Lezersvraag: Waarom wordt ik zo vaak gebeten door insecten?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
28 april 2017

Beste lezers,

Ik verblijf sinds november verleden jaar in Thailand. Ik ben in die vijf maanden wel zeshonderd keren gestoken en gebeten door allerlei insecten. Mijn vrouw en haar twee zonen hebben van niks last. Zij zegt dat het komt omdat ik zoet bloed heb.

Wat kan ik doen om deze hopeloze situatie op te lossen?

Aanvaard mijn blijken van hoogachting.

Robert

Ps november verleden jaar in Thailand. Ik ben in die vijf maanden honderden keren gebeten en gestoken.

No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Lezersvraag: Waarom wordt ik zo vaak gebeten door insecten?”

 1. Khun Peter zegt op

  Als je zoet bloed hebt dan moet een vampier met diabetisch type 2 bij jou uit de buurt blijven 😉

  Waar Google al niet goed voor is: Volgens de Amerikaanse professor Jerry Butler wordt de gevoeligheid voor muggenbeten voor 85 procent bepaald door de genen. “Eén op de tien mensen is buitengewoon aantrekkelijk voor muggen.” Helemaal duidelijk is het voor de wetenschappers nog niet, maar een aantal redenen hebben ze wel kunnen ontdekken. “Mensen met hoge concentraties van steroïden of cholesterol op hun huidoppervlak trekken muggen aan”, aldus Butler. Dat betekent niet dat ze op mensen jagen met een te hoog cholesterol, maar ze zijn efficiënter in het verwerken van cholesterol, de bijproducten daarvan blijven achter op het huidoppervlak. Muggen jagen ook op mensen die veel lichaamszuren produceren. Zoals bijvoorbeeld urinezuur. Deze stoffen kunnen muggen al van ver, maximaal 50 meter, ruiken. Niet alleen lichaamszuren trekken de muggen aan, ook de kooldioxide die mensen uitademen is aantrekkelijk voor muggen. Lange en grote mensen stoten meer kooldioxide uit dan kinderen en baby’s en worden over het algemeen dus ook meer gestoken. Zwangere vrouwen stoten meer kooldioxide uit en zijn dus vaker het doelwit van muggen. Ook beweging, lichaamswarmte en zweet trekt muggen aan.

  Je insmeren met deet of kleding beschermen je. Een klamboe ook.

 2. chris de boer zegt op

  Meer Thais (en zeker spicy, som tam) voedsel eten. Muggen houden niet van de lichaamsgeur die dat veroorzaakt. (aldus de grootmoeder van mijn vrouw die een kei was in huis-, tuin en keukenoplossingen)

 3. Yvonne van Sambeek zegt op

  De muggen waren ook dol op mij.
  Ik slik nu in tijdens het muggenseizoen Vitamine B.
  Een enkel beetje nog maar.

  Groetjes

 4. dirk zegt op

  Beste.
  In het verleden ook veel last gehad van muggenbeten.Raad gevraagd aan mijn huisdokter ,hij gaf mij de goede raad om vitamine B te slikken ,ik had het ook op internet gelezen , en inderdaad bij mij hielp dit.Dit geeft een lichaamsgeur af waar de muggen niet van houden .
  Succes ermee,

 5. Stefaan zegt op

  Ooit gelezen dat vitamine B niet bij iedereen werkt. Maar zeker het proberen waard.

  Som Tam ? Interessant!

 6. Faas Moonen zegt op

  Eet heel veel knoflook. Doen ze in Hongarije ook en de lokale bevolking heeft daar ook geen last van de insecten.
  Scheelt in Thailand ook plus gebruik van Deet.
  Deze twee samen moet het ongemak terug brengen naar nul .

  • Maarten Vasbinder zegt op

   Knoflook houdt ook de vampier van KhunPeter weg.
   Verder is het advies, om een repellent met Deet (N,N-Diethyl-meta-toluamide) en een klamboe te gebruiken uitstekend. Dat is de enige bescherming waarvan bewezen is, dat ze helpt.
   Ook een fan houdt de stekebeestjes weg.

