Lezersvraag: Mag in mijn Thaise zoon rijles geven?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
23 mei 2017

Beste lezers,

Mijn Thaise zoon van 20 jaar wil een Thais rijbewijs halen maar weet niet wat of waar hij moet beginnen. Is hij verplicht om via een rijschool les te volgen en hoeveel tijd?

Mag ik hem leren rijden en voorbereiden op examen?

Graag zo veel mogelijk info aub.

Groet,

Alfons

15 reacties op “Lezersvraag: Mag in mijn Thaise zoon rijles geven?”

 1. Kees 2 zegt op

  Hier in Pattaya heb ik mijn vriendin eerst leren autorijden (dus basaal leren omgaan met het voertuig) op een heel groot parkeerterrein nabij een sporthal; dat terrein was volkomen verlaten. Mijn voet altijd direct nabij de rem.

  Toen ik vond dat ze dit onder de knie had, heb ik het voor 3500 baht overgegeven in handen van een rij-instructeur, aangezien ik niet met haar achter het stuur de openbare weg op wilde, dat risico wenste ik niet te nemen. Die gaf haar voor dei 3500 baht een handvol lessen + een oefensessie theorie-examen en ging ook met haar mee naar het feitelijke examen (je moet nl een eigen auto meenemen). Die theorie-examens (oefeningen) vind je op internet.

  • Kees 2 zegt op

   Met aanvulling:

   …als je met je zoon gaat oefenen op de openbare weg is je verzekering niet geldig + dat je het risico op een bekeuring loopt, net zoals in Nederland.

   Overigens stelt het praktische deel van het rijexamen weinig voor, als hij kan sturen, remmen en tussen twee auto’s kan inparkeren, slaagt hij voor dit deel. Met een rijbewijs kan hij daarna legaal – samen met jou – zich verder bekwamen in rijden op drukke wegen en in de stad… niet mijn keuze, maar het is een optie als je geen rijschool in je omgeving hebt.

   • Herman buts zegt op

    weet niet waar jij je ervaring op bazeert, mijn vriendin is 2 jaar terug haar rijexamen gaan doen en ik ben uit nieuwschierigheid gaan kijken en ik moest tot mijn schande bekennen dat het wel degelijk serieus genomen wordt, 8 uur praktijkles en daarna examen en niet goed opnieuw les volgen , ik zag geen verschil met een europees examen en het is in thailand zo je eerste rijbewijs is voor 2 jaar
    daarna krijg je telkens een voor 5 jaar, maar je moet wel elke keer een oogtest en een reactietest ondergaan, kunnen ze in Europa nog iets van leren
    en wat dat zelf leren betreft ,voor 3000bht begin je daaraan beter zelf niet vind ik, als je hem iets fout leert heeft hij nadien problemen om het af te leren

 2. NicoB zegt op

  Tuurrlijk mag je je zoon leren rijden en voorbereiden op het examen, alleen niet op de openbare weg, iets wat ook onverantwoord zou zijn als je auto geen dubbele bediening heeft.
  Er is, nog, geen verplichting om rijlessen te nemen, maar in je omgeving is misschien wel een rijschool, zou je ook kunnen navragen bij het rijbewijs afgifte buro.
  Succes.
  NicoB

 3. Joost M zegt op

  ik heb de dochter zelf rijles gegeven en boeken voor theorie.Meteen in Toyota Hilux met schakeling laten rijden. Naar examen en geslaagd. Let nu speciaal op achteruit in parkeren
  Ga eerst even kijken hoe anderen moeten afrijden.
  Rijles gegeven op rustige plaats en met stokken parkeerplaats gemaakt. 20 uur geoefend

 4. Jacques zegt op

  Beste mensen denk toch eens na. Waarom zou het in Nederland verboden zijn om te leren rijden door niet deskundigen en in Thailand wel. Ga dat alstublieft niet doen. Er zijn rijscholen en gekwallificeerde personen in Thailand, die wel de kennis en ervaring hebben dit te doen. De kosten zijn beperkt in vergelijk met rijlessen in Nederland. Mijn vrouw heeft 20 rijlessen gevolgd en is in een keer geslaagd. Zij wist waar ze aan toe was en goed voorbereid. We zien in Thailand waar het geknutsel door niet deskundige toe leidt. Onverlet de kinderen die zich zelf opleiden. Mijn buurman in de moo baan, een Amerikaan, heeft zijn zoon ook zelf onder handen genomen. Op 12 jarige leeftijd kreeg het knulletje een motorbike en samen met pa gingen ze toeren. Je kunt niet jong genoeg hiermee beginnen was kennelijk het motto. In onze moo baan is het verboden om te rijden met de motorbike door minderjarige en niet van een rijbewijs voorziene kinderen. Hiervoor was gestemd en een meerderheid was voor bestrijding van dit soort ongewenst gedrag. Het gezonde verstand dat zegeviert. De moeder van het betrokken kind had overigens tegen gestemd, want heel Thailand laat kinderen rijden zonder rijbewijs dus waarom hier niet. Zij heeft kennelijk ook het iq van een ….. vul maar in. Maar ja die Amerikaanse buurman rijdt dus met zoonlief op de openbare weg. Ik hoop niet het bericht te vernemen dat het kind een ongeluk krijgt, maar gezien de kans om een ongeluk te krijgen erg groot is sluit ik niets uit. Mijn buurman wel en uit opvoedkundig oogpunt kan ik alleen constateren dat deze man niet geschikt is om kinderen groot te brengen. Hij dient zich, ook in Thailand, aan wettelijke regels te houden en zijn kind hierin op te voeden. Onverantwoordelijk en natuurlijk ook beiden zonder helm de weg op, waarom zou je ook. Mijn buurman heeft zich aardig aangepast overigens niet alleen op dit vlak maar dat terzijde.

