zekerheid een antwoord te geven, maar de wet Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) bestaat niet meer. Het moet nu te vinden zijn in de wet Basisregistratie Personen (BRP), welke een samenvoeging is van de GBA en het RNI (Register Niet-Ingezetenen).
  Pas dus op voor verouderde informatie.

 13. Aad zegt op

  Hallo Tiptop,
  Een postadres is slechts een adres waar je post naartoe wordt gestuurd (zou ik je ook sterk aanraden) en je postadres bewoners hebben daarvan niets te duchten noch hoeven bang te zijn voor financiele gevolgen.
  Als je postadres vrienden een computer hebben kunnen ze de post voor je scannen en opsturen zodat je van alles op de hoogte blijft. Zorg er wel voor dat iedereen waar je post van verwacht je postadres heeft natuurlijk. De SVB vraagt je zelfs om een postadres te openen.
  Het is wel zo dat enkele lastigen in NL de post toch naar je adres in Thailand willen sturen. Je kunt dan de wet gebruiken als je je post daar niet hebt ‘ontvangen’ want de wet zegt dat de verstuurder verantwoordelijk blijft voor de aankomst want ze hebben immers de mogelijkheid om je de post per courrier en aangetekend te sturen of persoonlijk te komen. Doen ze niet graag want dat kost duiten natuurlijk.
  groeten,

 14. joop zegt op

  Ingeschreven staan op wat voor manier ook woonadres of postadres dan kan je 8 maanden in het buitenland verblijven.
  Je kan niet langer dan 8 maanden op een postadres ingeschreven staan
  Ook als je ingeschreven bent met op een post adres ben je ingeschreven in het GBA alleen als je langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft schrijft de gemeente je uit en dan pas ben je uitgeschreven uit het GBA
  Maar ga langs bij de gemeente en informeer daar want sommige gemeentes zien die 8 maanden anders
  Het heeft geen invloed op je ziektekosten verzekering zolang je ingeschreven bent in de GBA ben je ingezetene van Nederland en ben je VERPLICHT een zorgverzekering te hebben .
  Als je in de toekomst weer eens zoiets gaat doen hoef je geen contact met de SVB op te nemen ga naar je gemeente en vertel dat je voor een aantal maanden weg gaat vertel hun dat je je woonadres opzegt en dat je nu even een post adres hebt dat is voldoende,maar houd die 8 maanden aan

 15. bert van liempd zegt op

  Gevonden op internet,Nederlandse regel met betreffing tot langdurig verblijf in het buitenland.
  http://www.overwinteren/langvanhuis/Nregel,html.
  Belangrijk is het hebben van een briefadres als u voor een kortere tijd weer tijdelijk bij de gemeente wilt inschrijven.

  • haki zegt op

   Opgegeven website schijnt achterhaald want ik krijg mededeling: “The requested document was not found on this server”. Wel goed is “http://www.overwinteren.com/Infopaginas/Langvanhuis/Nlregels.html”

 16. Henri zegt op

  ambtenaren doen moeilijk over in en uitschrijven maar hebben wettelijk geen poot om op te staan. Ze mogen van alles vragen maar je hoeft geen antwoord te geven. Het is je recht als mens/burger om je zo vaak of zo weinig als jij wilt in en uit te schrijven. Er zijn geen wettige regels voor dat je het niet zou mogen doen. ze, de overheid, wil graag zoveel mogelijk informatie hebben en hebben niet graag dat mensen in en uitschrijven ook omdat dat werk voor hen is. als (NL) burger heb je zwijgrecht wat inhoudt dat je geen antwoord hoeft te geven over waar je naartoe gaat als je je uitschrijft. het gaat ze helemal niets aan en je bent niet verplicht om dat aan te geven. zeg maar tegen ze: bestemming onbekend! en wanneer je terugkomt zjn ze gewoon verplicht om je weer in te schrijven! dat is een recht wat je hebt en dat weten ze maar al te goed. ik spreek uit velen jaren reiservaring. veel succes allemaal 🙂

 17. Albert van Doorn zegt op

  En als laatste aanvulling op het geheel, zolang je, je Nederlandse paspoort hebt, en Niet je Nederlandse staatsburgerschap hebt opgegeven, ben je nog steeds Nederlander die hoe dan ook terug kan keren naar zijn of haar vaderland.

 18. haki zegt op

  Ik ben 2 maanden terug bij SVB Breda geweest om me uitvoerig te laten inlichten over de mogelijkheden/gevolgen van langer verblijf in Thailand. Daar werd me allereerst duidelijk gemaakt dat die 8 maanden maximale afwezigheid/jaar, waar men hier op Thailandblog altijd als standaard vanuit gaat, helemaal geen vaststaand feit zou zijn en dat ik er zekerheidshalve vanuit zou moeten gaan dat alleen 6 maanden zeker is dat men gewoon NL kan verlaten zonder dat je hier rechten verspeelt. Zeker ook belangrijk voor de ziektekostenverzekering!

 19. KhunBram zegt op

  Men KAN daar wettelijk niet moeilijk over doen.
  Je hebt niets verkeerd gedaan en zo handel je correct.
  Of zij dat doen is afhankelijk van gemeente, ambtenaar, en hoe de pet staat. Gewoon nl dus.

  Nog 1 opmerking.
  Een postadres kan niet in nl. Ook dat is nl. Geboren en 55 jaar daar gewoond en dan kun je WETTELIJK niet eens een postadres meer krijgen.
  Ik heb dit zeer hoog opgenomen. Met als eindresultaat. Nihill.
  Ja je kunt natuurlijk je post naar een familie of kennissenadres laten sturen.
  Maar je hebt geen officieel postadres.
  Nadat mij werd gemeld dat in zeer uitzondelijke gevallen een postadres wordt toegestaan (“bijvoorbeeld als iemand in een inrichting beland” -uitspraak ambtenaar,
  antwoorde ik de betreffende ambtenaar: er zijn wel VEEL postadressen in nl.

  Succes,

  KhunBram.

 20. theoS zegt op

  KhunBram, een postadres kan wel in Nederland maar je kunt je er niet op inschrijven bij het BPR.
  Ikzelf heb ingeschreven gestaan (niet meer) op een Nederlands inschrijvings adres en dat was en is helemaal legaal (is voor de rechtbank geweest). Alleen dit kan niet als men bijstand trekt, wel als men AOW heeft. Laat je niks wijsmaken door die SVB oproer kraaiers, de meesten die daar werken weten van geen toeten of blazen. Die 6 mnd werden aangehouden door de SVB maar is een stokje voor gestoken, het is 8 mnd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website