Lezersvraag: Wij moeten een vakantie boeken, Thailand of Indonesië?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
20 december 2014

Beste lezers,

Wij, een stel van middelbare leeftijd, zijn ons aan het oriënteren voor de zomervakantie 2015. Wij willen in iedere geval naar Azië voor drie weken. We twijfelen tussen Thailand en Indonesië. Beide landen zijn we nog nooit geweest.

Er zullen vast wel lezers zijn die beide landen bezocht hebben, wat raden jullie ons aan?

Eduard en Saskia

No votes yet.
Please wait...

42 reacties op “Lezersvraag: Wij moeten een vakantie boeken, Thailand of Indonesië?”

 1. Teun zegt op

  Hou rekening met moesson in Thailand dan.

  • Marcel De Kind zegt op

   Moesson in de zomer ? Ik heb er 3 jaar gewoond en nooit enige moesson gezien !

  • Marcel De Kind zegt op

   En om op uw vraag te antwoorden . Dit zijn twee totaal verschillende landen . Daarom begrijp ik uw vraag niet goed Als er nu 5 mensen zeggen ga naar Thailand en vijf zeggen naar Indonesië hoeveel verder sta je dan ? Lees er wat boeken over dat gaat je veel meer informatie opleveren .

  • Johannes zegt op

   de moesson is door heel Th anders……….
   Pattaya heeft naar mijn menig de minste regen van ‘t helejaar, en ‘t ziuden met o a Phuket erg veel.

 2. Arjen zegt op

  Beide landen zijn lastig te vergelijken, en Indonesie heeft totaal verschillende gebieden en is heel groot.. Thailand heeft een groot verschil tussen Noord en Zuid, en is ook heel groot.

  Je vraag zou ook kunnen zijn, we gaan op vakantie en twjfelen tussen Amerika en Europa, dat is net zo onbeantwoordbaar.

  Maar je vraag intrigeerd me wel: Wij MOETEN een vakantie boeken. Ik ben benieuwd wie degene is die je daar toe dwingt?

  Veel succes met de keuze!

  Arjen.

 3. Cornelis zegt op

  Zonder te weten wat jullie specifieke wensen, verlangens en interesses (en eerdere reiservaringen) zijn is deze vraag eigenlijk niet te beantwoorden. Toch zou ik, vanwege het feit dat dit jullie eerste Azië-reis zal zijn, Thailand aanraden. Daarbij ga ik er van uit dat je niet 3 weken op dezelfde plek wilt blijven en in die situatie verplaats je jezelf veel gemakkelijker vanwege de veel betere infrastructuur binnen Thailand dan binnen Indonesië. Het verschil in voorzieningen voor tourisme is aanzienlijk, of je nu over stedenbezoek of strandverblijf praat. Persoonlijk zou ik dus kiezen voor het ‘Azië-ervaring’ opdoen in Thailand voor je de m.i. wat grotere stap – t.o.v. onze West-Europese omgeving – maakt naar Indonesië.

 4. Wim zegt op

  Beide landen zijn de moeite waard om te bezoeken, er zijn echter wel enkele grote verschillen.
  Thailand heeft een betere infrastructuur en je hebt geen inentingen en malaria tabletten nodig.In Thailand kan je wat makkelijker rondreizen ook als je afwijkt van de touristische routes.
  Indonesie heeft een mooiere natuur en is goedkoper dan Thailand. Het reizen in Indonesie kost je wel een hoop energie en de vervoersmiddelen zijn hier niet zo comfortabel als in Thailand.
  Als je nog nooit buiten Europa met vakantie bent geweest dan zou ik eerst Thailand bezoeken en eventueel de volgende vakantie naar Indonesie.

