Van grondwater naar drinkwater in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
28 februari 2024

Beste lezers,

Op onze grond in Nongprue/Kanchanaburi hebben we een geboorde put, altijd leuk “meegenomen”, deze was er al als we het terrein gekocht hebben en de pomp werkt nog.

Wat zijn de mogelijke stappen om dat grondwater eventueel te gaan gebruiken in huis (wasmachine, keuken, douche)?

Analyse op samenstelling, waar kan dat, of laat ik dat aan de bouwheer over?

Welke mogelijke filtersystemen zodat het water veilig is voor gebruik in huis en eventueel zelf als drinkwater?

Ik las op dit forum dat de verkochte filters in HomePro e.d. alleen geschikt zijn om leidingwater te filteren?

Bedankt voor uw reacties

Groet,

fvdc

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

9 reacties op “Van grondwater naar drinkwater in Thailand?”

 1. Hugo zegt op

  Leidingwater in Thailand = grondwater, meestal gechloreerd.
  Voor huisgebruik zou een (mangaan) zandfilter kunnen volstaan, aangevuld met een drinkwaterfilter.
  Lab test kan geen kwaad; je weet maar nooit.

  • fvdc zegt op

   Hugo, bedankt

   waar kan ik dat grondwater laten analyseren, enig idee ?

   mvg

   • PEER zegt op

    Beste fvdc,
    Uit je vraag en bovenstaand verhaal, maak ik op dat je énkel die grondwaterput bezit?
    Om het heel makkelijk en betaalbaar voor te stellen; laat de staats-waterleiding aanleggen.
    Dan heb je super water om te douchen wassen.
    Dat aanleggen is voor ‘n redelijke prijs te doen.
    Bovendien stijgt de waarde van je huis evenredig.
    Wij laten elke week ‘n krat 24 flessen drinkwater op ons terras zetten voor 50 Bth.
    Het water uit de put zou je kunnen gebruiken voor je evt moestuin.

 2. Rudolf P. zegt op

  woon in Nakhon Chedi (Lamphun) en krijg water van overheid.
  Dat water ziet er schoon uit maar bevat heel veel kalk zodat na een jaar de blauwe waterpijpen flink aangeslagen zijn. Het water komt in twee tanks (3.000 + 1.000 liter) en deze heb ik onlangs helemaal gereinigd. heb aan metalen mesh-filter in de aanvoerleiding gemaakt.
  vorige week viel het water uit en kwam na een tijdje terug met nogal veel bruine stof erin terug.
  Mesh filter is na een dag vuil en dan kan ik het een soort backwash geven en ziet het er weer goed uit.
  Nu maak ik na dat filter een filter (10×52) met AFM (glas, nr. 3 – 10 kilo, nr 2 – 10 kilo en nr. 1 – 50 kilo).
  Dat vervangt dan de oude manier van Manganese (green sand-zeolite etc) en filtert heel veel weg, o.a. ijzer.
  Is wel duurder maar kan tot 15 jaar mee, zal het echter na 10 jaar vervangen.
  Daarna komt een filter (10×52) met activated Carbon (10 kilo gravel op de bodem en 50 liter AC – ID 1050)
  Dan komt een filter (10×52) met 60 liter Resin (food grade) met Brine tank (met zout tabletten).
  Daarna nog een Big Blue filter (5 micro) en dan gaat het water ons huis in.
  recapitulerend: water door Mesh filter en daarna door AFM filter en dan de tanks in.
  Dan een Mitsu EP-355R pomp en dan het AC filter en het Resin filter in en dan de Big Blue.
  tussen de verschillende stappen heb ik drukmeters gemonteerd zodat ik kan zien of de druk flink terug loopt zodat het sowieso tijd voor Backwash is (dat doe ik in ieder geval elke 20 dagen – op aanraden van CT Water, Chiang Mai – Facebook, alwaar ik alles voor een heel mooie prijs gekocht heb – voorbeeld AC filterhuis met valve 2.400, Resin filterhuis met valve 2.600). Overigens, hij installeert ook.
  Hiermee zou het water wellicht ook te drinken kunnen zijn, maar voor de zekerheid zal ik nog een UV filter met flowswitch in de keuken monteren.
  Overigens, de baas van CT Water spreekt ook redelijk Engels (064-9378999) en hij weet wellicht nog veel meer te vertellen hoe of wat.
  Succes!