  • evert zegt op

   haha Faas,
   Je ben toch niet in de war met de vampiers uit oost europa? met uien zegt mijn thaise vrouw schijnt het ook te werken.

 7. Jos zegt op

  Een mug prik daar waar het veel succes oplevert.
  Indien hij gaat prikken kan hij namelijk ook doodgeslagen worden.
  Hij kiest zijn prooi bewust uit, iemand die veel warmte uitstraald want die heeft meestal veel bloed.

  Veel mensen uit de tropen hebben de gen-afwijking Thalassemie waardoor ze een chronisch tekort aan goede rode bloedlichaampjes hebben.
  Deze mensen worden aanzienlijk minder gebeten, en hebben daardoor minder kans op malaria.

  Mensen uit koudere landen hebben deze gen-afwijking niet of minder waardoor ze meer kans hebben gebeten te worden, en dus ook meer kans hebben malaria te krijgen.

 8. Jay zegt op

  Lemon juice in je drankjes en spicy eten . Sinds ik dat doe geen last meer .

 9. Dirk zegt op

  Zoet bloed is een fabeltje. Muggen worden aangetrokken door je lichaamsgeur. En verder je warmteafgifte. Ze zijn in staat je op een afstand van 70 meter te ontdekken. Een andere misvatting is, dat muggen op licht afkomen. Dat kan voor andere insecten waar zijn, maar niet voor muggen. Zoals eerder gezegd je lichaamsgeur is bepalend voor het steekgedrag van muggen en in iets mindere mate je warmteafgifte.

 10. Joan zegt op

  Aangezien vitamine B in bier zit ligt de oplossing voor de hand

 11. Hans Struijlaart zegt op

  Grappig want ik word in Thailand bijna nooit gestoken door muggen. Ik gebruik geen deet of klamboe of andere protectie middelen. Ik loop meer muggenbulten in Nederland op dan in Thailand. Mogelijke oorzaak denk ik: ik hou van gepeperde gerechten en liefst met veel knoflook als ik Thailand ben. Ik ben gek op garlic bread als ik Thailand ben in. In Nederland eet ik dat veel minder. Voor mij de enige logische verklaring die ik voor mezelf kan bedenken.

  • Jack G. zegt op

   Beste Hans, ik wil jouw wettenschappelijke verklaring niet helemaal onderuit halen maar ik ben niet echt een grote knoflooketer en ik wordt in Azië amper gestoken. Eigenlijk nooit. In Afrika gaat het redelijk. Wel 1 keer malaria gehad In Congo maar dat is iets wat ‘normaal’ is je daar voor langere tijd naar toe gaat. In Brazilië gaat er een alarm af bij de steekvliegencentrale dat ik in de buurt ben. Binnen recordtijd zijn ze bij mij in de buurt. Grote rode jeukende bulten zijn het resultaat. Ze blijven ook dagen zitten aandacht trekkken. Wat doe ik eraan? Draag een lange broek en sokken. Deet op de armen en vooral in mijn nekgebied. Thailand betekent voor mij geen paniek maar Robert is dus de klos als bij daar is. Gebruik je een bepaald merk parfum is iets waar ik ook wel eens aan denk.

 12. Bauke zegt op

  Ikzelf neem wanneer ik in thailand ben knoflook capsules. Hierdoor is het erg minder geworden. (Toen ik in afrika aan het werk was is mij verteld dat wanneer je bananen eet je lichaamsgeur extra aantrekkelijk word voor muggen. Maar ik heb het nooit geprobeert aangezien ik bananen veel te lekker vind

 13. kaolam zegt op

  Merkwaardig. Met plezier gelezen, vandaar van mij ook nog maar even een alternatieve waarheid. Mijn vrouw eet super spicy en de nodige knoflook. Altijd de sigaar met muggen. Ik eet absoluut niet spicy (geef mij maar stamppot boerenkool met worst) en heb in acht jaar nog geen steek gehad, terwijl het ‘s morgens wolkt van de muggen, vooral in januari/februari.
  O ja, ik eet ook redelijk veel bananen…
  Zo zie je maar weer.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website