  .

  • jasper van Der Burgh zegt op

   Leuk waar jij woont, maar bij ons in Trat zijn alleen maar beunhazen met (te) oud auto’tjes. Het is nota bene de hoofdstad van een hele provincie (toegegeven, slechts 20-24,000 inwoners).

   Kortom: de regering moet zorgen voor bonafide rij-instituten door het hele land heen, en dan gaan we het op jouw manier doen. Over 30 jaar of zo.

   • Jacques zegt op

    Ik ben mij bewust dat er nogal wat verschillen zijn in Thailand en kennelijk is bij u in de buurt het nodige niet geregeld. Dat dit van regeringswege geïnitieerd dient te worden ben ik met u eens. Veiligheid in het verkeer is een groot goed en daar moet iedereen van in de gelegenheid kunnen worden gesteld. Dat van die 30 jaar zou zo maar eens kunnen, want voor velen hier in dit land is dit geen prioriteit en je kunt je zelf toch alles aanleren. Dus waarom moeilijk doen en gewoon alles afschaffen, scheelt nog geld ook en daar is ook een groot gebrek aan. Het leven kan zo mooi zijn of toch ook weer niet. De praktijk voorbeelden spreken boekdelen en een ieder denkt er het zijne van.

  • theoS zegt op

   Jacques, ik heb mijn zoon zelf motor rijles gegeven toen hij nog op de lagere school ging. Hij heeft zijn rijbewijs gehaald na 3 pogingen en rijd dagelijks 40 km heen en terug naar school. Ook heeft hij bijverdienste, ’s avonds, als pizza koerier waar hij grote afstanden aflegt met zijn motorcycle. Rond de 100 km elke dag. Ben je bang om hier de weg op te gaan heb je daar niks te zoeken. Ik rijd nog dagelijks auto en motor en ben 80 jr oud. Doe dat meer dan 40 jr. Yippeee!!

   • Jacques zegt op

    Best Theo, ik weet waar ik over praat en ben zelf o.a., vijf jaar motorrijder bij de politie geweest en rij instructeur. Ik heb ook jarenlang bij de verkeersdienst gewerkt en u heeft mazzel gehad dat u niet gecontroleerd bent geweest met het rijles geven aan uw zoon. Ik weet dat er een hoop mensen zijn die maling hebben aan van alles en nog wat en doen wat ze goeddunkt. De regels zijn er niet voor niets en naleving zou veel leed kunnen voorkomen, zeker hier in Thailand waar het overwegend een ongecontroleerde bende is en zeker in het verkeer. Ik ben al weer een tijd met pensioen maar als politieagent hier aangesteld zijnde, had ik het wel geweten de mensheid, zeker op verkeersgebied, het nodige bij te brengen aan moreel besef en verbetering aan veiligheid in het verkeer. Dit is mijn mening en ik weet dat er weinig zal veranderen in Thailand, want daar zijn de mensen te eigenwijs en eigengereid voor. We lezen de tragedie wel weer in de krant en op het nieuws, dat zal nooit vervelen ben ik bang.