 3. Arjen zegt op

  Labtest is als je water drinkbaar wilt maken absoluut noodzakelijk!

  Als je water wilt gebruiken voor douchen, wasmachine, en WC hoeft het alleen maar mechanisch gefilterd te worden (als je niet filtert gaan alle kleppen, kranen en andere afsluiters in je waterleidingnet heel snel kapot) Grondwater is doorgaans zeer hard. Op zich kan dat voor het gebruik in de douche, WC en wasmachine geen kwaad. Alleen alles wordt er snel erg vies van, Als je een doorstroomverwarmer hebt voor de douche gaat die kapot van hard water.

  Dus eigenlijk ook een waterontharder (kies een grote, resinontharder. Afhankelijk van je water gebruik één keer in de X dagen regeneren met zout. ) Levensduur is dan oneindig…..

  Ik filter ons water tot 0.001mm. Dat wil zeggen dat bacteriën niet door het filter passen. Virussen nog wel. Ons grondwater heeft een DH van 36 Ik gebruik een ontharder en onthard het tot een waarde van ongeveer 6DH. Een waarde van >12DH wordt in NL gezien als hard….Om van 36DH naar 6DH te gaan moet het water ongeveer twee keer door de ontharder. Na één passage is de hardheid 0ngeveer 17DH.

  Een zeer hoge waterhardheid veroorzaakt alleen bij zeer grote inname, gedurende hele lange tijd gezondheidsschade. Ik heb 30 jaar geleden een watermonster van ons in NL laten testen (Nu kan iedere hogeschool/universiteit in Thailand het voor je doen) En het Nederlandse bedrijf had als opmerking: “bij een opname van 4 liter/dag, gedurende meer dan 20 jaar is er gezondheidsschade te verwachten….”

  Ik maak me hier dus niet zo druk om….

  Om zand kwijt te raken, werkt een bezinkvat erg goed. Pomp het water eerst in een tank. Laat die tank overstromen in een tweede, eventueel derde tank. Dan je drukpomp en de filters.

  Wij hebben een watertoren waar het water in gepompt word, één keer per jaar haal ik daar rond de 40 kilo zand uit. Dan heb ik voor de drukpomp een grof filter (0,5mm) Eigenlijk is het niet goed om voor je pomp een weerstand in te bouwen, maar ik heb er geen betere plaats voor. Na de drukpomp gaat het water naar alle andere aftappunten. Alleen het water wat ons huis ingaat wordt gefilterd tot 0,001mm, en onthard.

  Succes! Dit is een heel leuk project! Arjen.

  • fvdc zegt op

   Dag Arjan, bedankt voor de uitgebreide feedback, jij bent duidelijk expert in deze, alleen ben ik geen handige Harry, mvg

 4. Teus Vink zegt op

  Hallo fvdc,
  Wij hebben bij ons huis in Huai Tapok / Chachoengsao j.l. januari de openbare waterleiding af laten sluiten en zijn nu geheel zelfvoorzienend. Van bron-/grondwater naar schoon, veilig, gezond en betrouwbaar drinkwater gaat niet lukken met gewone huis-tuin- en keuken waterfiltersystemen voor de gehele woning.

  Wij hebben het rigoreus aangepakt: een bronwaterput van 130 mtr diep laten boren (benodigde diepte hangt van de lokale bodemsamenstelling af). Vervolgens een deepwell pomp in de bronwaterput welke het water bovengronds in een grondwatertank opslaat. Dan een elektrische pomp die het grondwater achtereenvolgens door een voorfilter pompt (sedimentfilter/actief koolstoffilter en resin waterontharder) en dan door een RO-systeem (Reverse Osmosis of Omkeerosmose ultrafijnfiltratie) en dat opslaat in een tweede, schoon-water-tank. Een tweede boosterpomp pompt het schone water naar de woning zodra er een kraan, douche, etc wordt open gezet. Wij hebben nu zeer zuiver en heerlijk smakend drinkwater in de gehele woning. Geen flessewater meer kopen, kalkvrij water dus geen kalkaanslag meer in waterkoker (en geen kalkaanslag op verwarmingselementen van wasautomaat, vaatwasser, etc.), in de keuken en badkamer (scheelt schoonmaaktijd en -middelen). Dat is een vrij omvangrijke installatie maar als plaatsgebrek niet aan de orde is wel de beste kwalitatieve oplossing.