  • P@ggy zegt op

   Beste Wim, Je verhaal klopt helemaal, behalve de opmerking dat Indonesië goedkoper zou zijn. Ik weet natuurlijk niet wanneer jij daar voor het laatst was, maar ik vond de hotels en de minibussen vaak veel duurder dan in Thailand. @Eduard en Saskia. Als aanvulling wil ik nog zeggen dat je in Indonesië constant op moet letten of je niet genept wordt. Laat je nooit door mensen snel, snel, anders vertrekt de bus, boot of wat voor vervoer dan ook verleiden om dan maar snel een kaartje te kopen. Natuurlijk wel 10 keer zo duur als de normale prijs. Buskaartjes koop je meestal IN de bus. Ook nooit ingaan op ongevraagd aanbod. Ik zou zeggen koop in ieder geval een Lonely Planet boek van het land waar je naartoe wilt. Bij de bib. Is genoeg te lezen over de twee landen! Veel plezier in elk geval met de voorpret!

 5. marcel zegt op

  Nou dat is niet zo moeilijk,ik zou naar thailand gaan en alleen een retour ticket kopen en dan zo vrij als een vogeltje lekker door het land gaan reizen,wat ik je aanraad als je naar de eilanden in het zuiden reist neem dan een goedkoop hotel want je kunt altijd een strandstoel bij de dure resorts huren voor 200 baht en mag dan ook van de facilieteiten gebruik maken. Sawadee kap

 6. Johan en Inge zegt op

  Beste Eduard en Saskia,

  Wij hebben beide landen (meermaals) bezocht.
  Indien wij mogen kiezen in jullie plaats zou het Thailand worden.

  Wij hebben echter niet het volledige Indonesië bezocht : enkel Bali. Heel mooi, met zijn gekende rijstterrassen. We zijn echter voor minder gekende oorden zoals Ubus en Nusa Lembongan. Kuta is niet aan ons besteed, Lovina is mooi maar daarmee is alles gezegd.
  De oprukkende Islam is het iets waar we ons aan stoorden : als verwoedde fotografen konden we niet filmen wat we wilden. Ook mensen op foto zetten was soms niet zo eenvoudig.

  Wat Thailand betreft : steeds vriendelijke mensen – niet voor niets : ‘het land van de glimlach’ – supermooie hotels en natuur. Vooral de regio rond River Kwai/ Kanchanabury is niet te versmaden (goed hotel : Felix River Kwai resort & Spa), maar ook Chiang Mai en Chiang Rai zijn mooie streken. Helemaal niet duur.

  Besluit : Thailand zou onze eerste keuze zijn (en blijven) !!!!

  Grtz,
  Johan en Inge

  • Arie & Maria zegt op

   Indonesië niet bezoeken wegens de Islam slaat nergens op. Absolute lariekoek. Het zuiden van Thailand, grensgebied Maleisië, is gevaarlijker. En ja, je bent in een ander land. Mag je je dan een beetje aanpassen! Ik wil in Nederland ook niet, dat iemand mij lukraak fotografeert. Er zijn mensen, die er geld voor vragen, so what? Thailand en Indonesië tegelijk, onzinnig wanneer je echt iets van het land wil zien. Geniet van een van beiden. Kijk anders eens bij ons op de site. fam-meulstee.nl
   Wij overwinteren in Hua Hin en je kan ons mailen via de site, wanneer we julienne kunnen adviseren.

  • noah zegt op

   U bedoelt Ubud neem ik aan? Bali met de Islam vergelijken gaat totaal mank! Indonesie is het grootste moslimland ter wereld, dat is waar. Maar u zou toch moeten weten dat de lekkerste gerechten van Bali gemaakt is van varkensvlees?

   Mijn advies is geen van beiden! Ik zou voor Vietnam gaan met de kennis die ik nu weet na 20 jaar Azie.
   Het is het Thailandblog, dus dat de meeste kiezen voor Thailand zal duidelijk zijn, de vraag voor mij is: Hebben ze ook een ander Aziatisch land bezocht als serieuze vakantiebestemming? Daar heb ik mijn twijfels over…..