 5. Henk zegt op

  Nadat we samen (Thaise vrouw met Nederlandse man ) 10 jaar in Nederland hebben gewoond zijn we naar Thailand verhuisd in 2008 .Ook omdat ik het wel gemakkelijk vond als ik niet iedere keer met Papa mee hoefde op controle naar het ziekenhuis hebben we besloten om mijn vrouw (zelf had ik het al) een Thais rijbewijs te laten halen .Dus een paar keer naar een groot afgelegen terrein om een beetje te oefenen .
  Of ik dat alleen heb met mijn vrouw weet ik niet maar ze zijn zo eigenwijs als ze klein zijn dus dat is een onbegonnen zaak .Dus op naar de rijschool en voor 4000 Baht kreeg ze 20 uur les en het eindexamen .
  Na 6 uur lessen kwam ze thuis met de mededeling dat ze op maandagmorgen naar Rayong gingen om af te rijden terwijl hier in Chon Buri ook een examenbureau is .En inderdaad kwam ze s,avonds thuis met een big smile en 2 rijbewijzen (brommer ook maar meteen gedaan) s,Morgens maar meteen in de Toyota Hilux kijken naar haar rijkunst .Die had ik binnen een paar honderd meter al gezien en ben zelf met bibberende knieen naar huis gereden .De rijschool gebeld en gezegd dat ze de resterende 14 uur ook nog met zijn auto moest leren rijden .Nadat ze de resterende 14 uren had gereden weer dezelfde proef met onze eigen auto maar helaas het rijden was helemaal niks en dat kwam misschien ook wel door het verschil van grootte van de auto een kleine Mazda en automaat terwijl wij schakel hebben .Dus weer terug naar de rijschool en voor 200 Baht per uur ging hij mee in onze auto om haar nog verder te leren .Na die 10 uur extra durfde ik er met een gerust hart bij in de auto te gaan zitten .Ben zelf lang vrachtwagenchauffeur geweest maar dan ben je nog lang geen instructeur .Laat het leren autorijden over aan een bekwaam en geschoold iemand want de fouten die jij je jezelf aangeleerd hebt (hebben we allemaal) geef je ook door aan de nieuwe leerling .Dus mijn advies NIET doen ,schoenmaker blijf bij je leest !!!

 6. peter zegt op

  Hai

  Je zou best op een afgelegen grote parkeerplaats de grondbeginselen kunnen leren waarom niet?
  Is toch effe makkelijker als iemand al kan schakelen en remmen en misschien spiegels gebruiken.

  Ik heb dat jaren terug zelfs gedaan met mijn nichtje en neefje op een grote parkeerplaats bij een grote supermarkt. (ja die waren toen nog niet open op zondag!!) 😉
  gewoon in nederland.
  Ik zeg niet dat het mag en misschien vinden vele het niet goed.
  maar ja TIT. mai pen rai toch 😉

  • Jacques zegt op

   Ja dat mai pen arai kennen we wel hier, vandaar ook zoveel ongelukken van lieden die er geen bal van begrijpen en maar wat aanklooien met alle gevolgen van dien. Overigens is het feitelijk besturen van een motorvoertuig niet zo moeilijk en snel aangeleerd. Voor de kosten hoef je het ook niet te doen hier. Het nut van dit eerst onder de knie te krijgen op een parkeerplaats is feitelijk te verwaarlozen, want tijdens de rijlessen komt dit natuurlijk uitgebreid aan de orde. Een goede bestuurder word je als je meerdere facetten gelijktijdig onder de knie krijgt en beoefent. Zeker het rij-inzicht (alleen te leren op de openbare weg) en het defensief en veilig rijden met kennis van de verkeersregels moet je aan professionals over laten, want verkeerd aangeleerd is moeilijk af te leren.
   Ik weet wel dat in Thailand er weinig of geen gebruik wordt gemaakt van voertuigen met dubbele bediening maar toch, zeker verzekeringstechnisch en ondubbelzinnig kwalitatief beter is altijd met instructeur de weg op tot dat afdoende is gebleken dat het rijden voldoende in de vingers zit.

 7. Alfons zegt op

  Mijn plan is om de zoon te helpen en te gewennen aan de wagen.
  Hij moet van mij verplicht rijlessen volgen (5uur) en zelf wil ik hem dekans geven om te leren manuveren, parkeren en achteruit rijden.
  Ben beroeps chauffeur geweest en seet dat rechtdoor rijden iedereen snel kan leren, maar de problemen komen pas bij parkeren invoegen enachteruit rijden.
  Ik beschik over voldoende plaats om dit aan te leren zonder openbare weg.
  Indien nodig kan ik steeds op een verlaten industrie terein terecht.
  Bij opzoekingen heb ik de examen vragen gan teoretisch examen kunnen inkijken, je moet op 50 vragen 45 goede antwoorden geven, graag wil ik eens zien van al de hierboven ervaren bestuurders hoeveel zij kunnen halen, vooral de bestuurders die het hier vrij licht opnemen wat slaag kansen betreft.
  Toch dankaan ieder antwoord dat ik kreeg ik ben er verder mee geholpen dank u.

 8. JACOB zegt op

  Afhankelijk waar U woont maar onze zoon deed zijn rijexamen in Udon Thani,10 dagen rijles gehad en het theorieexamen gedaan,alles bij elkaar voor 5000 Bath,dus waarom zelf gaan lesgeven met het risico op ongevallen,goede rijschool zoeken en het rijbewijs laten halen,veel succes.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website