Lezersvraag: Trouwen met mijn Thaise vriendin in Nederland

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
6 juli 2017

Beste lezers,

Aan het einde van dit jaar ga ik in Thailand trouwen met mijn Thaise vriendin, zij woont op dit moment bij mij en zij heeft een visum voor 5 jaar. Wij willen niet officieel voor de Thaise wet gaan trouwen, dit is i.v.m. het papierwerk wat vertaald en gelegaliseerd dient te worden, volgens mij noemen ze dit soort huwelijk trouwen voor Buddha.

Als wij daarna terug zijn in Nederland willen wij hier wel officieel voor de Nederlandse wet gaan trouwen. Heeft mijn vriendin dan nog specifieke papieren nodig? Aangezien dat zij al geregistreerd staat bij onze gemeente, die hebben tijdens haar inschrijving toen der tijd al een gelegaliseerd en vertaald geboortebewijs en status van ongehuwd ontvangen.

Met vriendelijke groet,

Daniel


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “Lezersvraag: Trouwen met mijn Thaise vriendin in Nederland”

 1. Patrick zegt op

  In ieder geval wachten tot volgend jaar met dat huwelijk in NL… dan zijn in NL (als het goed is, na 2 keer vertraging) de standaard huwelijkse voorwaarden (eindelijk) gewijzigd in ‘ongeveer’ wat ze in Thailand ook al sinds jaar en dag zijn. Alles opgebouwd voor het huwelijk blijft van ieder afzonderlijk, alles opgebouwd na het huwelijk wordt gedeeld. Met paar mitsen en maren uiteraard.

  Gezien haar documenten al geregistreerd zijn, is alles al beschikbaar voor de gemeente zou je denken. In ondertrouw gaan kun je al enkele maanden van te voren gaan regelen, dan weet je zeker dat alles goed zit. Dat zou ook het moment zijn waarop men kan gaan vragen naar een recentere vertaalde en gelegaliseerde ongehuwdverklaring (ik hoop het niet voor je, want dat is ook weer een gedoe in Thailand).

  Trouwen kan in elke gemeente, maar welke het wordt moet je al bij ondertrouw aangeven. Dus denk daar even over na vooraf, bijv. gezien tarief etc.

 2. Rene zegt op

  Vergeet niet eerst toestemming te vragen bij de IND.
  Neem even contact op met de gemeente waar je woont, zij kunnen je vast verder helpen.

  Gr.
  René

  • Rob V. zegt op

   Vroeger, tot enkele jaren geleden, ging je bij de gemeente langs voor ondertrouw en indien een huwelijk met een buitenlander stuurde de gemeente het dossier door naar de IND voor goedkeurig en de IND naar de Vreemdelingen Politie, en deze weer aan de gemeente. Deze nam dit advies/conclusies (!) van IND en VP aan maar kon dat naast zich neerleggen en zelf besluiten om wel/geen huwelijk toe te staan.

   Dit alles was om te checken of het geen schijnhuwelijk was of anderszins bezwaarlijk. Was al een beetje achterhaald want een buitenlander met Nederlandse die in Nederland verblijft heeft qua verblijfsrecht geen verschil als gehuwd of ongehuwd stel. Was dus vooral tijdverspilling -en dus belastinggeld- en soms bleef een dossier weken stof happen of raakte zelfs zoek bij 1 van de 3 (zie ervaringen op St. Buitenlandse Partner).

   Dit is gelukkig dan ook van de baan, tegenwoordig verklaar je dat het geen schijnhuwelijk betreft en daarmee is de kous in principe af tenzij de gemeente zelf toch zijn twijfels heeft. Dan kan de gemeente alsnog met de IND en VP contact zoeken.

   Over de IND of VP hoef je je dan ook geen zorgen te maken als je wilt huwen.

 3. Erik bkk zegt op

  Je wilt trouwen in NL om vertaalgedoe te ontlopen. Hou er echter wel rekening mee dat als je ooit een in NL gesloten huwelijk in Thailand wilt laten erkennen dat vertaalwerk alsnog gedaan moet worden wat betreft de Nederlandse huwelijks papieren.

 4. Dolf. zegt op

  Veel eenvoudiger in Bangkok trouwen voor de Thaise wet.
  Alle info kan je krijgen via ambassade Bangkok.
  Mgv Dolf.

  • Rob V. zegt op

   Trouw je in Thailand en ben je als Nederlander woonachtig in Nederland dan zul je alsnog verplicht het huwelijk in Nederland moeten registreren. Dan komt er eerder meer papierwerk bij kijken dan dat je alleen in Nederland trouwt aangezien je de trouwakte zult moeten vertalen en legaliseren (Thaise MFA, NL ambassade) en mee naar NL slepen.