   • Sjaak S zegt op

    Voor zover ik weet is de grootste religie op bali het Hinduïsme. Daarom kun je op Bali ook veel varkensvlees krijgen. Net zoals in het gebied rond het Toba Meer in Sumatra, waar veel Christenen/Katholieken wonen. Daar wordt ook vaak “suckling pig” gegeten.
    Voor de rest heb je delen van Indonesië, waar de Islam strenger wordt gehandhaafd dan in andere delen. In het algemeen is de Islam in Indonesië (tenminste het was ooit zo) te vergelijken met het Christendom in onze omstreken… de meesten zijn het, maar doen er weinig mee of hebben er een veel mildere omgang mee.
    Hoewel ik Thais eten lekker vind, is de Indonesische keuken veel uitgebreider en erg lekker.
    Indonesië spreekt voor een vakantie: ieder eiland heeft een andere uitstraling. Je vindt veel van ons Nederlands verleden terug (dat beschreef ik boven al ergens).
    Natuurlijk zijn ook andere Aziatische landen interessant, maar in drie weken kun je niet alles pakken. Ik was vroeger een half jaar onderweg en zag maar een klein beetje van deze uitgestrekte landen.
    Destijds wilde ik Indonesië in 4 weken tijd verkennen, maar met ca 2000 km lengte, toch een beetje te veel.
    Bali is mooi, maar alleen daar heen te gaan is toch bijna hetzelfde dat je in Thailand naar Phuket gaat en denkt alles gezien te hebben.
    Achteraf ga ik toch van mening veranderen… Indonesië is te groot voor een vakantie van slechts drie weken. Dan zou Thailand beter passen. Daar hoef je ook niet al te veel van het ene eiland naar het andere te gaan, maar kun je veel over land doen.
    Vietnam zal zeker interessant zijn, maar daar werd niet naar gevraagd 😉

 7. arjanda zegt op

  Waarom niet allebei bezoeken? Weekje Thailand, vlucht voor een weekje richting Bali , en weer als afsluiting een heerlijk weekje Thailand! Vlucht vanaf Thailand naar Indonesie vrij goedkoop. En zo weet je direct voor 2016 welk land je nog wat beter wilt ondekken.

  Zelf beide landen meerdere malen bezocht (en heeft beide genoeg voor een geweldige vakantie)

 8. Arie & Maria zegt op

  Wij hebben eerst Indonesie bezocht, twee keer want in 1 keer kan je het land niet bezoeken. Neem de tijd en laat een eventuele langere trip over je heen komen. Indonesie is qua natuurschoon fantastisch. Wij hebben eerst Sumatra en Sulawesi bezocht. Neem daarna extra tijd om uit te rusten op Bali of lombok. Kan ook beiden, met de boot van Lombok naar Bali kost een schijntje.
  Het jaar daarop zouden we Vietnam en/of Thailand aanbevelen.

 9. ton zegt op

  Ik moet helaas bekennen dat ik het met al de boven staanden eens ben.
  Lekker naar Thailand dus.
  Ik ga regelmatig naar of Bali of Thailand maar telkens als ik van Bali naar Bangkok vlieg heb ik het gevoel dat ik naar huis vlieg en als ik dan op het vliegveld richting uitgang ga weet ik het zeker en verschijnt er die big smile op mn gezicht en kan ik het wel uitschreeuwen “IK ben thuis yihaaaaaa”dat is dus wat Thailand met je doet.
  Veel plezier met het boeken van jullie reis naar Thailand en of je nou kiest voor een rondreis of niet alles is goed.

  groet Ton

  • Arie & Maria zegt op

   Alleen Bali krijg je geen indruk van Indonesie. Dan zoek je het toerisme met alle luxe.

 10. Erik Nap zegt op

  Beste Saskia en Eduard,
  Wij hebben beide landen bezocht Indonesië Sumatra Java Bali Lombok en Thailand van Noord naar zuid.
  Indonesië, Sumatra vriendelijk, Java minder, druk en ander geloof, Bali en Lombok prima.
  Thailand tot zover prima, met één verschil dat het In Thailand in onze wintermaanden hoogseizoen is en Indonesië is onze zomer hoogseizoen.
  Kijk op de site voor temperatuur en neerslag voor beide landen. http://www.klimaatinfo.nl/reisperiode/indonesie.htm
  Ongeacht wat je kiest het zijn beide zeer interessante landen.
  Een prettige vakantie gewenst.
  Erik Nap