  Het klinkt misschien ook als een zeer dure oplossing maar ik kan je geruststellen: met de juiste bedrijfscontacten is het in Thailand zeer wel betaalbaar. De gehele bovengrondse waterzuiveringsinstallatie incl installatie op lokatie en bedrijfsklaar opleveren, incl Thaise BTW (7%) kostte ons minder dan in NL de prijs van enkel en alleen een los geleverd RO-systeem excl installatie van Europees fabrikaat (aquaphor – Estland).
  Wij zijn zeer goed geadviseerd en geholpen door dhr Vesarut van: www safetydrink.com .
  Zij hebben een nette offerte uitgebracht (nadat wij bij het bedrijf op bezoek waren geweest waarbij zij de door ons meegenomen bronwatermonsters hebben geanalyseerd) en vervolgens alles volgens afspraak (op tijd) geleverd, ter plekke geïnstalleerd en werkend opgeleverd.

  Je kunt hen benaderen:
  Website (in Thai): http://www.safetydrink.com
  E-mail: [email protected] >> contactpersoon de heer Vesarut (directeur/eigenaar, spreekt engels) > refereer maar aan hun project op lokatie 5 Moo 9, Huai Tapok, Chachoengsao.

  Als je vragen hebt of foto’s wilt zien van de installatie die Satetydrink bij ons in Huai Tapok heeft geleverd en geïnstalleerd dan laat maar weten. Je kunt mij mailen: [email protected]
  Ik kan je dan nog een tip geven hoe wij bijna 10% korting hebben gekregen op de oorspronkelijke offerte door even te googlesn op het Thaise internet.
  Mvg, Teus Vink

  • fvdc zegt op

   hartelijk dank voor uw feedback, ik contacteer u verder per e-mail

   mvg

 5. pimwarin zegt op

  Wij wonen in een buiten gebied iets ten zuiden van Ubon Ratchathani in Isaan en hebben geen toegang tot de waterleiding van de gemeente.
  Het lijkt mij verstandig om eens in de buurt te gaan kijken welke oplossingen men zoal heeft. De diepte waarop je goed drinkwater aantreft kan nogal verschillen, zelfs op kleine afstand van elkaar.
  Ook uit de reactie hier blijkt mij wel dat er grote verschillen zijn tussen de diverse gebieden, zo lees ik in het verhaal van Teus dat er een put is geboord van 130 meter terwijl bij ons een drinkwater put op 25 meter al uitzonderlijk goed water levert.
  Met daar achter een koolstof- en nog een ander filter.
  Opslag in een 2000 liter tank en een inverterpomp naar het huis.
  We gebruiken dit water voor de was, toilet, afwasmachine, douche enz.
  Aanvankelijk ook voor drinkwater maar later was er ook nog voor de zekerheid een drinkwater filter apparaat in het keukenkastje geplaatst waar elk jaar 3 cilindervormige filters in moesten worden vervangen (iets met ultraviolet enz.) Kosten waren elk jaar zo rond de 4000 Baht en als je water wilde tappen kwam er een heel klein pisstraaltje uit het kraantje.
  Wilde je zelf een voorraad koud water in de koelkast hebben was je een half uur flessen aan het vullen.
  Op een gegeven moment hebben we de keuken verbouwd en dat drinkwater filter eruit gegooid en de waterboer brengt nu elke 2 maanden een voorraad flessen water aan huis.
  Veel makkelijker en zolang er voorraad is altijd goed water bij de hand zonder storingen en onderhoud aan pompen en filters.
  De lege plastic flessen worden ook nog gratis opgehaald, we krijgen er zelfs geld voor maar dat is zakgeld voor een kind hier in de buurt.

  Overigens hebben we onlangs buren gekregen en daar is de waterput maar 17 meter diep.

  Voor de tuin gebruiken we een water uit een put van 6 mater diep.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website