   Woont de Thaise al in NL dan zouden alle gegevens (ongehuwdheidspapieren, geboorteakte) al bekent moeten zijn bij de gemeente ten tijden van inschrijving in het BRP en kan er na verklaren dat het geen schijnhuwelijk is meteen een huwelijksdatum worden geprikt.

 5. Daniël M. zegt op

  Trouwen in Thailand is niet noodzakelijk trouwen voor Buddha, zoals Daniel schrijft in zijn vraag.

  Mijn vrouw en ik zijn in Bangkok voor de wet getrouwd met het nodige administratieve papierwerk en 2 weken later in het dorp met familie en vrienden volgens de Boeddhistische traditie.

  Net zoals je hier voor de wet en voor de kerk kunt trouwen.

  Onze officële trouwdokumenten zijn officieel vertaald en alles gelegaliseerd. Geen problemen gehad met de registratie van ons huwelijk in België nu ongeveer 5 jaar geleden. Nog steeds gelukkig samen en getrouwd en in België.

  Ik hoop van harte dat jullie ook dat geluk zullen hebben.

  Alvast gefeliciteerd en veel geluk samen 😉

 6. Rob V. zegt op

  Daniel ik neem aan dat je vriendin een verblijfsvergunning van 5 jaar heeft, dwz dat ze hier in Nederland woont en in het BRP van jouw gemeente is ingeschreven. Een visum (kort verblijf) bestaat ook voor de periode van 5 jaar, dat is dan een multiple entry visum waarmee iemand telkens 90 dagen in elke periode van 180 dagen in het Schengengebied mag verblijven. Op zowel een visum als verblijfsvergunning kun je in Nederland trouwen.

  Aangenomen dat jouw lief in Nederland woont en bij de inschrijving in het BRP ook de ongehuwdheidsverklaring en geboorteakte bij de gemeente is aangegeven moet het een fluitje van een cent zijn. De kopie aktes moet de gemeente nog in haar archief hebben als ze nieuwsgierig zijn, hoogstens kan een ambtenaar er over vallen dat het ongehuwdheidsverklaring niet langer vers is en dat ze een nieuwe willen uit Thailand. Dat je bij wijze van spreken gisteren in Las Vegas of Zweden gehuwd kan zijn met een derde persoon maakt een versere Thaise akte iets wat overdreven maar als men hier toch op staat is het meest pragmatisch mee te werken als je de ambtenaar niet kunt overtuigen dat het overdreven gedoe is een nieuwe akte te halen die nog steeds niet 100% zekerheid geeft of iemand niet stiekem onlangs ergens ter wereld gehuwd is…

  Als je geen moeilijke gemeente hebt is het een kwestie van langsgaan, meldend at je wilt huwen, beide verklaren dat het geen schijnhuwelijk is en een datum prikken. Doen ze wel moeilijk dan kan het zijn omdat:
  1) men verse papieren uit Thailand wil en je dus een ongehuwdheidsakte moet halen uit Thailand en deze laten vertalen en legaliseren door het Thaise MFA en Nederlandse ambassade
  2) Men toch een schijnhuwelijk vermoed en je dossier langs IND en VP gaat voor onderzoek. Dan ben je een paar weken verder,

  Zoals Patrick aangeeft: vergeet huwelijks voorwaarden niet. Regel die ruim van te voren, zoek een notaris via een vergelijkssite of google ‘ goedkoopste notaris’ om prijzen te vergelijken.

  Regel ook een tolk of vertaler als er spraken is van een taalbarrière. Een beëdigde tolk/vertaler kun je vinden via http://www.bureauwbtv.nl/ik-zoek-een-tolk-vertaler/een-tolk-vertaler-zoeken

  Of wacht totdat Nederland eindelijk zijn huwelijkswetgeving in lijn brengt met de internationale standaard dat alles voor het huwelijk geen gemeenschappelijk eigendom meer wordt.

  • Rob V. zegt op

   Tot slot, en om helemaal precies te zijn: je kunt niet voor ‘boeddha trouwen’. Dat is een iets wat vreemde vertaling/uitleg maar feitelijk onjuist. Men bedoeld gewoon een officieus huwelijk dat niet geregistreerd wordt bij de Thaise autoriteiten (gemeente). Dus simpelweg een trouwplechtigheid, daar is vaak een monnik of monniken bij maar maakt het nog geen boeddhistisch huwelijk. De mensen in jullie omgeving beschouwen jullie dan wel als gehuwd stel ook al staat er niets op officieel papier.