 11. Tukker zegt op

  Wat Arjanda al zegt lekker beide landen bezoeken ik ben eerst op bezoek gegaan bij de family in Thailand en toen een vlucht geboekt met Airasie, Bangkok – Denpasar ( Bali ) voor 350 € retour met z,n tweeën je vertrekt s,morgens zeer vroeg vanaf Survaniboom en komt plaatselijke tijd ik meen 11.30 uur aan . Bij binnen komst visa betalen en door de paspoort controle en genieten maar .

 12. Inge van der Wijk zegt op

  Indonesië zijn we nooit geweest, Maleisië wel.
  Thailand zijn we terecht gekomen omdat mijn zoon er sinds 2 jaar woont. (Nakhon Ratchasima).
  We waren er afgelopen winter en gaan in januari/februari weer. Wij vinden het een heerlijk
  land en moesten bij terugkomst in Nederland in februari echt afkicken!.
  Wij gaan in de winter, 26/28 graden en droog. De zomer vinden wij te heet en te vochtig.
  In de winter is het zowel overdag als ‘s-avonds heerlijk om buiten te zijn en het is een fijne
  afwisseling van het grijze weer in Nederland.
  Succes!

 13. Pat zegt op

  Ben in beide landen geweest (in Indonesië slechts één keer, maar wel voor langere tijd).

  Ik zou in jullie plaats Thailand kiezen!

  Er worden hierboven goede argumenten gegeven, lees ze allemaal nog eens goed, maar ik voeg er nog de totaal onbetrouwbare Islam aan toe.

  Ze gaan jullie in Indonesië heus niet oppakken en folteren hoor, maar je voelt aan de sfeer wat voor een onverdraagzaam wereldbeeld de Islam wel is.

  Als jullie super gemakkelijke mensen zijn die zich aan weinig storen en in de eerste plaats steeds het goede zien in de medemens en in een land, dan kan je net zo goed Indonesië kiezen.

 14. Fons zegt op

  Wat Cornelis zeg ben ik helemaal met hem eens.de landen vinden wij ook allebei mooi vele malen in Indonesië geweest en vele malen ook in Thailand in januari ook weer. Maar hoe Cornelis zeg de mogelijk heden zijn vele malen beter in Thailand dan Indonesië. Wat eten betreft is Thailand heel goed zelfs zeer goed. Daar kan Indonesië niet helemaal aan tippen althans onze mening. Maar ja wat ons betreft is alles goed.en wat de prijs betreft daar zitten we niet over te mieren .Als wij dat lezen dat is goed koop en dit en dat kan je beter thuis blijven. Veel vakantie plezier. Groetjes.

 15. gonnie zegt op

  Beste Eduard en Saskia,
  Allereerst verbaast het mij een beetje dat Wim opmerkt, je hebt geen inentingen nodig.
  Ik adviseer je toch om in Nederland bij je eigen huisarts je in te laten enten met het DTP vaccin.
  Verder ben ik het met alle vorige sprekers eens,Thailand is echt het land van de glimlach, wat ik in Indonesië niet zo heb ervaren.Beide landen hebben een prachtige cultuur en natuur,wij beginnen ieder jaar onze vakantie in Chaing Rai(vlieg tickets bij Air Asia geboekt)logeren in een kleinschalig hotel van een Nederlandse eigenaar (Home Stay) zeker als je voor het eerst gaat is de eigenaar de uitgelezen persoon om je al het mooie van het Noorden te laten zien of te adviseren. Afhankelijk of je de toeristische trekpleisters op wil zoeken, of rustige plaatsen wil bezoeken het is er allemaal.
  Wens jullie alvast een fijne vakantie.

 16. Sjaak S zegt op

  Toen ik voor het eerst naar Azië kwam (zo’n 37 jaar geleden) koos ik voor Indonesië, gewoonweg vanwege de geschiedenis die we met dat land als Nederlanders hadden.
  Toen kwam je nog wel eens oudere Indonesiërs tegen die zich verheugden omdat ze met een Orang Belanda Nederlands konden praten. Ik had toentertijd veel boeken gelezen over Indonesië, namen schieten me even niet te binnen (behalve Multatuli).. en voor mij was de keus duidelijk: ik wilde dat land leren kennen. Het fascineerde me gewoonweg omdat wij als Nederlanders toch even meer dan 350 jaar daar present waren geweest.
  Ga je nu bijna veertig jaar later er over nadenken, dan kan het anders uitzien. Indonesië is de grootste moslimstaat ter wereld. Behalve Atjeh in Noord Sumatra, valt het nogal mee. Men is er niet echt fanatiek mee bezig. Indonesië heeft een geweldig gevarieerde keuken en vrijwel voor alle smaakrichtingen iets te bieden. Er zijn grote en prachtige cultuur erfenissen te bekijken (Borobudur o.a.) en je kunt er levende vulkanen beklimmen (gunung api bij Bandoer)… er is genoeg variatie om een heerlijke en interessante vakantie te houden.
  Thailand is echter nu toch mijn thuisland geworden. Waarom? Omdat ik het boeddhisme toch aangenamer vind dan het mohammedanisme. De Thais zijn verdraagzamer en minder preuts en je kunt hier goed leven. Ook heb ik hier mijn vriendin leren kennen (voor 90% de hoofdreden waarom ik hier woon). Hier heb je ook mooie stranden en veel cultuur, prachtige oude tempels en ruinensteden.
  Echter: kom je voor het eerst naar Azië… ga dan naar Indonesië. Dat doe je een of twee keer en kom dan naar Thailand. Dan wil je hier niet meer weg!
  Bewaar gewoon het lekkerste voor het laatst.

 17. Rudi zegt op

  Wij zijn reeds diverse keren in beide landen geweest.
  Thailand is idd het meest geschikt om de eerste ZO Azië reis te maken.
  Indonesië is kwa natuur veel mooier en wel makkelijk te bereizen. Info buditours.org Zij bieden reizen aan met privéchauffeur. Makkelijk en betaalbaar. Wij gaan in februari voor de vierde keer naar Indonesië en hebben tot nu toe nooit last gehad van moslims of andere culturen. Na de rondreis gaan we naar Krabi voor een rustvakantie. Met Air Asia makkelijk zat en betaalbaar.

 18. Ken zegt op

  Op zich allebei mooi maar Thailand heeft wat meer.
  Neem de periode van november t/m maart en probeer op eigen gelegenheid.
  Elk soort van vervoer is mogelijk en eenvoudig te boeken.
  Wij doen elk jaar en bevalt uitstekend.
  Wat je ook doet geniet ervan.
  Goede reis gewenst.

 19. joop zegt op

  Alle twee de landen zij landen om te bezoeken maar het belangrijkste is dat jullie jezelf de vraag stellen wat willen we het zijn gewoon twee verschillende landen met hun eigen dingen.
  Willen jullie makkelijk reizen of willen jullie wat moeilijker reizen zijn jullie ervaren reizigers of zijn jullie beginners willen jullie alleen of met een groep want vergeet niet jullie gaan maar 3 weken en dan ook nog alles in het land zelf te moeten regelen is misschien wel zonde van de tijd boek niet zomaar even een ticket naar Bangkok of Jakarta want dan begint het pas bereid je goed voor want het zou zonde zijn als jullie na 3 weken zouden concluderen dit was eigenlijk niet wat we wilde.
  Denk eens goed na over een groepsreis en welk land jullie dan ook kiezen dat maakt dan niet zoveel uit want wat ik al eerder vertelde het zijn alle twee landen waar je het prima naar je zin kan hebben.