 7. Jan Hendriks zegt op

  In 2002 ben ik ingegaan op de wens van mijn vriendin om ons Boedistisch huwelijk te laten voltrekken in haar geboorteplaats in de Isaan.
  In 2004 hebben wij in Banglamung met 2 getuigen ons geregistreerde huwelijk door een beambte aan een buro laten voltrekken en daarbij onze wederzijdse bezittingen laten opnemen.
  De papieren van dit In Thailand wettelijk voltrokken huwelijk zijn voldoende om je huwelijk ook in Nederland te registreren.

 8. Evert zegt op

  Gemakkelijker is trouwen in Thailand bij de amphoe (gemeentehuis) is officieel geregistreerd en dan alleen registreren in Nederland bij de gemeente.

 9. HansG zegt op

  Beste Daniel,
  Vorig jaar zelfde situatie gehad.
  Lange tijd voor – en nadelen afgewogen.
  Trouwen voor Boeddha is natuurlijk nooit een probleem.

  Voor haar Nederlands staatsburgerschap moet je wel trouwen of geregistreerd partnerschap afsluiten.
  De aanvraag voor toestemming via de Gemeente en IND duurt ongeveer een jaar.
  Voordeel voor geregistreerd partnerschap is dat deze vooralsnog via de notaris (of advocaat) te ontbinden is. (zonder rechter dus)
  Ik weet niet hoeveel jonger je vrouw is?
  Als zij 20 jaar jonger is krijg je pas volledig AOW als zij 67 jaar wordt. (nu zou dat voor jou +/- 730,- Euro zijn)
  Geregistreerd partnerschap erkent Thailand niet.

  • Rob V. zegt op

   Voor naturalisatie tot Nederlands staatsburger is trouwen of GP geen vereiste, dat zou te zot voor woorden zijn! Wel is zo dat de standaard regels is dat de vreemdeling de oude nationaliteit op moet geven en dus aantoonbaar afstand moet doen van de Thaise nationaliteit (nee, niet even het TH paspoort inleveren maar echt afstand nemen van de nationaliteit met publicatie in de Thaise Staatscourant).

   Hier zijn uitzonderingen op, bijvoorbeeld door een huwelijk/GP met een Nederlande, dan mag de oude (Thaise) nationaliteit behouden blijven. Andere uitzonderingsgronden zijn o.a. dat opgeven van de oude nationaliteit financieel onevenredige gevolgen heeft (verlies erfrecht, verlies van land of onroerende goederen etc. ). Trouwen maakt behoud van Thaise nationaliteit naast de Nederlandse dus wel makkelijker.

   Verder zijn huwelijk en GP bijna hetzelfde qua rechtelijke status in Nederland, maar wordt het GP in veel landen niet erkent. Dat kan een flink nadeel zijn van GP. Het kabinet had (heeft?) het plan op een huwelijk te ontbinden ook makkelijker te maken (zonder tussenkomst rechtbank) indien een stel geen kinderen heeft.

   Naturalisatie kan tot maximaal een jaar duren. Sommige hebben na een paar maanden al een beslissing, anderen wachten het hele jaar of zelfs wat langer. Reken op 6-9 maanden als gemiddelde doorlooptijd voor de naturalisatie periode maar weet dat het een vol jaar kan duren.

 10. fred zegt op

  Bezin eer je begint. Het is een enorme papiermolen waar je doorheen moet. Op de meeste plekken ga je tegenkanting krijgen…..niemand zal je helpen en soms heb je de indruk dat je een crimineel bent. Je zal van het kastje naar de muur worden gestuurd. Bij ons heeft het bijna 2 jaar geduurd eer alles rond was.
  Op een moment dachten we er gewoon de brui aan te geven. Wij zouden het nooit meer doen ….Sowieso doet men er alles aan om een huwelijk met een derde lander tegen te werken…..En ach waarom zou je absoluut nog willen trouwen ? Er is geen enkel voordeel meer aan verbonden….beter dat je alles regelt via een advocaat…..simpel en efficiënt.

  • Rob V. zegt op

   Kun je dit nader toelichten? Waar liep het zo.gigantisch mis en zo te lezen op meerdere punten?

   Normaliter ben je met een paar papieren klaar als je in NL wilt trouwen met een derdelander (Thai): geboorteakte en onhehuwdheidsakte van de vreemdeling, beëdigde vertalingen hier van, legalisatie stempel Thaise MFA en Nederlandse ambassade. Als deze papieren bij de gemeente al bekent zijn omdat de Thaise er al woont dan struikelt men hoogstens over de ouderdam van de ongehuwdheidspapieren als die ouder dan 6 maanden is. Ligt maar net aan de ambtenaar/gemeente.