 20. roja zegt op

  Persoonlijk vind ik Indonesië veel mooier dan Thailand , maar dat is misschien verschil van smaak . Heel belangrijk is te weten dat het in Thailand flink kan regen in de zomer en Indonesië in de zomer het droogteseizoen kent . Alleen daarom al zou ik Indonesië aanraden . Thailand is wat dat betreft veel geschikter om in de winter te bezoeken . In Indonesié spreken veel meer mensen Engels dan in Thailand . Er zijn zelfs mensen die nog Nederlands kunnen praten . Sumatra ; Java en Bali is een toeristische route , maar wel een hele mooie . Daarnaast zijn de kleine eilanden – als Lombok ; Flores Sulawesi etc. – ook heel mooi , maar veel primatiever . Kalimantan – het vroegere Borneo – is eigenlijk alleen maar te bezoeken in de droge periode , omdat het anders te benauwend is vanwege het hoge vochtgehalte in de lucht . Als u echt Thailand wilt bezoeken , dan zou ik u aanraden omdat vanaf januari t/m april te doen ; dan heeft men in Thailand zijn droogteseizoen ; althans Midden en Noord Thailand ; Zuid Thailand komt meer overeen met Indonesië . In ieder geval wens ik u veel plezier tijdens uw reizen .

 21. roja zegt op

  Meneer Fons ik heb een andere mening dan u over het eten . Ik heb het – in de 10 jaar dat ik in Thailand woon – moeilijk met de Thaise keuken ; vooral voor mij veel te scherp . In Indonesië is het eten echter – integenstelling tot Thailand – vele malen beter en zijn er ook meer mogelijkheden om goed eten te kopen . In Thailand moet ik steeds zoeken voor een goed restaurant ( in Bangkok en andere toeristische plaatsen zal er genoeg mogelijkheden zijn , maar in echt Thailand is het een groot probleem , terwijl dat ik Indonesië totaal geen probleem is .

 22. Geert zegt op

  Je neemt gewoon een PL- tje en bezoek ze allebei,Indonesie is ook mooi,als je boven in Sulawesi bent,in Menado,ga je een bootje huren,en dan kun je bij het eiland Bunatang,snorkelen,en dat vergeet je je hele leven niet meer,Beatrix en Alexander hebben daar ook gesnorkeld,en de Hollandse gemeente zaten in de kerk te wachten op de komst van onze koningin,maar ik vindt persoonlijk alles in het Oosten boeiend, als je het wil zien,veel plezier toegewenst.

 23. Simon zegt op

  Geachte Eduard en Saskia
  Er vanuit gaand, dat jullie op eigen gelegenheid gaan, raad ik jullie, Indonesië aan.
  In Indonesië is het minder problematisch om je in het Engels verstaanbaar te maken.

  In Thailand is het wel mogelijk maar in alle gevallen is het zo, dat als ze je niet goed kennen, zij ook geen moeite zullen doen om Engels te praten. Dit is geen onwil, maar heeft te maken met het z.g.n. gezichtsverlies, die in de Thaise cultuur is verweven. Zelfs mensen van de universiteit wagen zich er niet aan. Te bang om fouten in de Engelse uitspraak, te maken.

  In Thailand wordt er hoofdzakelijk in het Thais geschreven. Dus uithang borden en aanduidingen zijn in het Thais, (dit om het de vreemdeling in den vreemde, nog moeilijker te maken 🙂 )
  In Indonesië is dat niet zo, daar kom je zelf nog heel bekende woorden tegen en een enkeling spreekt er ook nog Nederlands.

  Ik hoop dat jullie als beginner, met deze informatie, jullie voordeel mee kunnen doen en later niet hoeven te zeggen, die Simon had toch gelijk.

 24. Kees 2 zegt op

  Simpel antwoord: 3 weken is veeeeeeel te kort voor het bezoeken van beide landen.

  Dus: doe dit jaar 3 weken Thailand en een ander jaar Indonesie.

 25. Theo Tromp zegt op

  Jullie geven niet aan wat voor vakantie jullie zoeken. Strand, actief, wandelen rondreizen.
  Ik heb in beiden landen gewandeld en vrienden begeleid en allebei hebben ze schitterende plekjes laten zien.
  Indonesië heb ik in november geweest ondanks het regenseizoen 2 dagen regen. Thailand heb ik vorige jaar November en januari gewandeld. Met Mae Hong Son, Pai, Phu Kradeng en veel meer schitterende plekken.

 26. job zegt op

  Een paar praktische antwoorden:
  *Indonesië is vanaf Nederland/België/Duitsland een paar uur verder vliegen, dus het vliegretour een paar honderd euro per persoon duurder. En natuurlijk nog langer in het vliegtuig zitten.
  *Indonesië is islamitisch (behalve Bali = hindoeïstisch= vrijer), Thailand boeddhistisch: in mijn ogen een groot verschil, maar jullie moeten zelf bepalen of je hier iets mee kunt
  *Thailand is (in het algemeen) meer toeristisch ontwikkeld dan Indonesië met uitzondering van Bali (dat dan ook weer veel duurder is).
  *persoonlijk vind ik een Thailandreis in zijn totaliteit goedkoper, maar natuurlijk vind je in Indonesië ook best goedkope mogelijkheden.
  Ik zou zeggen: ga voor de Azië-ervaring de eerste keer naar Thailand en later naar Indonesië.
  Bovendien zou ik een rondreis beperken tot Bangkok, Noord-Thailand en een afsluiting in bijvoorbeeld Hua Hin of Pattaya; , dat is voor een reis van 3 weken meer dan genoeg.
  Nog meer weten? stuur een mailtje naar job@jyvon.nl

 27. Chris zegt op

  Hallo, naar aanleiding van de vraag om een keuze te maken tussen Thailand en Indonesië, kan ik jullie aanraden voor Thailand te kiezen.
  Mijn ervaringen opgedaan in Indonesië zijn niet denderend, behoudens Bali.
  Jakarta vond ik een smerige stad en veel onvriendelijke mensen, ook op andere plaatsen ( ik maakte een rondreis) waren de ervaringen niet bijzonder waardoor ik heb besloten niet meer naar Indonesië te gaan. Laat duidelijk zijn dat dit mijn ervaring en gevoelens zijn waarbij deze niet direct maatgevend moeten zijn. Er zullen zeker anderen zijn die mijn mening niet onderschrijven.
  Mijn ervaringen in Thailand zijn compleet anders, vriendelijke mensen (waarschijnlijk mede door het geloof), wonderschoon land, heerlijk eten, mooie stranden (afhankelijk van de locatie) en over het algemeen schoon, hetgeen zeker afhangt van de locatie.
  Ik verblijf gedurende drie maanden op Koh Samui, een eiland in de Thaise golf met mooie stranden en vriendelijke mensen waar het goed toeven is.
  Ik zou voorstellen om een rondreis te boeken met een weekje strandvakantie bijv. op Samui.

  • Theo Tromp zegt op

   Ik beaam, dat Jakarta een drukke smerige stad is.

   Maar Yogjakarta schitterend en de Bromo prachtig en zo zijn er nog meer juwelen op ook Java. Ook naar Yogjakarta kan je goedkoop vliegen. Na de Bromo naar Noord-Bali of naar de Gili Islands voor de kust van Lombok. Ook daar witte stranden en het Bounty gevoel.

   Maar het is wat je zoekt zoek je een strandvakantie of meer actief in de natuur.

 28. Iedereen bedankt voor de vele reactie. Heel fijn! We hebben zelf nu ook een voorkeur voor Thailand maar twijfelen nog wel een beetje omdat vrienden van ons naar Indonesie zijn geweest en die fotos en verhalen waren ook prachtig.

  Eduard en Saskia

 29. LOUISE zegt op

  Hallo Saskia & Eduard,

  Lijkt me toch een moeilijke keuze om dit aan een ander over te laten.
  En moesson tijd.
  Och, wij zijn voor we hier gingen wonen in januari en februari en juli en augustus gegaan.
  Ja, natuurlijk regen gehad maar niet fanatiek hoor.
  In Indonesie zijn we ook weggeregend.

  Ik zou zeggen doe de helft in Thailand en de helft in Indonesie.
  Is ook de keuze opgelost.

  Veel plezier.