   Daarna start de molen. Tot vrij recentelijk deed de gemeente bij IND en VP te raadde voor schijnhuwelijksonderzoek. Tegenwoordig volstaat een ondertekende verklaring van de Nederlander en de vreemdeling tenzij de gemeente onraad ruikt en toch een onderzoek wilt doen. Trouwdatum kiezen en klaar. Dit alles van (molen in gang zetten) A tot Z (getrouwd zijn) kan ‘zelfs’ ook gedaan worden tijdens een enkele vakantie van de vreemdeling als deze nog niet in NL woont.

   Zo staat dit ook op de Rijksoverheid/gemeentelijke sites aangegeven en zo ging het bij mijn huwelijj 3 jaar geleden ook in de praktijk. Mijn lief woonde bij het opstarten van de proceduren al een paar jaar hier maar verse aktes waren niet nodig. Was dus een fluitje van een cent, notaris en tolk kosten meer tijd en werk maar ook dat was geen gedoe. Uit ervaringen van anderen op bijvoorbeeld buitenlandsepartner.nl weet ik dat dit de norm is maar er zijn moeilijker gemeentes. Veelal is het dan puur de versheid van de Thaise ongehuwdheidsverklaring waar men over valt. En heel zelden lees je over een zure ambtelijke muur te maken die je tot waanzin drijft. Maar die ‘alles ging mis’ scenarios kunnen nuttig zijn maar details wat en waar het zo mis ging zou fijn zijn.

  • HansG zegt op

   Zo veel moeite was het niet. Het kost een paar centen. Gemeente, IND, notaris.
   Inderdaad was mijn keuze op geregistreerd partnerschap gevallen omdat wij niet haar Thaise nationaliteit wilden inleveren.
   Een andere belangrijke keuze was het volgende. Stel je woont 10 jaar in Thailand. Stel je moet terug naar Nederland i.v.m. de gezondheid. Als je niet getrouwd bent begint inburgering weer opnieuw heb ik begrepen.
   Met haar Nederlandse paspoort kan zij altijd probleemloos mee terug.

 11. Jan zegt op

  Zou u in Belgie wonen zou u vriendin, terug naar Thailand moeten gaan om een nieuwe geboorteakte af te halen. Dit document mag niet ouder zijn dan zes maanden op het moment dat je huwt.

  Thaise vrouwen getrouwd met een Belgische man, die na 5 jaar de Belgische nationaliteit willen verkrijgen, worden ook verplicht een nieuwe geboorteakte in Thailand af te halen, alhoewel hun volledig dossier beschikbaar is op de gemeente waar ze in Belgie ingeschreven is. Maar ook daar de regel : Bij het opstarten van u regularisatiedossier mag de geboorteakte niet ouder zijn dan 6 maanden.

 12. theoS zegt op

  Trouwen voor Buddha is trouwen in een Wat oftewel tempel of bij je thuis en is niet erkend want het is niet meer als een party. Trouwen bij de Amphur is is een legale erkende actie en ook erkend in Nederland als een legaal huwelijk. Moet geregistreerd worden in Nederland bij het stadhuis van je woonplaats.

 13. peter zegt op

  In 2004 trouwde ik met een Indonesische in Indonesie. 1 papiertje was er niet, waarbij IND gelijk stelde dit te leveren en anders moest ze het land weer verlaten. Ondanks dat zij al eerder in Nederland vertoefde.
  Verder geen probleem. mits de benodigde papieren werden aan geleverd. Tja, je bent zo een crimineel bij de IND, als Nederlander.
  Uiteindelijk bleek de Indonesische een crimineel tov mij, gelukkig afgedekt met huwelijkse voorwaarden. It’s all in the game. Was hard , maar toch weer wijzer van geworden.
  Vandaag de dag, nog meer als toen, als het gaat om geld . als het gaat om vrouwen, vertel mij wie kan ik dan nog vertrouwen. Aangepaste frase uit bekend liedje.
  Jouw vriendin woont dus al minimaal 5 jaar in NEderland, anders kan ze geen 5 jaar visum hebben. Dus lijkt mij verder geen enkel probleem te trouwen in Nederland. Alle papieren heb je al, alle goedgekeurd door IND.
  Let wel op je huwelijkse voorwaarden, toch. Hoewel je al meerdere jaren samen woont en zij daar ook al een recht in heeft,mits je dat bij samen wonen niet had geregeld. Dit weet ik van een collega, die jaren samen woonde en alimentatie moest gaan betalen na de breuk. Niet getrouwd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website