  LOUISE

 30. Pat zegt op

  ik lees hier nogal vaak dat Jakarta een vieze, vuile, en lelijke stad is, maar eerlijk gezegd dat kan je net zo goed over Bangkok zeggen.
  Dat moeten de vraagstellers ook wel weten vind ik.

  Ik vind Bangkok esthetisch gesproken één van de lelijkste steden ter wereld, maar het blijft mijn absolute lievelingsstad!!

  Het verschil tussen Bangkok en zoveel andere (veel mooiere en propere) steden in de wereld, waaronder ook Jakarta, ligt op het vlak van sfeer, gezelligheid, en het relaxte.

  Als je echter die klik niet voelt met Bangkok, dan wil je er zo snel mogelijk weer weg.
  Dat gevoel had ik in Jakarta.

 31. Aad de Jong zegt op

  Beste Eduard en Saskia,

  Naar aanleiding van jullie vraag het volgende.

  Als dit de eerste keer is dat jullie naar het oosten gaan raad ik je een rondreis aan.
  De hele reis wordt geregeld en je hebt ook aanspraak aan andere reizigers.
  Let vooral op de regen tijden en ga na 4 weken op reis de natuur is dan in bloei
  Ik kan je twee reizen aan raden die ik zelf ook gemaakt heb,

  De 22 daagse Emerald reis van fox en dan niet de nacht trein terug nemen maar vroeg
  het vliegtuig uit Chiang Mai en van de avond in Bangkok genieten. en aan het eind naar Hua Hin
  daar is meer te doen dan in Cha-am.

  Voor Indonesie Fox 22 Easy going Java-Bali of 22 Sumatra – Java – Bali.

  Hierna kan je op eigen gelegenheid je vakanties plannen

  Indien je meer informatie wil vraag dan bij de redactie naar mijn Email adres.

  Veel plezier Aad.

 32. Cees zegt op

  wij hebben beide gedaan. 1 maand Indonesië is vooral mooi vanwege de oude Nederlandse invloeden. Er zijn nog steeds mensen die op je af komen en vragen of je Nederlands met ze wilt spreken. Ze spreken het dan ook waanzinnig netjes en gearticuleerd. Waarom wij (Vnl. Java) de rug toe hebben gekeerd is het onaangename islamitische geloof. Het maakt de mensen niet nieuwsgierig naar nieuwe dingen. Bovendien zijn moslims een stuk minder schoon dan de Budhisten. Uiteraard mag iedereen zelf weten wat hij of zij wil geloven maar als toerist hoef je het niet op te zoeken en wij hebben besloten dat ook niet meer te doen. Beide landen zijn onwijs mooi

 33. Paul Schiphol zegt op

  Beste Eduard & Saskia, het is onmogelijk jullie keuze te baseren op alle hier gegeven goedbedoelde adviezen. Oriënteer je zelf met de Lonely Planet, andere reisgidsen en internet. Kies waar jullie voorkeur aan bezienswaardigheden, natuur, standen of vertier het meest op aansluit. Voor wat betreft het eten, ach over smaak valt niet te twisten. Je kunt niet generaal spreken over de Thaise of Indonesische keuken, bereidingswijze wijze en smaak staan onder grote invloed van de streek waar je verblijft, dit geldt voor beide landen. Dus in NL uit eten gaan bij verschillende restaurants om de keukens te beoordelen, geeft ook slechts een heel beperkte aanwijzing. Zelf vind ik beide keukens heerlijk, maar ontegenzeggelijk heel verschillend.

  Kun je echt niet kiezen, gooi met een dobbelsteen, even voor …….. en oneven voor het andere land.
  Zelf heb ik (zakelijk) alle landen in Z-O Azië mogen bereizen, ter geruststelling: je kunt geen foute keuze maken, ook Cambodja, Vietnam, Maleisië (Singapore) en de Philippijnen hebben hun bekoring. Kortom als het budgettair kan, trek er enkele jaren voor uit en kies per jaar een ander land.
  Veel voorpret en een uitstekende vakantie gewenst,
  Paul Schiphol


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website